Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Безработица реално няма

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов: Безработица реално няма

Безработица реално няма. Най-големият проблем ни е работната ръка. Безработица има за тези, които не искат да работят. Проблемът засега е много бързо – през техникумите, през дуалното образование – да обучаваме повече.

Това каза премиерът Бойко Борисов, който тази сутрин присъства на откриването на завод за високотехнологични автомобилни компоненти. Днес може да се поздравим с поредния добър партньор в България и да пожелаем в следващите години до 2700 работни места да се развият, каза още Борисов в Пазарджик, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Преди прерязването на лентата на завода Борисов заяви, че България е дестинация за инвестиции. Хубавото на тези заводи е, че всичко се изнася. Това може само да радва една страна, смята Борисов.

Според него, интересът към нашата страна не е интерес само на думи: Той всеки ден се случва и ние трябва да отговори с квалифицирана работна ръка, допълни премиерът. До преди няколко години говорихме за безработица, а сега не можем да намерим хора за работа, каза той.

И по време на официалното откриване и по-късно пред журналисти, Борисов подчерта благодарността си към немските инвеститори и към канцлера Ангела Меркел.

В отговор на журналистически въпрос Борисов не подмината и темата „БСП”. Двамата с лидера на левицата от няколко дни водят задочен спор относно победата на президентските избори. „Корнелия Нинова не е спечелила президентски избори, защото те нямаха кандидат, а подкрепиха независим. Да не подскача толкова от Бузлуджа. Веднага след президентските избори бяха парламентарните, където бяхме аз и тя. Резултатът беше категоричен. Аз знам какво правя. Тя да се беше явила на президентските избори. Ръстът на икономиката е 3,9%, няма безработица, излишъкът е 2 млрд. лева. Те с какво могат да се похвалят? Че събориха КТБ? Стига с това двуличие”, каза Борисов.

По-рано в телевизионно интервю Корнелия Нинова пък заяви, че Борисов не може да приеме загубата на президентските избори. „Това, което казва Борисов, не е вярно. Това му беше първата голяма загуба и не може да я преживее. С това изречение той си нанася такова поражение, каквото никой не може да му нанесе. Какво казваш на партията си като лидер – аз ви употребих, вие работихте напразно. Когато един лидер каже нещо такова на партията си, според мен спира да бъде лидер. Какво казваш на хората, които гласуват за ГЕРБ – употребихме ви гласа. На народа си какво казваш – загубих умишлено избори, за да хвърля страната в предсрочни избори, в политическа криза през зимата, за да си погъделичкам егото си”, коментира Нинова.

По-късно днес премиерът и водената от него делегация ще бъде в Скопие, където ще бъде подписан Договорът за добросъседство и приятелство между Република България и Република Скопие.

"Отиваме с ясен мандат. В декларацията всичко е разписано. Инфраструктурата между двете държави е задължителна и днес ще подпишем меморандум. Важното е, че нещата се случват", каза още Борисов.

На откриването на предприятието в Пазарджик присъстваха вицепремиерът Екатерина Захариева и президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев.

Новият завод в Пазарджик е трета производствена база на „Костал“ в България и част от стратегията за разширяване на производствените мощности за нуждите на европейския пазар. Планира се до края на 2018 г. броят на работниците да достигне до 1200, а през следващите 3 години - до 2 400.

„Костал България Аутомотив“ е дъщерно дружество на германската холдингова компания "Костал", която със своята над 100-годишна история се е наложила като лидер в разработването и производството на електрически, електромеханични и механични продукти за автомобилната индустрия. /БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството решава в петък дали да бъде обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да бъде обявена..

публикувано на 25.04.24 в 19:16

Увеличават с около 20 % заплатите в туристическия сектор

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг, предаде БГНЕС.  Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон. „Това е добър знак..

публикувано на 25.04.24 в 19:11

Разрешение за ремонт получи пространството за култура "ReBonkers" във Варна

"ReBonkers" в бившите барутни погреби се класира за втори етап на финансиране по Световната програма на САЩ за възстановяване на сгр ади с културно значение, съобщиха от общинския пресцентър. Кметът Благомир Коцев е дал  съгласието си за извършване на текущ ремонт за консервацията на пространството за култура.  За Варна е от изключителна..

публикувано на 25.04.24 в 19:00
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли: Направленията за мамография ще важат по два месеца

Издадените от 1 юли медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес, съобщава БНР.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:47

Апелативният съд и Морското училище във Варна подписаха меморандум за сътрудничество

Варненският апелативен съд и Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" задълбочават сътрудничеството си и ще осъществяват повече съвместни дейности от взаимен интерес. Ръководителите на двете институции д-р Ванухи Аракелян и фл.адм. проф. Боян Медникаров  подписаха меморандум.  Партньорството е обусловено от развитието на цифровите услуги,..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

До средата на май рибарите трябва да обявят колко лодкостоянки са необходими на Варна

До 15 май сдруженията на рибарите трябва да представят информация за броя на лодкостоянките, които са необходими за Варна. Те трябва да изготвят и да внесат в администрацията на Областната управа и предложения за местата, подходящи за лодкостоянки. Община Варна от своя страна трябва да изготви и предостави на областната управа писмена информация на..

публикувано на 25.04.24 в 17:54

Национално състезание по професии се провежда край Варна

186 са участниците от 48 професионални гимназии по туризъм  и учебни заведения по ресторантьорство и хотелиерство от цялата страна, които се включват в Националното състезание по професии, което се провежда в курорта "Златни пясъци" край Варна. Състезанието е по шест професии - барман, сладкар, готвач, хотелиер, аниматор и сервитьор...

публикувано на 25.04.24 в 17:10