Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осигурителен календар АВГУСТ 2017

От НАП - Варна напомнят, че през август предстои внасяне на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване и допълнителното задължително пенсионно осигуряване:

До 25 август :

- за лицата по чл. 4, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, върху получените, включително начислените и неизплатените или върху неначислени през месец юли възнаграждения, които се отнасят за труд, положен през месец юли 2017 г.

- за лицата по чл. 4, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване,върху допълнителни доходи от трудова дейност (например допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати) начислени или изплатени след 25 юли 2017 г., отнасящи се за труд положен през месец юни 2017 г.

- за лицата по чл. 4, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване,върху допълнителни доходи от трудова дейност (например допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати) начислени или изплатени през месец юли 2017 г., отнасящи се за труд положен преди месец юни 2017 г.

- за лицата по чл. 4, ал. 10 от Кодекса за социално осигуряване (сключили трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа на основание чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда), за изплатено възнаграждение за труд, положен през месец юли 2017 г., когато това възнаграждение е в по-голям размер от дохода, върху който са определени и внесени авансовите задължителни осигурителни вноски*.

- за лицата, чието недопускане или отстраняване от работа е обявено за незаконно с акт, който е влязъл в сила през месец юли 2017 г.

- за лицата, които през месец юли 2017 г. са възстановени на работа по реда, определен в специални закони

- за лицата, чието уволнение от работа е обявено за незаконно с акт, който е влязъл в сила през месец юли 2017 г.

- за трудоустроените лица,на които през месец юли 2017 г. се полага обезщетение, тъй като не им е предоставена подходяща работа.

- за лицата, на които през месец юли 2017 г.е изплатено обезщетение за оставане без работа.

- за самоосигуряващите се лица на авансово дължимите месечни осигурителни вноски за месец юли 2017 г.

- за съпрузите на лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност и на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители, когато с тяхно съгласие участват в упражняваната от тях трудова дейност за месец юли 2017 г .

- за лицата, които работят без трудови правоотношения за изплатените възнаграждения през месец юли 2017 г., върху които се дължат осигурителни вноски.

- за морските лица, за положения труд през месец юли 2017 г.

- за работещите в чужбина по трудови или служебни правоотношения с български осигурител, които подлежат на задължително осигуряване по българското законодателство, осигурителни вноски, отнасящи се за месец юли 2017 г.

- за  лицата, изпратени на работа в чужбина от български посредник, избрали да се осигуряват за фонд „Пенсии” и допълнително задължително пенсионно осигуряване за юли 2017 г.

- за лицата, работещи в международни органи или организации със съгласието на компетентните български държавни органи,избрали да се осигуряват за фонд „Пенсии” и допълнително задължително пенсионно осигуряване за месец юли 2017 г.

- за съпругите/съпрузите на дългосрочно командировани служители в дипломатически служби по време на задграничния им мандат осигурителни вноски, отнасящи се за месец юли 2017 г.

Подаване на декларации по реда на Наредбата

за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица

До 31 август:

Ä Подаване на декларация  от лицата, изпратени на работа в чужбина от български посредник, които от месец август 2017 г. желаят да се осигуряват за своя сметка. Декларацията се подава пред изпращащия посредник.

Ä Подаване на декларация  от лицата, работещи в международни органи или организации със съгласието на компетентните български държавни органи, които желаят от месец август 2017 г. да се осигуряват за своя сметка. Декларацията се подава пред съответния български държавен орган.

Ä Подаване на декларация от съпругът/съпругата на дългосрочно командирован служител в дипломатическа служба за времето, през което е пребивавал в чужбина по време на задграничния му мандат, които желаят от месец август 2017 г. да се осигуряват за своя сметка. Декларацията се подава пред изпращащото ведомство.

Внасяне на осигурителните вноски

за задължително здравно осигуряване:

До 25 август :

Äза лицата по чл. 4, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, върху получените, включително начислените и неизплатените или върху неначислени през месец юли възнаграждения, които се отнасят за труд, положен през месец юли 2017 г.

Äза лицата по чл. 4, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряваневърху допълнителни доходи от трудова дейност (например допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати) начислени или изплатени след 25 юли 2017 г., отнасящи се за труд положен през месец юни 2017 г.

Äза лицата по чл. 4, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряваневърху допълнителни доходи от трудова дейност (например допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати) начислени или изплатени през месец юли 2017 г., отнасящи се за труд положен преди месец юни 2017 г.

Äза лицата по чл. 4, ал. 10 от Кодекса за социално осигуряване (сключили трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа на основание чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда), за изплатено възнаграждение за труд, положен през месец юли 2017 г., когато това възнаграждение е в по-голям размер от дохода, върху който са определени и внесени авансовите задължителни здравноосигурителни вноски*.

Äза лицата в неплатен отпуск през месец юли 2017 г., които не са подлежали на осигуряване на друго основание.

Äза лицата, които през месец юли 2017 г. са били във временна неработоспособност поради болест, бременност и раждане и отпуск за отглеждане на малко дете по реда на чл. 164, ал. 1 и 3 и отпуск за осиновяване на дете от 2- до 5- годишна възраст по реда на чл. 164б, ал. 1 и 4 от Кодекса на труда.

Äза авансово дължимите здравноосигурителни вноски от лицата по чл.  4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Кодекса за социално осигуряване – лица, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества, регистрираните земеделски  стопани и тютюнопроизводители (самоосигуряващите се лица по смисъла на КСО) за месец юли 2017 г.

Äзалицата, които работят без трудови правоотношения за изплатените възнаграждения през месец юли 2017 г., върху които се дължат здравноосигурителни вноски.

Äза лицата, които през месец юли 2017 г. са подлежали на здравно осигуряване по реда на чл. 40, ал. 5 т. 1 от Закона за здравното осигуряване (лица, които не са били осигурени на основание по чл. 40, ал. 1, 2 или 3 от закона).

Äза морските лица за положения труд през месец юли 2017 г.

Äза служителите на Българската православна църква и други нормативно признати вероизповедания, които не получават възнаграждения за извършвана дейност за месец юли 2017 г.

По Наредба № Н – 8 от 29 декември 2005  г.

До 20 август :

(първия работен ден след 20 август 2017 г. е 21 август 2017 г.)

ÄПодаване на декларация образец № 3 с данните за месец юли 2017 г. за лицата, които са здравно осигурени за сметка на републиканския бюджет.

До 25 август :

ÄПодаване на декларации образец № 1 от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения, с данните за месец юли 2017 г.

ÄПодаване на декларации образец № 1 от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения, с данните за месец юли 2017 г. при полагащо се обезщетение на трудоустроено лице, на което не е предоставена подходяща работа.

ÄПодаване на декларации образец № 1 от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения, за начислени или изплатени допълнителни доходи от трудова дейност за месец юни 2017 г., които са  начислени или изплатени след 25 юли 2017 г.

ÄПодаване на декларации образец № 1 от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения, за начислени или изплатени допълнителни доходи от трудова дейност за месец преди юни 2017 г., които са начислени или изплатени през месец юли 2017 г.

ÄПодаване на декларации образец № 1 от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения, с данните за месец юли 2017 г. за лицата, на които за осигурителен стаж се зачита времето по чл. 9, ал. 3, т. 1, 2 и 5 от Кодекса за социално осигуряване.

ÄПодаване на декларация образец № 1 от самоосигуряващите се лица с данните за месец юли 2017 г.

ÄПодаване на декларация образец № 1 с код за вид осигурен 22 от самоосигуряващите се лица, които са пожелали да подадат еднократно декларацията, в случай, че се осигуряват само във фонд „Пенсии” за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт, когато  осигуряването е възникнало след 1 юни 2017 г. и месец юли 2017 г. е първия пълен календарен месец в осигуряване.

ÄПодаване на декларация образец № 1 от самоосигуряващите се лица, с данните за месец юли 2017 г. за съпруг/съпруга, когато участва в упражняваната трудова дейност и по желание се осигурява за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт и за общо заболяване и майчинство.

ÄПодаване на декларации образец № 1 от осигурителите, клоновете и поделенията им за лицата, работили без трудови правоотношения, чиито възнаграждения са изплатени през месец юли 2017 г.

ÄПодаване на декларации образец № 1 с данните за месец юли 2017 г. от посредникът, компетентният български държавен орган, изпращащото ведомство за лицата по чл. 16, 17, и 17а от НООСЛБГРЧМЛ – изпратени на работа в чужбина от български посредник; работещи в международни органи или организации със съгласието на компетентните български държавни органи; съпруга/съпругата на дългосрочно командирован служител в дипломатическа служба.

ÄПодаване на Декларация образец № 6 от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения за дължимите за месец юли 2017 г. задължителни осигурителни вноски.

ÄПодаване на Декларация образец № 7 от лицата, за които през месец юли 2017 г. е възникнало задължението за осигуряване на основание чл. 40, ал. 5, т. 1 от Закона за здравното осигуряване - лица, които не са осигурени на основание чл. 40, ал. 1, 2 или 3 от закона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната

2 май ще бъде неучебен ден за всички ученици в страната, реши министърът на образованието Галин Цоков.  Така почивните дни за децата ще са от 1 до 6 май, включително.  

публикувано на 19.04.24 в 19:51

Утре предаваме капачки и стотинки във Варна

Тази събота предстои поредната акция по предаване на капачки и стотинки, организирана от сдружение  "Аз вярвам и помагам" . Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура в помощ на най-малките. Този път организаторите са предвидили огромна стена от LED екрани, на която ще се предава на живо случващото се в базата, където се извозват и..

публикувано на 19.04.24 в 18:44

Вдигат заплатите на районните кметове във Варна - най-високата близо 5000 лева

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на варненските райони и села в общината гласува комисията по финанси и бюджет към местния парламент. При определяне на възнагражденията е взет под внимание броят на жителите. Затова най-висока ще е заплатата на кмета на район „Приморски“ – 4 800 лева. Кметовете на районите „Одесос“ и „Младост“ ще..

публикувано на 19.04.24 в 18:41
Велин Жеков

ЦИК определи Велин Жеков за председател на РИК-Варна

Централната избирателна комисия назначи състава на Районна избирателна комисия в Трети изборен район - Варна за парламентарния вот и европейските избори. ЦИК определи Велин Жеков за председател на комисията. Четирима са зам.-председателите - Дарина Илиева, Мария Пантелеева, Аделина Демирева, Йовчо Йовчев, съобщават на страницата на ЦИК.

публикувано на 19.04.24 в 18:31
Варненското злато

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за разкопки на некропола

Регионалният исторически музей - Варна търси средства за археологически разкопки.  Необходимата сума за провеждането им  е около 50 000 лева, съобщават оттам. Набирането на повече средства ще позволи по-дългата продължителност на теренната работа. Остатъкът ще бъде прехвърлян за проучванията през следващия сезон, като археолозите си поставят за цел..

публикувано на 19.04.24 в 18:07

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Каракачанов: Целта на това служебно правителство е да организира изборите в полза на ГЕРБ и ДПС

Партиите от т. нар. сглобга влязоха в собствения си капан заради направените прибързани и необмислени поправки в Конституцията. Целта беше уж да подобрят функционирането на институциите, а всъщност главната цел беше да ограничат правомощията на държавния глава по отношение на съставяне на служебното правителство. Това каза Красимир Каракачанов във Варна...

публикувано на 19.04.24 в 15:29