Канада през погледа на един българин

| обновено на 10.08.17 в 13:16

Какъв е животът в Канада? Съизмерим ли е стандартът с този в България?  И още... за мечките и студа при – 50 градуса разказва в интервю за Радио Варна един българин, инженер, който от години има шанса да работи на различни точки по света, опознавайки чужди култури, нрави и обичаи.

Георги Мазнев работи по енергийни проекти за големи чужди компании и така обикаля континентите. 

Работил е в Германия, Словакия, Индия, Бангладеш, а от 2 години професионалният му път го отвежда и в Канада. 


-  Наскоро излезе едно проучване, че в момента Канада е най-модерната дестинация за емиграция от страна на българите. Това се дължи на огромната незаселена територия, както и на добрата социална политика спрямо миграните. Какви са Вашите наблюдения?

-  Това е вярно. Още когато пристигнете на летището се интересуват от това дали желаете да имигрирате, за да могат да ви предложат приспадане на данъците или ако не – просто да ви предложат по-добри условия. Социалната политика е много добре развита към всички общности.

-  Какви са впечатленията Ви от местното население? Казват, че хората на север са по-студени, по-сдържани.

-  Не може да се каже, че са студени. Хората там са събрани може би от цял свят, понеже Канада е държава на имигранти. Като цяло цари една толерантност. Като култура, отношение, това е северноамерикански начин на живот, консуматорско общество. В култ са издигнати парите, работата.

-  Стандартът на живот е в пъти по-висок от нашия в България?...  Снимка

-  Доста по-висок е стандартът на живот. Наемите на жилища, дрехите, храната са може би два пъти по-скъпи от България, но е поносимо... Ако работиш там примерно 3-4 месеца на постоянен добър трудов договор, можеш да изкараш цяла година с доходите за едно четиричленно семейство.

-  Зимата температурите падат много под нулата.

-  За тази цел са измислили топли връзки между магазини, кина, ресторанти. Ако влезете веднъж в някакво заведение или здание от там може да се придвижвате почти в целия град без да излизате отвън, което е много удобно и лесно.  Отоплението е много добро, използват газ, изолациите са също много добри. 

-  А навън до колко пада температурата през зимата?

-  В региона до -30, а там където работя до -50 градуса.

-  Работният процес продължава ли при тези градуси? Снимка

-  Да, продължава, ако няма вятър, тъй като той допълнително понижава температурата. Има определено време за работа отвън, а после престой за затопляне с пиене на чай и стоене на топло.

-  С какво се занимават българите в Канада?

-  Разнообразно, в зависимост от техните възможности и желания. Най-добре е, ако човек работи на държавна работа, защото много добре покриват и осигуровки, и пенсионни вноски.

-  А каква е пенсионната възраст?

-  Имате право да се пенсионирате на 57 – 58 години, а може и да продължите да работите още. Това зависи от застраховките, които внасяте към пенсионната система.

-  Срещат ли се диви животни?

-  Да, има мечки, лисици, вълци. Животните са свободни, това е тяхна територия, понеже те живеят в този регион. Миризмите от нашите отпадъци ги привличат и се появяват от време на време покрай контейнерите ни, който пък заради това са добре защитени.

Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

За провокацията да работиш стъкло

Лодка от стъкло изработва Теодор Опренов и неговата съпруга. Картини и сувенири от рециклирано стъкло са част от предметите, които може да се видят в Морската градина. Според него стъклото не старее. Той е обработвал стъкло на повече от сто години. Стъклото позволява толкова много импровизации, колкото е въображението на автора. Здравейте, аз..

обновено на 20.08.17 в 13:03

Куклениците от ДКТ- Варна навършиха 65. Вера Стойкова, директор на трупата в откровен разговор

Г Георги Сараванов основава в родния си град Пловдив през 1946 г. първия марионетен театър и mрез 1952 г. е поканен от Градския народен съвет във Варна да създаде куклен театър и в нашия град. „Патенцето“ от Нина Гернет е първото представление, което се е играло във Варненския куклен театър на 18 август 1952 г. Режисьор на..

публикувано на 19.08.17 в 18:04

От всяко дърво- свирка

Майстор на народни инструменти разказва, че може да направи дудук от всяко дърво. Емил Павлов 25 години свири на различни инструменти и също от толкова време ги изработва. Той е част от майсторите, които участват в Панаира на занаятите в Морската градина във Варна. Започнал през 1989 година, когато му откраднали изработени от него инструменти и затова..

обновено на 18.08.17 в 22:25
Проф.Попконстантинов по време на интервюто

Проф.Попконстантинов: Празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна

Археологът и преподавател проф.Казимир Попконстантинов получи званието "Почетен гражданин на Варна", за дългогодишната му работа в проучването на забележителните средновековни манастири в с.Равна, Провадийско и в месността Караач теке, свързани със Света Богородица, покровителка на Варна. Честито за званието “Почетен гражданин”, което получихте!..

публикувано на 18.08.17 в 13:04

„Мила моя мамо“ звучи от чанове в Морската градина

Михаела Стефанова е от Панагюрище. Четири поколение в нейния род изработват чанове. Младото нежно момиче учи в момента занаята, а за това е необходимо много време. Тези дни тя представя измайстореното в панаира на занаятите във варненската морска градина. Пред Габриела Гаврилова чановете запяха От едно до двадесет и едно – всеки може да си закачи,..

публикувано на 17.08.17 в 17:48

Шумът на Слънчев бряг струва 6 млн. лева на година компенсации на почиващите

Продължават споровете за това, дали действията на вицепремиера Валери Симеонов свързани с възстановяване на тишината в курортните комплекси по Черноморието е правилна. От една страна действително има нарушение на норми, наредби и закони. Институциите липсват и си прехвърлят отговорността, налице са недоволни клиенти и жители на общини. От друга..

обновено на 17.08.17 в 15:06

Девет чаши вода на ден ни правят по-здрави и по-щастливи

Изложба с фотоси, направени с микроскоп "Водата - извечни послания" на Иван Тодоров и Елена Тодорова, бе представена на варненската публика. Изложбата ще е разположена в двора на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” до края на месец август, каза за Радио Варна авторът й Иван Тодоров. Най-важното, което трябва да знаем за силата на..

публикувано на 17.08.17 в 15:00