Канада през погледа на един българин

| обновено на 10.08.17 в 13:16

Какъв е животът в Канада? Съизмерим ли е стандартът с този в България?  И още... за мечките и студа при – 50 градуса разказва в интервю за Радио Варна един българин, инженер, който от години има шанса да работи на различни точки по света, опознавайки чужди култури, нрави и обичаи.

Георги Мазнев работи по енергийни проекти за големи чужди компании и така обикаля континентите. 

Работил е в Германия, Словакия, Индия, Бангладеш, а от 2 години професионалният му път го отвежда и в Канада. 


-  Наскоро излезе едно проучване, че в момента Канада е най-модерната дестинация за емиграция от страна на българите. Това се дължи на огромната незаселена територия, както и на добрата социална политика спрямо миграните. Какви са Вашите наблюдения?

-  Това е вярно. Още когато пристигнете на летището се интересуват от това дали желаете да имигрирате, за да могат да ви предложат приспадане на данъците или ако не – просто да ви предложат по-добри условия. Социалната политика е много добре развита към всички общности.

-  Какви са впечатленията Ви от местното население? Казват, че хората на север са по-студени, по-сдържани.

-  Не може да се каже, че са студени. Хората там са събрани може би от цял свят, понеже Канада е държава на имигранти. Като цяло цари една толерантност. Като култура, отношение, това е северноамерикански начин на живот, консуматорско общество. В култ са издигнати парите, работата.

-  Стандартът на живот е в пъти по-висок от нашия в България?...  Снимка

-  Доста по-висок е стандартът на живот. Наемите на жилища, дрехите, храната са може би два пъти по-скъпи от България, но е поносимо... Ако работиш там примерно 3-4 месеца на постоянен добър трудов договор, можеш да изкараш цяла година с доходите за едно четиричленно семейство.

-  Зимата температурите падат много под нулата.

-  За тази цел са измислили топли връзки между магазини, кина, ресторанти. Ако влезете веднъж в някакво заведение или здание от там може да се придвижвате почти в целия град без да излизате отвън, което е много удобно и лесно.  Отоплението е много добро, използват газ, изолациите са също много добри. 

-  А навън до колко пада температурата през зимата?

-  В региона до -30, а там където работя до -50 градуса.

-  Работният процес продължава ли при тези градуси? Снимка

-  Да, продължава, ако няма вятър, тъй като той допълнително понижава температурата. Има определено време за работа отвън, а после престой за затопляне с пиене на чай и стоене на топло.

-  С какво се занимават българите в Канада?

-  Разнообразно, в зависимост от техните възможности и желания. Най-добре е, ако човек работи на държавна работа, защото много добре покриват и осигуровки, и пенсионни вноски.

-  А каква е пенсионната възраст?

-  Имате право да се пенсионирате на 57 – 58 години, а може и да продължите да работите още. Това зависи от застраховките, които внасяте към пенсионната система.

-  Срещат ли се диви животни?

-  Да, има мечки, лисици, вълци. Животните са свободни, това е тяхна територия, понеже те живеят в този регион. Миризмите от нашите отпадъци ги привличат и се появяват от време на време покрай контейнерите ни, който пък заради това са добре защитени.

Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащерка и лавандула за сладък сън

Тези билки поставяли нашите баби под главите си, за да спи спокойно цялото семейство. Какво е добре да сложим във възглавницата си - това ще научат на Еньовден посетителите на Музея по история на медицината във Варна. Демонстрации и беседи в няколко билкови работилници ще започнат в 10.40, 12.30 и 14.30 часа. Организаторите от Медицинския университет са..

публикувано на 22.06.18 в 17:25

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът" , която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки" , пише осем години. Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки"..

обновено на 21.06.18 в 10:08

Посланието на режисьора и продуцент Стивън Л. Симпсън: „Ние всички трябва да се научим да се изслушваме“

Независимият шотландски режисьор и продуцент Стивън Л. Симпсън се влюбва в Пловдив и мести компанията си от Лос Анджелис в българския град. За първи път идва в България, в София, преди седем години за два-три дена и остава цели 10 седмици. Миналия петък, 15.06.2018, той представи филма „Нито вълк – нито куче“ във Варна на сцената на Фестивален и..

публикувано на 20.06.18 в 16:29

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09