Канада през погледа на един българин

| обновено на 10.08.17 в 13:16

Какъв е животът в Канада? Съизмерим ли е стандартът с този в България?  И още... за мечките и студа при – 50 градуса разказва в интервю за Радио Варна един българин, инженер, който от години има шанса да работи на различни точки по света, опознавайки чужди култури, нрави и обичаи.

Георги Мазнев работи по енергийни проекти за големи чужди компании и така обикаля континентите. 

Работил е в Германия, Словакия, Индия, Бангладеш, а от 2 години професионалният му път го отвежда и в Канада. 


-  Наскоро излезе едно проучване, че в момента Канада е най-модерната дестинация за емиграция от страна на българите. Това се дължи на огромната незаселена територия, както и на добрата социална политика спрямо миграните. Какви са Вашите наблюдения?

-  Това е вярно. Още когато пристигнете на летището се интересуват от това дали желаете да имигрирате, за да могат да ви предложат приспадане на данъците или ако не – просто да ви предложат по-добри условия. Социалната политика е много добре развита към всички общности.

-  Какви са впечатленията Ви от местното население? Казват, че хората на север са по-студени, по-сдържани.

-  Не може да се каже, че са студени. Хората там са събрани може би от цял свят, понеже Канада е държава на имигранти. Като цяло цари една толерантност. Като култура, отношение, това е северноамерикански начин на живот, консуматорско общество. В култ са издигнати парите, работата.

-  Стандартът на живот е в пъти по-висок от нашия в България?...  Снимка

-  Доста по-висок е стандартът на живот. Наемите на жилища, дрехите, храната са може би два пъти по-скъпи от България, но е поносимо... Ако работиш там примерно 3-4 месеца на постоянен добър трудов договор, можеш да изкараш цяла година с доходите за едно четиричленно семейство.

-  Зимата температурите падат много под нулата.

-  За тази цел са измислили топли връзки между магазини, кина, ресторанти. Ако влезете веднъж в някакво заведение или здание от там може да се придвижвате почти в целия град без да излизате отвън, което е много удобно и лесно.  Отоплението е много добро, използват газ, изолациите са също много добри. 

-  А навън до колко пада температурата през зимата?

-  В региона до -30, а там където работя до -50 градуса.

-  Работният процес продължава ли при тези градуси? Снимка

-  Да, продължава, ако няма вятър, тъй като той допълнително понижава температурата. Има определено време за работа отвън, а после престой за затопляне с пиене на чай и стоене на топло.

-  С какво се занимават българите в Канада?

-  Разнообразно, в зависимост от техните възможности и желания. Най-добре е, ако човек работи на държавна работа, защото много добре покриват и осигуровки, и пенсионни вноски.

-  А каква е пенсионната възраст?

-  Имате право да се пенсионирате на 57 – 58 години, а може и да продължите да работите още. Това зависи от застраховките, които внасяте към пенсионната система.

-  Срещат ли се диви животни?

-  Да, има мечки, лисици, вълци. Животните са свободни, това е тяхна територия, понеже те живеят в този регион. Миризмите от нашите отпадъци ги привличат и се появяват от време на време покрай контейнерите ни, който пък заради това са добре защитени.

Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27

Теди Москов на варненската куклена сцена с "Уестърн"

Постановката "Уестърн" могат да гледат почитателите на Храма на Мелпомена от 19.00 часа тази вечер във Варненския куклен театър. Режисьор и сценарист на спектакъла е Теди Москов. В представлението участва цялата трупа от куклени артисти. Освен премиерата довечера, "Уестърн" може да бъде видян на сцената на кукления театър още на 21 и 27 февруари,..

публикувано на 16.02.18 в 11:25
Село Новаково

На гости в село Новаково

В България има две села, които носят името Новаково. Едното е край Асеновград, Пловдивско – в подножието на мистичните Родопи. Другото село със същото име се намира в община Аксаково, Варненска област. Където за съжаление, макар и близо до големия град, постоянното население наброява едва 50 души. Основно пенсионери. Според кметския наместник Марияна..

публикувано на 18.02.18 в 08:00

Успехът е пътуване...

Силвия Иванова е млад бизнесмен от Варна. Тя завършва Икономически университет в родния град, учи в САЩ и Великобритания. И навсякъде получава признание за своите успехи. През 2009 година е и збрана за добрия посланик на всички студенти в САЩ. В последните години б еше сред най-добрите български студенти по мениджмънт от Нотингам.  В момента работи..

обновено на 14.02.18 в 21:47

Набират кандидати за космически лагер в Турция

До 1-ри март деца между 9 и 15 г. могат да кандидатстват за участие в един от трите космически центрове в света - Space Camp Turkey , създадени по модела на Американската космическа агенция NASA. Това съобщи за РВ координаторът на програмата за България Гергана Райжекова. Лагерът в Турция е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер,..

публикувано на 14.02.18 в 09:05

Жените обичат цветята - и с повод, и без!

Всяка жена обича подаръци по повод и без повод. Цветята невинаги съпътстват подаръците, но е по-добре е към тях да има и поднесено цвете. В навечерието на 14-ти февруари влизам в малко магазинче за цветя, в което първото усещане още от вратата е за богатството от цветове, които изпълват душата ти и сякаш времето спира. Уханията във въздуха не..

публикувано на 14.02.18 в 08:05