Канада през погледа на един българин

| обновено на 10.08.17 в 13:16

Какъв е животът в Канада? Съизмерим ли е стандартът с този в България?  И още... за мечките и студа при – 50 градуса разказва в интервю за Радио Варна един българин, инженер, който от години има шанса да работи на различни точки по света, опознавайки чужди култури, нрави и обичаи.

Георги Мазнев работи по енергийни проекти за големи чужди компании и така обикаля континентите. 

Работил е в Германия, Словакия, Индия, Бангладеш, а от 2 години професионалният му път го отвежда и в Канада. 


-  Наскоро излезе едно проучване, че в момента Канада е най-модерната дестинация за емиграция от страна на българите. Това се дължи на огромната незаселена територия, както и на добрата социална политика спрямо миграните. Какви са Вашите наблюдения?

-  Това е вярно. Още когато пристигнете на летището се интересуват от това дали желаете да имигрирате, за да могат да ви предложат приспадане на данъците или ако не – просто да ви предложат по-добри условия. Социалната политика е много добре развита към всички общности.

-  Какви са впечатленията Ви от местното население? Казват, че хората на север са по-студени, по-сдържани.

-  Не може да се каже, че са студени. Хората там са събрани може би от цял свят, понеже Канада е държава на имигранти. Като цяло цари една толерантност. Като култура, отношение, това е северноамерикански начин на живот, консуматорско общество. В култ са издигнати парите, работата.

-  Стандартът на живот е в пъти по-висок от нашия в България?...  Снимка

-  Доста по-висок е стандартът на живот. Наемите на жилища, дрехите, храната са може би два пъти по-скъпи от България, но е поносимо... Ако работиш там примерно 3-4 месеца на постоянен добър трудов договор, можеш да изкараш цяла година с доходите за едно четиричленно семейство.

-  Зимата температурите падат много под нулата.

-  За тази цел са измислили топли връзки между магазини, кина, ресторанти. Ако влезете веднъж в някакво заведение или здание от там може да се придвижвате почти в целия град без да излизате отвън, което е много удобно и лесно.  Отоплението е много добро, използват газ, изолациите са също много добри. 

-  А навън до колко пада температурата през зимата?

-  В региона до -30, а там където работя до -50 градуса.

-  Работният процес продължава ли при тези градуси? Снимка

-  Да, продължава, ако няма вятър, тъй като той допълнително понижава температурата. Има определено време за работа отвън, а после престой за затопляне с пиене на чай и стоене на топло.

-  С какво се занимават българите в Канада?

-  Разнообразно, в зависимост от техните възможности и желания. Най-добре е, ако човек работи на държавна работа, защото много добре покриват и осигуровки, и пенсионни вноски.

-  А каква е пенсионната възраст?

-  Имате право да се пенсионирате на 57 – 58 години, а може и да продължите да работите още. Това зависи от застраховките, които внасяте към пенсионната система.

-  Срещат ли се диви животни?

-  Да, има мечки, лисици, вълци. Животните са свободни, това е тяхна територия, понеже те живеят в този регион. Миризмите от нашите отпадъци ги привличат и се появяват от време на време покрай контейнерите ни, който пък заради това са добре защитени.

Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Добруджанският певец Иван Георгиев - около него слънчице грее...

Винаги, когато съм го слушала, тогава и сега, си представям слънчице - красиво, меко, топло.  - думите са на народната певица Галина Дурмушлийска , с която разговарях в предаването "Съботна трапеза" . А повод за нашата радиосреща беше датата 29 ноември, тогава се навърши четвърт век откакто добруджанският певец Иван Георгиев не е..

обновено на 12.12.17 в 23:06

Главният архитект на Варна: "Високата сграда не е лъжица за всяка уста"

" Трябва сериозен инвеститор за такова начинание, а аз не виждам такъв на хоризонта ", така Виктор Бузев коментира нашумялата напоследък тема за изграждане на многоетажни постройки в централната част на морската столица. Повишаването цената на земята води инвеститорите до идеята да влагат средствата си във високо строителство на по-малко площ...

публикувано на 11.12.17 в 12:15

Къде шият костюма на Дядо Коледа?

В работилничката на Дядо Коледа срещаме две джуджета със „сериозен”, но само за нашите географски ширини, опит в приготвянето на костюмите на Добрия старец. Двете дами – Йорданка Маринова и Таня Стайкова, кроят платовете общо 90 години, по 15 - само в ателието на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”– Варна. На 11 декември е първата..

публикувано на 11.12.17 в 02:15

"Съботна трапеза" на 25

В 13 часа  час започва концертът по повод 25-т годишния юбилей на предаването на Радио Варна „Съботна трапеза“. На сцената на Концертното студио ще излязат музикантите от Народния оркестър с диригент Данчо Радулов, певците Величка Златева, Дафинка Дамянова, Георги Германов, Ташо Ташев... от Народния хор „Гласовете на Варна”, Ансамбъл „Гергана“..

публикувано на 09.12.17 в 10:05

Етиен Тодоров: Без радиото не мога!

Етиен Тодоров вече 33 години преподава в Специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” във Варненския квартал Аспарухово. Губи зрението си, когато е в трети клас. Съдбата обаче не го спира към реализирането на мечтата му да бъде учител. Защото учител не е просто работа, а призвание. И макар да преподава математика, обича..

публикувано на 09.12.17 в 09:05

Благотворителен базар организират доброволци в мола

Икони, свещи, бижута, рисувани чаши, бутилки, сладки изкушения и коледна украса може да купите с благотоворителна цел от Коледния базар, който организират група доброволци, обединени от каузата да помагат на нуждаещи се. Благотворителният базар отваря врати тази събота и неделя (9 и 10 декември) в мола до автогарата във Варна. За..

публикувано на 09.12.17 в 08:05

Студентът е студент за цял живот!

Студентът е студент за цял живот! Това споделя един от дипломиралите се студенти в навечерието на 8-ми декември, с които се срещаме в празничния ден. Мнозина пазят още хубавите спомени от своите студентски години, защото както се пее в химна "Gaudeamus igitur" - Да се веселим докато сме млади! Ha 1 oĸтoмвpи 1888 г. e ocнoвaнo пъpвoтo виcшe yчилищe в..

публикувано на 08.12.17 в 11:11