Канада през погледа на един българин

| обновено на 10.08.17 в 13:16

Какъв е животът в Канада? Съизмерим ли е стандартът с този в България?  И още... за мечките и студа при – 50 градуса разказва в интервю за Радио Варна един българин, инженер, който от години има шанса да работи на различни точки по света, опознавайки чужди култури, нрави и обичаи.

Георги Мазнев работи по енергийни проекти за големи чужди компании и така обикаля континентите. 

Работил е в Германия, Словакия, Индия, Бангладеш, а от 2 години професионалният му път го отвежда и в Канада. 


-  Наскоро излезе едно проучване, че в момента Канада е най-модерната дестинация за емиграция от страна на българите. Това се дължи на огромната незаселена територия, както и на добрата социална политика спрямо миграните. Какви са Вашите наблюдения?

-  Това е вярно. Още когато пристигнете на летището се интересуват от това дали желаете да имигрирате, за да могат да ви предложат приспадане на данъците или ако не – просто да ви предложат по-добри условия. Социалната политика е много добре развита към всички общности.

-  Какви са впечатленията Ви от местното население? Казват, че хората на север са по-студени, по-сдържани.

-  Не може да се каже, че са студени. Хората там са събрани може би от цял свят, понеже Канада е държава на имигранти. Като цяло цари една толерантност. Като култура, отношение, това е северноамерикански начин на живот, консуматорско общество. В култ са издигнати парите, работата.

-  Стандартът на живот е в пъти по-висок от нашия в България?...  Снимка

-  Доста по-висок е стандартът на живот. Наемите на жилища, дрехите, храната са може би два пъти по-скъпи от България, но е поносимо... Ако работиш там примерно 3-4 месеца на постоянен добър трудов договор, можеш да изкараш цяла година с доходите за едно четиричленно семейство.

-  Зимата температурите падат много под нулата.

-  За тази цел са измислили топли връзки между магазини, кина, ресторанти. Ако влезете веднъж в някакво заведение или здание от там може да се придвижвате почти в целия град без да излизате отвън, което е много удобно и лесно.  Отоплението е много добро, използват газ, изолациите са също много добри. 

-  А навън до колко пада температурата през зимата?

-  В региона до -30, а там където работя до -50 градуса.

-  Работният процес продължава ли при тези градуси? Снимка

-  Да, продължава, ако няма вятър, тъй като той допълнително понижава температурата. Има определено време за работа отвън, а после престой за затопляне с пиене на чай и стоене на топло.

-  С какво се занимават българите в Канада?

-  Разнообразно, в зависимост от техните възможности и желания. Най-добре е, ако човек работи на държавна работа, защото много добре покриват и осигуровки, и пенсионни вноски.

-  А каква е пенсионната възраст?

-  Имате право да се пенсионирате на 57 – 58 години, а може и да продължите да работите още. Това зависи от застраховките, които внасяте към пенсионната система.

-  Срещат ли се диви животни?

-  Да, има мечки, лисици, вълци. Животните са свободни, това е тяхна територия, понеже те живеят в този регион. Миризмите от нашите отпадъци ги привличат и се появяват от време на време покрай контейнерите ни, който пък заради това са добре защитени.

Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Подаръци от душа и сърце, изработени от сръчни ръце

  Подаръците са нещо, без което не можем. Заради радостта, която доставят, поради вниманието, с което са избрани. Не винаги изборът на подарък е лесна задача. Наскоро погледът ми се спря на едно кокетно магазинче с ръчно направени продукти. Такива, които имат душа и сърце, защото са изработени с мерак от сръчни ръце. Тези на Фантима Иванова . Ваня..

публикувано на 18.10.17 в 10:12

Адреналинът да караш яхта

15-годишната Ванеса Атанасова и 16-годишният Симеон Нейков са най-новият екипаж, обучен по проекта на Яхт клуб "Кап. Г. Георгиев - Порт Варна" "Плавай с нас". 40 младежи от варненските училища и университети на възраст между 15 и 20 години се включиха в проекта това лято. Екстремният ветроходен курс започна с теоретични занятия - обучение по..

публикувано на 17.10.17 в 11:54

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?... За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е..

публикувано на 16.10.17 в 11:05

Илиян Метев: „Въпреки че имахме сценарий, подходът към снимките беше документален.”

Филмът „3/4“ на българския режисьор Илиян Метев е един от тези филми, които се помнят и те карат да се връщаш към тях. Той пристигна във Варна на 35-я фестивал на българския игрален филм „Златна роза”, след като спечели Голямата награда „Златен леопард“ от 70-ото юбилейно издание на престижния международен кинофестивал в Локарно, Швейцария. Не..

публикувано на 14.10.17 в 15:52

Яна Маринова преди новия й филм "Привличане"

Актрисата Яна Маринова бе част от журито, което оценяваше пълнометражните филми на 35-тия фестивал за българско кино "Златна Роза".  В същото време продължават представленията на моноспектаклите й със заглавие "Глас", а вече тече и финалната част от работата по филма "Привличане". Той излиза на големия екран през февруари следващата година и разказва за..

публикувано на 13.10.17 в 16:11

Нови 38 астероида откриха студенти от Варна

Нови 38 астероида откриха студенти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна. Може ли да предотвратим евентуален сблъсък на астероид със Земята ... да се предпазим в случай на подобен неприятен сценарий?... Отговор на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Веселка Радева от Планетариума на ВВМУ - Варна пред..

обновено на 12.10.17 в 12:12

Проф. Вилиан Платиканов: Няма по-страшно число от това на чакащите трансплантация

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят!" - под този наслов до 15 октомври за пети път у нас се провежда Европейската седмица на донорството. Три донорски ситуации е имало във Варна от началото на годината, съобщи за Радио Варна проф. Вилиан Платиканов, национален консултант по трансплантология. В момента листата на..

публикувано на 11.10.17 в 13:10