Картички от пленнически лагер в Осака на кап. Димитър Добрев - в нова изложба

| обновено на 11.08.17 в 10:12

"Филателно море" е името на изложбата, която до края на октомври показва пощенски марки и картички на морска тематика във Варна.
Посетителите ще видят над 100 ценни експоната от фонда на Военноморския музей. Изложбата представя още морско образование, корабостроене, корабоплаване и водни спортове. Особен интерес представляват сериите марки и филателни издания, посветени на околосветското плаване на кап. Георги Георгиев, постиженията в българското корабостроене и картички, подпечатани с печата на български търговски кораби от началото на XX век.

Изложбата е посветена на 138 години Български военноморски флот. Директорът на музея Мариана Кръстева обяснява, че фокусът е върху българските марки, които са издавани в последното столетие.

Откога е най-старата марка?

- Най-старите марки, които ние ще покажем са от 50-те години. Базираме се на това, което имаме във фондовете и това, което филателисти от Варна можеха да ни предложат като интересни са марки по темата. Това са марки, блокове, картички с печати.

Другите най старите екземпляри, които показваме са

картички с корабен печат,

който играе ролята

и на пощенски печат.

Те са ценна част от личните колекции на филателисти от 1906 и 1908 г. Това са тогавашните печати на кораба „Борис” и на кораба „България”. Този, който е плавал с парахода „Борис” пише едно писмо до родителите си, докато е там.

Друга картичка е с печата на учебния крайцер „Надежда”. Това са доста редки екземпляри.

Интересна група експонати в изложбата са

писма и картички

от и до кап. I ранг Димитър Добрев,

който по него време все още е лейтенант.

Тяхната стойност е не толкова силно филателна, но доколкото са пътували и са свързани с една емблематична за българската военна история личност, те имат своята стойност.

Например, сред тях има картички, които пише до съпругата си

от пленническия лагер в Япония,

с печата на пленническия лагер

в Осака...

Това трябва да е много ценно...

- Да, интересни са. Най-малкото, защото няма друг българин, който да може да покаже това. Слава Богу, жив и здрав се връща от плен. Той е доброволец тогава в руския флот, в руско-японската война...

Говорим за войната 1904/05?

- Интересни са и запазените в неговия личен архив писма с восъчни печати, които са изпращани до него. Много интересни восъчни печати, които са са със съответните орнаменти и елементи, характерна част от епохата.

Също и от Първата Световна война има писма, изпращани му от негов колега. Тогава Добрев вече е бил извън военната служба. Негов

близък офицер от Беломорието

изпраща картички,

на които от едната страна има написан текст, а от другата страна той е рисувал местата, където се намират постовете. Какво са построили, как са укрепили района... със съответните печати на военната цензура.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27

Теди Москов на варненската куклена сцена с "Уестърн"

Постановката "Уестърн" могат да гледат почитателите на Храма на Мелпомена от 19.00 часа тази вечер във Варненския куклен театър. Режисьор и сценарист на спектакъла е Теди Москов. В представлението участва цялата трупа от куклени артисти. Освен премиерата довечера, "Уестърн" може да бъде видян на сцената на кукления театър още на 21 и 27 февруари,..

публикувано на 16.02.18 в 11:25
Село Новаково

На гости в село Новаково

В България има две села, които носят името Новаково. Едното е край Асеновград, Пловдивско – в подножието на мистичните Родопи. Другото село със същото име се намира в община Аксаково, Варненска област. Където за съжаление, макар и близо до големия град, постоянното население наброява едва 50 души. Основно пенсионери. Според кметския наместник Марияна..

публикувано на 18.02.18 в 08:00

Успехът е пътуване...

Силвия Иванова е млад бизнесмен от Варна. Тя завършва Икономически университет в родния град, учи в САЩ и Великобритания. И навсякъде получава признание за своите успехи. През 2009 година е и збрана за добрия посланик на всички студенти в САЩ. В последните години б еше сред най-добрите български студенти по мениджмънт от Нотингам.  В момента работи..

обновено на 14.02.18 в 21:47

Набират кандидати за космически лагер в Турция

До 1-ри март деца между 9 и 15 г. могат да кандидатстват за участие в един от трите космически центрове в света - Space Camp Turkey , създадени по модела на Американската космическа агенция NASA. Това съобщи за РВ координаторът на програмата за България Гергана Райжекова. Лагерът в Турция е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер,..

публикувано на 14.02.18 в 09:05

Жените обичат цветята - и с повод, и без!

Всяка жена обича подаръци по повод и без повод. Цветята невинаги съпътстват подаръците, но е по-добре е към тях да има и поднесено цвете. В навечерието на 14-ти февруари влизам в малко магазинче за цветя, в което първото усещане още от вратата е за богатството от цветове, които изпълват душата ти и сякаш времето спира. Уханията във въздуха не..

публикувано на 14.02.18 в 08:05