Картички от пленнически лагер в Осака на кап. Димитър Добрев - в нова изложба

| обновено на 11.08.17 в 10:12

"Филателно море" е името на изложбата, която до края на октомври показва пощенски марки и картички на морска тематика във Варна.
Посетителите ще видят над 100 ценни експоната от фонда на Военноморския музей. Изложбата представя още морско образование, корабостроене, корабоплаване и водни спортове. Особен интерес представляват сериите марки и филателни издания, посветени на околосветското плаване на кап. Георги Георгиев, постиженията в българското корабостроене и картички, подпечатани с печата на български търговски кораби от началото на XX век.

Изложбата е посветена на 138 години Български военноморски флот. Директорът на музея Мариана Кръстева обяснява, че фокусът е върху българските марки, които са издавани в последното столетие.

Откога е най-старата марка?

- Най-старите марки, които ние ще покажем са от 50-те години. Базираме се на това, което имаме във фондовете и това, което филателисти от Варна можеха да ни предложат като интересни са марки по темата. Това са марки, блокове, картички с печати.

Другите най старите екземпляри, които показваме са

картички с корабен печат,

който играе ролята

и на пощенски печат.

Те са ценна част от личните колекции на филателисти от 1906 и 1908 г. Това са тогавашните печати на кораба „Борис” и на кораба „България”. Този, който е плавал с парахода „Борис” пише едно писмо до родителите си, докато е там.

Друга картичка е с печата на учебния крайцер „Надежда”. Това са доста редки екземпляри.

Интересна група експонати в изложбата са

писма и картички

от и до кап. I ранг Димитър Добрев,

който по него време все още е лейтенант.

Тяхната стойност е не толкова силно филателна, но доколкото са пътували и са свързани с една емблематична за българската военна история личност, те имат своята стойност.

Например, сред тях има картички, които пише до съпругата си

от пленническия лагер в Япония,

с печата на пленническия лагер

в Осака...

Това трябва да е много ценно...

- Да, интересни са. Най-малкото, защото няма друг българин, който да може да покаже това. Слава Богу, жив и здрав се връща от плен. Той е доброволец тогава в руския флот, в руско-японската война...

Говорим за войната 1904/05?

- Интересни са и запазените в неговия личен архив писма с восъчни печати, които са изпращани до него. Много интересни восъчни печати, които са са със съответните орнаменти и елементи, характерна част от епохата.

Също и от Първата Световна война има писма, изпращани му от негов колега. Тогава Добрев вече е бил извън военната служба. Негов

близък офицер от Беломорието

изпраща картички,

на които от едната страна има написан текст, а от другата страна той е рисувал местата, където се намират постовете. Какво са построили, как са укрепили района... със съответните печати на военната цензура.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Подаръци от душа и сърце, изработени от сръчни ръце

  Подаръците са нещо, без което не можем. Заради радостта, която доставят, поради вниманието, с което са избрани. Не винаги изборът на подарък е лесна задача. Наскоро погледът ми се спря на едно кокетно магазинче с ръчно направени продукти. Такива, които имат душа и сърце, защото са изработени с мерак от сръчни ръце. Тези на Фантима Иванова . Ваня..

публикувано на 18.10.17 в 10:12

Адреналинът да караш яхта

15-годишната Ванеса Атанасова и 16-годишният Симеон Нейков са най-новият екипаж, обучен по проекта на Яхт клуб "Кап. Г. Георгиев - Порт Варна" "Плавай с нас". 40 младежи от варненските училища и университети на възраст между 15 и 20 години се включиха в проекта това лято. Екстремният ветроходен курс започна с теоретични занятия - обучение по..

публикувано на 17.10.17 в 11:54

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?... За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е..

публикувано на 16.10.17 в 11:05

Илиян Метев: „Въпреки че имахме сценарий, подходът към снимките беше документален.”

Филмът „3/4“ на българския режисьор Илиян Метев е един от тези филми, които се помнят и те карат да се връщаш към тях. Той пристигна във Варна на 35-я фестивал на българския игрален филм „Златна роза”, след като спечели Голямата награда „Златен леопард“ от 70-ото юбилейно издание на престижния международен кинофестивал в Локарно, Швейцария. Не..

публикувано на 14.10.17 в 15:52

Яна Маринова преди новия й филм "Привличане"

Актрисата Яна Маринова бе част от журито, което оценяваше пълнометражните филми на 35-тия фестивал за българско кино "Златна Роза".  В същото време продължават представленията на моноспектаклите й със заглавие "Глас", а вече тече и финалната част от работата по филма "Привличане". Той излиза на големия екран през февруари следващата година и разказва за..

публикувано на 13.10.17 в 16:11

Нови 38 астероида откриха студенти от Варна

Нови 38 астероида откриха студенти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна. Може ли да предотвратим евентуален сблъсък на астероид със Земята ... да се предпазим в случай на подобен неприятен сценарий?... Отговор на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Веселка Радева от Планетариума на ВВМУ - Варна пред..

обновено на 12.10.17 в 12:12

Проф. Вилиан Платиканов: Няма по-страшно число от това на чакащите трансплантация

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят!" - под този наслов до 15 октомври за пети път у нас се провежда Европейската седмица на донорството. Три донорски ситуации е имало във Варна от началото на годината, съобщи за Радио Варна проф. Вилиан Платиканов, национален консултант по трансплантология. В момента листата на..

публикувано на 11.10.17 в 13:10