Картички от пленнически лагер в Осака на кап. Димитър Добрев - в нова изложба

| обновено на 11.08.17 в 10:12

"Филателно море" е името на изложбата, която до края на октомври показва пощенски марки и картички на морска тематика във Варна.
Посетителите ще видят над 100 ценни експоната от фонда на Военноморския музей. Изложбата представя още морско образование, корабостроене, корабоплаване и водни спортове. Особен интерес представляват сериите марки и филателни издания, посветени на околосветското плаване на кап. Георги Георгиев, постиженията в българското корабостроене и картички, подпечатани с печата на български търговски кораби от началото на XX век.

Изложбата е посветена на 138 години Български военноморски флот. Директорът на музея Мариана Кръстева обяснява, че фокусът е върху българските марки, които са издавани в последното столетие.

Откога е най-старата марка?

- Най-старите марки, които ние ще покажем са от 50-те години. Базираме се на това, което имаме във фондовете и това, което филателисти от Варна можеха да ни предложат като интересни са марки по темата. Това са марки, блокове, картички с печати.

Другите най старите екземпляри, които показваме са

картички с корабен печат,

който играе ролята

и на пощенски печат.

Те са ценна част от личните колекции на филателисти от 1906 и 1908 г. Това са тогавашните печати на кораба „Борис” и на кораба „България”. Този, който е плавал с парахода „Борис” пише едно писмо до родителите си, докато е там.

Друга картичка е с печата на учебния крайцер „Надежда”. Това са доста редки екземпляри.

Интересна група експонати в изложбата са

писма и картички

от и до кап. I ранг Димитър Добрев,

който по него време все още е лейтенант.

Тяхната стойност е не толкова силно филателна, но доколкото са пътували и са свързани с една емблематична за българската военна история личност, те имат своята стойност.

Например, сред тях има картички, които пише до съпругата си

от пленническия лагер в Япония,

с печата на пленническия лагер

в Осака...

Това трябва да е много ценно...

- Да, интересни са. Най-малкото, защото няма друг българин, който да може да покаже това. Слава Богу, жив и здрав се връща от плен. Той е доброволец тогава в руския флот, в руско-японската война...

Говорим за войната 1904/05?

- Интересни са и запазените в неговия личен архив писма с восъчни печати, които са изпращани до него. Много интересни восъчни печати, които са са със съответните орнаменти и елементи, характерна част от епохата.

Също и от Първата Световна война има писма, изпращани му от негов колега. Тогава Добрев вече е бил извън военната служба. Негов

близък офицер от Беломорието

изпраща картички,

на които от едната страна има написан текст, а от другата страна той е рисувал местата, където се намират постовете. Какво са построили, как са укрепили района... със съответните печати на военната цензура.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащерка и лавандула за сладък сън

Тези билки поставяли нашите баби под главите си, за да спи спокойно цялото семейство. Какво е добре да сложим във възглавницата си - това ще научат на Еньовден посетителите на Музея по история на медицината във Варна. Демонстрации и беседи в няколко билкови работилници ще започнат в 10.40, 12.30 и 14.30 часа. Организаторите от Медицинския университет са..

публикувано на 22.06.18 в 17:25

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът" , която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки" , пише осем години. Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки"..

обновено на 21.06.18 в 10:08

Посланието на режисьора и продуцент Стивън Л. Симпсън: „Ние всички трябва да се научим да се изслушваме“

Независимият шотландски режисьор и продуцент Стивън Л. Симпсън се влюбва в Пловдив и мести компанията си от Лос Анджелис в българския град. За първи път идва в България, в София, преди седем години за два-три дена и остава цели 10 седмици. Миналия петък, 15.06.2018, той представи филма „Нито вълк – нито куче“ във Варна на сцената на Фестивален и..

публикувано на 20.06.18 в 16:29

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09