Картички от пленнически лагер в Осака на кап. Димитър Добрев - в нова изложба

| обновено на 11.08.17 в 10:12

"Филателно море" е името на изложбата, която до края на октомври показва пощенски марки и картички на морска тематика във Варна.
Посетителите ще видят над 100 ценни експоната от фонда на Военноморския музей. Изложбата представя още морско образование, корабостроене, корабоплаване и водни спортове. Особен интерес представляват сериите марки и филателни издания, посветени на околосветското плаване на кап. Георги Георгиев, постиженията в българското корабостроене и картички, подпечатани с печата на български търговски кораби от началото на XX век.

Изложбата е посветена на 138 години Български военноморски флот. Директорът на музея Мариана Кръстева обяснява, че фокусът е върху българските марки, които са издавани в последното столетие.

Откога е най-старата марка?

- Най-старите марки, които ние ще покажем са от 50-те години. Базираме се на това, което имаме във фондовете и това, което филателисти от Варна можеха да ни предложат като интересни са марки по темата. Това са марки, блокове, картички с печати.

Другите най старите екземпляри, които показваме са

картички с корабен печат,

който играе ролята

и на пощенски печат.

Те са ценна част от личните колекции на филателисти от 1906 и 1908 г. Това са тогавашните печати на кораба „Борис” и на кораба „България”. Този, който е плавал с парахода „Борис” пише едно писмо до родителите си, докато е там.

Друга картичка е с печата на учебния крайцер „Надежда”. Това са доста редки екземпляри.

Интересна група експонати в изложбата са

писма и картички

от и до кап. I ранг Димитър Добрев,

който по него време все още е лейтенант.

Тяхната стойност е не толкова силно филателна, но доколкото са пътували и са свързани с една емблематична за българската военна история личност, те имат своята стойност.

Например, сред тях има картички, които пише до съпругата си

от пленническия лагер в Япония,

с печата на пленническия лагер

в Осака...

Това трябва да е много ценно...

- Да, интересни са. Най-малкото, защото няма друг българин, който да може да покаже това. Слава Богу, жив и здрав се връща от плен. Той е доброволец тогава в руския флот, в руско-японската война...

Говорим за войната 1904/05?

- Интересни са и запазените в неговия личен архив писма с восъчни печати, които са изпращани до него. Много интересни восъчни печати, които са са със съответните орнаменти и елементи, характерна част от епохата.

Също и от Първата Световна война има писма, изпращани му от негов колега. Тогава Добрев вече е бил извън военната служба. Негов

близък офицер от Беломорието

изпраща картички,

на които от едната страна има написан текст, а от другата страна той е рисувал местата, където се намират постовете. Какво са построили, как са укрепили района... със съответните печати на военната цензура.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Добруджанският певец Иван Георгиев - около него слънчице грее...

Винаги, когато съм го слушала, тогава и сега, си представям слънчице - красиво, меко, топло.  - думите са на народната певица Галина Дурмушлийска , с която разговарях в предаването "Съботна трапеза" . А повод за нашата радиосреща беше датата 29 ноември, тогава се навърши четвърт век откакто добруджанският певец Иван Георгиев не е..

обновено на 12.12.17 в 23:06

Главният архитект на Варна: "Високата сграда не е лъжица за всяка уста"

" Трябва сериозен инвеститор за такова начинание, а аз не виждам такъв на хоризонта ", така Виктор Бузев коментира нашумялата напоследък тема за изграждане на многоетажни постройки в централната част на морската столица. Повишаването цената на земята води инвеститорите до идеята да влагат средствата си във високо строителство на по-малко площ...

публикувано на 11.12.17 в 12:15

Къде шият костюма на Дядо Коледа?

В работилничката на Дядо Коледа срещаме две джуджета със „сериозен”, но само за нашите географски ширини, опит в приготвянето на костюмите на Добрия старец. Двете дами – Йорданка Маринова и Таня Стайкова, кроят платовете общо 90 години, по 15 - само в ателието на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”– Варна. На 11 декември е първата..

публикувано на 11.12.17 в 02:15

"Съботна трапеза" на 25

В 13 часа  час започва концертът по повод 25-т годишния юбилей на предаването на Радио Варна „Съботна трапеза“. На сцената на Концертното студио ще излязат музикантите от Народния оркестър с диригент Данчо Радулов, певците Величка Златева, Дафинка Дамянова, Георги Германов, Ташо Ташев... от Народния хор „Гласовете на Варна”, Ансамбъл „Гергана“..

публикувано на 09.12.17 в 10:05

Етиен Тодоров: Без радиото не мога!

Етиен Тодоров вече 33 години преподава в Специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” във Варненския квартал Аспарухово. Губи зрението си, когато е в трети клас. Съдбата обаче не го спира към реализирането на мечтата му да бъде учител. Защото учител не е просто работа, а призвание. И макар да преподава математика, обича..

публикувано на 09.12.17 в 09:05

Благотворителен базар организират доброволци в мола

Икони, свещи, бижута, рисувани чаши, бутилки, сладки изкушения и коледна украса може да купите с благотоворителна цел от Коледния базар, който организират група доброволци, обединени от каузата да помагат на нуждаещи се. Благотворителният базар отваря врати тази събота и неделя (9 и 10 декември) в мола до автогарата във Варна. За..

публикувано на 09.12.17 в 08:05

Студентът е студент за цял живот!

Студентът е студент за цял живот! Това споделя един от дипломиралите се студенти в навечерието на 8-ми декември, с които се срещаме в празничния ден. Мнозина пазят още хубавите спомени от своите студентски години, защото както се пее в химна "Gaudeamus igitur" - Да се веселим докато сме млади! Ha 1 oĸтoмвpи 1888 г. e ocнoвaнo пъpвoтo виcшe yчилищe в..

публикувано на 08.12.17 в 11:11