Картички от пленнически лагер в Осака на кап. Димитър Добрев - в нова изложба

| обновено на 11.08.17 в 10:12

"Филателно море" е името на изложбата, която до края на октомври показва пощенски марки и картички на морска тематика във Варна.
Посетителите ще видят над 100 ценни експоната от фонда на Военноморския музей. Изложбата представя още морско образование, корабостроене, корабоплаване и водни спортове. Особен интерес представляват сериите марки и филателни издания, посветени на околосветското плаване на кап. Георги Георгиев, постиженията в българското корабостроене и картички, подпечатани с печата на български търговски кораби от началото на XX век.

Изложбата е посветена на 138 години Български военноморски флот. Директорът на музея Мариана Кръстева обяснява, че фокусът е върху българските марки, които са издавани в последното столетие.

Откога е най-старата марка?

- Най-старите марки, които ние ще покажем са от 50-те години. Базираме се на това, което имаме във фондовете и това, което филателисти от Варна можеха да ни предложат като интересни са марки по темата. Това са марки, блокове, картички с печати.

Другите най старите екземпляри, които показваме са

картички с корабен печат,

който играе ролята

и на пощенски печат.

Те са ценна част от личните колекции на филателисти от 1906 и 1908 г. Това са тогавашните печати на кораба „Борис” и на кораба „България”. Този, който е плавал с парахода „Борис” пише едно писмо до родителите си, докато е там.

Друга картичка е с печата на учебния крайцер „Надежда”. Това са доста редки екземпляри.

Интересна група експонати в изложбата са

писма и картички

от и до кап. I ранг Димитър Добрев,

който по него време все още е лейтенант.

Тяхната стойност е не толкова силно филателна, но доколкото са пътували и са свързани с една емблематична за българската военна история личност, те имат своята стойност.

Например, сред тях има картички, които пише до съпругата си

от пленническия лагер в Япония,

с печата на пленническия лагер

в Осака...

Това трябва да е много ценно...

- Да, интересни са. Най-малкото, защото няма друг българин, който да може да покаже това. Слава Богу, жив и здрав се връща от плен. Той е доброволец тогава в руския флот, в руско-японската война...

Говорим за войната 1904/05?

- Интересни са и запазените в неговия личен архив писма с восъчни печати, които са изпращани до него. Много интересни восъчни печати, които са са със съответните орнаменти и елементи, характерна част от епохата.

Също и от Първата Световна война има писма, изпращани му от негов колега. Тогава Добрев вече е бил извън военната служба. Негов

близък офицер от Беломорието

изпраща картички,

на които от едната страна има написан текст, а от другата страна той е рисувал местата, където се намират постовете. Какво са построили, как са укрепили района... със съответните печати на военната цензура.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:

ВИЖТЕ ОЩЕ

За провокацията да работиш стъкло

Лодка от стъкло изработва Теодор Опренов и неговата съпруга. Картини и сувенири от рециклирано стъкло са част от предметите, които може да се видят в Морската градина. Според него стъклото не старее. Той е обработвал стъкло на повече от сто години. Стъклото позволява толкова много импровизации, колкото е въображението на автора. Здравейте, аз..

обновено на 20.08.17 в 13:03

Куклениците от ДКТ- Варна навършиха 65. Вера Стойкова, директор на трупата в откровен разговор

Г Георги Сараванов основава в родния си град Пловдив през 1946 г. първия марионетен театър и mрез 1952 г. е поканен от Градския народен съвет във Варна да създаде куклен театър и в нашия град. „Патенцето“ от Нина Гернет е първото представление, което се е играло във Варненския куклен театър на 18 август 1952 г. Режисьор на..

публикувано на 19.08.17 в 18:04

От всяко дърво- свирка

Майстор на народни инструменти разказва, че може да направи дудук от всяко дърво. Емил Павлов 25 години свири на различни инструменти и също от толкова време ги изработва. Той е част от майсторите, които участват в Панаира на занаятите в Морската градина във Варна. Започнал през 1989 година, когато му откраднали изработени от него инструменти и затова..

обновено на 18.08.17 в 22:25
Проф.Попконстантинов по време на интервюто

Проф.Попконстантинов: Празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна

Археологът и преподавател проф.Казимир Попконстантинов получи званието "Почетен гражданин на Варна", за дългогодишната му работа в проучването на забележителните средновековни манастири в с.Равна, Провадийско и в месността Караач теке, свързани със Света Богородица, покровителка на Варна. Честито за званието “Почетен гражданин”, което получихте!..

публикувано на 18.08.17 в 13:04

„Мила моя мамо“ звучи от чанове в Морската градина

Михаела Стефанова е от Панагюрище. Четири поколение в нейния род изработват чанове. Младото нежно момиче учи в момента занаята, а за това е необходимо много време. Тези дни тя представя измайстореното в панаира на занаятите във варненската морска градина. Пред Габриела Гаврилова чановете запяха От едно до двадесет и едно – всеки може да си закачи,..

публикувано на 17.08.17 в 17:48

Шумът на Слънчев бряг струва 6 млн. лева на година компенсации на почиващите

Продължават споровете за това, дали действията на вицепремиера Валери Симеонов свързани с възстановяване на тишината в курортните комплекси по Черноморието е правилна. От една страна действително има нарушение на норми, наредби и закони. Институциите липсват и си прехвърлят отговорността, налице са недоволни клиенти и жители на общини. От друга..

обновено на 17.08.17 в 15:06

Девет чаши вода на ден ни правят по-здрави и по-щастливи

Изложба с фотоси, направени с микроскоп "Водата - извечни послания" на Иван Тодоров и Елена Тодорова, бе представена на варненската публика. Изложбата ще е разположена в двора на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” до края на месец август, каза за Радио Варна авторът й Иван Тодоров. Най-важното, което трябва да знаем за силата на..

публикувано на 17.08.17 в 15:00