Теодор Роков: "Историята в картинки" ще влезе в училище

Теодор Роков

Седем епизода ще включва късометражният дигитален комикс „Историята в картинки”, предназначен за деца във възрастовата група между 6 и 14 г.

Идеята за сериала, който по достъпен начин пресъздава моменти от праисторията до падането на България под османска власт е на Янко Кутин.

Замислът е епизодите в комикса да бъдат готови към 15 септември и да станат част от образователния процес. Вече има интерес от учители по история от Варна, както и запитване от Националния музей на образованието в Габрово, съобщи за РВ историкът Теодор Роков, който е сценарист и режисьор на епизодите. Част от тях вече са готови. След приключването на работата по сериала, филмчетата ще бъдат достъпни в специален канал в youtube. Ще имат мобилна версия за смартфони, таблети и лаптопи.

Как изглежда историята в картинки, ако трябва да бъде разказана на деца:

- Ще избягвам най-вече сухата фактология и терминология. В клипчетата, които сме направили до момента, много рядко използваме конкретни години или точни дати. Гледаме да не натоварваме децата с тежка фактология.

Опитвам се – лично аз, да наподобявам максимално приказка или фентъзи. Сама по себе си историята е основата на тези два стила.

Как започва една такава приказка?

- Трите епизода, които сме завършили /към дата 10 август/ винаги започват с т.нар. от нас „линия на времето” - някакъв специфичен образ или символ за епохата, който визуализира развитието на времето в нея.

Примерно, за праисторията трите подпериода ги представихме с един дълъг кокал, който е сцепен на три части. Античността и идването на гърците в Тракия бяха представени като едно копие в ролята на „линия на времето”.

Колко епизода ще включва сериала?

- По проект трябва да бъдат 7 епизода.До момента сме завършили и прожектирали три. Следващите два сценария също са готови – за идването на древните гърци в Тракия и завладяването от Рим.

Остават сценариите за епизодите за Византия и България като езическа държава. Последният епизод е посветен на Първата Българска държава след покръстването и създаването на азбуката до падането под османска власт.

Правим в момента една кампания от периодични представяния на различни места на тези епизоди. Първо беше в „Хале 3”, след това в „Социална чайна”. Предвиждаме в детския музей в сградата на Археологическия музей във Варна.

Освен подобен тип прожекции, след завършването на седемте епизода, те ще бъдат достъпни някъде свободно?

- Да, в специален канал на youtube. Основната идея е всеки да може да ги гледа и да бъдат разпространявани най-вече през мобилни устройства – смартфони, таблети и пр., а не толкова за прожекция на голям екран.


Цялото интервю с Теодор Роков може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27

Теди Москов на варненската куклена сцена с "Уестърн"

Постановката "Уестърн" могат да гледат почитателите на Храма на Мелпомена от 19.00 часа тази вечер във Варненския куклен театър. Режисьор и сценарист на спектакъла е Теди Москов. В представлението участва цялата трупа от куклени артисти. Освен премиерата довечера, "Уестърн" може да бъде видян на сцената на кукления театър още на 21 и 27 февруари,..

публикувано на 16.02.18 в 11:25
Село Новаково

На гости в село Новаково

В България има две села, които носят името Новаково. Едното е край Асеновград, Пловдивско – в подножието на мистичните Родопи. Другото село със същото име се намира в община Аксаково, Варненска област. Където за съжаление, макар и близо до големия град, постоянното население наброява едва 50 души. Основно пенсионери. Според кметския наместник Марияна..

публикувано на 18.02.18 в 08:00

Успехът е пътуване...

Силвия Иванова е млад бизнесмен от Варна. Тя завършва Икономически университет в родния град, учи в САЩ и Великобритания. И навсякъде получава признание за своите успехи. През 2009 година е и збрана за добрия посланик на всички студенти в САЩ. В последните години б еше сред най-добрите български студенти по мениджмънт от Нотингам.  В момента работи..

обновено на 14.02.18 в 21:47

Набират кандидати за космически лагер в Турция

До 1-ри март деца между 9 и 15 г. могат да кандидатстват за участие в един от трите космически центрове в света - Space Camp Turkey , създадени по модела на Американската космическа агенция NASA. Това съобщи за РВ координаторът на програмата за България Гергана Райжекова. Лагерът в Турция е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер,..

публикувано на 14.02.18 в 09:05

Жените обичат цветята - и с повод, и без!

Всяка жена обича подаръци по повод и без повод. Цветята невинаги съпътстват подаръците, но е по-добре е към тях да има и поднесено цвете. В навечерието на 14-ти февруари влизам в малко магазинче за цветя, в което първото усещане още от вратата е за богатството от цветове, които изпълват душата ти и сякаш времето спира. Уханията във въздуха не..

публикувано на 14.02.18 в 08:05