Теодор Роков: "Историята в картинки" ще влезе в училище

Теодор Роков

Седем епизода ще включва късометражният дигитален комикс „Историята в картинки”, предназначен за деца във възрастовата група между 6 и 14 г.

Идеята за сериала, който по достъпен начин пресъздава моменти от праисторията до падането на България под османска власт е на Янко Кутин.

Замислът е епизодите в комикса да бъдат готови към 15 септември и да станат част от образователния процес. Вече има интерес от учители по история от Варна, както и запитване от Националния музей на образованието в Габрово, съобщи за РВ историкът Теодор Роков, който е сценарист и режисьор на епизодите. Част от тях вече са готови. След приключването на работата по сериала, филмчетата ще бъдат достъпни в специален канал в youtube. Ще имат мобилна версия за смартфони, таблети и лаптопи.

Как изглежда историята в картинки, ако трябва да бъде разказана на деца:

- Ще избягвам най-вече сухата фактология и терминология. В клипчетата, които сме направили до момента, много рядко използваме конкретни години или точни дати. Гледаме да не натоварваме децата с тежка фактология.

Опитвам се – лично аз, да наподобявам максимално приказка или фентъзи. Сама по себе си историята е основата на тези два стила.

Как започва една такава приказка?

- Трите епизода, които сме завършили /към дата 10 август/ винаги започват с т.нар. от нас „линия на времето” - някакъв специфичен образ или символ за епохата, който визуализира развитието на времето в нея.

Примерно, за праисторията трите подпериода ги представихме с един дълъг кокал, който е сцепен на три части. Античността и идването на гърците в Тракия бяха представени като едно копие в ролята на „линия на времето”.

Колко епизода ще включва сериала?

- По проект трябва да бъдат 7 епизода.До момента сме завършили и прожектирали три. Следващите два сценария също са готови – за идването на древните гърци в Тракия и завладяването от Рим.

Остават сценариите за епизодите за Византия и България като езическа държава. Последният епизод е посветен на Първата Българска държава след покръстването и създаването на азбуката до падането под османска власт.

Правим в момента една кампания от периодични представяния на различни места на тези епизоди. Първо беше в „Хале 3”, след това в „Социална чайна”. Предвиждаме в детския музей в сградата на Археологическия музей във Варна.

Освен подобен тип прожекции, след завършването на седемте епизода, те ще бъдат достъпни някъде свободно?

- Да, в специален канал на youtube. Основната идея е всеки да може да ги гледа и да бъдат разпространявани най-вече през мобилни устройства – смартфони, таблети и пр., а не толкова за прожекция на голям екран.


Цялото интервю с Теодор Роков може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Добруджанският певец Иван Георгиев - около него слънчице грее...

Винаги, когато съм го слушала, тогава и сега, си представям слънчице - красиво, меко, топло.  - думите са на народната певица Галина Дурмушлийска , с която разговарях в предаването "Съботна трапеза" . А повод за нашата радиосреща беше датата 29 ноември, тогава се навърши четвърт век откакто добруджанският певец Иван Георгиев не е..

обновено на 12.12.17 в 23:06

Главният архитект на Варна: "Високата сграда не е лъжица за всяка уста"

" Трябва сериозен инвеститор за такова начинание, а аз не виждам такъв на хоризонта ", така Виктор Бузев коментира нашумялата напоследък тема за изграждане на многоетажни постройки в централната част на морската столица. Повишаването цената на земята води инвеститорите до идеята да влагат средствата си във високо строителство на по-малко площ...

публикувано на 11.12.17 в 12:15

Къде шият костюма на Дядо Коледа?

В работилничката на Дядо Коледа срещаме две джуджета със „сериозен”, но само за нашите географски ширини, опит в приготвянето на костюмите на Добрия старец. Двете дами – Йорданка Маринова и Таня Стайкова, кроят платовете общо 90 години, по 15 - само в ателието на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”– Варна. На 11 декември е първата..

публикувано на 11.12.17 в 02:15

"Съботна трапеза" на 25

В 13 часа  час започва концертът по повод 25-т годишния юбилей на предаването на Радио Варна „Съботна трапеза“. На сцената на Концертното студио ще излязат музикантите от Народния оркестър с диригент Данчо Радулов, певците Величка Златева, Дафинка Дамянова, Георги Германов, Ташо Ташев... от Народния хор „Гласовете на Варна”, Ансамбъл „Гергана“..

публикувано на 09.12.17 в 10:05

Етиен Тодоров: Без радиото не мога!

Етиен Тодоров вече 33 години преподава в Специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” във Варненския квартал Аспарухово. Губи зрението си, когато е в трети клас. Съдбата обаче не го спира към реализирането на мечтата му да бъде учител. Защото учител не е просто работа, а призвание. И макар да преподава математика, обича..

публикувано на 09.12.17 в 09:05

Благотворителен базар организират доброволци в мола

Икони, свещи, бижута, рисувани чаши, бутилки, сладки изкушения и коледна украса може да купите с благотоворителна цел от Коледния базар, който организират група доброволци, обединени от каузата да помагат на нуждаещи се. Благотворителният базар отваря врати тази събота и неделя (9 и 10 декември) в мола до автогарата във Варна. За..

публикувано на 09.12.17 в 08:05

Студентът е студент за цял живот!

Студентът е студент за цял живот! Това споделя един от дипломиралите се студенти в навечерието на 8-ми декември, с които се срещаме в празничния ден. Мнозина пазят още хубавите спомени от своите студентски години, защото както се пее в химна "Gaudeamus igitur" - Да се веселим докато сме млади! Ha 1 oĸтoмвpи 1888 г. e ocнoвaнo пъpвoтo виcшe yчилищe в..

публикувано на 08.12.17 в 11:11