Теодор Роков: "Историята в картинки" ще влезе в училище

Теодор Роков

Седем епизода ще включва късометражният дигитален комикс „Историята в картинки”, предназначен за деца във възрастовата група между 6 и 14 г.

Идеята за сериала, който по достъпен начин пресъздава моменти от праисторията до падането на България под османска власт е на Янко Кутин.

Замислът е епизодите в комикса да бъдат готови към 15 септември и да станат част от образователния процес. Вече има интерес от учители по история от Варна, както и запитване от Националния музей на образованието в Габрово, съобщи за РВ историкът Теодор Роков, който е сценарист и режисьор на епизодите. Част от тях вече са готови. След приключването на работата по сериала, филмчетата ще бъдат достъпни в специален канал в youtube. Ще имат мобилна версия за смартфони, таблети и лаптопи.

Как изглежда историята в картинки, ако трябва да бъде разказана на деца:

- Ще избягвам най-вече сухата фактология и терминология. В клипчетата, които сме направили до момента, много рядко използваме конкретни години или точни дати. Гледаме да не натоварваме децата с тежка фактология.

Опитвам се – лично аз, да наподобявам максимално приказка или фентъзи. Сама по себе си историята е основата на тези два стила.

Как започва една такава приказка?

- Трите епизода, които сме завършили /към дата 10 август/ винаги започват с т.нар. от нас „линия на времето” - някакъв специфичен образ или символ за епохата, който визуализира развитието на времето в нея.

Примерно, за праисторията трите подпериода ги представихме с един дълъг кокал, който е сцепен на три части. Античността и идването на гърците в Тракия бяха представени като едно копие в ролята на „линия на времето”.

Колко епизода ще включва сериала?

- По проект трябва да бъдат 7 епизода.До момента сме завършили и прожектирали три. Следващите два сценария също са готови – за идването на древните гърци в Тракия и завладяването от Рим.

Остават сценариите за епизодите за Византия и България като езическа държава. Последният епизод е посветен на Първата Българска държава след покръстването и създаването на азбуката до падането под османска власт.

Правим в момента една кампания от периодични представяния на различни места на тези епизоди. Първо беше в „Хале 3”, след това в „Социална чайна”. Предвиждаме в детския музей в сградата на Археологическия музей във Варна.

Освен подобен тип прожекции, след завършването на седемте епизода, те ще бъдат достъпни някъде свободно?

- Да, в специален канал на youtube. Основната идея е всеки да може да ги гледа и да бъдат разпространявани най-вече през мобилни устройства – смартфони, таблети и пр., а не толкова за прожекция на голям екран.


Цялото интервю с Теодор Роков може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Подаръци от душа и сърце, изработени от сръчни ръце

  Подаръците са нещо, без което не можем. Заради радостта, която доставят, поради вниманието, с което са избрани. Не винаги изборът на подарък е лесна задача. Наскоро погледът ми се спря на едно кокетно магазинче с ръчно направени продукти. Такива, които имат душа и сърце, защото са изработени с мерак от сръчни ръце. Тези на Фантима Иванова . Ваня..

публикувано на 18.10.17 в 10:12

Адреналинът да караш яхта

15-годишната Ванеса Атанасова и 16-годишният Симеон Нейков са най-новият екипаж, обучен по проекта на Яхт клуб "Кап. Г. Георгиев - Порт Варна" "Плавай с нас". 40 младежи от варненските училища и университети на възраст между 15 и 20 години се включиха в проекта това лято. Екстремният ветроходен курс започна с теоретични занятия - обучение по..

публикувано на 17.10.17 в 11:54

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?... За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е..

публикувано на 16.10.17 в 11:05

Илиян Метев: „Въпреки че имахме сценарий, подходът към снимките беше документален.”

Филмът „3/4“ на българския режисьор Илиян Метев е един от тези филми, които се помнят и те карат да се връщаш към тях. Той пристигна във Варна на 35-я фестивал на българския игрален филм „Златна роза”, след като спечели Голямата награда „Златен леопард“ от 70-ото юбилейно издание на престижния международен кинофестивал в Локарно, Швейцария. Не..

публикувано на 14.10.17 в 15:52

Яна Маринова преди новия й филм "Привличане"

Актрисата Яна Маринова бе част от журито, което оценяваше пълнометражните филми на 35-тия фестивал за българско кино "Златна Роза".  В същото време продължават представленията на моноспектаклите й със заглавие "Глас", а вече тече и финалната част от работата по филма "Привличане". Той излиза на големия екран през февруари следващата година и разказва за..

публикувано на 13.10.17 в 16:11

Нови 38 астероида откриха студенти от Варна

Нови 38 астероида откриха студенти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна. Може ли да предотвратим евентуален сблъсък на астероид със Земята ... да се предпазим в случай на подобен неприятен сценарий?... Отговор на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Веселка Радева от Планетариума на ВВМУ - Варна пред..

обновено на 12.10.17 в 12:12

Проф. Вилиан Платиканов: Няма по-страшно число от това на чакащите трансплантация

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят!" - под този наслов до 15 октомври за пети път у нас се провежда Европейската седмица на донорството. Три донорски ситуации е имало във Варна от началото на годината, съобщи за Радио Варна проф. Вилиан Платиканов, национален консултант по трансплантология. В момента листата на..

публикувано на 11.10.17 в 13:10