Местността Корията крие тайни от преди 6 500 години

| обновено на 11.08.17 в 08:40
Снимка: Радио Варна

Археологическите разкопки  на селището от каменномедната епоха в местността Корията край Суворово приключиха за тази година. Днес екипът засипва  обекта, за да го запази в този му вид до следващото лято. Разкопките  се провеждат за шеста поредна година, а на обекта работиха специалисти от Регионалния исторически музей – Варна и доброволци. За първи път работата им бе финансирана от Министерството на културата, което отпусна 11 000 лева.

В Корията се проучват  останките от опожарена сграда, използвана за грънчарска работилница,  от средния халколит (около 4700 г. пр. Хр.). Разкопките край Суворово разкриват нови и важни сведения за бита и техническите знания и умения на древното население, обитавало нашите земи преди повече от 6 500 години.Каменната  архитектура на селището го нарежда до синхронните селища, проучени край Дуранкулак и Драганово, Добричко и селищната могила край Провадия, Варненско. Целта на  археолозите е да разчистят изцяло селището, за да изяснят повече подробности за бита на обитателите на това древно място.

През този сезон приключи изследването на южните помещения, в които са се съхранявали керамични съдове и разнообразни сечива. Постройката е била изключително масивна, със солидна конструкция от дебели глинени стени, изградени около колово-плетена конструкция върху каменен цокъл. Повече разказа ръководителят на експедицията гл. ас. д-р Владимир Славчев, от Регионален исторически музей – Варна.


Какво ново прибавихте към откритията в местността Корията това лято?

- Това лято разкрихме напълно югозападното помещение и видяхме неговата конструкция. Запазена е до много голяма височина източната му стена,  западната също.  По-интересното, обаче, е че северната стена на това помещение не е изградена по този начин. Помещението е частично вкопано в пръстта, тъй като имаме естествена денивелация на терена и едната част е малко по-висока от двете южни. Те са били вкопани, подравнени и най-вероятно между северното и южното се е преминавало през някакъв тип стъпала. Северната стена на югозападното помещение е била изградена от кирпич. Тази техника доста рядко се среща по нашите широчини. Тези кирпичи са стояли във височина. Най-горните им редове са изпечени много хубаво, но за съжаление те вече липсват, тъй като след като ги установихме  през 2013г.,  ги премахнахме, за да може да слизаме надолу и да разчистваме там.

 А още по-интересно беше, че вече южната стена почти напълно е разкрита и виждаме, че както по аналогия с други селища от подобен период, има изграждане на каменен цокъл - от два до три реда камъни, над които вече се развива клинобитната конструкция.

Интересно също е, че пред входа на тази къща, от южната страна, е имало настилка от калдъръм. Това означава, че хората, които са работили в тази работилница, са се грижили и за благоустройството на селището и за обществената хигиена.

Няма следи от боклучни ями около това помещение - места където да се изхвърля бракуваната продукция.

Това какво означава?

- Това означава, че човекът, който се е занимавал в работилницата старателно си е изнасял отпадъците извън границите на самото селище. Може би защото тук е много интензивна застройката. От къща до къща разстоянието е на повече от 1м. - 1.20м. А може и да е използвал бракуваните предмети отново. Натрошените грънци се стриват, слагат се в тестото и се използват отново за направа на следващите съдове.

Какво се случва в последния ден от разкопките?

- Идва приемателна комисия от регионалния инспекторат към Министерството на културата, за да упражни контрол как сме похарчили средствата, дали сме копали правилно и дали сме спазили всички наредби. След това целия този изкоп, който направихме,  ще бъде завит с полиетилен и засипан. Засипването трябва да покрие напълно всичките останки с дебел пласт, поне 10 - 15 см., за да се запази от влагата и студа през зимата. Искаме догодина да започнем да копаем от там  до където  сме стигнали.

Чуйте още в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

За провокацията да работиш стъкло

Лодка от стъкло изработва Теодор Опренов и неговата съпруга. Картини и сувенири от рециклирано стъкло са част от предметите, които може да се видят в Морската градина. Според него стъклото не старее. Той е обработвал стъкло на повече от сто години. Стъклото позволява толкова много импровизации, колкото е въображението на автора. Здравейте, аз..

обновено на 20.08.17 в 13:03

Куклениците от ДКТ- Варна навършиха 65. Вера Стойкова, директор на трупата в откровен разговор

Г Георги Сараванов основава в родния си град Пловдив през 1946 г. първия марионетен театър и mрез 1952 г. е поканен от Градския народен съвет във Варна да създаде куклен театър и в нашия град. „Патенцето“ от Нина Гернет е първото представление, което се е играло във Варненския куклен театър на 18 август 1952 г. Режисьор на..

публикувано на 19.08.17 в 18:04

От всяко дърво- свирка

Майстор на народни инструменти разказва, че може да направи дудук от всяко дърво. Емил Павлов 25 години свири на различни инструменти и също от толкова време ги изработва. Той е част от майсторите, които участват в Панаира на занаятите в Морската градина във Варна. Започнал през 1989 година, когато му откраднали изработени от него инструменти и затова..

обновено на 18.08.17 в 22:25
Проф.Попконстантинов по време на интервюто

Проф.Попконстантинов: Празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна

Археологът и преподавател проф.Казимир Попконстантинов получи званието "Почетен гражданин на Варна", за дългогодишната му работа в проучването на забележителните средновековни манастири в с.Равна, Провадийско и в месността Караач теке, свързани със Света Богородица, покровителка на Варна. Честито за званието “Почетен гражданин”, което получихте!..

публикувано на 18.08.17 в 13:04

„Мила моя мамо“ звучи от чанове в Морската градина

Михаела Стефанова е от Панагюрище. Четири поколение в нейния род изработват чанове. Младото нежно момиче учи в момента занаята, а за това е необходимо много време. Тези дни тя представя измайстореното в панаира на занаятите във варненската морска градина. Пред Габриела Гаврилова чановете запяха От едно до двадесет и едно – всеки може да си закачи,..

публикувано на 17.08.17 в 17:48

Шумът на Слънчев бряг струва 6 млн. лева на година компенсации на почиващите

Продължават споровете за това, дали действията на вицепремиера Валери Симеонов свързани с възстановяване на тишината в курортните комплекси по Черноморието е правилна. От една страна действително има нарушение на норми, наредби и закони. Институциите липсват и си прехвърлят отговорността, налице са недоволни клиенти и жители на общини. От друга..

обновено на 17.08.17 в 15:06

Девет чаши вода на ден ни правят по-здрави и по-щастливи

Изложба с фотоси, направени с микроскоп "Водата - извечни послания" на Иван Тодоров и Елена Тодорова, бе представена на варненската публика. Изложбата ще е разположена в двора на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” до края на месец август, каза за Радио Варна авторът й Иван Тодоров. Най-важното, което трябва да знаем за силата на..

публикувано на 17.08.17 в 15:00