Местността Корията крие тайни от преди 6 500 години

| обновено на 11.08.17 в 08:40
Снимка: Радио Варна

Археологическите разкопки  на селището от каменномедната епоха в местността Корията край Суворово приключиха за тази година. Днес екипът засипва  обекта, за да го запази в този му вид до следващото лято. Разкопките  се провеждат за шеста поредна година, а на обекта работиха специалисти от Регионалния исторически музей – Варна и доброволци. За първи път работата им бе финансирана от Министерството на културата, което отпусна 11 000 лева.

В Корията се проучват  останките от опожарена сграда, използвана за грънчарска работилница,  от средния халколит (около 4700 г. пр. Хр.). Разкопките край Суворово разкриват нови и важни сведения за бита и техническите знания и умения на древното население, обитавало нашите земи преди повече от 6 500 години.Каменната  архитектура на селището го нарежда до синхронните селища, проучени край Дуранкулак и Драганово, Добричко и селищната могила край Провадия, Варненско. Целта на  археолозите е да разчистят изцяло селището, за да изяснят повече подробности за бита на обитателите на това древно място.

През този сезон приключи изследването на южните помещения, в които са се съхранявали керамични съдове и разнообразни сечива. Постройката е била изключително масивна, със солидна конструкция от дебели глинени стени, изградени около колово-плетена конструкция върху каменен цокъл. Повече разказа ръководителят на експедицията гл. ас. д-р Владимир Славчев, от Регионален исторически музей – Варна.


Какво ново прибавихте към откритията в местността Корията това лято?

- Това лято разкрихме напълно югозападното помещение и видяхме неговата конструкция. Запазена е до много голяма височина източната му стена,  западната също.  По-интересното, обаче, е че северната стена на това помещение не е изградена по този начин. Помещението е частично вкопано в пръстта, тъй като имаме естествена денивелация на терена и едната част е малко по-висока от двете южни. Те са били вкопани, подравнени и най-вероятно между северното и южното се е преминавало през някакъв тип стъпала. Северната стена на югозападното помещение е била изградена от кирпич. Тази техника доста рядко се среща по нашите широчини. Тези кирпичи са стояли във височина. Най-горните им редове са изпечени много хубаво, но за съжаление те вече липсват, тъй като след като ги установихме  през 2013г.,  ги премахнахме, за да може да слизаме надолу и да разчистваме там.

 А още по-интересно беше, че вече южната стена почти напълно е разкрита и виждаме, че както по аналогия с други селища от подобен период, има изграждане на каменен цокъл - от два до три реда камъни, над които вече се развива клинобитната конструкция.

Интересно също е, че пред входа на тази къща, от южната страна, е имало настилка от калдъръм. Това означава, че хората, които са работили в тази работилница, са се грижили и за благоустройството на селището и за обществената хигиена.

Няма следи от боклучни ями около това помещение - места където да се изхвърля бракуваната продукция.

Това какво означава?

- Това означава, че човекът, който се е занимавал в работилницата старателно си е изнасял отпадъците извън границите на самото селище. Може би защото тук е много интензивна застройката. От къща до къща разстоянието е на повече от 1м. - 1.20м. А може и да е използвал бракуваните предмети отново. Натрошените грънци се стриват, слагат се в тестото и се използват отново за направа на следващите съдове.

Какво се случва в последния ден от разкопките?

- Идва приемателна комисия от регионалния инспекторат към Министерството на културата, за да упражни контрол как сме похарчили средствата, дали сме копали правилно и дали сме спазили всички наредби. След това целия този изкоп, който направихме,  ще бъде завит с полиетилен и засипан. Засипването трябва да покрие напълно всичките останки с дебел пласт, поне 10 - 15 см., за да се запази от влагата и студа през зимата. Искаме догодина да започнем да копаем от там  до където  сме стигнали.

Чуйте още в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Подаръци от душа и сърце, изработени от сръчни ръце

  Подаръците са нещо, без което не можем. Заради радостта, която доставят, поради вниманието, с което са избрани. Не винаги изборът на подарък е лесна задача. Наскоро погледът ми се спря на едно кокетно магазинче с ръчно направени продукти. Такива, които имат душа и сърце, защото са изработени с мерак от сръчни ръце. Тези на Фантима Иванова . Ваня..

публикувано на 18.10.17 в 10:12

Адреналинът да караш яхта

15-годишната Ванеса Атанасова и 16-годишният Симеон Нейков са най-новият екипаж, обучен по проекта на Яхт клуб "Кап. Г. Георгиев - Порт Варна" "Плавай с нас". 40 младежи от варненските училища и университети на възраст между 15 и 20 години се включиха в проекта това лято. Екстремният ветроходен курс започна с теоретични занятия - обучение по..

публикувано на 17.10.17 в 11:54

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?... За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е..

публикувано на 16.10.17 в 11:05

Илиян Метев: „Въпреки че имахме сценарий, подходът към снимките беше документален.”

Филмът „3/4“ на българския режисьор Илиян Метев е един от тези филми, които се помнят и те карат да се връщаш към тях. Той пристигна във Варна на 35-я фестивал на българския игрален филм „Златна роза”, след като спечели Голямата награда „Златен леопард“ от 70-ото юбилейно издание на престижния международен кинофестивал в Локарно, Швейцария. Не..

публикувано на 14.10.17 в 15:52

Яна Маринова преди новия й филм "Привличане"

Актрисата Яна Маринова бе част от журито, което оценяваше пълнометражните филми на 35-тия фестивал за българско кино "Златна Роза".  В същото време продължават представленията на моноспектаклите й със заглавие "Глас", а вече тече и финалната част от работата по филма "Привличане". Той излиза на големия екран през февруари следващата година и разказва за..

публикувано на 13.10.17 в 16:11

Нови 38 астероида откриха студенти от Варна

Нови 38 астероида откриха студенти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна. Може ли да предотвратим евентуален сблъсък на астероид със Земята ... да се предпазим в случай на подобен неприятен сценарий?... Отговор на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Веселка Радева от Планетариума на ВВМУ - Варна пред..

обновено на 12.10.17 в 12:12

Проф. Вилиан Платиканов: Няма по-страшно число от това на чакащите трансплантация

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят!" - под този наслов до 15 октомври за пети път у нас се провежда Европейската седмица на донорството. Три донорски ситуации е имало във Варна от началото на годината, съобщи за Радио Варна проф. Вилиан Платиканов, национален консултант по трансплантология. В момента листата на..

публикувано на 11.10.17 в 13:10