Местността Корията крие тайни от преди 6 500 години

| обновено на 11.08.17 в 08:40
Снимка: Радио Варна

Археологическите разкопки  на селището от каменномедната епоха в местността Корията край Суворово приключиха за тази година. Днес екипът засипва  обекта, за да го запази в този му вид до следващото лято. Разкопките  се провеждат за шеста поредна година, а на обекта работиха специалисти от Регионалния исторически музей – Варна и доброволци. За първи път работата им бе финансирана от Министерството на културата, което отпусна 11 000 лева.

В Корията се проучват  останките от опожарена сграда, използвана за грънчарска работилница,  от средния халколит (около 4700 г. пр. Хр.). Разкопките край Суворово разкриват нови и важни сведения за бита и техническите знания и умения на древното население, обитавало нашите земи преди повече от 6 500 години.Каменната  архитектура на селището го нарежда до синхронните селища, проучени край Дуранкулак и Драганово, Добричко и селищната могила край Провадия, Варненско. Целта на  археолозите е да разчистят изцяло селището, за да изяснят повече подробности за бита на обитателите на това древно място.

През този сезон приключи изследването на южните помещения, в които са се съхранявали керамични съдове и разнообразни сечива. Постройката е била изключително масивна, със солидна конструкция от дебели глинени стени, изградени около колово-плетена конструкция върху каменен цокъл. Повече разказа ръководителят на експедицията гл. ас. д-р Владимир Славчев, от Регионален исторически музей – Варна.


Какво ново прибавихте към откритията в местността Корията това лято?

- Това лято разкрихме напълно югозападното помещение и видяхме неговата конструкция. Запазена е до много голяма височина източната му стена,  западната също.  По-интересното, обаче, е че северната стена на това помещение не е изградена по този начин. Помещението е частично вкопано в пръстта, тъй като имаме естествена денивелация на терена и едната част е малко по-висока от двете южни. Те са били вкопани, подравнени и най-вероятно между северното и южното се е преминавало през някакъв тип стъпала. Северната стена на югозападното помещение е била изградена от кирпич. Тази техника доста рядко се среща по нашите широчини. Тези кирпичи са стояли във височина. Най-горните им редове са изпечени много хубаво, но за съжаление те вече липсват, тъй като след като ги установихме  през 2013г.,  ги премахнахме, за да може да слизаме надолу и да разчистваме там.

 А още по-интересно беше, че вече южната стена почти напълно е разкрита и виждаме, че както по аналогия с други селища от подобен период, има изграждане на каменен цокъл - от два до три реда камъни, над които вече се развива клинобитната конструкция.

Интересно също е, че пред входа на тази къща, от южната страна, е имало настилка от калдъръм. Това означава, че хората, които са работили в тази работилница, са се грижили и за благоустройството на селището и за обществената хигиена.

Няма следи от боклучни ями около това помещение - места където да се изхвърля бракуваната продукция.

Това какво означава?

- Това означава, че човекът, който се е занимавал в работилницата старателно си е изнасял отпадъците извън границите на самото селище. Може би защото тук е много интензивна застройката. От къща до къща разстоянието е на повече от 1м. - 1.20м. А може и да е използвал бракуваните предмети отново. Натрошените грънци се стриват, слагат се в тестото и се използват отново за направа на следващите съдове.

Какво се случва в последния ден от разкопките?

- Идва приемателна комисия от регионалния инспекторат към Министерството на културата, за да упражни контрол как сме похарчили средствата, дали сме копали правилно и дали сме спазили всички наредби. След това целия този изкоп, който направихме,  ще бъде завит с полиетилен и засипан. Засипването трябва да покрие напълно всичките останки с дебел пласт, поне 10 - 15 см., за да се запази от влагата и студа през зимата. Искаме догодина да започнем да копаем от там  до където  сме стигнали.

Чуйте още в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащерка и лавандула за сладък сън

Тези билки поставяли нашите баби под главите си, за да спи спокойно цялото семейство. Какво е добре да сложим във възглавницата си - това ще научат на Еньовден посетителите на Музея по история на медицината във Варна. Демонстрации и беседи в няколко билкови работилници ще започнат в 10.40, 12.30 и 14.30 часа. Организаторите от Медицинския университет са..

публикувано на 22.06.18 в 17:25

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът" , която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки" , пише осем години. Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки"..

обновено на 21.06.18 в 10:08

Посланието на режисьора и продуцент Стивън Л. Симпсън: „Ние всички трябва да се научим да се изслушваме“

Независимият шотландски режисьор и продуцент Стивън Л. Симпсън се влюбва в Пловдив и мести компанията си от Лос Анджелис в българския град. За първи път идва в България, в София, преди седем години за два-три дена и остава цели 10 седмици. Миналия петък, 15.06.2018, той представи филма „Нито вълк – нито куче“ във Варна на сцената на Фестивален и..

публикувано на 20.06.18 в 16:29

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09