Местността Корията крие тайни от преди 6 500 години

| обновено на 11.08.17 в 08:40
Снимка: Радио Варна

Археологическите разкопки  на селището от каменномедната епоха в местността Корията край Суворово приключиха за тази година. Днес екипът засипва  обекта, за да го запази в този му вид до следващото лято. Разкопките  се провеждат за шеста поредна година, а на обекта работиха специалисти от Регионалния исторически музей – Варна и доброволци. За първи път работата им бе финансирана от Министерството на културата, което отпусна 11 000 лева.

В Корията се проучват  останките от опожарена сграда, използвана за грънчарска работилница,  от средния халколит (около 4700 г. пр. Хр.). Разкопките край Суворово разкриват нови и важни сведения за бита и техническите знания и умения на древното население, обитавало нашите земи преди повече от 6 500 години.Каменната  архитектура на селището го нарежда до синхронните селища, проучени край Дуранкулак и Драганово, Добричко и селищната могила край Провадия, Варненско. Целта на  археолозите е да разчистят изцяло селището, за да изяснят повече подробности за бита на обитателите на това древно място.

През този сезон приключи изследването на южните помещения, в които са се съхранявали керамични съдове и разнообразни сечива. Постройката е била изключително масивна, със солидна конструкция от дебели глинени стени, изградени около колово-плетена конструкция върху каменен цокъл. Повече разказа ръководителят на експедицията гл. ас. д-р Владимир Славчев, от Регионален исторически музей – Варна.


Какво ново прибавихте към откритията в местността Корията това лято?

- Това лято разкрихме напълно югозападното помещение и видяхме неговата конструкция. Запазена е до много голяма височина източната му стена,  западната също.  По-интересното, обаче, е че северната стена на това помещение не е изградена по този начин. Помещението е частично вкопано в пръстта, тъй като имаме естествена денивелация на терена и едната част е малко по-висока от двете южни. Те са били вкопани, подравнени и най-вероятно между северното и южното се е преминавало през някакъв тип стъпала. Северната стена на югозападното помещение е била изградена от кирпич. Тази техника доста рядко се среща по нашите широчини. Тези кирпичи са стояли във височина. Най-горните им редове са изпечени много хубаво, но за съжаление те вече липсват, тъй като след като ги установихме  през 2013г.,  ги премахнахме, за да може да слизаме надолу и да разчистваме там.

 А още по-интересно беше, че вече южната стена почти напълно е разкрита и виждаме, че както по аналогия с други селища от подобен период, има изграждане на каменен цокъл - от два до три реда камъни, над които вече се развива клинобитната конструкция.

Интересно също е, че пред входа на тази къща, от южната страна, е имало настилка от калдъръм. Това означава, че хората, които са работили в тази работилница, са се грижили и за благоустройството на селището и за обществената хигиена.

Няма следи от боклучни ями около това помещение - места където да се изхвърля бракуваната продукция.

Това какво означава?

- Това означава, че човекът, който се е занимавал в работилницата старателно си е изнасял отпадъците извън границите на самото селище. Може би защото тук е много интензивна застройката. От къща до къща разстоянието е на повече от 1м. - 1.20м. А може и да е използвал бракуваните предмети отново. Натрошените грънци се стриват, слагат се в тестото и се използват отново за направа на следващите съдове.

Какво се случва в последния ден от разкопките?

- Идва приемателна комисия от регионалния инспекторат към Министерството на културата, за да упражни контрол как сме похарчили средствата, дали сме копали правилно и дали сме спазили всички наредби. След това целия този изкоп, който направихме,  ще бъде завит с полиетилен и засипан. Засипването трябва да покрие напълно всичките останки с дебел пласт, поне 10 - 15 см., за да се запази от влагата и студа през зимата. Искаме догодина да започнем да копаем от там  до където  сме стигнали.

Чуйте още в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Добруджанският певец Иван Георгиев - около него слънчице грее...

Винаги, когато съм го слушала, тогава и сега, си представям слънчице - красиво, меко, топло.  - думите са на народната певица Галина Дурмушлийска , с която разговарях в предаването "Съботна трапеза" . А повод за нашата радиосреща беше датата 29 ноември, тогава се навърши четвърт век откакто добруджанският певец Иван Георгиев не е..

обновено на 12.12.17 в 23:06

Главният архитект на Варна: "Високата сграда не е лъжица за всяка уста"

" Трябва сериозен инвеститор за такова начинание, а аз не виждам такъв на хоризонта ", така Виктор Бузев коментира нашумялата напоследък тема за изграждане на многоетажни постройки в централната част на морската столица. Повишаването цената на земята води инвеститорите до идеята да влагат средствата си във високо строителство на по-малко площ...

публикувано на 11.12.17 в 12:15

Къде шият костюма на Дядо Коледа?

В работилничката на Дядо Коледа срещаме две джуджета със „сериозен”, но само за нашите географски ширини, опит в приготвянето на костюмите на Добрия старец. Двете дами – Йорданка Маринова и Таня Стайкова, кроят платовете общо 90 години, по 15 - само в ателието на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”– Варна. На 11 декември е първата..

публикувано на 11.12.17 в 02:15

"Съботна трапеза" на 25

В 13 часа  час започва концертът по повод 25-т годишния юбилей на предаването на Радио Варна „Съботна трапеза“. На сцената на Концертното студио ще излязат музикантите от Народния оркестър с диригент Данчо Радулов, певците Величка Златева, Дафинка Дамянова, Георги Германов, Ташо Ташев... от Народния хор „Гласовете на Варна”, Ансамбъл „Гергана“..

публикувано на 09.12.17 в 10:05

Етиен Тодоров: Без радиото не мога!

Етиен Тодоров вече 33 години преподава в Специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” във Варненския квартал Аспарухово. Губи зрението си, когато е в трети клас. Съдбата обаче не го спира към реализирането на мечтата му да бъде учител. Защото учител не е просто работа, а призвание. И макар да преподава математика, обича..

публикувано на 09.12.17 в 09:05

Благотворителен базар организират доброволци в мола

Икони, свещи, бижута, рисувани чаши, бутилки, сладки изкушения и коледна украса може да купите с благотоворителна цел от Коледния базар, който организират група доброволци, обединени от каузата да помагат на нуждаещи се. Благотворителният базар отваря врати тази събота и неделя (9 и 10 декември) в мола до автогарата във Варна. За..

публикувано на 09.12.17 в 08:05

Студентът е студент за цял живот!

Студентът е студент за цял живот! Това споделя един от дипломиралите се студенти в навечерието на 8-ми декември, с които се срещаме в празничния ден. Мнозина пазят още хубавите спомени от своите студентски години, защото както се пее в химна "Gaudeamus igitur" - Да се веселим докато сме млади! Ha 1 oĸтoмвpи 1888 г. e ocнoвaнo пъpвoтo виcшe yчилищe в..

публикувано на 08.12.17 в 11:11