Откриват ловния сезон за прелетен дивеч

| обновено на 12.08.17 в 10:34
Снимка: БГНЕС
Става въпрос за пъдпъдъци, гривяк, гургулица, гугутка, горски бекас, обикновена бекасина, както и разрешените за лов видове гълъби. От Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, пожелават наслука на любителите на лова, но предупреждават да не се нарушават правилата за безопасност. Горските служители системно извършват проверки за спазване на Закона
за лова и опазване на дивеча и Закона за оръжията и боеприпасите. През тази година стриктно ще се следи и дали се използват забранените
звуковъзпроизвеждащи устройства за привличане на дивеч. Ловците задължително трябва да разполагат с писмени разрешителни. В документите
се посочват датата, имената на ловците, на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, а също и начинът и мястото, видът и броят на разрешения за отстрел  дивеч. Всяка ловна дружинка трябва да проведе инструктаж на участниците. Ловното оръжие е лично и не се преотстъпва дори и на правоспособни ловци. До района на ловуването то се носи в калъф и незаредено. Неговото сглобяване и зареждане не е позволено на разстояние по-малко от 200 метра от населено място. Ловците, тръгнали на групов лов на дребен дивеч без шапка или облекло с ярък сигнален цвят, подлежат на санкция. Консумацията на алкохол преди и по време на лов е забранена, напомнят още от СИДП. Във връзка с повишения риск от пожари горските служители  апелират ловците да бъдат особено внимателни при боравене с огън. Съгласно установените норми за отстрел, в рамките на един ловен излет е разрешен ловът на не повече от 15 пъдпъдъка и до 10 птици от видовете гривяк, гълъб, гургулица и гугутка, горски бекас и обикновена бекасина. В обхвата на СИДП ловците са около 17 000 души. От началото на годината досега са издадени нови 285 ловни билета. За запазване и обогатяване на запасите от местен дребен дивеч в дивечовъдните райони, стопанисвани от държавните ловни и горски стопанства към СИДП,  ежегодно се извършва разселване на птици. За последните три години са разселени общо 3810 фазана,  200  яребици и 929 полудиви патици.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Галинка Павлова

Д-р Галинка Павлова: Отново може да има протести на лекари заради бюджета на НЗОК

Отново ще има протести на медици, ако в бюджета на НЗОК за 2018-та година не се увеличат средствата за общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ. Това каза в предаването „Позиция” на Радио Варна зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова. Според нея в бюджета на Здравната каса отново са предвидени..

публикувано на 21.10.17 в 13:00
Иван Бъчваров

Бургаските пожарникари - без ботуши

Началникът на бургаската пожарна Николай Николаев поиска финансова помощ от общината. На прага на зимата се оказва, че огнеборците ни нямат ботуши, с които да работят при тежки метеорологични условия. Писмото му ще бъде разгледано на редовното заседание на Общински съвет - Бургас през следващата седмица.  Исканата от пожарната сума е 6 400 лева. Пари,..

публикувано на 21.10.17 в 12:50

Благотворителен концерт набира средства за детската онкохематология към УМБАЛ „Св. Марина“

 В зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна, от 18.30 ч. варненци ще имат възможността да подкрепят децата с тежки диагнози.  УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна е една от трите специализирани клиники в България за диагноза, лечение и проследяване на деца с хематологични и онкологични заболявания в няколко направления. Събирането на средства си поставя..

публикувано на 21.10.17 в 10:35

Компютри за ученици-далтонисти

Компютрите в училищата и детските градини в област Добрич ще разполагат с приложение за хора с далтонизъм. Изобретателите са дарили ключа за активирането му на областния управител Красимир Кирилов. Област Добрич е третата в страната, която ще помогне за преодоляването на цветната слепота сред подрастващите. Софтуерното приложение „Вижън“ е..

публикувано на 21.10.17 в 10:24

Министър и ректори заседават във Варна

Икономически университет – Варна е домакин на заседанието на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България. Форумът се открива в този час в присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Сред обсъжданите теми ще бъдат нуждата от изготвяне на нов „Закон за висше образование и наука“, необходимите реформи във..

публикувано на 21.10.17 в 10:21

Адресите без ток във Варна и областта на 21 октомври

В периода 01.10.2017 - 30.10.2017 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня - бул. “Съединение“, ул. “Здравец“, ул. “Кирил и Методи“, ул. “Ангел Кънчев“, ул. “Любен Каравелов; с. Добрина; с. Манастир; с...

публикувано на 21.10.17 в 09:45

Топло с температури между 21 и 26 градуса ще бъде времето на 21 октомври

Слънчево и топло ще бъде времето във   вътрешността на района, следобед с временни увеличения на облачността и слаб западен вятър. По крайбрежието вятърът ще е слаб от южна четвърт, сутринта на места ще е мъгливо, а видимостта ще се подобри около и след пладне и ще се установи слънчево време. Максималните температури ще са между 21 и 26 градуса..

публикувано на 21.10.17 в 06:14