Биенале на графиката събира творци от 57 държави във Варна

| обновено на 11.08.17 в 15:45

Деветнадесетото Международно биенале на графиката се открива на 11 август  2017 г. в 18.00 ч. в  Градска художествена галерия “Борис Георгиев”, ул. “Любен Каравелов” 1. Тое е първото в България и е сред десетте най-стари прояви за графично изкуство в  Европа. За първи път идеята за форума се ражда през 1979 г. по време на провеждането на Националната изложба на графиката.  Негови инициатори са проф. Стоимен Стоилов и проф. Христо Нейков – Секретар на Секция „Графика” при СБХ – София. Първото  издание е през 1981 г., като по статут е обявено за Национално биенале на графиката с международно участие. Доказателство за престижа на Варненското биенале е големия брой автори, изпратили графики за тазгодишното издание.

Повече подробности сега от разговора на Вяра Николаева с Венцеслав Антонов /България/ – Директор на Межународно биенале на графиката и „Галерия за графично изкуство”.

Със своето деветнадесето издание Международно биенале на графиката отбелязва 38-мата година от създаването си. Часове преди официалното му откриване Вяра Николаева разговаря и с Владо Гьоревски от Република Македония, един от членовете на журито и Директор на Международно триенале на графиката – Битоля


Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Победител в конкурс с първи запис в Радио Варна

Младата Сехер Карабибер е родена в Истанбул. Възпитаничка е на Mimar Sinan Fine Arts University State Conservatory в класа на Özlem Noyan. През 2014 участва в конкурса млади виртуози в София. 2016-а е годината в която талантът и изгрява с пълна сила, печелейки последователно International Marsias Flute Competition в..

публикувано на 23.10.17 в 10:26

Румен Рашев с юбилейна изложба във Варна

Художникът представя рисунки, създадени през последните 15 години. 2002 е годината, в която той се дипломира във Велико Търново, но открива и първата си самостоятелна изложба в Градската художествена галерия във Варна. В началото и края на 2011 г. открива още две самостоятелни изложби: във варненската галерия „Юка“ и в oтдел „Изкуство“ на Регионална..

публикувано на 23.10.17 в 07:25

Станимир Гъмов и Ернестина Шинова "В жена ми се казва Борис"

Комедията от Рафи Шарт "Жена ми се казва Борис" можете да гледате отново във Варна днес и утре. Режисьор е Владлен Александров. Сценографията е на Петьо Начев, а костюмите са на Антония Попова и Алина Тютър. Участват Станимир Гъмов, Румен Угрински, Стефан Рядков, Ернестина Шинова, Дияна Любенова, Жанина Дончева, Петьо Петков - Шайбата...

публикувано на 23.10.17 в 06:10

"Комичната илюзия" във Варна

Театралната комедия от Пиер Корней ще се играе тази вечер на сцена филиал на Варненския драматичен театър. Режисьор е Васил Дуев, а сценограф е Даниела Николчова. Музиката е на Стефан Здравески, а хореографията на Валери Кирилов и Филип Миланов. На сцената ще видите Гергана Арнаудова, Ненчо Костов, Цветина Петрова , Пламен Димитров, Стоян..

публикувано на 23.10.17 в 06:00

Повече участници в тазгодишния флейтов конкурс във Варна

Двойно повече участници ще се включат във второто издание на Международния флейтов конкурс във Варна – 32-ма на брой. Събитието, което започва утре в морската ни столица ще премине под патронажа на кмета на града Иван Портних. Той ще връчи специалната награда - ръчно изработен сол ключ. Конкурсната програма на фестивала, който е част от..

публикувано на 22.10.17 в 16:40

Премиера на "Музикална Революция"

22 октомври, неделя, 18.30 часа, Клуб Винтидж 33 Премиера на компилацията "Музикална революция", събрала авторска музика на млади изпълнители от цялата страна. Два диска, две дати, две музикални сцени във Варна и едно обещаващо начало. Каним малки и големи, почитатели на съвременната българска музика да се присъединят, за да отбележим събитието..

публикувано на 22.10.17 в 06:15

Премиерен филм на Чили и Франция - „Поезия без край“

22 октомври, неделя, зала 6 на Фестивален и конгресен център Варна,  20 ч. „ПОЕЗИЯ БЕЗ КРАЙ“ – премиерен филм на Чили и Франция Режисьор и сценарист: Алехандро Ходоровски В ролите: Адан Ходоровски, Бронтис Ходоровски, Памела Флорес, Алехандро Ходоровски, Леандро Тауб Музика: Адан Ходоровски Оператор: Кристофър Дойл Един..

публикувано на 22.10.17 в 06:10