Биенале на графиката събира творци от 57 държави във Варна

| обновено на 11.08.17 в 15:45

Деветнадесетото Международно биенале на графиката се открива на 11 август  2017 г. в 18.00 ч. в  Градска художествена галерия “Борис Георгиев”, ул. “Любен Каравелов” 1. Тое е първото в България и е сред десетте най-стари прояви за графично изкуство в  Европа. За първи път идеята за форума се ражда през 1979 г. по време на провеждането на Националната изложба на графиката.  Негови инициатори са проф. Стоимен Стоилов и проф. Христо Нейков – Секретар на Секция „Графика” при СБХ – София. Първото  издание е през 1981 г., като по статут е обявено за Национално биенале на графиката с международно участие. Доказателство за престижа на Варненското биенале е големия брой автори, изпратили графики за тазгодишното издание.

Повече подробности сега от разговора на Вяра Николаева с Венцеслав Антонов /България/ – Директор на Межународно биенале на графиката и „Галерия за графично изкуство”.

Със своето деветнадесето издание Международно биенале на графиката отбелязва 38-мата година от създаването си. Часове преди официалното му откриване Вяра Николаева разговаря и с Владо Гьоревски от Република Македония, един от членовете на журито и Директор на Международно триенале на графиката – Битоля


Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Унгарският график Ищван Орос с изложба в Добрич

Изложба графика и сценичен плакат на унгарския художник Ищван Орос представя от 22 август Художествената галерия в Добрич. В експозицията са включени десет от най-известните плакати и 28 графики на унгарския визуален артист.Графиките са с геометрични и оптични елементи, а експериментите с перспективата създават пространствени илюзии, твърдят..

публикувано на 21.08.17 в 17:10

Класически арии, рок и латино ще огласят Летния театър тази вечер

Уникалните гласове Борис Луков, Веселин Вачев и Георги Петров ще гостуват на сцената на Летен театър Варна от 21:00 часа. Зрителите ще могат да чуят класически арии, италиански канцонети, евъргрийни, латино, рокендрол, руски шлагери, популярни български песни, шедьоври в различни стилове - рок, поп, джаз, латино. Концертът във Варна е част от турне,..

публикувано на 21.08.17 в 12:00

"Слугинята-господарка" оживява в съвременен прочит на сцена "Римски треми" във Варна

Държавна опера Стара Загора гостува на сцена Римски терми във Варна с комичната опера от Джовани Перголези. Режисьор е Славчо Николов, а диригент е Димитър Косев. Сценографията е на Иван Токаджиев, а костюмите на Ана-Мария Токаджиева. Хореографията е дело на Ромина Славова. Сюжетът на най-често изпълняваната опера на Перголези – краткото интермецо..

публикувано на 21.08.17 в 12:25

Операта на Джузепе Верди "Атила" на сцената на Летния театър" в морската столица

Операта на Джузепе Верди "Атила" ще бъде представена премиерно на 19 август от 21 ч. на ММФ "Варненско лято" - "Опера в Летния театър" в морската столица. "Атила" е внушителен музикален разказ за любов, война и предателство. Либретото е на Темистокле Солера и Франческо Мария Пиаве по драмата на Захариас Вернер "Атила, крал на хуните"...

публикувано на 19.08.17 в 12:56

Теди Москов представя "Възгледите на един пън" във Варна

Авторският спектакъл на Теди Москов "Възгледите на един пън" ще бъде представен утре вечер във Варна. Спектакълът за възрастни донесе ИКАР за режисура на Теди Москов, Голямата награда „Златен делфин” и отличието за сценография и костюми на Свила Величкова. В ролите ще видите Стоян Стоянов, Галин Гинев, Вера Стойкова, Красимир Добрев, Боян Стоянов,..

публикувано на 18.08.17 в 10:11

"Прелестите на изневярата" тази вечер на сцена "Римски терми"

Варненският драматичен театър представя комедията "Прелестите на изневярата" на сцена "Римски терми" във Варна. Режисьор на спектакъла е Костадин Бандутов, преводът е на Добринка Стефанова. Сценография и костюми Петър Митев Участват: ТОЙ-ВАЛЕНТИН МИТЕВ ТЯ - ВЕСЕЛИНА МИХАЛКОВА ТЯ - ЦВЕТИНА ПЕТРОВА ТЯ - ГЕРГАНА АРНАУДОВА ТОЙ - ДИМИТЪР МАРТИНОВ..

публикувано на 18.08.17 в 09:54

Гледайте спектакъла "Комичната илюзия" в Театър Римски терми

На сцена "Римски терми" във Варна тази вечер ще се играе премиерният спектакъл "Комичната илюзия" от Пиер Корней. Режисьор е Васил Дуев, а сценограф е Даниела Николчова. Музиката е на Стефан Здравески, а хореографията на Валери Кирилов и Филип Миланов. На сцената ще видите Гергана Арнаудова, Ненчо Костов, Цветина Петрова , Пламен Димитров,..

публикувано на 17.08.17 в 15:37