"Новият ден" с Вяра Николаева на 12 август

| обновено на 12.08.17 в 06:08

7.20 – В най-горещия месец на годината, август, лекарите препоръчват да се пият достатъчно течности, за да не се стигне до обезводняване на организма. Полезни съвети за това каква вода да консумираме от интервюто на Ваня Славова с д-р Добрин Паскалев, специалист нефрология и вътрешни болести.

7.40 – Интервю на Даниела Стойнова с кап. лейт. Георги Зайранов, помощник-диригент на Представителния духов оркестър на ВМС, един от 37-те наградени по повод по повод 138 годишнината от създаването на военния флот на Република България.

8.10  – Плъстенето  съществува още от древността. Руменка Николова е инженер по професия, но се захваща с този занаят преди седем години. Можете да я видите в един от павильоните на Панаира на занаятите. С тази техника тя претворява от вълна килими, дрехи, икони, стенни пана, шалове, пантофи, накити и сувенири. Всичко започва с един експеримент, след което става нейна съдба. За началото и емоциите, за творческите моменти и емоциите тя ще ни разкаже сама. 

8.20 – Емблематичният кораб на природозащитната организация”Грийнпийс” –“Rainbow Warrior”от днес отваря врати за посетители във Варна. Визитата му е свързана с кампанията на екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“ - „Свободни от Пластмаса“, която цели намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни. В рамките на инициатива ще бъде осъществена научна и изследователска дейност в Черно море, която ще бъде реализирана съвместно с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Института по океанология към БАН. 90% от твърдите отпадъци в морето са пластмасови, заяви от борда на кораба доц. Валентина Тодорова от Института по океанология. Повече за глобалния проблем и съпричастността с кампанията „Свободни от Пластмаса“ ще чуем от нея.

8.40 – Младежкият фестивал на изкуствата ”Пътуване към миналото ” ще се проведе за седми път във Варна от 23 до 26 август от Фондация "Пътуване към миналото" в партньорство със Студио „Палас” и Музея за нова история на Варна при РИМ-Варна. Подробностите от Красимир Янев, един от основните двигатели на форума.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новият ден" на 24 октомври 2017 г . с Димитрина Дончева

Протести   срещу работодателския произвол ще се проведат днес в София и Варна. Интервю с Евгени Никитин от Автономния работнически синдикат. Започна ли задръстването от коли на Аспарухов мост? Репортаж от мястото. Колко често шофьори се качват зад волана след употреба на наркотици и каква е най-често използваната дрога? – интервю с..

публикувано на 24.10.17 в 05:42

"На светло" на 23 октомври с Вяра Николаева

Празникът на третия по население район на Варна се отбелязва за 6-ти път, след като с решение на ОбС на града през 2012-а г. за него бе определена датата 23-и октомври. Датата се смята за начало на местното самоуправление във Варна. През 1878 г. в териториалните граници на днешния район „Одесос” са назначени първите български административни и..

публикувано на 23.10.17 в 13:30

Как се развива startup културата у нас, чуйте в StartUp

Oще месец продължава т.нар. дигитално турне edit on the road, което започна в края на август от Варна и ще обхване общо седем те най-големи града у нас. Зад идеята да срещнат дигиталните предприемачи и традиционния бизнес стои Саша Безуханова. Дама, която определено не се нуждае от представяне. Защо се налага чуйте от самата нея:..

публикувано на 23.10.17 в 12:00

“Новият ден” на 23 октомври с Мариела Димитрова

„Розата на ветровете” по нашето Черноморие, любопитните им древни имена дадени от рибари и мореплаватели и духат ли и до днес тези ветрове? В 8.15 часа ще научим от синоптика Вяра Рафайлова. Старият варненски рибар дядо Красимир, който малко след изгрев е хвърлил въдиците, почти целогодишно. Ще ни разкаже каква риба хваща през есента и..

публикувано на 23.10.17 в 06:15

Радио Варна представя: Живот край границата

В седмицата, в която добруджанската община Генерал Тошево буквално ври и кипи заради инвестиционното намерение на една фирма със сложното име РусГеоКом.БГ да добива природен газ ние решихме да ви пренесем там – сред жителите на няколко села, които освен че са пряко заинтересовани от допускането или недопускането на дупченето на земята им със..

публикувано на 22.10.17 в 13:55

НОВИЯТ ДЕН на 22 октомври с Габриела Гаврилова

6 .40 - Каква е разликата между източно-църковната музика и останалата? Защо тя е толкова трудна и се налага нейното "опростяване" на Запад? - мнението на един млад варненец, пленен от "тайнството"- Александър Александров .  7.40 - Неделна проповед – о тец Ясен Шинев. 8.10 – Хилда Казасян за най-голямата кампания на Свето..

обновено на 22.10.17 в 08:02

45 оборота в минута #429 (21.10.2017)

Слушайте отново последния брой на предаването 45 оборота в минута ! Специални гости във втория час са Аннамари Ола и Емил Билярски от група Meszecsinka , както и Флориан Демирев , по чиято покана музикантите са в България. Броени часове преди последния концерт от есенното им турне музикантите от българо-унгарския проект разказват..

публикувано на 21.10.17 в 22:08