"Новият ден" с Вяра Николаева на 12 август

| обновено на 12.08.17 в 06:08

7.20 – В най-горещия месец на годината, август, лекарите препоръчват да се пият достатъчно течности, за да не се стигне до обезводняване на организма. Полезни съвети за това каква вода да консумираме от интервюто на Ваня Славова с д-р Добрин Паскалев, специалист нефрология и вътрешни болести.

7.40 – Интервю на Даниела Стойнова с кап. лейт. Георги Зайранов, помощник-диригент на Представителния духов оркестър на ВМС, един от 37-те наградени по повод по повод 138 годишнината от създаването на военния флот на Република България.

8.10  – Плъстенето  съществува още от древността. Руменка Николова е инженер по професия, но се захваща с този занаят преди седем години. Можете да я видите в един от павильоните на Панаира на занаятите. С тази техника тя претворява от вълна килими, дрехи, икони, стенни пана, шалове, пантофи, накити и сувенири. Всичко започва с един експеримент, след което става нейна съдба. За началото и емоциите, за творческите моменти и емоциите тя ще ни разкаже сама. 

8.20 – Емблематичният кораб на природозащитната организация”Грийнпийс” –“Rainbow Warrior”от днес отваря врати за посетители във Варна. Визитата му е свързана с кампанията на екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“ - „Свободни от Пластмаса“, която цели намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни. В рамките на инициатива ще бъде осъществена научна и изследователска дейност в Черно море, която ще бъде реализирана съвместно с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Института по океанология към БАН. 90% от твърдите отпадъци в морето са пластмасови, заяви от борда на кораба доц. Валентина Тодорова от Института по океанология. Повече за глобалния проблем и съпричастността с кампанията „Свободни от Пластмаса“ ще чуем от нея.

8.40 – Младежкият фестивал на изкуствата ”Пътуване към миналото ” ще се проведе за седми път във Варна от 23 до 26 август от Фондация "Пътуване към миналото" в партньорство със Студио „Палас” и Музея за нова история на Варна при РИМ-Варна. Подробностите от Красимир Янев, един от основните двигатели на форума.


ВИЖТЕ ОЩЕ

“Новият ден” на 22 август с Мариела Димитрова

Лятна утрин през август на плажа Кабакум край Варна – репортаж на Ваня Славова в 8.15 часа. Каква е разликата между спортната фехтовка и тази за сцена? В 8.40 – разговор в Николай Дериволков, преподавател по сценичен бой и фехтовка в НАТФИЗ. Той подготви варненските оперни артисти за ”битките” в мюзикъла ”Тримата мускетари” от Максим Дунаевски,..

публикувано на 22.08.17 в 05:45

"POST FACTUM" на 21 август с Емилия Николова

Никотиноидните пестициди - причина за отравянето на пчелите.  Каква година очакват пчеларите? Световният проект "Before I die..." от днес и във Варна. За "Стената на посланията" разговаряме с един от инициаторите Елизабет Кавафян Има ли връзка между днешното слънчево затъмнение и планетата Нибиру,  научаваме от астронома Иванка Гецова

публикувано на 21.08.17 в 16:10

Уникалните гласове на Борис Луков, Веселин Вачев и Георги Петров в Jam session

Тримата тенори ще излязат на сцената от 21:00 часа. Преди това те гостуваха в предаването на Радио Варна Jam session с водещ днес Христо Николов. Зрителите тази вечер ще могат да чуят класически арии, италиански канцонети, евъргрийни, латино, рокендрол, руски шлагери, популярни български песни, шедьоври в различни стилове - рок, поп,..

публикувано на 21.08.17 в 14:15

"На светло" на 21 август 2017 г. с Димитрина Дончева

Пред какви проблеми са изправени пчеларите? - Репортаж след  пресконференцията на  Областното пчеларско дружество във Варна. Тя е част и от Фестивала на меда, който се провежда пред хотел Черно море в морската столица до края на седмицата. Делнична тема в работния понеделник – ще говорим за промените в закона за висшето образование, защото за..

публикувано на 21.08.17 в 11:23
Корабите, Синеморец

НОВИЯТ ДЕН в понеделник, 21 август

Добро утро! Пожелания за успешна нова седмица от екипа на предаването - Нина Милошевич, Добромир Мързов, Атанас Илиев и Димитър Димитров! Очаквайте тази сутрин отговор на въпросите - Как да си купим електронен билет за Градския транспорт във Варна? Заработи ли новата билетна система? По темата разговаряме след 8.00ч. със Злати Златев - управител на..

публикувано на 21.08.17 в 05:55

"Новият ден" с Вяра Николаева на 20 август

7.40 – Стотици варненци и гости на града присъстваха на светата литургия  и водосвета,  отслужени в храма "Свети Атанасий" в морската столица по повод празника на чудотворната икона на Света Богородица "Всецарица". Копието на иконата е донесено през 2014-та година от манастира Ватопед на Света гора.Всяка сряда от 17 часа в храма се отслужва..

публикувано на 19.08.17 в 19:42

Виж и чуй сватбата!

Тази събота в "Радио Варна представя" ви срещаме с част от екипа, заснел най-голямата сватба у нас - на Ива и Георги Георгиеви. Събитието, което всички участващи вече скромно наричат "Сватбата!" беше между 21 и 23 юли в Арбанаси. Над четири хиляди гости, повечето от които никога преди това не са се срещали, но всички те в автентични национални носии;..

обновено на 19.08.17 в 11:52