Българското вино е сред 5-те най-качествените вина в света, смята инж.Красимир Коев, директор на Агенцията по лозата и виното

Снимка: БГНЕС

Красимир Коев е роден през 1971 г. в Ямбол. Завършил е Техническия университет - София, специалност „Стопанско управление на малки и средни предприятия”, както и специалност „Екология и опазване на природната среда“ в Лесотехническия университет в София. Специализирал е в Държавен департамент на САЩ и в Лондон, Великобритания. До момента е заемал поста ръководител на отдел в „Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки" ЕООД. Сега е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното.   Вяра Николаева разговаря с него за българските вина, интересът към родното производство, възможностите за винен туризъм.

-Къде се намираме на световната винена карта?

-Отдавна сме показали на света, че произвеждаме изключително хубави, качествени, елитни вина. Последните три години на всички световни престижни международни дегустационни конкурси България е в петицата на спечелилите Златни отличия, което означава че ние сме в Топ 5 на категорията качествени вина.

-Как стоим на пазара, за къде България прави най-голям износ?


-На пазара стоим сравнително стабилно. Лозовите насаждения всяка година се увеличават с между 10 и 12 хиляди нови декара, те дават продукция грозде. Всяка година се увеличава производството на количеството вино, а износът ни всяка година, за последните 5 години, много стабилно расте с около два милиона литра на годишна база с повече от предходната. Ако 2014 сме изнесли 58 милиона литра, 2015-та 60, 2016-та изнесохме 62 милиона литра. Това е една стабилност на увеличението на нашия износ. Годишно консумацията в страната варира между 110 и 120 милиона литра вино и това го употребяваме не само ние българите на тази територия, но и чужденците, които целогодишно - било на екскурзия, било по работа, но посещават България. Износът ни се увеличава и на световните пазари ние не сме, как да кажа - така определящия хегемон, защото по производство било Франция била Италия била Испания произвеждат над един милиард литра вино и разбира се те са основните, които дават и тенденциите, и насоките, и ценообразуването ако щете, но в крайна сметка малка България също е на шесто място в съотношението произведено-реализирано количество извън своята територия.

-Мисли ли се в посока винен туризъм в България, като възможност за удължаване на сезона?

-Тук сте права, общо взето виненият туризъм е с целогодишен характер, той не е сезонен.  Знаете предпочитанията, червеното вино през по-хладното време и зимните месеци, а бялото вино е за пролетта и лятото.  Общо взето морският летен туризъм, в съчетание с винен туризъм, ако се съчетае с културен и исторически туризъм, ако щете и с църковен туризъм - това ще е още едно благоприятно условие да се развива в България в тази част, в която лекичко изоставаме. Просто ние трябва да представяме и да рекламираме абсолютно всичко, което имаме на тази територия. Хората имат на едно голо поле три камъка, но направят легенда. Разказват и продават този продукт.  При положение че при нас не е просто легенда, но наистина го имаме и съществува, просто е грехота да не го използваме, за да печели държавата от това нещо и да се рекламираме пред света.  

-При нас почти под всеки камък има история...

-Точно, защото има история, може би в това направление трябва да го маркетираме като отделна ниша, защото в крайна сметка това носи интерес у хората и те идват да го видят това нещо. При нас в България избите са на разстояние от 10 до 15-20 километра една от друга. Като погледнете винената карта на  България те просто като гъби са поникнали една до друга. Има манастири, има балнеокурорти има исторически места. Просто трябва да бъде направено едно съчетание между туризма и всичко останало, което може да носи средства на тази държава. А, повярвайте ми, ще има хора, които ще се заинтересуват и ще дойдат. Те ще опитат от българската кухня и от българското вино, ще се запознаят с традиции и обичаи,  което означава своеобразнареклама. А знаете че се продава в пъти повече, когато нещо се рекламира.

Цялото интервю на Вяра Николаева с Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното можете да чуете в звуковия файл:


 Снимка      Снимка  

   

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27

Теди Москов на варненската куклена сцена с "Уестърн"

Постановката "Уестърн" могат да гледат почитателите на Храма на Мелпомена от 19.00 часа тази вечер във Варненския куклен театър. Режисьор и сценарист на спектакъла е Теди Москов. В представлението участва цялата трупа от куклени артисти. Освен премиерата довечера, "Уестърн" може да бъде видян на сцената на кукления театър още на 21 и 27 февруари,..

публикувано на 16.02.18 в 11:25
Село Новаково

На гости в село Новаково

В България има две села, които носят името Новаково. Едното е край Асеновград, Пловдивско – в подножието на мистичните Родопи. Другото село със същото име се намира в община Аксаково, Варненска област. Където за съжаление, макар и близо до големия град, постоянното население наброява едва 50 души. Основно пенсионери. Според кметския наместник Марияна..

публикувано на 18.02.18 в 08:00

Успехът е пътуване...

Силвия Иванова е млад бизнесмен от Варна. Тя завършва Икономически университет в родния град, учи в САЩ и Великобритания. И навсякъде получава признание за своите успехи. През 2009 година е и збрана за добрия посланик на всички студенти в САЩ. В последните години б еше сред най-добрите български студенти по мениджмънт от Нотингам.  В момента работи..

обновено на 14.02.18 в 21:47

Набират кандидати за космически лагер в Турция

До 1-ри март деца между 9 и 15 г. могат да кандидатстват за участие в един от трите космически центрове в света - Space Camp Turkey , създадени по модела на Американската космическа агенция NASA. Това съобщи за РВ координаторът на програмата за България Гергана Райжекова. Лагерът в Турция е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер,..

публикувано на 14.02.18 в 09:05

Жените обичат цветята - и с повод, и без!

Всяка жена обича подаръци по повод и без повод. Цветята невинаги съпътстват подаръците, но е по-добре е към тях да има и поднесено цвете. В навечерието на 14-ти февруари влизам в малко магазинче за цветя, в което първото усещане още от вратата е за богатството от цветове, които изпълват душата ти и сякаш времето спира. Уханията във въздуха не..

публикувано на 14.02.18 в 08:05