Българското вино е сред 5-те най-качествените вина в света, смята инж.Красимир Коев, директор на Агенцията по лозата и виното

Снимка: БГНЕС

Красимир Коев е роден през 1971 г. в Ямбол. Завършил е Техническия университет - София, специалност „Стопанско управление на малки и средни предприятия”, както и специалност „Екология и опазване на природната среда“ в Лесотехническия университет в София. Специализирал е в Държавен департамент на САЩ и в Лондон, Великобритания. До момента е заемал поста ръководител на отдел в „Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки" ЕООД. Сега е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното.   Вяра Николаева разговаря с него за българските вина, интересът към родното производство, възможностите за винен туризъм.

-Къде се намираме на световната винена карта?

-Отдавна сме показали на света, че произвеждаме изключително хубави, качествени, елитни вина. Последните три години на всички световни престижни международни дегустационни конкурси България е в петицата на спечелилите Златни отличия, което означава че ние сме в Топ 5 на категорията качествени вина.

-Как стоим на пазара, за къде България прави най-голям износ?


-На пазара стоим сравнително стабилно. Лозовите насаждения всяка година се увеличават с между 10 и 12 хиляди нови декара, те дават продукция грозде. Всяка година се увеличава производството на количеството вино, а износът ни всяка година, за последните 5 години, много стабилно расте с около два милиона литра на годишна база с повече от предходната. Ако 2014 сме изнесли 58 милиона литра, 2015-та 60, 2016-та изнесохме 62 милиона литра. Това е една стабилност на увеличението на нашия износ. Годишно консумацията в страната варира между 110 и 120 милиона литра вино и това го употребяваме не само ние българите на тази територия, но и чужденците, които целогодишно - било на екскурзия, било по работа, но посещават България. Износът ни се увеличава и на световните пазари ние не сме, как да кажа - така определящия хегемон, защото по производство било Франция била Италия била Испания произвеждат над един милиард литра вино и разбира се те са основните, които дават и тенденциите, и насоките, и ценообразуването ако щете, но в крайна сметка малка България също е на шесто място в съотношението произведено-реализирано количество извън своята територия.

-Мисли ли се в посока винен туризъм в България, като възможност за удължаване на сезона?

-Тук сте права, общо взето виненият туризъм е с целогодишен характер, той не е сезонен.  Знаете предпочитанията, червеното вино през по-хладното време и зимните месеци, а бялото вино е за пролетта и лятото.  Общо взето морският летен туризъм, в съчетание с винен туризъм, ако се съчетае с културен и исторически туризъм, ако щете и с църковен туризъм - това ще е още едно благоприятно условие да се развива в България в тази част, в която лекичко изоставаме. Просто ние трябва да представяме и да рекламираме абсолютно всичко, което имаме на тази територия. Хората имат на едно голо поле три камъка, но направят легенда. Разказват и продават този продукт.  При положение че при нас не е просто легенда, но наистина го имаме и съществува, просто е грехота да не го използваме, за да печели държавата от това нещо и да се рекламираме пред света.  

-При нас почти под всеки камък има история...

-Точно, защото има история, може би в това направление трябва да го маркетираме като отделна ниша, защото в крайна сметка това носи интерес у хората и те идват да го видят това нещо. При нас в България избите са на разстояние от 10 до 15-20 километра една от друга. Като погледнете винената карта на  България те просто като гъби са поникнали една до друга. Има манастири, има балнеокурорти има исторически места. Просто трябва да бъде направено едно съчетание между туризма и всичко останало, което може да носи средства на тази държава. А, повярвайте ми, ще има хора, които ще се заинтересуват и ще дойдат. Те ще опитат от българската кухня и от българското вино, ще се запознаят с традиции и обичаи,  което означава своеобразнареклама. А знаете че се продава в пъти повече, когато нещо се рекламира.

Цялото интервю на Вяра Николаева с Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното можете да чуете в звуковия файл:


 Снимка      Снимка  

   

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

За провокацията да работиш стъкло

Лодка от стъкло изработва Теодор Опренов и неговата съпруга. Картини и сувенири от рециклирано стъкло са част от предметите, които може да се видят в Морската градина. Според него стъклото не старее. Той е обработвал стъкло на повече от сто години. Стъклото позволява толкова много импровизации, колкото е въображението на автора. Здравейте, аз..

обновено на 20.08.17 в 13:03

Куклениците от ДКТ- Варна навършиха 65. Вера Стойкова, директор на трупата в откровен разговор

Г Георги Сараванов основава в родния си град Пловдив през 1946 г. първия марионетен театър и mрез 1952 г. е поканен от Градския народен съвет във Варна да създаде куклен театър и в нашия град. „Патенцето“ от Нина Гернет е първото представление, което се е играло във Варненския куклен театър на 18 август 1952 г. Режисьор на..

публикувано на 19.08.17 в 18:04

От всяко дърво- свирка

Майстор на народни инструменти разказва, че може да направи дудук от всяко дърво. Емил Павлов 25 години свири на различни инструменти и също от толкова време ги изработва. Той е част от майсторите, които участват в Панаира на занаятите в Морската градина във Варна. Започнал през 1989 година, когато му откраднали изработени от него инструменти и затова..

обновено на 18.08.17 в 22:25
Проф.Попконстантинов по време на интервюто

Проф.Попконстантинов: Празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна

Археологът и преподавател проф.Казимир Попконстантинов получи званието "Почетен гражданин на Варна", за дългогодишната му работа в проучването на забележителните средновековни манастири в с.Равна, Провадийско и в месността Караач теке, свързани със Света Богородица, покровителка на Варна. Честито за званието “Почетен гражданин”, което получихте!..

публикувано на 18.08.17 в 13:04

„Мила моя мамо“ звучи от чанове в Морската градина

Михаела Стефанова е от Панагюрище. Четири поколение в нейния род изработват чанове. Младото нежно момиче учи в момента занаята, а за това е необходимо много време. Тези дни тя представя измайстореното в панаира на занаятите във варненската морска градина. Пред Габриела Гаврилова чановете запяха От едно до двадесет и едно – всеки може да си закачи,..

публикувано на 17.08.17 в 17:48

Шумът на Слънчев бряг струва 6 млн. лева на година компенсации на почиващите

Продължават споровете за това, дали действията на вицепремиера Валери Симеонов свързани с възстановяване на тишината в курортните комплекси по Черноморието е правилна. От една страна действително има нарушение на норми, наредби и закони. Институциите липсват и си прехвърлят отговорността, налице са недоволни клиенти и жители на общини. От друга..

обновено на 17.08.17 в 15:06

Девет чаши вода на ден ни правят по-здрави и по-щастливи

Изложба с фотоси, направени с микроскоп "Водата - извечни послания" на Иван Тодоров и Елена Тодорова, бе представена на варненската публика. Изложбата ще е разположена в двора на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” до края на месец август, каза за Радио Варна авторът й Иван Тодоров. Най-важното, което трябва да знаем за силата на..

публикувано на 17.08.17 в 15:00