Българското вино е сред 5-те най-качествените вина в света, смята инж.Красимир Коев, директор на Агенцията по лозата и виното

Снимка: БГНЕС

Красимир Коев е роден през 1971 г. в Ямбол. Завършил е Техническия университет - София, специалност „Стопанско управление на малки и средни предприятия”, както и специалност „Екология и опазване на природната среда“ в Лесотехническия университет в София. Специализирал е в Държавен департамент на САЩ и в Лондон, Великобритания. До момента е заемал поста ръководител на отдел в „Национален институт за изследване на вино и спиртни напитки" ЕООД. Сега е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното.   Вяра Николаева разговаря с него за българските вина, интересът към родното производство, възможностите за винен туризъм.

-Къде се намираме на световната винена карта?

-Отдавна сме показали на света, че произвеждаме изключително хубави, качествени, елитни вина. Последните три години на всички световни престижни международни дегустационни конкурси България е в петицата на спечелилите Златни отличия, което означава че ние сме в Топ 5 на категорията качествени вина.

-Как стоим на пазара, за къде България прави най-голям износ?


-На пазара стоим сравнително стабилно. Лозовите насаждения всяка година се увеличават с между 10 и 12 хиляди нови декара, те дават продукция грозде. Всяка година се увеличава производството на количеството вино, а износът ни всяка година, за последните 5 години, много стабилно расте с около два милиона литра на годишна база с повече от предходната. Ако 2014 сме изнесли 58 милиона литра, 2015-та 60, 2016-та изнесохме 62 милиона литра. Това е една стабилност на увеличението на нашия износ. Годишно консумацията в страната варира между 110 и 120 милиона литра вино и това го употребяваме не само ние българите на тази територия, но и чужденците, които целогодишно - било на екскурзия, било по работа, но посещават България. Износът ни се увеличава и на световните пазари ние не сме, как да кажа - така определящия хегемон, защото по производство било Франция била Италия била Испания произвеждат над един милиард литра вино и разбира се те са основните, които дават и тенденциите, и насоките, и ценообразуването ако щете, но в крайна сметка малка България също е на шесто място в съотношението произведено-реализирано количество извън своята територия.

-Мисли ли се в посока винен туризъм в България, като възможност за удължаване на сезона?

-Тук сте права, общо взето виненият туризъм е с целогодишен характер, той не е сезонен.  Знаете предпочитанията, червеното вино през по-хладното време и зимните месеци, а бялото вино е за пролетта и лятото.  Общо взето морският летен туризъм, в съчетание с винен туризъм, ако се съчетае с културен и исторически туризъм, ако щете и с църковен туризъм - това ще е още едно благоприятно условие да се развива в България в тази част, в която лекичко изоставаме. Просто ние трябва да представяме и да рекламираме абсолютно всичко, което имаме на тази територия. Хората имат на едно голо поле три камъка, но направят легенда. Разказват и продават този продукт.  При положение че при нас не е просто легенда, но наистина го имаме и съществува, просто е грехота да не го използваме, за да печели държавата от това нещо и да се рекламираме пред света.  

-При нас почти под всеки камък има история...

-Точно, защото има история, може би в това направление трябва да го маркетираме като отделна ниша, защото в крайна сметка това носи интерес у хората и те идват да го видят това нещо. При нас в България избите са на разстояние от 10 до 15-20 километра една от друга. Като погледнете винената карта на  България те просто като гъби са поникнали една до друга. Има манастири, има балнеокурорти има исторически места. Просто трябва да бъде направено едно съчетание между туризма и всичко останало, което може да носи средства на тази държава. А, повярвайте ми, ще има хора, които ще се заинтересуват и ще дойдат. Те ще опитат от българската кухня и от българското вино, ще се запознаят с традиции и обичаи,  което означава своеобразнареклама. А знаете че се продава в пъти повече, когато нещо се рекламира.

Цялото интервю на Вяра Николаева с Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията по лозата и виното можете да чуете в звуковия файл:


 Снимка      Снимка  

   

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът" , която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки" , пише осем години. Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки"..

обновено на 21.06.18 в 10:08

Посланието на режисьора и продуцент Стивън Л. Симпсън: „Ние всички трябва да се научим да се изслушваме“

Независимият шотландски режисьор и продуцент Стивън Л. Симпсън се влюбва в Пловдив и мести компанията си от Лос Анджелис в българския град. За първи път идва в България, в София, преди седем години за два-три дена и остава цели 10 седмици. Миналия петък, 15.06.2018, той представи филма „Нито вълк – нито куче“ във Варна на сцената на Фестивален и..

публикувано на 20.06.18 в 16:29

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09
Росен Марангозов и Жан Люк Мишон

Жак Люк Мишон: Имаме цел да развием класа Лазер в този регион на Европа

Жак Люк Мишон e представител на Европейската асоциация по ветроходство в клас Лазер . Французинът гостува във Варна за Laser Europa Cup - четвърти от общо десет кръга в календара на Европейската класна асоциация EurILCA за 2018 г . Градът ни е кандидат да организира европейско първенство в този клас и Мишон трябва да даде становище дали..

публикувано на 12.06.18 в 11:25