На лов за пъдпъдъци, гривяк, гургулица, гугутка, горски бекас, обикновена бекасина

Снимка: bspb.org

Днес се открива ловният сезон за прелетни птици - пъдпъдъци, гривяк, гургулица, гугутка, горски бекас, обикновена бекасина, както и разрешените за лов видове гълъби. От Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в четирите области Варна, Добрич, Търговище и Шумен, пожелават наслука на любителите на лова, но предупреждават да не се нарушават правилата за безопасност. През тази година стриктно ще се следи  дали се използват забранените звуковъзпроизвеждащи устройства за привличане на дивеч. Ловците задължително трябва да разполагат с писмени разрешителни. Всяка ловна дружинка трябва да проведе инструктаж на участниците. Консумацията на алкохол преди и по време на лов е забранена. Във връзка с повишения риск от пожари горските служители апелират ловците да бъдат особено внимателни при боравене с огън.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Галинка Павлова

Д-р Галинка Павлова: Отново може да има протести на лекари заради бюджета на НЗОК

Отново ще има протести на медици, ако в бюджета на НЗОК за 2018-та година не се увеличат средствата за общопрактикуващите лекари и специалистите в извънболничната помощ. Това каза в предаването „Позиция” на Радио Варна зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова. Според нея в бюджета на Здравната каса отново са предвидени..

публикувано на 21.10.17 в 13:00
Иван Бъчваров

Бургаските пожарникари - без ботуши

Началникът на бургаската пожарна Николай Николаев поиска финансова помощ от общината. На прага на зимата се оказва, че огнеборците ни нямат ботуши, с които да работят при тежки метеорологични условия. Писмото му ще бъде разгледано на редовното заседание на Общински съвет - Бургас през следващата седмица.  Исканата от пожарната сума е 6 400 лева. Пари,..

публикувано на 21.10.17 в 12:50

Благотворителен концерт набира средства за детската онкохематология към УМБАЛ „Св. Марина“

 В зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна, от 18.30 ч. варненци ще имат възможността да подкрепят децата с тежки диагнози.  УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна е една от трите специализирани клиники в България за диагноза, лечение и проследяване на деца с хематологични и онкологични заболявания в няколко направления. Събирането на средства си поставя..

публикувано на 21.10.17 в 10:35

Компютри за ученици-далтонисти

Компютрите в училищата и детските градини в област Добрич ще разполагат с приложение за хора с далтонизъм. Изобретателите са дарили ключа за активирането му на областния управител Красимир Кирилов. Област Добрич е третата в страната, която ще помогне за преодоляването на цветната слепота сред подрастващите. Софтуерното приложение „Вижън“ е..

публикувано на 21.10.17 в 10:24

Министър и ректори заседават във Варна

Икономически университет – Варна е домакин на заседанието на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България. Форумът се открива в този час в присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Сред обсъжданите теми ще бъдат нуждата от изготвяне на нов „Закон за висше образование и наука“, необходимите реформи във..

публикувано на 21.10.17 в 10:21

Адресите без ток във Варна и областта на 21 октомври

В периода 01.10.2017 - 30.10.2017 от 09:00 ч. до 16:00 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Девня - бул. “Съединение“, ул. “Здравец“, ул. “Кирил и Методи“, ул. “Ангел Кънчев“, ул. “Любен Каравелов; с. Добрина; с. Манастир; с...

публикувано на 21.10.17 в 09:45

Топло с температури между 21 и 26 градуса ще бъде времето на 21 октомври

Слънчево и топло ще бъде времето във   вътрешността на района, следобед с временни увеличения на облачността и слаб западен вятър. По крайбрежието вятърът ще е слаб от южна четвърт, сутринта на места ще е мъгливо, а видимостта ще се подобри около и след пладне и ще се установи слънчево време. Максималните температури ще са между 21 и 26 градуса..

публикувано на 21.10.17 в 06:14