17-годишен младеж: "Розата винаги има бодли!"

| обновено на 13.08.17 в 18:50

Успехите са възможни и в България, това разказва едно 17-годишно момче, което от 4 години помага в семейния бизнес. Не се страхува лично да бере шипки сред дивите поляни, където освен бодлите на  храстите се срещат и разни влечуги. Белезите от одраскванията още личат по ръцете му, въпреки че вече не бере лично шипки. Има амбицията да са стане студент по медицина следващата година и упорито се подготвя за това между разговорите с посетителите на Панаира на занаятите във Варна.

Явор Василев, един от младите хора, които искат да успеят в родината си:

Всичко започна от семейната рецепта на моята баба, която я предаде на моята майка. Така се роди идеята за шипковия мармалад и затова го кръстихме „Детски спомен”, защото връща по-възрастните към детството.

А ти с какво го свързваш след като си само на 17 години?

Успех! И целеустременост!

Възможно е да се инвестира в нещо, което е българско и то на родна земя?

Има много неща, в които да се инвестира. Аз съм родолюбец и предпочитам в нашата държава да се виждат наши продукти и занаяти.

СнимкаПо колко шипки на денонощие се събират?

Зависи по колко човека се събират. Но е трудна работа.

По ръцете Ви има следи от одрасквания на бодлите?

Остават доста добри белези понякога, тъй като храстите са различни и често имат много големи бодли, но розата винаги е окичена с бодли!

Вероятно има и риск от змии?

Чак от змии - не, но тук-там някои смок...

Научихте ли се вече да вземете плодчето от храста без той да Ви нарани?

Това е много трудно и се изисква доста време...

Колко години?

Вече 4 години се занимаваме със събиране на шипки и производството на мармалад.

СнимкаС какво е полезна шипката? Да включим в разговора и Вашата майка.

Казвам се Даниела Василева. Шипката е най-полезния плод. Повечето от билкарите я наричат „Царицата на билките“. Това се дължи на високото съдържание на витамин С, каротин , ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР, К.

По съдържанието си на витамин С шипковия плод няма аналог. Уникалната комбинация от витамин С и останалите съставки в плодовете на шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма.  Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини народната медицина използва шипката при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.

СнимкаКакво Ви каза Вашата майка, когато сподели рецептата за производство на домашен мармалад?

Аз работех като социален работник и исках с моята колежка да направим закуска на децата, за които се грижим. Купихме от голяма търговска верига буркан мармалад, за да направим козуначени кифлички. Когато обаче го отворих, останах разочарована. Няколко дни след това моята свекърва ми донесе бурканче от детско пюре, в което имаше домашно приготвен мармалад от шипки. Тогава моят съпруг каза, че това е добра възможност да направим бизнес. Кандидатствахме по европейски проекти.

Беше много трудно, но се радвам, че цялото ми семейство е до мен.


Снимка

С какво върви най-много шипковият мармалад?

С филийка масло.

Това ли е твоята закуска на училище?

Понякога, когато имам време да си я опаковам, защото много често не остава време, тъй като уча много. Искам да уча медицина.


Още за рисковете при бране на шипки и за мечтите на семейство Василеви може да чуете в интервюто на Габриела Гаврилова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подаръци от душа и сърце, изработени от сръчни ръце

  Подаръците са нещо, без което не можем. Заради радостта, която доставят, поради вниманието, с което са избрани. Не винаги изборът на подарък е лесна задача. Наскоро погледът ми се спря на едно кокетно магазинче с ръчно направени продукти. Такива, които имат душа и сърце, защото са изработени с мерак от сръчни ръце. Тези на Фантима Иванова . Ваня..

публикувано на 18.10.17 в 10:12

Адреналинът да караш яхта

15-годишната Ванеса Атанасова и 16-годишният Симеон Нейков са най-новият екипаж, обучен по проекта на Яхт клуб "Кап. Г. Георгиев - Порт Варна" "Плавай с нас". 40 младежи от варненските училища и университети на възраст между 15 и 20 години се включиха в проекта това лято. Екстремният ветроходен курс започна с теоретични занятия - обучение по..

публикувано на 17.10.17 в 11:54

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?... За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е..

публикувано на 16.10.17 в 11:05

Илиян Метев: „Въпреки че имахме сценарий, подходът към снимките беше документален.”

Филмът „3/4“ на българския режисьор Илиян Метев е един от тези филми, които се помнят и те карат да се връщаш към тях. Той пристигна във Варна на 35-я фестивал на българския игрален филм „Златна роза”, след като спечели Голямата награда „Златен леопард“ от 70-ото юбилейно издание на престижния международен кинофестивал в Локарно, Швейцария. Не..

публикувано на 14.10.17 в 15:52

Яна Маринова преди новия й филм "Привличане"

Актрисата Яна Маринова бе част от журито, което оценяваше пълнометражните филми на 35-тия фестивал за българско кино "Златна Роза".  В същото време продължават представленията на моноспектаклите й със заглавие "Глас", а вече тече и финалната част от работата по филма "Привличане". Той излиза на големия екран през февруари следващата година и разказва за..

публикувано на 13.10.17 в 16:11

Нови 38 астероида откриха студенти от Варна

Нови 38 астероида откриха студенти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна. Може ли да предотвратим евентуален сблъсък на астероид със Земята ... да се предпазим в случай на подобен неприятен сценарий?... Отговор на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Веселка Радева от Планетариума на ВВМУ - Варна пред..

обновено на 12.10.17 в 12:12

Проф. Вилиан Платиканов: Няма по-страшно число от това на чакащите трансплантация

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят!" - под този наслов до 15 октомври за пети път у нас се провежда Европейската седмица на донорството. Три донорски ситуации е имало във Варна от началото на годината, съобщи за Радио Варна проф. Вилиан Платиканов, национален консултант по трансплантология. В момента листата на..

публикувано на 11.10.17 в 13:10