17-годишен младеж: "Розата винаги има бодли!"

| обновено на 13.08.17 в 18:50

Успехите са възможни и в България, това разказва едно 17-годишно момче, което от 4 години помага в семейния бизнес. Не се страхува лично да бере шипки сред дивите поляни, където освен бодлите на  храстите се срещат и разни влечуги. Белезите от одраскванията още личат по ръцете му, въпреки че вече не бере лично шипки. Има амбицията да са стане студент по медицина следващата година и упорито се подготвя за това между разговорите с посетителите на Панаира на занаятите във Варна.

Явор Василев, един от младите хора, които искат да успеят в родината си:

Всичко започна от семейната рецепта на моята баба, която я предаде на моята майка. Така се роди идеята за шипковия мармалад и затова го кръстихме „Детски спомен”, защото връща по-възрастните към детството.

А ти с какво го свързваш след като си само на 17 години?

Успех! И целеустременост!

Възможно е да се инвестира в нещо, което е българско и то на родна земя?

Има много неща, в които да се инвестира. Аз съм родолюбец и предпочитам в нашата държава да се виждат наши продукти и занаяти.

СнимкаПо колко шипки на денонощие се събират?

Зависи по колко човека се събират. Но е трудна работа.

По ръцете Ви има следи от одрасквания на бодлите?

Остават доста добри белези понякога, тъй като храстите са различни и често имат много големи бодли, но розата винаги е окичена с бодли!

Вероятно има и риск от змии?

Чак от змии - не, но тук-там някои смок...

Научихте ли се вече да вземете плодчето от храста без той да Ви нарани?

Това е много трудно и се изисква доста време...

Колко години?

Вече 4 години се занимаваме със събиране на шипки и производството на мармалад.

СнимкаС какво е полезна шипката? Да включим в разговора и Вашата майка.

Казвам се Даниела Василева. Шипката е най-полезния плод. Повечето от билкарите я наричат „Царицата на билките“. Това се дължи на високото съдържание на витамин С, каротин , ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР, К.

По съдържанието си на витамин С шипковия плод няма аналог. Уникалната комбинация от витамин С и останалите съставки в плодовете на шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма.  Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини народната медицина използва шипката при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.

СнимкаКакво Ви каза Вашата майка, когато сподели рецептата за производство на домашен мармалад?

Аз работех като социален работник и исках с моята колежка да направим закуска на децата, за които се грижим. Купихме от голяма търговска верига буркан мармалад, за да направим козуначени кифлички. Когато обаче го отворих, останах разочарована. Няколко дни след това моята свекърва ми донесе бурканче от детско пюре, в което имаше домашно приготвен мармалад от шипки. Тогава моят съпруг каза, че това е добра възможност да направим бизнес. Кандидатствахме по европейски проекти.

Беше много трудно, но се радвам, че цялото ми семейство е до мен.


Снимка

С какво върви най-много шипковият мармалад?

С филийка масло.

Това ли е твоята закуска на училище?

Понякога, когато имам време да си я опаковам, защото много често не остава време, тъй като уча много. Искам да уча медицина.


Още за рисковете при бране на шипки и за мечтите на семейство Василеви може да чуете в интервюто на Габриела Гаврилова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добруджанският певец Иван Георгиев - около него слънчице грее...

Винаги, когато съм го слушала, тогава и сега, си представям слънчице - красиво, меко, топло.  - думите са на народната певица Галина Дурмушлийска , с която разговарях в предаването "Съботна трапеза" . А повод за нашата радиосреща беше датата 29 ноември, тогава се навърши четвърт век откакто добруджанският певец Иван Георгиев не е..

обновено на 12.12.17 в 23:06

Главният архитект на Варна: "Високата сграда не е лъжица за всяка уста"

" Трябва сериозен инвеститор за такова начинание, а аз не виждам такъв на хоризонта ", така Виктор Бузев коментира нашумялата напоследък тема за изграждане на многоетажни постройки в централната част на морската столица. Повишаването цената на земята води инвеститорите до идеята да влагат средствата си във високо строителство на по-малко площ...

публикувано на 11.12.17 в 12:15

Къде шият костюма на Дядо Коледа?

В работилничката на Дядо Коледа срещаме две джуджета със „сериозен”, но само за нашите географски ширини, опит в приготвянето на костюмите на Добрия старец. Двете дами – Йорданка Маринова и Таня Стайкова, кроят платовете общо 90 години, по 15 - само в ателието на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”– Варна. На 11 декември е първата..

публикувано на 11.12.17 в 02:15

"Съботна трапеза" на 25

В 13 часа  час започва концертът по повод 25-т годишния юбилей на предаването на Радио Варна „Съботна трапеза“. На сцената на Концертното студио ще излязат музикантите от Народния оркестър с диригент Данчо Радулов, певците Величка Златева, Дафинка Дамянова, Георги Германов, Ташо Ташев... от Народния хор „Гласовете на Варна”, Ансамбъл „Гергана“..

публикувано на 09.12.17 в 10:05

Етиен Тодоров: Без радиото не мога!

Етиен Тодоров вече 33 години преподава в Специалното училище за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов” във Варненския квартал Аспарухово. Губи зрението си, когато е в трети клас. Съдбата обаче не го спира към реализирането на мечтата му да бъде учител. Защото учител не е просто работа, а призвание. И макар да преподава математика, обича..

публикувано на 09.12.17 в 09:05

Благотворителен базар организират доброволци в мола

Икони, свещи, бижута, рисувани чаши, бутилки, сладки изкушения и коледна украса може да купите с благотоворителна цел от Коледния базар, който организират група доброволци, обединени от каузата да помагат на нуждаещи се. Благотворителният базар отваря врати тази събота и неделя (9 и 10 декември) в мола до автогарата във Варна. За..

публикувано на 09.12.17 в 08:05

Студентът е студент за цял живот!

Студентът е студент за цял живот! Това споделя един от дипломиралите се студенти в навечерието на 8-ми декември, с които се срещаме в празничния ден. Мнозина пазят още хубавите спомени от своите студентски години, защото както се пее в химна "Gaudeamus igitur" - Да се веселим докато сме млади! Ha 1 oĸтoмвpи 1888 г. e ocнoвaнo пъpвoтo виcшe yчилищe в..

публикувано на 08.12.17 в 11:11