17-годишен младеж: "Розата винаги има бодли!"

| обновено на 13.08.17 в 18:50

Успехите са възможни и в България, това разказва едно 17-годишно момче, което от 4 години помага в семейния бизнес. Не се страхува лично да бере шипки сред дивите поляни, където освен бодлите на  храстите се срещат и разни влечуги. Белезите от одраскванията още личат по ръцете му, въпреки че вече не бере лично шипки. Има амбицията да са стане студент по медицина следващата година и упорито се подготвя за това между разговорите с посетителите на Панаира на занаятите във Варна.

Явор Василев, един от младите хора, които искат да успеят в родината си:

Всичко започна от семейната рецепта на моята баба, която я предаде на моята майка. Така се роди идеята за шипковия мармалад и затова го кръстихме „Детски спомен”, защото връща по-възрастните към детството.

А ти с какво го свързваш след като си само на 17 години?

Успех! И целеустременост!

Възможно е да се инвестира в нещо, което е българско и то на родна земя?

Има много неща, в които да се инвестира. Аз съм родолюбец и предпочитам в нашата държава да се виждат наши продукти и занаяти.

СнимкаПо колко шипки на денонощие се събират?

Зависи по колко човека се събират. Но е трудна работа.

По ръцете Ви има следи от одрасквания на бодлите?

Остават доста добри белези понякога, тъй като храстите са различни и често имат много големи бодли, но розата винаги е окичена с бодли!

Вероятно има и риск от змии?

Чак от змии - не, но тук-там някои смок...

Научихте ли се вече да вземете плодчето от храста без той да Ви нарани?

Това е много трудно и се изисква доста време...

Колко години?

Вече 4 години се занимаваме със събиране на шипки и производството на мармалад.

СнимкаС какво е полезна шипката? Да включим в разговора и Вашата майка.

Казвам се Даниела Василева. Шипката е най-полезния плод. Повечето от билкарите я наричат „Царицата на билките“. Това се дължи на високото съдържание на витамин С, каротин , ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР, К.

По съдържанието си на витамин С шипковия плод няма аналог. Уникалната комбинация от витамин С и останалите съставки в плодовете на шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма.  Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини народната медицина използва шипката при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.

СнимкаКакво Ви каза Вашата майка, когато сподели рецептата за производство на домашен мармалад?

Аз работех като социален работник и исках с моята колежка да направим закуска на децата, за които се грижим. Купихме от голяма търговска верига буркан мармалад, за да направим козуначени кифлички. Когато обаче го отворих, останах разочарована. Няколко дни след това моята свекърва ми донесе бурканче от детско пюре, в което имаше домашно приготвен мармалад от шипки. Тогава моят съпруг каза, че това е добра възможност да направим бизнес. Кандидатствахме по европейски проекти.

Беше много трудно, но се радвам, че цялото ми семейство е до мен.


Снимка

С какво върви най-много шипковият мармалад?

С филийка масло.

Това ли е твоята закуска на училище?

Понякога, когато имам време да си я опаковам, защото много често не остава време, тъй като уча много. Искам да уча медицина.


Още за рисковете при бране на шипки и за мечтите на семейство Василеви може да чуете в интервюто на Габриела Гаврилова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27

Теди Москов на варненската куклена сцена с "Уестърн"

Постановката "Уестърн" могат да гледат почитателите на Храма на Мелпомена от 19.00 часа тази вечер във Варненския куклен театър. Режисьор и сценарист на спектакъла е Теди Москов. В представлението участва цялата трупа от куклени артисти. Освен премиерата довечера, "Уестърн" може да бъде видян на сцената на кукления театър още на 21 и 27 февруари,..

публикувано на 16.02.18 в 11:25
Село Новаково

На гости в село Новаково

В България има две села, които носят името Новаково. Едното е край Асеновград, Пловдивско – в подножието на мистичните Родопи. Другото село със същото име се намира в община Аксаково, Варненска област. Където за съжаление, макар и близо до големия град, постоянното население наброява едва 50 души. Основно пенсионери. Според кметския наместник Марияна..

публикувано на 18.02.18 в 08:00

Успехът е пътуване...

Силвия Иванова е млад бизнесмен от Варна. Тя завършва Икономически университет в родния град, учи в САЩ и Великобритания. И навсякъде получава признание за своите успехи. През 2009 година е и збрана за добрия посланик на всички студенти в САЩ. В последните години б еше сред най-добрите български студенти по мениджмънт от Нотингам.  В момента работи..

обновено на 14.02.18 в 21:47

Набират кандидати за космически лагер в Турция

До 1-ри март деца между 9 и 15 г. могат да кандидатстват за участие в един от трите космически центрове в света - Space Camp Turkey , създадени по модела на Американската космическа агенция NASA. Това съобщи за РВ координаторът на програмата за България Гергана Райжекова. Лагерът в Турция е единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер,..

публикувано на 14.02.18 в 09:05

Жените обичат цветята - и с повод, и без!

Всяка жена обича подаръци по повод и без повод. Цветята невинаги съпътстват подаръците, но е по-добре е към тях да има и поднесено цвете. В навечерието на 14-ти февруари влизам в малко магазинче за цветя, в което първото усещане още от вратата е за богатството от цветове, които изпълват душата ти и сякаш времето спира. Уханията във въздуха не..

публикувано на 14.02.18 в 08:05