17-годишен младеж: "Розата винаги има бодли!"

| обновено на 13.08.17 в 18:50

Успехите са възможни и в България, това разказва едно 17-годишно момче, което от 4 години помага в семейния бизнес. Не се страхува лично да бере шипки сред дивите поляни, където освен бодлите на  храстите се срещат и разни влечуги. Белезите от одраскванията още личат по ръцете му, въпреки че вече не бере лично шипки. Има амбицията да са стане студент по медицина следващата година и упорито се подготвя за това между разговорите с посетителите на Панаира на занаятите във Варна.

Явор Василев, един от младите хора, които искат да успеят в родината си:

Всичко започна от семейната рецепта на моята баба, която я предаде на моята майка. Така се роди идеята за шипковия мармалад и затова го кръстихме „Детски спомен”, защото връща по-възрастните към детството.

А ти с какво го свързваш след като си само на 17 години?

Успех! И целеустременост!

Възможно е да се инвестира в нещо, което е българско и то на родна земя?

Има много неща, в които да се инвестира. Аз съм родолюбец и предпочитам в нашата държава да се виждат наши продукти и занаяти.

СнимкаПо колко шипки на денонощие се събират?

Зависи по колко човека се събират. Но е трудна работа.

По ръцете Ви има следи от одрасквания на бодлите?

Остават доста добри белези понякога, тъй като храстите са различни и често имат много големи бодли, но розата винаги е окичена с бодли!

Вероятно има и риск от змии?

Чак от змии - не, но тук-там някои смок...

Научихте ли се вече да вземете плодчето от храста без той да Ви нарани?

Това е много трудно и се изисква доста време...

Колко години?

Вече 4 години се занимаваме със събиране на шипки и производството на мармалад.

СнимкаС какво е полезна шипката? Да включим в разговора и Вашата майка.

Казвам се Даниела Василева. Шипката е най-полезния плод. Повечето от билкарите я наричат „Царицата на билките“. Това се дължи на високото съдържание на витамин С, каротин , ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР, К.

По съдържанието си на витамин С шипковия плод няма аналог. Уникалната комбинация от витамин С и останалите съставки в плодовете на шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма.  Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини народната медицина използва шипката при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.

СнимкаКакво Ви каза Вашата майка, когато сподели рецептата за производство на домашен мармалад?

Аз работех като социален работник и исках с моята колежка да направим закуска на децата, за които се грижим. Купихме от голяма търговска верига буркан мармалад, за да направим козуначени кифлички. Когато обаче го отворих, останах разочарована. Няколко дни след това моята свекърва ми донесе бурканче от детско пюре, в което имаше домашно приготвен мармалад от шипки. Тогава моят съпруг каза, че това е добра възможност да направим бизнес. Кандидатствахме по европейски проекти.

Беше много трудно, но се радвам, че цялото ми семейство е до мен.


Снимка

С какво върви най-много шипковият мармалад?

С филийка масло.

Това ли е твоята закуска на училище?

Понякога, когато имам време да си я опаковам, защото много често не остава време, тъй като уча много. Искам да уча медицина.


Още за рисковете при бране на шипки и за мечтите на семейство Василеви може да чуете в интервюто на Габриела Гаврилова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За провокацията да работиш стъкло

Лодка от стъкло изработва Теодор Опренов и неговата съпруга. Картини и сувенири от рециклирано стъкло са част от предметите, които може да се видят в Морската градина. Според него стъклото не старее. Той е обработвал стъкло на повече от сто години. Стъклото позволява толкова много импровизации, колкото е въображението на автора. Здравейте, аз..

обновено на 20.08.17 в 13:03

Куклениците от ДКТ- Варна навършиха 65. Вера Стойкова, директор на трупата в откровен разговор

Г Георги Сараванов основава в родния си град Пловдив през 1946 г. първия марионетен театър и mрез 1952 г. е поканен от Градския народен съвет във Варна да създаде куклен театър и в нашия град. „Патенцето“ от Нина Гернет е първото представление, което се е играло във Варненския куклен театър на 18 август 1952 г. Режисьор на..

публикувано на 19.08.17 в 18:04

От всяко дърво- свирка

Майстор на народни инструменти разказва, че може да направи дудук от всяко дърво. Емил Павлов 25 години свири на различни инструменти и също от толкова време ги изработва. Той е част от майсторите, които участват в Панаира на занаятите в Морската градина във Варна. Започнал през 1989 година, когато му откраднали изработени от него инструменти и затова..

обновено на 18.08.17 в 22:25
Проф.Попконстантинов по време на интервюто

Проф.Попконстантинов: Празникът на Св.Богородица е честван още преди 1 100 г. във Варна

Археологът и преподавател проф.Казимир Попконстантинов получи званието "Почетен гражданин на Варна", за дългогодишната му работа в проучването на забележителните средновековни манастири в с.Равна, Провадийско и в месността Караач теке, свързани със Света Богородица, покровителка на Варна. Честито за званието “Почетен гражданин”, което получихте!..

публикувано на 18.08.17 в 13:04

„Мила моя мамо“ звучи от чанове в Морската градина

Михаела Стефанова е от Панагюрище. Четири поколение в нейния род изработват чанове. Младото нежно момиче учи в момента занаята, а за това е необходимо много време. Тези дни тя представя измайстореното в панаира на занаятите във варненската морска градина. Пред Габриела Гаврилова чановете запяха От едно до двадесет и едно – всеки може да си закачи,..

публикувано на 17.08.17 в 17:48

Шумът на Слънчев бряг струва 6 млн. лева на година компенсации на почиващите

Продължават споровете за това, дали действията на вицепремиера Валери Симеонов свързани с възстановяване на тишината в курортните комплекси по Черноморието е правилна. От една страна действително има нарушение на норми, наредби и закони. Институциите липсват и си прехвърлят отговорността, налице са недоволни клиенти и жители на общини. От друга..

обновено на 17.08.17 в 15:06

Девет чаши вода на ден ни правят по-здрави и по-щастливи

Изложба с фотоси, направени с микроскоп "Водата - извечни послания" на Иван Тодоров и Елена Тодорова, бе представена на варненската публика. Изложбата ще е разположена в двора на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” до края на месец август, каза за Радио Варна авторът й Иван Тодоров. Най-важното, което трябва да знаем за силата на..

публикувано на 17.08.17 в 15:00