17-годишен младеж: "Розата винаги има бодли!"

| обновено на 13.08.17 в 18:50

Успехите са възможни и в България, това разказва едно 17-годишно момче, което от 4 години помага в семейния бизнес. Не се страхува лично да бере шипки сред дивите поляни, където освен бодлите на  храстите се срещат и разни влечуги. Белезите от одраскванията още личат по ръцете му, въпреки че вече не бере лично шипки. Има амбицията да са стане студент по медицина следващата година и упорито се подготвя за това между разговорите с посетителите на Панаира на занаятите във Варна.

Явор Василев, един от младите хора, които искат да успеят в родината си:

Всичко започна от семейната рецепта на моята баба, която я предаде на моята майка. Така се роди идеята за шипковия мармалад и затова го кръстихме „Детски спомен”, защото връща по-възрастните към детството.

А ти с какво го свързваш след като си само на 17 години?

Успех! И целеустременост!

Възможно е да се инвестира в нещо, което е българско и то на родна земя?

Има много неща, в които да се инвестира. Аз съм родолюбец и предпочитам в нашата държава да се виждат наши продукти и занаяти.

СнимкаПо колко шипки на денонощие се събират?

Зависи по колко човека се събират. Но е трудна работа.

По ръцете Ви има следи от одрасквания на бодлите?

Остават доста добри белези понякога, тъй като храстите са различни и често имат много големи бодли, но розата винаги е окичена с бодли!

Вероятно има и риск от змии?

Чак от змии - не, но тук-там някои смок...

Научихте ли се вече да вземете плодчето от храста без той да Ви нарани?

Това е много трудно и се изисква доста време...

Колко години?

Вече 4 години се занимаваме със събиране на шипки и производството на мармалад.

СнимкаС какво е полезна шипката? Да включим в разговора и Вашата майка.

Казвам се Даниела Василева. Шипката е най-полезния плод. Повечето от билкарите я наричат „Царицата на билките“. Това се дължи на високото съдържание на витамин С, каротин , ликопен, пектин, витамини В1 и В2, РР, К.

По съдържанието си на витамин С шипковия плод няма аналог. Уникалната комбинация от витамин С и останалите съставки в плодовете на шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма.  Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини народната медицина използва шипката при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.

СнимкаКакво Ви каза Вашата майка, когато сподели рецептата за производство на домашен мармалад?

Аз работех като социален работник и исках с моята колежка да направим закуска на децата, за които се грижим. Купихме от голяма търговска верига буркан мармалад, за да направим козуначени кифлички. Когато обаче го отворих, останах разочарована. Няколко дни след това моята свекърва ми донесе бурканче от детско пюре, в което имаше домашно приготвен мармалад от шипки. Тогава моят съпруг каза, че това е добра възможност да направим бизнес. Кандидатствахме по европейски проекти.

Беше много трудно, но се радвам, че цялото ми семейство е до мен.


Снимка

С какво върви най-много шипковият мармалад?

С филийка масло.

Това ли е твоята закуска на училище?

Понякога, когато имам време да си я опаковам, защото много често не остава време, тъй като уча много. Искам да уча медицина.


Още за рисковете при бране на шипки и за мечтите на семейство Василеви може да чуете в интервюто на Габриела Гаврилова.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащерка и лавандула за сладък сън

Тези билки поставяли нашите баби под главите си, за да спи спокойно цялото семейство. Какво е добре да сложим във възглавницата си - това ще научат на Еньовден посетителите на Музея по история на медицината във Варна. Демонстрации и беседи в няколко билкови работилници ще започнат в 10.40, 12.30 и 14.30 часа. Организаторите от Медицинския университет са..

публикувано на 22.06.18 в 17:25

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът" , която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки" , пише осем години. Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки"..

обновено на 21.06.18 в 10:08

Посланието на режисьора и продуцент Стивън Л. Симпсън: „Ние всички трябва да се научим да се изслушваме“

Независимият шотландски режисьор и продуцент Стивън Л. Симпсън се влюбва в Пловдив и мести компанията си от Лос Анджелис в българския град. За първи път идва в България, в София, преди седем години за два-три дена и остава цели 10 седмици. Миналия петък, 15.06.2018, той представи филма „Нито вълк – нито куче“ във Варна на сцената на Фестивален и..

публикувано на 20.06.18 в 16:29

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09