Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител в Добрич дари лични книги на Регионалния исторически музей

Областният управител в Добрич Красимир Кирилов дари книги от личната си библиотека на Регионалния исторически музей. Дарението включва над 200 книги, сред които са и 40 тома от популярната Библиотека „Златни зърна“, създадена през 1936 г. от издателя Славчо Атанасов, съобщиха от Областната управа. Екипът на музея благодари на областния управител. Кремена Митева, главен уредник в Дома-паметник „Йордан Йовков“, каза, че книгите от библиотечната поредица „Златни зърна“ и други заглавия ще станат част от богатата библиотека на музея. Останалите книги от дарението ще бъдат предоставени на гражданите на Добрич чрез къщичката за книги, монтирана преди няколко месеца пред сградата на Дома-паметник „Й.Йовков“. От областната управа припомнят, че преди месец със съдействието на Красимир Кирилов музеят се сдоби с пет пишещи машини, които вече радват посетителите на културната институция. В заниманията от лятната образователна програма „Лято в музея“ децата се запознават с машините, използвани преди днешните компютри.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румънският съд отмени арестите на два български риболовни кораба

Окръжният съд в румънския град Констанца окончателно отмени арестите на два български риболовни кораба, които бяха задържани преди една година. Това съобщиха от рибарското сдружение "Черноморски изгрев“ и уточниха, че капитаните на тези кораби са членове на сдружението. "Този случай показва, че е необходимо Европейската комисия и двете..

публикувано на 19.04.24 в 15:47

Жълт код за значителни валежи във Варна и областта в събота

Жълт код за значителни валежи от дъжд е обявен за област Варна в събота, 20 април. През нощта облачността ще се увеличи до значителна, над Югоизточна България ще завали дъжд. Вятърът от североизток ще се усили. Минималните температури ще са между 5° и 10°. Утре ще бъде облачно и дъждовно, на юг от Стара планина и по Черноморието се очакват..

публикувано на 19.04.24 в 15:05

205 случая на коклюш у нас, личните лекари ще проверяват извършените имунизации

205 случая на заболели от коклюш са регистрирани от началото на годината у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването.  "Предприели сме мерки по изпращане на писма към районните здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искане общопрактикуващите лекари да направят проверка на извършените имунизации и реимунизации ", каза д-р Галя..

публикувано на 19.04.24 в 14:32

ЦИК назначи РИК във Варна

Днес преди обед с Решение на Централната избирателна комисия беше назначена Районна избирателна комисия в Трети изборен район – Варненски, за предстоящите на 9 юни 2024 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители.  Решението ще бъде публикувано на сайта на ЦИК https://www.cik.bg/ в по-късните часове...

публикувано на 19.04.24 в 14:27
Снимката е илюстративна

Задържаха жена, разпространявала фентанил във Варна

Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд в града, с което жена беше задържана под стража след сделка с фентанил. Роза И. е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 9 април държала с цел разпространение и разпространила на наркозависим 0.18 гр. от високорисковото вещество. Свидетели твърдят в показанията си, че от дома..

публикувано на 19.04.24 в 14:02

Земетресение от 4,5 по Рихтер разтърси Гърция

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер разтърси Гърция, съобщи Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Епицентърът е в района на островите Додеканези на дълбочина около 13 км.  Трусът е регистриран към 11 ч. местно време.  Усетен е и в съседна Турция.

публикувано на 19.04.24 в 12:49

Първи смъртни случаи след заразяване с коклюш у нас

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било транспортирано до..

публикувано на 19.04.24 в 12:30