Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От всяко дърво- свирка

| обновено на 18.08.17 в 22:25
Снимка: Радио Варна, Димитрина Дончева
Майстор на народни инструменти разказва, че може да направи дудук от всяко дърво. Емил Павлов 25 години свири на различни инструменти и също от толкова време ги изработва. Той е част от майсторите, които участват в Панаира на занаятите в Морската градина във Варна. Започнал през 1989 година, когато му откраднали изработени от него инструменти и затова решил, че щом това е станало, значи ги прави добре.  И продължил упорито. Отворил си работилница, тръгнал по фестивали, сега отново е във Варна, където не спира да създава настроение с музиката си. А той може може много. Свири и на чановете на съседния щанд, изпълнява  и рок, и джаз, и класика. Споделя, че любимият му инструмент обаче е пианото.

С Емил Павлов се срещна Габриела Гаврилова.

Бях много щастлив, когато свирна първия ми дудук. Тръгнах по майстори, направих си работилница...
Трудно ли се прави този инструмент?
Да, трябват специализирани машини. Много търпение трябва за всеки един инструмент. човек влага душата си в него и след това го продава на хората, затова трябва да е точен. Чувствам, че това е моето аз.
Бях и в Киев, преподавах народни инструменти и в края на годината децата знаеха мелодии на 35 народни инструменти.
А в България какво е отношението към народната музика?
Има много голям интерес, фолклорът се развива, в много градове има фестивали, младите изучават народни хора... Фолклорът е това, което ще ни запази като народ. Ние си говорим помежду си, докато други народи не го правят.
Кое дърво е най-подходящо за изработката на дудук?
Трябва да е твърдо дървото- круша, слива...Меките не стават, защото е необходим резонанс.

Снимка

Изработват се от сух материал, който подготвям в продължение на 2 години. Има специална технология за това. През зимата се намазва с боя, за да не се сцепи дървото...Не е сложно.
А потребителят какво трябва да направи като поддръжка на инструмента?
Периодически да се намазва със зехтин...
Вероятно свирите по цял ден или вече Ви омръзна?
Не може да ти омръзне това, което правиш с любов. Вече 25 години правя инструменти и от толкова години съм музикант. Пианото ми е основното. Пианото ми е олтара. И китарата.... Мисля да си купя тромпет, свирил съм и на кларинет...
А у Вас как Ви  търпят?
Свиря в мазето....

Още за музиката и различни мелодии, изпълнени на дудук - от интервюто на Габриела Гаврилова с музиканта Емил Павлов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15