Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поетът Петър Чухов: „Какво ще направиш, ако твоят ангел хранител се окаже паднал ангел?”

Снимка: БГНЕС

Петър Чухов е роден през 1961 г. в София. Бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”.

Автор на 14 книги: „Градината на слабата реалност”/1995; награда за дебют на конкурса „Южна пролет”/, „Руни”/1998/, “Мулето на Педро” /1999; книга на годината на сп. “Егоист”/, „Провинции”/2000/, “Малки дни” /2002; Национална награда за поезия “Иван Николов”/, “Снежни човеци” /2003; Специална награда на конкурса за нов български роман “Развитие”/, “По-скоро никога” /2004, по която няколко години се играе спектакъл, осъществен от Театър-лаборатория @лма @лтер/, „Три” /2010/, както и на двуезичната /на български и английски/ книга с хайку и сенрю „Безопасни игли”/2008, 2010/, първото издание на която е книга-уникат, ръчна изработка, с оригинални илюстрации на Сирма Сиромахова и дизайн на Момчил Колчев,  „Когато се завръщат еднорозите“ (2011), „Игри без играчки“ (2012) - детска книга в три части, „Камуфлаж” (2014) - разкази и роман, „Сбогуване с нарцисизма” (2015) - номинирана за Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев”, както и за наградата „Памет”.

Най-новата му стихосбирка е „АДdicted” (2017), издава ИК „Жанет 45”, редактор на книгата е Марин Бодаков, художник и оформител – Кирил Златков.

Пише музика и текстове, свирил в много рок групи („Субдибула”, „Тутакси”, „Стенли”, „Пешо и алкохолиците”, „Кокарда”), съосновател на етнорок група „Гологан”. Представя стихотворенията си с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“(latext.eu), а най-новата формация, в която свири, е “Par Avion Band”.

Петър Чухов беше гост на предаването за култура на Радио Варна „Гравитация нула”. Интервюто на Светлана Вълкова може да чуете в звуковия файл:

Ако се опитаме да дешифрираме заглавието на новата Ви книга „АДdicted” – пристрастен сте към какво? Много ад, рай, Бог има там...

- Ами да...Това е може би пътят на вникването във „вътрешната отвъдност” и опитите тя да бъде изразена с думи. Това е пристрастеността към думите, към изразяването на живота, на съществуването чрез думите. И все пак, всяко взиране навътре е един път към собствения Ад. Затова от тази гледна точка творците, които непрекъснато преработват тези несъзнавани съдържания на своята личност, те едновременно си правят една своеобразна психотерапия, но също и успяват чрез чрез ада да постигнат един рай... Нека не звучи като оксиморон, но аз смятам, че адът и раят често пъти са едно и също нещо, и единствено гледната точка и способността да се справяме с тази вътрешна отвъдност до голяма степен определя какъв етикет ще сложим на тази същност.

Какво има в кръговете на Вашия Ад? До кой кръг сте стигнал?

- Не мога да кажа, но за разлика от библейския или дантевия ад, тук не съществуват, според мен, строго обособени кръгове. Техният брой може да е безкраен – зависи до каква степен човек успява да се потопи в собствената си същност. Всеки път като казвам „потапяне, навлизане в собствената си същност”, то не е затваряне, за мен това е откриването на света. Човек може да го направи чрез други хора и да постигне другите хора по този начин, и за мен това винаги се свързва с хармонията с външното. Т.е. за мен това потапяне не е самоцел, то е един вид комуникация и откриване на общи архетипни съдържания, чрез които ние се идентифицираме и с други хора и постигаме общуването. За мен това е форма на общуване, не форма на изолация.

Изкушена съм да използвам цитати от Вашата поезия, така че ще попитам „Какво ще направите, ако Вашият ангел хранител се окаже паднал ангел?”

- Предполагам, че няма да се учудя...Освен това, отговорът не е даден в моето стихотворение. Въпросът е в осъзнаването на наличието на ангел хранител, независимо какво ще наречем по този начин. Важното е да има комуникация с тази отвъдна реалност, да има усещане за някаква възможност човек да преодолее своята самотност. Аз смятам, че човек не е обречен на самота, тя може да се преработва и по различни начини да се превръща в удоволствие от общуването. Това е и основната цел на писането ми, в крайна сметка, защото то тръгва от самотата и ако я преодолее, наистина е едно Спасение – с главна буква. Смятам, че творчеството е спасение...


Взаимно

Какво ще направиш

ако твоят ангел хранител

се окаже паднал ангел

Ще му подадеш ли ръка

да се изправи

или ще легнеш

до него

и ще си кажеш

крилата

са мека постеля


Пейзаж

След столетия
бели облаци
за миг преминава една жена
в черно


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Martijn Westerholt (DELAIN)."Not For the Last" и завръщането на русенската траш банда FOBOS – разговор с Цецо "The Animal" Анастасов. Представяне на новия сингъл на STRYKERS "Не ме л​ъ​ж​и" – разговор с Александър Симеонов. В предаването ще звучи музика на: PAST..

публикувано на 22.04.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 22 април

Регионалният исторически музей във Варна се подготвя с нова експозиция „Нумизматика“. Монетната колекция е от 28 пана, разположени в две зали. Официалното откриване на новата експозиция на РИМ-Варна ще е в началото на месец май. Среща с Игор Лазаренко – директор на РИМ – Варна; 175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната - все..

публикувано на 22.04.24 в 11:49

НОВИЯТ ДЕН на 22 април с Мариела Димитрова 

Какви намеси в градската среда ща включва мащабният ремонт на бул.Цар Освободител и как ще се впише в градската тъкан лекото метро, което е заложено да минава по-него? Отговорите на тези въпроси се надяваме да чуем на общественото обсъждане тази сряда, 24 април от 17 часа в зала Пленарна на общината. Тази сутрин ще чуем знаят ли варненци за този..

публикувано на 22.04.24 в 05:59

По първи петли с Ваня Славова

На 22 април, минути след 4 часа, е времето, в което традиционно си пожелаваме добра среща, приятни събеседници и хубава музика. Ще се опитаме да споделим всичко това с вас до 6 без нещо в утрото на понеделника. Две са дамите в студио номер две във Варна: Ваня Славова пред микрофона и звукорежисьорът Милица Панайотова зад пулта...

публикувано на 21.04.24 в 13:40

Село Солник – целувката на планинския и морския въздух

В предването „На село“ сме на гости в Солник – малко селце в Община Долни Чифлик, намиращо се на около 50 километра от Варна, в полите на Стара планина. Тръгвайки за Солник от Варна с фоторепортера Румен Сарандев ни изпрати дъжда. Там пък ни посрещна слънцето и леко студения полъх на северния вятър. Тъкмо докато коментираме с него колко уникално..

публикувано на 20.04.24 в 09:00

В „Гравитация нула“ на 19 април

В „Гравитация нула“ с Мартин Николов на 19 април 2024 година: -   Журналистът Анна Заркова с книга за убийството на Андрей Луканов „Смъртта на Бялата лисица“; -   За комиксите и комикс културата в България – разговор с Константин Витков–Титис и Иван Домусчиев; -   „Пространствени варианти“ – изложба живопис на Красен..

публикувано на 19.04.24 в 13:19