Ернст Бруре - един холандец на благотворителен велотур в България

| обновено на 08.09.17 в 06:19

Да си холандец във Варна е интересно. Живееш почти на плажа, хапваш сафрид и караш колело по неравен терен. Покоряваш планини в буквален и преносен смисъл. Ернст Бруре знае как да си поръча бира на български и му харесва балканската философия на отлагането във фразата „лека-полека”, въпреки че понякога това „лека-полека” му идва в повече. Отраснал с любимата индонезийска храна, приготвена от майка му, в последните две седмици е на спагетова диета. Причнината е необходимостта организмът му да се запаси в въглехидрати, за да може да издържи на велопоход от Несебър до Варна. Велопоходът е с благотворителна цел за набиране на средства за училището за деца с нарушено зрение в Аспарухово. С даренията за тях ще бъде купена различна апаратура. Поводът за всичко това е 20-годишнината от основаването на ин витро клиника „Олимед”... Ернст първоначално се е надявал тя да бъде отбелязана на парти с вкусни ястия и многообразни питиета, но останалата част от ръководството му е предложила друго:

- Д-р Монастирска /ръководител на ин витро клиника "Олимед" - б.а/ ми каза, че очаква нещо по-оригинално и по-приемливо от мен. Исках наистина да направя нещо оригинално.

- И вие направихте нещо оригинално за България, обаче традиционно за Холандия, защото знаем, че в Холандия навсякъде се придвижвате с велосипеди. Кажете сам ли ще извършвате похода, или ще има последователи на идеята с вас? Каква всъщност е самата цел?

- Аз ще бъда сам и ще има кола, която ще ме следва и която ще ми помага. Ще имам личен лекар за няколко часа.

Снимка- Какъв ще бъде Вашият маршрут? От къде до къде, началната и крайната точка и през кои други места ще минете?

- Започвам някъде от Стара планина, след Несебър, ще решим точно от къде, защото се оказа, че е доста опасно там по завоите. Преди една седмица направихме тренировка и без малко да бъда ударен от две коли. Аз обаче се чувствах наистина спокоен, защото имаше кола, която ме следваше.

- Да, защото у нас шофьорите не са свикнали с преминаващи велосипедисти и не ги пазят особено. Вашето начинание е малко екстремно за българските условия. А в Холандия от колко годишни започвате да карате колело?

- Като се родих най-напред ме научиха да се пързалям с кънки, след това да карам колело и като остана малко време ме научиха да ходя. 

- Да уточним сега и местата, на които ще бъдете с колелото и как могат хората да дават своите дарения?

- Ще спра в Обзор, там има един малък площад, където е организирано събирането на даренията в специална кутия. Ще спра там и ще поздравя всички, които дойдат. Те могат да си купят ключодържатели и да правят снимки, но всъщност аз очаквам техните дарения.

- В България общо взето хората се умориха от тези дарителски акции и малко трудно даряват така лесно пари. Но защо вие избрахте да дарите събраните средства на училището за деца със специални потребности в Аспарухово?

- Това беше идея от началото на идването ми в България. Много хора ми казваха същото като вас: малко хора ще дарят пари на един чужденец. Всъщност не само в България, но и в цял свят има много големи спекулации с даренията, а директорката Жулиета Петкова каза, че не иска никакви пари за училището, а е необходима различни видове апаратура за децата с нарушено зрение.

Интервюто на Ваня Славова с Ернст Бруре може да чуете в звуковия файл:

Снимка

Ернст Бруре потегли в 6 часа тази сутрин от Несебър и се очаква да пристигне във Варна около 13.30 на ул. Алеко Константинов №5. Междинната спирка е град Обзор, където на централния площад е предвидена среща с дарители, разговори и общи снимки. На велосипеда ще има дарителска кутия, но пари се събират и чрез банковата сметка: 

BG 36 UNCR 7000 1532 9626 66

BIC UNCRBGSF

като впишете "ЗА ПОВЕЧЕ КАЧЕСТВО В ЖИВОТА". Финансовите средства ще бъдат предназначени за купуване на апаратура за училището за деца с нарушено зрение в Аспарухово.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащерка и лавандула за сладък сън

Тези билки поставяли нашите баби под главите си, за да спи спокойно цялото семейство. Какво е добре да сложим във възглавницата си - това ще научат на Еньовден посетителите на Музея по история на медицината във Варна. Демонстрации и беседи в няколко билкови работилници ще започнат в 10.40, 12.30 и 14.30 часа. Организаторите от Медицинския университет са..

публикувано на 22.06.18 в 17:25

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът" , която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки" , пише осем години. Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки"..

обновено на 21.06.18 в 10:08

Посланието на режисьора и продуцент Стивън Л. Симпсън: „Ние всички трябва да се научим да се изслушваме“

Независимият шотландски режисьор и продуцент Стивън Л. Симпсън се влюбва в Пловдив и мести компанията си от Лос Анджелис в българския град. За първи път идва в България, в София, преди седем години за два-три дена и остава цели 10 седмици. Миналия петък, 15.06.2018, той представи филма „Нито вълк – нито куче“ във Варна на сцената на Фестивален и..

публикувано на 20.06.18 в 16:29

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09