Ернст Бруре - един холандец на благотворителен велотур в България

| обновено на 08.09.17 в 06:19

Да си холандец във Варна е интересно. Живееш почти на плажа, хапваш сафрид и караш колело по неравен терен. Покоряваш планини в буквален и преносен смисъл. Ернст Бруре знае как да си поръча бира на български и му харесва балканската философия на отлагането във фразата „лека-полека”, въпреки че понякога това „лека-полека” му идва в повече. Отраснал с любимата индонезийска храна, приготвена от майка му, в последните две седмици е на спагетова диета. Причнината е необходимостта организмът му да се запаси в въглехидрати, за да може да издържи на велопоход от Несебър до Варна. Велопоходът е с благотворителна цел за набиране на средства за училището за деца с нарушено зрение в Аспарухово. С даренията за тях ще бъде купена различна апаратура. Поводът за всичко това е 20-годишнината от основаването на ин витро клиника „Олимед”... Ернст първоначално се е надявал тя да бъде отбелязана на парти с вкусни ястия и многообразни питиета, но останалата част от ръководството му е предложила друго:

- Д-р Монастирска /ръководител на ин витро клиника "Олимед" - б.а/ ми каза, че очаква нещо по-оригинално и по-приемливо от мен. Исках наистина да направя нещо оригинално.

- И вие направихте нещо оригинално за България, обаче традиционно за Холандия, защото знаем, че в Холандия навсякъде се придвижвате с велосипеди. Кажете сам ли ще извършвате похода, или ще има последователи на идеята с вас? Каква всъщност е самата цел?

- Аз ще бъда сам и ще има кола, която ще ме следва и която ще ми помага. Ще имам личен лекар за няколко часа.

Снимка- Какъв ще бъде Вашият маршрут? От къде до къде, началната и крайната точка и през кои други места ще минете?

- Започвам някъде от Стара планина, след Несебър, ще решим точно от къде, защото се оказа, че е доста опасно там по завоите. Преди една седмица направихме тренировка и без малко да бъда ударен от две коли. Аз обаче се чувствах наистина спокоен, защото имаше кола, която ме следваше.

- Да, защото у нас шофьорите не са свикнали с преминаващи велосипедисти и не ги пазят особено. Вашето начинание е малко екстремно за българските условия. А в Холандия от колко годишни започвате да карате колело?

- Като се родих най-напред ме научиха да се пързалям с кънки, след това да карам колело и като остана малко време ме научиха да ходя. 

- Да уточним сега и местата, на които ще бъдете с колелото и как могат хората да дават своите дарения?

- Ще спра в Обзор, там има един малък площад, където е организирано събирането на даренията в специална кутия. Ще спра там и ще поздравя всички, които дойдат. Те могат да си купят ключодържатели и да правят снимки, но всъщност аз очаквам техните дарения.

- В България общо взето хората се умориха от тези дарителски акции и малко трудно даряват така лесно пари. Но защо вие избрахте да дарите събраните средства на училището за деца със специални потребности в Аспарухово?

- Това беше идея от началото на идването ми в България. Много хора ми казваха същото като вас: малко хора ще дарят пари на един чужденец. Всъщност не само в България, но и в цял свят има много големи спекулации с даренията, а директорката Жулиета Петкова каза, че не иска никакви пари за училището, а е необходима различни видове апаратура за децата с нарушено зрение.

Интервюто на Ваня Славова с Ернст Бруре може да чуете в звуковия файл:

Снимка

Ернст Бруре потегли в 6 часа тази сутрин от Несебър и се очаква да пристигне във Варна около 13.30 на ул. Алеко Константинов №5. Междинната спирка е град Обзор, където на централния площад е предвидена среща с дарители, разговори и общи снимки. На велосипеда ще има дарителска кутия, но пари се събират и чрез банковата сметка: 

BG 36 UNCR 7000 1532 9626 66

BIC UNCRBGSF

като впишете "ЗА ПОВЕЧЕ КАЧЕСТВО В ЖИВОТА". Финансовите средства ще бъдат предназначени за купуване на апаратура за училището за деца с нарушено зрение в Аспарухово.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваня Маркова: "Nostalgie" е копнеж по нещо, което не мога да назова

Сборна изложба живопис и графика се открива във варненската галерия "Арт Мркони". Можете да видите творбите на: Ангел Атанасов/ Ачо, Антон Антонов, Анна Пирева, Антони Гюров, Васил Петров, Валентин Балев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Димитър Кавръков, Ивайло Евстатиев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Маргарита..

обновено на 22.02.18 в 15:18

Марин Урумов: Човек винаги има шансове

"Бакъреният кон" е новоиздадената книга с разкази на варненеца Марин Урумов . Икономист по образование и писател по призвание, той не е безразличен към проблемите на село Константиново, където живее и не веднъж е алармирал за тях и в местната администрация и в радио Варна. Това е първата му книга с проза, след стихосбирката от младежките му..

обновено на 22.02.18 в 14:53

Екскурзоводът Елка Цветанова: Туристи ми посвещават стихове

Детските си мечти да стане археолог, психолог и артист варненката Елка Цветанова сбъдва наведнъж ставайки... екскурзовод. Когато е в България изявява артистичните си заложби и пред микрофона на Радио Варна, в развлекателното предаване „Ала Бала”. В Световния ден на екскурзовода, 21 февруари представяме щастливия в професията си..

публикувано на 21.02.18 в 10:47
Къню Тодоров

Конната езда - начин за възпитание на децата

Почти цял живот Къню Тодоров тренира конен спорт. От Ямбол e, но от десетина години живее във Варна. 50-ет години не слиза от седлото. И продължава да се състезава. Първият му спомен е как като дете пада от магаре и си чупи ръката. След подобен инцидент повечето деца не поглеждат вече ездитни животни. Не и Къню Тодоров, който и днес продължава да..

публикувано на 20.02.18 в 14:04

Какво е бъдещето на хомеопатията?

Защо учени от БАН призоваха обучението по класическа хомеопатия в медицинските вузове у нас да се прекрати и какво е бъдещето на този вид алтернативна медицина? За Радио Варна коментираха двама лекари-практици. "В един Медицински университет трябва да се изучават само тези научни дисциплини, които почиват на доказателствата. Не би трябвало да..

публикувано на 19.02.18 в 16:58

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27