Ернст Бруре - един холандец на благотворителен велотур в България

| обновено на 08.09.17 в 06:19

Да си холандец във Варна е интересно. Живееш почти на плажа, хапваш сафрид и караш колело по неравен терен. Покоряваш планини в буквален и преносен смисъл. Ернст Бруре знае как да си поръча бира на български и му харесва балканската философия на отлагането във фразата „лека-полека”, въпреки че понякога това „лека-полека” му идва в повече. Отраснал с любимата индонезийска храна, приготвена от майка му, в последните две седмици е на спагетова диета. Причнината е необходимостта организмът му да се запаси в въглехидрати, за да може да издържи на велопоход от Несебър до Варна. Велопоходът е с благотворителна цел за набиране на средства за училището за деца с нарушено зрение в Аспарухово. С даренията за тях ще бъде купена различна апаратура. Поводът за всичко това е 20-годишнината от основаването на ин витро клиника „Олимед”... Ернст първоначално се е надявал тя да бъде отбелязана на парти с вкусни ястия и многообразни питиета, но останалата част от ръководството му е предложила друго:

- Д-р Монастирска /ръководител на ин витро клиника "Олимед" - б.а/ ми каза, че очаква нещо по-оригинално и по-приемливо от мен. Исках наистина да направя нещо оригинално.

- И вие направихте нещо оригинално за България, обаче традиционно за Холандия, защото знаем, че в Холандия навсякъде се придвижвате с велосипеди. Кажете сам ли ще извършвате похода, или ще има последователи на идеята с вас? Каква всъщност е самата цел?

- Аз ще бъда сам и ще има кола, която ще ме следва и която ще ми помага. Ще имам личен лекар за няколко часа.

Снимка- Какъв ще бъде Вашият маршрут? От къде до къде, началната и крайната точка и през кои други места ще минете?

- Започвам някъде от Стара планина, след Несебър, ще решим точно от къде, защото се оказа, че е доста опасно там по завоите. Преди една седмица направихме тренировка и без малко да бъда ударен от две коли. Аз обаче се чувствах наистина спокоен, защото имаше кола, която ме следваше.

- Да, защото у нас шофьорите не са свикнали с преминаващи велосипедисти и не ги пазят особено. Вашето начинание е малко екстремно за българските условия. А в Холандия от колко годишни започвате да карате колело?

- Като се родих най-напред ме научиха да се пързалям с кънки, след това да карам колело и като остана малко време ме научиха да ходя. 

- Да уточним сега и местата, на които ще бъдете с колелото и как могат хората да дават своите дарения?

- Ще спра в Обзор, там има един малък площад, където е организирано събирането на даренията в специална кутия. Ще спра там и ще поздравя всички, които дойдат. Те могат да си купят ключодържатели и да правят снимки, но всъщност аз очаквам техните дарения.

- В България общо взето хората се умориха от тези дарителски акции и малко трудно даряват така лесно пари. Но защо вие избрахте да дарите събраните средства на училището за деца със специални потребности в Аспарухово?

- Това беше идея от началото на идването ми в България. Много хора ми казваха същото като вас: малко хора ще дарят пари на един чужденец. Всъщност не само в България, но и в цял свят има много големи спекулации с даренията, а директорката Жулиета Петкова каза, че не иска никакви пари за училището, а е необходима различни видове апаратура за децата с нарушено зрение.

Интервюто на Ваня Славова с Ернст Бруре може да чуете в звуковия файл:

Снимка

Ернст Бруре потегли в 6 часа тази сутрин от Несебър и се очаква да пристигне във Варна около 13.30 на ул. Алеко Константинов №5. Междинната спирка е град Обзор, където на централния площад е предвидена среща с дарители, разговори и общи снимки. На велосипеда ще има дарителска кутия, но пари се събират и чрез банковата сметка: 

BG 36 UNCR 7000 1532 9626 66

BIC UNCRBGSF

като впишете "ЗА ПОВЕЧЕ КАЧЕСТВО В ЖИВОТА". Финансовите средства ще бъдат предназначени за купуване на апаратура за училището за деца с нарушено зрение в Аспарухово.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За мисията на българите ...

В най-високото селище на Балканите книгите си пише един българин, който е убеден в мисията на своя народ да предложи по-добър живот за останалите. Вярва, че всеки може да промени съдбата си и всеки има шанс.    "Одухотворените хора правят историята, а истинският писател пише за вечността" . Мнението е на писателя Стоян Цветкашки, автор на близо..

обновено на 24.09.17 в 08:29

Камен Балкански: "17 000 зрители дневно на първото издание на "Златна роза" през 1961 година."

От 30 септември до 7 октомври 2017 г. във Варна ще се проведе 35-ият юбилеен фестивал “Златна роза”. Началото на фестивала е през лятото на 1961 г. Първото издание обхваща игрални, документални, научно-популярни и анимационни филми. Основният девиз е “Родното киноизкуство за мир и социализъм”. Фестивалът се провежда в разгара на лятото, от..

публикувано на 23.09.17 в 13:28

Доколко сме независими днес?

В Деня, в който отбелязваме 109 години от обявяването на Независимостта на България ви срещаме с Александър Стойчев - философ и социолог. От 1979г. е асистент по философия в МУ – Варна. От 1997г. – главен асистент по медицинска етика и философия в Катедрата по Социална медицина и организация на здравеопазването – МУ-Варна. Член е на..

публикувано на 22.09.17 в 08:58

Освежават историческия център на Варна

  Младежки архитектурен пленер ще се проведе във Варна от 27.09. до 03.10.17 г.   Целта е събиране на свежи идеи за развитие на част от историческия център на град Варна, условно наречена „Таляна“. Най-практичните имат шанс да бъдат заложени в бъдещата стратегия на общината за тази най-стара градска част. Вече има заявки от екипи-архитекти от..

публикувано на 21.09.17 в 08:51
Счупени съоръжения на детска площадка

Стоян Аргиров: Детските площадки във Варна се проверяват редовно

Кой е отговорен за поддръжката на детските площадки във Варна? Тема с продължение, в която търсим отговорите от Стоян Аргиров, директор на общинско предприятие “Управление на проекти и озеленяване” . Ако става дума за укрепващ ремонтът, веднага изпращам екип, който да отстрани неизправностите, но ако става дума за вандалска проява върху..

публикувано на 20.09.17 в 15:33

Диригентът Галина Станишева: Има засилен интерес към хоровото пеене

В средата на октомври детския хор "Добри Христов" към ЦПЛР - Общински детски комплекс Варна ще участва в един от най-престижните фестивали за хорово пеене в Рива дел Гарда, област Тренто в Италия. Това е 11-то издание на фестивала. В селекцията на фестивалната програма влизат 12 хорови състава, като един от тях е именно варненския детски хор...

публикувано на 20.09.17 в 12:35
мед

Алергиите могат да се лекуват с апитерапия

Д-р Пламен Енчев практикува апитерапия повече от 25 години. Негов учител е Стоимир Младенов, наричан бащата на съвременната апитерапия в България – лекар, отдал целия си живот и практика в тази насока, издал много книги по апитерапия и работил в областта на лечението с пчелни продукти. Д-р Енчев е любител пчелар, има 25 кошера, а в..

публикувано на 20.09.17 в 10:53