Шевици съхраняват българщината в Белослав

| обновено на 09.09.17 в 07:20

Фестивал на шевицата се провежда  в Белослав на 9 септември . Официалното откриване е в 10 часа на площад „Възраждане”. Изкуствоведът  Юлия Боева ще говори за "Традиционната култура и ролята на символите в нея". Ревю на 15 носии от края на XIX и началото на XX век ще представят от НЧ "Илия Добрев-1899" с. Манастир, общ. Провадия. Ще има демонстрация на автентично капанско наречие и носии. НЧ "Искра-1923" с. Челопечене, общ. Каварна, ще покаже автентичня обичай - "Пануда" или "Сватосване". Мултимедия – изследване: "Мъниста и модели на културна трансмисия " ще представи Десислава Тихолова -  фолклорист и уредник в отдел „Етнография” на Регионален исторически музей – Русе и майстор от Дунавската задруга на народните художествени занаяти. В следобедната част от програмата са предивдени множество фолклорни изяви.

За това, което предстои на Фестивала на шевицата в Белослав Ваня Славова попита Славян Стоянов-организатор на фестивала:

-Това, което предстои в Белослав е един фестивал, който подготвяме от дълго време. И акцентът е върху българската везбена традиция, тоест самата шевица.

- Защо избрахте именно такъв акцент?

- Точно тази специфика в българския фолклор-везбената традиция е запазила много архаизми в себе си, които са изключително интересни и в днешно време към шевицата има голям глад, колкото и странно да звучи: без да признава полове.

-Да, дори световни дизайнери се насочиха към елементи от шевица в своите облекла...

-Точно така, да.

-Как си го обяснявате вие това? Излязоха теории, че всъщност в шевицата е заложена много информация, дори според някои хипотези носенето на облекла с шевици има здравословен ефект?

-Да, това са интересни моменти по отношение на везбата. Тя има различни характеристики. За по-незапознатите хора нейната характеристика е основно декорация, но тя започва може би с предпазен характер-нещо, което е от предхристиянските представи на населението, не само на Балканите, а и навсякъде, където тя се е запазила жива, в земите на днешна Русия също така е добре запазена. Тя е по-специфична и близка до нашата. Също така има го и този момент,  в който дадени шевици се правят с цел опазване на цялото и на детеродните органи, тяхната репродуктивност, респективно това е здравословно влияние върху самото тяло, за да може то да се възпроизвежда, да не спира родът. Може да се говори много дълго, но това е една от интересните теми, за която един от нашите специални гости на фестивала ще изнесе кратка беседа, защото специално проучва архаичните символи и има множество трудове на тази тематика.

-Вашата шевица какво означава? Виждам, че носите тениска, а върху нея има много елегантно поставена шевица.

-Това е македонска шевица. Може би леко странно защо точно македонска. За нас българите това е една земя и ние с македонците сме братя. Дори самото лого на фестивала е от същата тази риза от Тетово и това е мотивът на Богинята майка. И много сюжети около нея. Но това не единственото, което присъства в самата везба. 

-Добре, нека кажем дали на фестивала ще има шевици от цяла България? Какво ще бъде представено?

-Да, на фестивала ще има различни експозиции. Две изложби ще има. Много от участниците, които идват от цяла България също ще носят везби със себе си. Има много колекционери, везбари от години, макар заради мястото, в което го организираме, повечето участници са от нашия район, но общо 200 души са заявили желание за участие от цялата страна.

Над 200 са участниците във фестивала. След обедната почивка от 14 до 18 часа предстои богата фолклорна програма.За гостите и участниците на "Фестивал на шевицата" Община Белослав  предлага безплатна разходка с корабче. Ще бъдат направени няколко курса в часовете на обедната и следобедната почивка. Корабчето ще тръгва от кея в крайморската алея (кей - юг), който се намира на десетина минути пеш от фестивалното пространство.  На всеки отделен курс могат да се качат до 60 човека. 

Часове на отделните курсове: 12, 40ч. / 13, 10ч. / 13, 30ч. / 15, 20ч.  ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваня Маркова: "Nostalgie" е копнеж по нещо, което не мога да назова

Сборна изложба живопис и графика се открива във варненската галерия "Арт Мркони". Можете да видите творбите на: Ангел Атанасов/ Ачо, Антон Антонов, Анна Пирева, Антони Гюров, Васил Петров, Валентин Балев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Димитър Кавръков, Ивайло Евстатиев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Маргарита..

обновено на 22.02.18 в 15:18

Марин Урумов: Човек винаги има шансове

"Бакъреният кон" е новоиздадената книга с разкази на варненеца Марин Урумов . Икономист по образование и писател по призвание, той не е безразличен към проблемите на село Константиново, където живее и не веднъж е алармирал за тях и в местната администрация и в радио Варна. Това е първата му книга с проза, след стихосбирката от младежките му..

обновено на 22.02.18 в 14:53

Екскурзоводът Елка Цветанова: Туристи ми посвещават стихове

Детските си мечти да стане археолог, психолог и артист варненката Елка Цветанова сбъдва наведнъж ставайки... екскурзовод. Когато е в България изявява артистичните си заложби и пред микрофона на Радио Варна, в развлекателното предаване „Ала Бала”. В Световния ден на екскурзовода, 21 февруари представяме щастливия в професията си..

публикувано на 21.02.18 в 10:47
Къню Тодоров

Конната езда - начин за възпитание на децата

Почти цял живот Къню Тодоров тренира конен спорт. От Ямбол e, но от десетина години живее във Варна. 50-ет години не слиза от седлото. И продължава да се състезава. Първият му спомен е как като дете пада от магаре и си чупи ръката. След подобен инцидент повечето деца не поглеждат вече ездитни животни. Не и Къню Тодоров, който и днес продължава да..

публикувано на 20.02.18 в 14:04

Какво е бъдещето на хомеопатията?

Защо учени от БАН призоваха обучението по класическа хомеопатия в медицинските вузове у нас да се прекрати и какво е бъдещето на този вид алтернативна медицина? За Радио Варна коментираха двама лекари-практици. "В един Медицински университет трябва да се изучават само тези научни дисциплини, които почиват на доказателствата. Не би трябвало да..

публикувано на 19.02.18 в 16:58

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27