Шевици съхраняват българщината в Белослав

| обновено на 09.09.17 в 07:20

Фестивал на шевицата се провежда  в Белослав на 9 септември . Официалното откриване е в 10 часа на площад „Възраждане”. Изкуствоведът  Юлия Боева ще говори за "Традиционната култура и ролята на символите в нея". Ревю на 15 носии от края на XIX и началото на XX век ще представят от НЧ "Илия Добрев-1899" с. Манастир, общ. Провадия. Ще има демонстрация на автентично капанско наречие и носии. НЧ "Искра-1923" с. Челопечене, общ. Каварна, ще покаже автентичня обичай - "Пануда" или "Сватосване". Мултимедия – изследване: "Мъниста и модели на културна трансмисия " ще представи Десислава Тихолова -  фолклорист и уредник в отдел „Етнография” на Регионален исторически музей – Русе и майстор от Дунавската задруга на народните художествени занаяти. В следобедната част от програмата са предивдени множество фолклорни изяви.

За това, което предстои на Фестивала на шевицата в Белослав Ваня Славова попита Славян Стоянов-организатор на фестивала:

-Това, което предстои в Белослав е един фестивал, който подготвяме от дълго време. И акцентът е върху българската везбена традиция, тоест самата шевица.

- Защо избрахте именно такъв акцент?

- Точно тази специфика в българския фолклор-везбената традиция е запазила много архаизми в себе си, които са изключително интересни и в днешно време към шевицата има голям глад, колкото и странно да звучи: без да признава полове.

-Да, дори световни дизайнери се насочиха към елементи от шевица в своите облекла...

-Точно така, да.

-Как си го обяснявате вие това? Излязоха теории, че всъщност в шевицата е заложена много информация, дори според някои хипотези носенето на облекла с шевици има здравословен ефект?

-Да, това са интересни моменти по отношение на везбата. Тя има различни характеристики. За по-незапознатите хора нейната характеристика е основно декорация, но тя започва може би с предпазен характер-нещо, което е от предхристиянските представи на населението, не само на Балканите, а и навсякъде, където тя се е запазила жива, в земите на днешна Русия също така е добре запазена. Тя е по-специфична и близка до нашата. Също така има го и този момент,  в който дадени шевици се правят с цел опазване на цялото и на детеродните органи, тяхната репродуктивност, респективно това е здравословно влияние върху самото тяло, за да може то да се възпроизвежда, да не спира родът. Може да се говори много дълго, но това е една от интересните теми, за която един от нашите специални гости на фестивала ще изнесе кратка беседа, защото специално проучва архаичните символи и има множество трудове на тази тематика.

-Вашата шевица какво означава? Виждам, че носите тениска, а върху нея има много елегантно поставена шевица.

-Това е македонска шевица. Може би леко странно защо точно македонска. За нас българите това е една земя и ние с македонците сме братя. Дори самото лого на фестивала е от същата тази риза от Тетово и това е мотивът на Богинята майка. И много сюжети около нея. Но това не единственото, което присъства в самата везба. 

-Добре, нека кажем дали на фестивала ще има шевици от цяла България? Какво ще бъде представено?

-Да, на фестивала ще има различни експозиции. Две изложби ще има. Много от участниците, които идват от цяла България също ще носят везби със себе си. Има много колекционери, везбари от години, макар заради мястото, в което го организираме, повечето участници са от нашия район, но общо 200 души са заявили желание за участие от цялата страна.

Над 200 са участниците във фестивала. След обедната почивка от 14 до 18 часа предстои богата фолклорна програма.За гостите и участниците на "Фестивал на шевицата" Община Белослав  предлага безплатна разходка с корабче. Ще бъдат направени няколко курса в часовете на обедната и следобедната почивка. Корабчето ще тръгва от кея в крайморската алея (кей - юг), който се намира на десетина минути пеш от фестивалното пространство.  На всеки отделен курс могат да се качат до 60 човека. 

Часове на отделните курсове: 12, 40ч. / 13, 10ч. / 13, 30ч. / 15, 20ч.  ВИЖТЕ ОЩЕ

За мисията на българите ...

В най-високото селище на Балканите книгите си пише един българин, който е убеден в мисията на своя народ да предложи по-добър живот за останалите. Вярва, че всеки може да промени съдбата си и всеки има шанс.    "Одухотворените хора правят историята, а истинският писател пише за вечността" . Мнението е на писателя Стоян Цветкашки, автор на близо..

обновено на 24.09.17 в 08:29

Камен Балкански: "17 000 зрители дневно на първото издание на "Златна роза" през 1961 година."

От 30 септември до 7 октомври 2017 г. във Варна ще се проведе 35-ият юбилеен фестивал “Златна роза”. Началото на фестивала е през лятото на 1961 г. Първото издание обхваща игрални, документални, научно-популярни и анимационни филми. Основният девиз е “Родното киноизкуство за мир и социализъм”. Фестивалът се провежда в разгара на лятото, от..

публикувано на 23.09.17 в 13:28

Доколко сме независими днес?

В Деня, в който отбелязваме 109 години от обявяването на Независимостта на България ви срещаме с Александър Стойчев - философ и социолог. От 1979г. е асистент по философия в МУ – Варна. От 1997г. – главен асистент по медицинска етика и философия в Катедрата по Социална медицина и организация на здравеопазването – МУ-Варна. Член е на..

публикувано на 22.09.17 в 08:58

Освежават историческия център на Варна

  Младежки архитектурен пленер ще се проведе във Варна от 27.09. до 03.10.17 г.   Целта е събиране на свежи идеи за развитие на част от историческия център на град Варна, условно наречена „Таляна“. Най-практичните имат шанс да бъдат заложени в бъдещата стратегия на общината за тази най-стара градска част. Вече има заявки от екипи-архитекти от..

публикувано на 21.09.17 в 08:51
Счупени съоръжения на детска площадка

Стоян Аргиров: Детските площадки във Варна се проверяват редовно

Кой е отговорен за поддръжката на детските площадки във Варна? Тема с продължение, в която търсим отговорите от Стоян Аргиров, директор на общинско предприятие “Управление на проекти и озеленяване” . Ако става дума за укрепващ ремонтът, веднага изпращам екип, който да отстрани неизправностите, но ако става дума за вандалска проява върху..

публикувано на 20.09.17 в 15:33

Диригентът Галина Станишева: Има засилен интерес към хоровото пеене

В средата на октомври детския хор "Добри Христов" към ЦПЛР - Общински детски комплекс Варна ще участва в един от най-престижните фестивали за хорово пеене в Рива дел Гарда, област Тренто в Италия. Това е 11-то издание на фестивала. В селекцията на фестивалната програма влизат 12 хорови състава, като един от тях е именно варненския детски хор...

публикувано на 20.09.17 в 12:35
мед

Алергиите могат да се лекуват с апитерапия

Д-р Пламен Енчев практикува апитерапия повече от 25 години. Негов учител е Стоимир Младенов, наричан бащата на съвременната апитерапия в България – лекар, отдал целия си живот и практика в тази насока, издал много книги по апитерапия и работил в областта на лечението с пчелни продукти. Д-р Енчев е любител пчелар, има 25 кошера, а в..

публикувано на 20.09.17 в 10:53