Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шевици съхраняват българщината в Белослав

| обновено на 09.09.17 в 07:20

Фестивал на шевицата се провежда  в Белослав на 9 септември . Официалното откриване е в 10 часа на площад „Възраждане”. Изкуствоведът  Юлия Боева ще говори за "Традиционната култура и ролята на символите в нея". Ревю на 15 носии от края на XIX и началото на XX век ще представят от НЧ "Илия Добрев-1899" с. Манастир, общ. Провадия. Ще има демонстрация на автентично капанско наречие и носии. НЧ "Искра-1923" с. Челопечене, общ. Каварна, ще покаже автентичня обичай - "Пануда" или "Сватосване". Мултимедия – изследване: "Мъниста и модели на културна трансмисия " ще представи Десислава Тихолова -  фолклорист и уредник в отдел „Етнография” на Регионален исторически музей – Русе и майстор от Дунавската задруга на народните художествени занаяти. В следобедната част от програмата са предивдени множество фолклорни изяви.

За това, което предстои на Фестивала на шевицата в Белослав Ваня Славова попита Славян Стоянов-организатор на фестивала:

-Това, което предстои в Белослав е един фестивал, който подготвяме от дълго време. И акцентът е върху българската везбена традиция, тоест самата шевица.

- Защо избрахте именно такъв акцент?

- Точно тази специфика в българския фолклор-везбената традиция е запазила много архаизми в себе си, които са изключително интересни и в днешно време към шевицата има голям глад, колкото и странно да звучи: без да признава полове.

-Да, дори световни дизайнери се насочиха към елементи от шевица в своите облекла...

-Точно така, да.

-Как си го обяснявате вие това? Излязоха теории, че всъщност в шевицата е заложена много информация, дори според някои хипотези носенето на облекла с шевици има здравословен ефект?

-Да, това са интересни моменти по отношение на везбата. Тя има различни характеристики. За по-незапознатите хора нейната характеристика е основно декорация, но тя започва може би с предпазен характер-нещо, което е от предхристиянските представи на населението, не само на Балканите, а и навсякъде, където тя се е запазила жива, в земите на днешна Русия също така е добре запазена. Тя е по-специфична и близка до нашата. Също така има го и този момент,  в който дадени шевици се правят с цел опазване на цялото и на детеродните органи, тяхната репродуктивност, респективно това е здравословно влияние върху самото тяло, за да може то да се възпроизвежда, да не спира родът. Може да се говори много дълго, но това е една от интересните теми, за която един от нашите специални гости на фестивала ще изнесе кратка беседа, защото специално проучва архаичните символи и има множество трудове на тази тематика.

-Вашата шевица какво означава? Виждам, че носите тениска, а върху нея има много елегантно поставена шевица.

-Това е македонска шевица. Може би леко странно защо точно македонска. За нас българите това е една земя и ние с македонците сме братя. Дори самото лого на фестивала е от същата тази риза от Тетово и това е мотивът на Богинята майка. И много сюжети около нея. Но това не единственото, което присъства в самата везба. 

-Добре, нека кажем дали на фестивала ще има шевици от цяла България? Какво ще бъде представено?

-Да, на фестивала ще има различни експозиции. Две изложби ще има. Много от участниците, които идват от цяла България също ще носят везби със себе си. Има много колекционери, везбари от години, макар заради мястото, в което го организираме, повечето участници са от нашия район, но общо 200 души са заявили желание за участие от цялата страна.

Над 200 са участниците във фестивала. След обедната почивка от 14 до 18 часа предстои богата фолклорна програма.За гостите и участниците на "Фестивал на шевицата" Община Белослав  предлага безплатна разходка с корабче. Ще бъдат направени няколко курса в часовете на обедната и следобедната почивка. Корабчето ще тръгва от кея в крайморската алея (кей - юг), който се намира на десетина минути пеш от фестивалното пространство.  На всеки отделен курс могат да се качат до 60 човека. 

Часове на отделните курсове: 12, 40ч. / 13, 10ч. / 13, 30ч. / 15, 20ч.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Превалутират влоговете без такса

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има период, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. През това време търговците ще са задължени да връщат ресто в евро. Това е записано в публикувания проект на Закон за въвеждане на еврото. Цените на стоките и услугите ще се обозначават едновременно в..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05