Шевици съхраняват българщината в Белослав

| обновено на 09.09.17 в 07:20

Фестивал на шевицата се провежда  в Белослав на 9 септември . Официалното откриване е в 10 часа на площад „Възраждане”. Изкуствоведът  Юлия Боева ще говори за "Традиционната култура и ролята на символите в нея". Ревю на 15 носии от края на XIX и началото на XX век ще представят от НЧ "Илия Добрев-1899" с. Манастир, общ. Провадия. Ще има демонстрация на автентично капанско наречие и носии. НЧ "Искра-1923" с. Челопечене, общ. Каварна, ще покаже автентичня обичай - "Пануда" или "Сватосване". Мултимедия – изследване: "Мъниста и модели на културна трансмисия " ще представи Десислава Тихолова -  фолклорист и уредник в отдел „Етнография” на Регионален исторически музей – Русе и майстор от Дунавската задруга на народните художествени занаяти. В следобедната част от програмата са предивдени множество фолклорни изяви.

За това, което предстои на Фестивала на шевицата в Белослав Ваня Славова попита Славян Стоянов-организатор на фестивала:

-Това, което предстои в Белослав е един фестивал, който подготвяме от дълго време. И акцентът е върху българската везбена традиция, тоест самата шевица.

- Защо избрахте именно такъв акцент?

- Точно тази специфика в българския фолклор-везбената традиция е запазила много архаизми в себе си, които са изключително интересни и в днешно време към шевицата има голям глад, колкото и странно да звучи: без да признава полове.

-Да, дори световни дизайнери се насочиха към елементи от шевица в своите облекла...

-Точно така, да.

-Как си го обяснявате вие това? Излязоха теории, че всъщност в шевицата е заложена много информация, дори според някои хипотези носенето на облекла с шевици има здравословен ефект?

-Да, това са интересни моменти по отношение на везбата. Тя има различни характеристики. За по-незапознатите хора нейната характеристика е основно декорация, но тя започва може би с предпазен характер-нещо, което е от предхристиянските представи на населението, не само на Балканите, а и навсякъде, където тя се е запазила жива, в земите на днешна Русия също така е добре запазена. Тя е по-специфична и близка до нашата. Също така има го и този момент,  в който дадени шевици се правят с цел опазване на цялото и на детеродните органи, тяхната репродуктивност, респективно това е здравословно влияние върху самото тяло, за да може то да се възпроизвежда, да не спира родът. Може да се говори много дълго, но това е една от интересните теми, за която един от нашите специални гости на фестивала ще изнесе кратка беседа, защото специално проучва архаичните символи и има множество трудове на тази тематика.

-Вашата шевица какво означава? Виждам, че носите тениска, а върху нея има много елегантно поставена шевица.

-Това е македонска шевица. Може би леко странно защо точно македонска. За нас българите това е една земя и ние с македонците сме братя. Дори самото лого на фестивала е от същата тази риза от Тетово и това е мотивът на Богинята майка. И много сюжети около нея. Но това не единственото, което присъства в самата везба. 

-Добре, нека кажем дали на фестивала ще има шевици от цяла България? Какво ще бъде представено?

-Да, на фестивала ще има различни експозиции. Две изложби ще има. Много от участниците, които идват от цяла България също ще носят везби със себе си. Има много колекционери, везбари от години, макар заради мястото, в което го организираме, повечето участници са от нашия район, но общо 200 души са заявили желание за участие от цялата страна.

Над 200 са участниците във фестивала. След обедната почивка от 14 до 18 часа предстои богата фолклорна програма.За гостите и участниците на "Фестивал на шевицата" Община Белослав  предлага безплатна разходка с корабче. Ще бъдат направени няколко курса в часовете на обедната и следобедната почивка. Корабчето ще тръгва от кея в крайморската алея (кей - юг), който се намира на десетина минути пеш от фестивалното пространство.  На всеки отделен курс могат да се качат до 60 човека. 

Часове на отделните курсове: 12, 40ч. / 13, 10ч. / 13, 30ч. / 15, 20ч.  ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащерка и лавандула за сладък сън

Тези билки поставяли нашите баби под главите си, за да спи спокойно цялото семейство. Какво е добре да сложим във възглавницата си - това ще научат на Еньовден посетителите на Музея по история на медицината във Варна. Демонстрации и беседи в няколко билкови работилници ще започнат в 10.40, 12.30 и 14.30 часа. Организаторите от Медицинския университет са..

публикувано на 22.06.18 в 17:25

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът" , която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки" , пише осем години. Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки"..

обновено на 21.06.18 в 10:08

Посланието на режисьора и продуцент Стивън Л. Симпсън: „Ние всички трябва да се научим да се изслушваме“

Независимият шотландски режисьор и продуцент Стивън Л. Симпсън се влюбва в Пловдив и мести компанията си от Лос Анджелис в българския град. За първи път идва в България, в София, преди седем години за два-три дена и остава цели 10 седмици. Миналия петък, 15.06.2018, той представи филма „Нито вълк – нито куче“ във Варна на сцената на Фестивален и..

публикувано на 20.06.18 в 16:29

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09