Кога страхът е полезен?

Закриване на екстремен сезон’2017 във Варна е тази събота и неделя под и на Аспаруховия мост. От 9 до 16 часа в двата дни ще има скокове с бънджи, спускане с рапел, B.A.S.E. Jumping и rollover. Сред атракциите ще е изпълнението на тандемен бънджи скок на 82-годишната Пенка Балева, почетен член на клуб “Адреналин“ с един от неговите основатели – Стамен Касабов, по случай 25 години от основаването на клуба. Един от първите скачачи на клуба е Пламен Костадинов, който разказа за Радио Варна:
Преди 22 г. дойдох на моста да си лекувам страха от високо, т.нар. акрофобия. Зимата, декември месец, прехвърчаше сняг. След това се заразих. Започнах да скачам непрекъснато - петък, събота, неделя, каквото и свободно време да имах, особено когато времето се стопли.

На кой скок страхът Ви от високо беше изчезнал?

Никога не е изчезвал! Винаги ме е страх. Повечето приятели ми завиждат затова, защото без страх няма смисъл. Не е същото като преживяване! Трябва да те е страх. Смятам, че смелост е осъзнат и преодолян страх. Мен си ме е страх и след стотици скокове!

Но можете да се наречете смел човек.

Скромно или нескромно казано, да. Но Аспаруховият мост е детски, той е единственият 55 метра максимална височина и над вода. Останалите са доста по-високи. Тук за първи скок е прекрасно и винаги го препоръчвам на всички, които желаят да изпитат адреналин.

Какво им казвате за да ги окуражите?

Че не съм вързал ластика в последния момент, примерно (смее се). Най-различни неща, но човек трябва да вземе сам решение, за да скочи. Ако те бутнат, защото има и немалко такива случаи, не е същото! Трябва да е твоето желание, твоята смелост! Твоето преодоляване на страха.

На някакви специални ритуали правят ли?

Да, неведнъж е имало такива, които се молят като се качат горе. Има и хора , които искат тандемно скачане - двойки или приятели скачат с един ластик.

Кое е било най-силното преживяване за Вас и къде?

На Клисура. Там мостът е 98 метра, където скачаме. Колоните са много близко една до друга. Бях вторият в България, който скочи оттам, първи беше Росен (б.ред. Касабов). Теглихме чоп, падна се на него. Това е най-страшният мост, според мен. От много мостове в България сме скачали – Писанец, Русенско; Звездец долу до границата; все от порядъка на 70-80 метра височина. Витиня е 120 метра, но поради ремонтите, вече не скачаме там.

А по отношение на сигурността на Аспарухов мост, който също е с текущи ремонти?

Тази конструкция, от която скачаме ние е метална . За щастие чуждо производство, сигурен мост е.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За мисията на българите ...

В най-високото селище на Балканите книгите си пише един българин, който е убеден в мисията на своя народ да предложи по-добър живот за останалите. Вярва, че всеки може да промени съдбата си и всеки има шанс.    "Одухотворените хора правят историята, а истинският писател пише за вечността" . Мнението е на писателя Стоян Цветкашки, автор на близо..

обновено на 24.09.17 в 08:29

Камен Балкански: "17 000 зрители дневно на първото издание на "Златна роза" през 1961 година."

От 30 септември до 7 октомври 2017 г. във Варна ще се проведе 35-ият юбилеен фестивал “Златна роза”. Началото на фестивала е през лятото на 1961 г. Първото издание обхваща игрални, документални, научно-популярни и анимационни филми. Основният девиз е “Родното киноизкуство за мир и социализъм”. Фестивалът се провежда в разгара на лятото, от..

публикувано на 23.09.17 в 13:28

Доколко сме независими днес?

В Деня, в който отбелязваме 109 години от обявяването на Независимостта на България ви срещаме с Александър Стойчев - философ и социолог. От 1979г. е асистент по философия в МУ – Варна. От 1997г. – главен асистент по медицинска етика и философия в Катедрата по Социална медицина и организация на здравеопазването – МУ-Варна. Член е на..

публикувано на 22.09.17 в 08:58

Освежават историческия център на Варна

  Младежки архитектурен пленер ще се проведе във Варна от 27.09. до 03.10.17 г.   Целта е събиране на свежи идеи за развитие на част от историческия център на град Варна, условно наречена „Таляна“. Най-практичните имат шанс да бъдат заложени в бъдещата стратегия на общината за тази най-стара градска част. Вече има заявки от екипи-архитекти от..

публикувано на 21.09.17 в 08:51
Счупени съоръжения на детска площадка

Стоян Аргиров: Детските площадки във Варна се проверяват редовно

Кой е отговорен за поддръжката на детските площадки във Варна? Тема с продължение, в която търсим отговорите от Стоян Аргиров, директор на общинско предприятие “Управление на проекти и озеленяване” . Ако става дума за укрепващ ремонтът, веднага изпращам екип, който да отстрани неизправностите, но ако става дума за вандалска проява върху..

публикувано на 20.09.17 в 15:33

Диригентът Галина Станишева: Има засилен интерес към хоровото пеене

В средата на октомври детския хор "Добри Христов" към ЦПЛР - Общински детски комплекс Варна ще участва в един от най-престижните фестивали за хорово пеене в Рива дел Гарда, област Тренто в Италия. Това е 11-то издание на фестивала. В селекцията на фестивалната програма влизат 12 хорови състава, като един от тях е именно варненския детски хор...

публикувано на 20.09.17 в 12:35
мед

Алергиите могат да се лекуват с апитерапия

Д-р Пламен Енчев практикува апитерапия повече от 25 години. Негов учител е Стоимир Младенов, наричан бащата на съвременната апитерапия в България – лекар, отдал целия си живот и практика в тази насока, издал много книги по апитерапия и работил в областта на лечението с пчелни продукти. Д-р Енчев е любител пчелар, има 25 кошера, а в..

публикувано на 20.09.17 в 10:53