Кога страхът е полезен?

Закриване на екстремен сезон’2017 във Варна е тази събота и неделя под и на Аспаруховия мост. От 9 до 16 часа в двата дни ще има скокове с бънджи, спускане с рапел, B.A.S.E. Jumping и rollover. Сред атракциите ще е изпълнението на тандемен бънджи скок на 82-годишната Пенка Балева, почетен член на клуб “Адреналин“ с един от неговите основатели – Стамен Касабов, по случай 25 години от основаването на клуба. Един от първите скачачи на клуба е Пламен Костадинов, който разказа за Радио Варна:
Преди 22 г. дойдох на моста да си лекувам страха от високо, т.нар. акрофобия. Зимата, декември месец, прехвърчаше сняг. След това се заразих. Започнах да скачам непрекъснато - петък, събота, неделя, каквото и свободно време да имах, особено когато времето се стопли.

На кой скок страхът Ви от високо беше изчезнал?

Никога не е изчезвал! Винаги ме е страх. Повечето приятели ми завиждат затова, защото без страх няма смисъл. Не е същото като преживяване! Трябва да те е страх. Смятам, че смелост е осъзнат и преодолян страх. Мен си ме е страх и след стотици скокове!

Но можете да се наречете смел човек.

Скромно или нескромно казано, да. Но Аспаруховият мост е детски, той е единственият 55 метра максимална височина и над вода. Останалите са доста по-високи. Тук за първи скок е прекрасно и винаги го препоръчвам на всички, които желаят да изпитат адреналин.

Какво им казвате за да ги окуражите?

Че не съм вързал ластика в последния момент, примерно (смее се). Най-различни неща, но човек трябва да вземе сам решение, за да скочи. Ако те бутнат, защото има и немалко такива случаи, не е същото! Трябва да е твоето желание, твоята смелост! Твоето преодоляване на страха.

На някакви специални ритуали правят ли?

Да, неведнъж е имало такива, които се молят като се качат горе. Има и хора , които искат тандемно скачане - двойки или приятели скачат с един ластик.

Кое е било най-силното преживяване за Вас и къде?

На Клисура. Там мостът е 98 метра, където скачаме. Колоните са много близко една до друга. Бях вторият в България, който скочи оттам, първи беше Росен (б.ред. Касабов). Теглихме чоп, падна се на него. Това е най-страшният мост, според мен. От много мостове в България сме скачали – Писанец, Русенско; Звездец долу до границата; все от порядъка на 70-80 метра височина. Витиня е 120 метра, но поради ремонтите, вече не скачаме там.

А по отношение на сигурността на Аспарухов мост, който също е с текущи ремонти?

Тази конструкция, от която скачаме ние е метална . За щастие чуждо производство, сигурен мост е.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваня Маркова: "Nostalgie" е копнеж по нещо, което не мога да назова

Сборна изложба живопис и графика се открива във варненската галерия "Арт Мркони". Можете да видите творбите на: Ангел Атанасов/ Ачо, Антон Антонов, Анна Пирева, Антони Гюров, Васил Петров, Валентин Балев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Димитър Кавръков, Ивайло Евстатиев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Маргарита..

обновено на 22.02.18 в 15:18

Марин Урумов: Човек винаги има шансове

"Бакъреният кон" е новоиздадената книга с разкази на варненеца Марин Урумов . Икономист по образование и писател по призвание, той не е безразличен към проблемите на село Константиново, където живее и не веднъж е алармирал за тях и в местната администрация и в радио Варна. Това е първата му книга с проза, след стихосбирката от младежките му..

обновено на 22.02.18 в 14:53

Екскурзоводът Елка Цветанова: Туристи ми посвещават стихове

Детските си мечти да стане археолог, психолог и артист варненката Елка Цветанова сбъдва наведнъж ставайки... екскурзовод. Когато е в България изявява артистичните си заложби и пред микрофона на Радио Варна, в развлекателното предаване „Ала Бала”. В Световния ден на екскурзовода, 21 февруари представяме щастливия в професията си..

публикувано на 21.02.18 в 10:47
Къню Тодоров

Конната езда - начин за възпитание на децата

Почти цял живот Къню Тодоров тренира конен спорт. От Ямбол e, но от десетина години живее във Варна. 50-ет години не слиза от седлото. И продължава да се състезава. Първият му спомен е как като дете пада от магаре и си чупи ръката. След подобен инцидент повечето деца не поглеждат вече ездитни животни. Не и Къню Тодоров, който и днес продължава да..

публикувано на 20.02.18 в 14:04

Какво е бъдещето на хомеопатията?

Защо учени от БАН призоваха обучението по класическа хомеопатия в медицинските вузове у нас да се прекрати и какво е бъдещето на този вид алтернативна медицина? За Радио Варна коментираха двама лекари-практици. "В един Медицински университет трябва да се изучават само тези научни дисциплини, които почиват на доказателствата. Не би трябвало да..

публикувано на 19.02.18 в 16:58

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27