Кога страхът е полезен?

Закриване на екстремен сезон’2017 във Варна е тази събота и неделя под и на Аспаруховия мост. От 9 до 16 часа в двата дни ще има скокове с бънджи, спускане с рапел, B.A.S.E. Jumping и rollover. Сред атракциите ще е изпълнението на тандемен бънджи скок на 82-годишната Пенка Балева, почетен член на клуб “Адреналин“ с един от неговите основатели – Стамен Касабов, по случай 25 години от основаването на клуба. Един от първите скачачи на клуба е Пламен Костадинов, който разказа за Радио Варна:
Преди 22 г. дойдох на моста да си лекувам страха от високо, т.нар. акрофобия. Зимата, декември месец, прехвърчаше сняг. След това се заразих. Започнах да скачам непрекъснато - петък, събота, неделя, каквото и свободно време да имах, особено когато времето се стопли.

На кой скок страхът Ви от високо беше изчезнал?

Никога не е изчезвал! Винаги ме е страх. Повечето приятели ми завиждат затова, защото без страх няма смисъл. Не е същото като преживяване! Трябва да те е страх. Смятам, че смелост е осъзнат и преодолян страх. Мен си ме е страх и след стотици скокове!

Но можете да се наречете смел човек.

Скромно или нескромно казано, да. Но Аспаруховият мост е детски, той е единственият 55 метра максимална височина и над вода. Останалите са доста по-високи. Тук за първи скок е прекрасно и винаги го препоръчвам на всички, които желаят да изпитат адреналин.

Какво им казвате за да ги окуражите?

Че не съм вързал ластика в последния момент, примерно (смее се). Най-различни неща, но човек трябва да вземе сам решение, за да скочи. Ако те бутнат, защото има и немалко такива случаи, не е същото! Трябва да е твоето желание, твоята смелост! Твоето преодоляване на страха.

На някакви специални ритуали правят ли?

Да, неведнъж е имало такива, които се молят като се качат горе. Има и хора , които искат тандемно скачане - двойки или приятели скачат с един ластик.

Кое е било най-силното преживяване за Вас и къде?

На Клисура. Там мостът е 98 метра, където скачаме. Колоните са много близко една до друга. Бях вторият в България, който скочи оттам, първи беше Росен (б.ред. Касабов). Теглихме чоп, падна се на него. Това е най-страшният мост, според мен. От много мостове в България сме скачали – Писанец, Русенско; Звездец долу до границата; все от порядъка на 70-80 метра височина. Витиня е 120 метра, но поради ремонтите, вече не скачаме там.

А по отношение на сигурността на Аспарухов мост, който също е с текущи ремонти?

Тази конструкция, от която скачаме ние е метална . За щастие чуждо производство, сигурен мост е.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащерка и лавандула за сладък сън

Тези билки поставяли нашите баби под главите си, за да спи спокойно цялото семейство. Какво е добре да сложим във възглавницата си - това ще научат на Еньовден посетителите на Музея по история на медицината във Варна. Демонстрации и беседи в няколко билкови работилници ще започнат в 10.40, 12.30 и 14.30 часа. Организаторите от Медицинския университет са..

публикувано на 22.06.18 в 17:25

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът" , която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки" , пише осем години. Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки"..

обновено на 21.06.18 в 10:08

Посланието на режисьора и продуцент Стивън Л. Симпсън: „Ние всички трябва да се научим да се изслушваме“

Независимият шотландски режисьор и продуцент Стивън Л. Симпсън се влюбва в Пловдив и мести компанията си от Лос Анджелис в българския град. За първи път идва в България, в София, преди седем години за два-три дена и остава цели 10 седмици. Миналия петък, 15.06.2018, той представи филма „Нито вълк – нито куче“ във Варна на сцената на Фестивален и..

публикувано на 20.06.18 в 16:29

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09