Кога оцетът ни излиза солено?

Снимка: Елена Каркаланова

В сезона на туршиите всички домакини обикалят пазарите с желанието да намерят най-качествените български зеленчуци, за да направят консерви за зимата. В България това е традиция и вероятно ще се запази и занапред.  Залисани в избора и пазаруването често забравяме, че една от най-важните съставки  е оцетът. Само че, ако не е качествен, може да стане причина всичко за отиде на боклука. За съжаление родният пазар е залят от оцети-ментета, които освен че могат да ни накарат да съжаляваме за похабените продукти, може да навредят и на здравето ни.  Ето защо Емилия Николова потърси Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители”.  Как можем да разграничим натуралния от синтетичния оцет?

-В България ясно можем да разграничим натурален оцет от синтетичен оцет.

-Кака да го разпознаем? Да четем етикета?

-Думата оцет могат да носят само натуралните продукти. Всички останали носят най-различни наименования от сорта деликатес или каквото ви хареса, но не и оцет.

-Овкусител и т.н., сещаме се за много варианти.

-Най-важното е да търсим думата оцет.

-Къде да го търсим този оцет? За имитиращите продукти трябва да има определен щанд, но различните супермаркети по различен начин си подреждат стоката. Ако на едно място го видим като заместител, то на друго можем да го видим при редовните.

-Така е. За съжаление не винаги може да имаме този лукс да са отделени. Освен това очите на много хора търсят само етикетите с цената. Търсят най-евтиното , но не си дават сметка, че закупувайки такъв синтетичен продукт, могат да похабят много повече средства. Ако затвориш 100 буркана и впоследствие туршията не се получи, то загубите ще бъдат в много повече от спестените няколко лева. Човек е хубаво да си прави тази сметка. Знаете, че в туршията протичат ферментационни процеси и оцетът е много важна част в този химичен процес, който се случва в буркана.

Снимка

-Вие имахте конкретни препоръки преди една година към Министерство на земеделието, към Агенцията по безопасност на храните. Нещо да се е променило според Вас?

-Не сме забелязали. Честно казано не разчитам много на контролните органи, а на самите потребители. Разчитам на тяхната информираност, на тяхната взискателност, на желанието им да знаят за какво си дават парите. Разчитам винаги да мислят за качеството, а не само кой продукт е по-евтин, защото винаги евтиният продукт означава компромис с качеството.

-Въпросът е, след като един производител произвежда и двата вида, то може ли имитиращият продукт да влезе в бутилката, която указва на етикета, че е оцет? Кой орган следи и има ли независими тестове?

Снимка-Не вярвам някой да се изкуши да прави чак такава тежка измама, защото рискува много и може да бъде хванат изключително лесно. Тестът, с който може да се направи проверката не е скъп, не е особено сложен, така че не ми се вярва някой производител дори да си го помисля.

-Да кажете какво предстои? Винаги ни изненадвате с интересни проучвания? Кое е на дневен ред сега?

-Ще се хвана за глагола изненадвате. Нека да е изненада. В края на месеца ще публикуваме нови проучвания в областта на храните.

-Изследвате ги в България или пробите пътуват за чужбина?

-Тъй като в чужбина е много скъпо, там изпращаме единствено контролни проби и то тогава, когато има някакво сериозно разминаване или проблем с безопасността. По-голямата част от измерванията се правят в България.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваня Маркова: "Nostalgie" е копнеж по нещо, което не мога да назова

Сборна изложба живопис и графика се открива във варненската галерия "Арт Мркони". Можете да видите творбите на: Ангел Атанасов/ Ачо, Антон Антонов, Анна Пирева, Антони Гюров, Васил Петров, Валентин Балев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Димитър Кавръков, Ивайло Евстатиев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Маргарита..

обновено на 22.02.18 в 15:18

Марин Урумов: Човек винаги има шансове

"Бакъреният кон" е новоиздадената книга с разкази на варненеца Марин Урумов . Икономист по образование и писател по призвание, той не е безразличен към проблемите на село Константиново, където живее и не веднъж е алармирал за тях и в местната администрация и в радио Варна. Това е първата му книга с проза, след стихосбирката от младежките му..

обновено на 22.02.18 в 14:53

Екскурзоводът Елка Цветанова: Туристи ми посвещават стихове

Детските си мечти да стане археолог, психолог и артист варненката Елка Цветанова сбъдва наведнъж ставайки... екскурзовод. Когато е в България изявява артистичните си заложби и пред микрофона на Радио Варна, в развлекателното предаване „Ала Бала”. В Световния ден на екскурзовода, 21 февруари представяме щастливия в професията си..

публикувано на 21.02.18 в 10:47
Къню Тодоров

Конната езда - начин за възпитание на децата

Почти цял живот Къню Тодоров тренира конен спорт. От Ямбол e, но от десетина години живее във Варна. 50-ет години не слиза от седлото. И продължава да се състезава. Първият му спомен е как като дете пада от магаре и си чупи ръката. След подобен инцидент повечето деца не поглеждат вече ездитни животни. Не и Къню Тодоров, който и днес продължава да..

публикувано на 20.02.18 в 14:04

Какво е бъдещето на хомеопатията?

Защо учени от БАН призоваха обучението по класическа хомеопатия в медицинските вузове у нас да се прекрати и какво е бъдещето на този вид алтернативна медицина? За Радио Варна коментираха двама лекари-практици. "В един Медицински университет трябва да се изучават само тези научни дисциплини, които почиват на доказателствата. Не би трябвало да..

публикувано на 19.02.18 в 16:58

Историята е жива! Паметта се препредава!

Учениците от предаването на РАДИО ВАРНА "Свободен час" Олга Ангелова и Павло Славов са в редакторския екип на клуб "История" към Първа езикова гимназия във Варна. Миналата година те издадоха брой първи на училищно печатното издание, посветено тематично на 180 години от рождението на Васил Левски. Преди дни излезе от печат брой втори, посветен на..

обновено на 19.02.18 в 08:13

Неда Антонова: Ние нямаме мярка, с която да измерим Левски. Той е недостижим!

"Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си!" "...времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме" "Без изпит не е приет никой" "Трябва изпит за всеки. Защото има примери: Днес е човек, а утре - магаре" "Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и..

обновено на 19.02.18 в 06:27