Кога оцетът ни излиза солено?

Снимка: Елена Каркаланова

В сезона на туршиите всички домакини обикалят пазарите с желанието да намерят най-качествените български зеленчуци, за да направят консерви за зимата. В България това е традиция и вероятно ще се запази и занапред.  Залисани в избора и пазаруването често забравяме, че една от най-важните съставки  е оцетът. Само че, ако не е качествен, може да стане причина всичко за отиде на боклука. За съжаление родният пазар е залят от оцети-ментета, които освен че могат да ни накарат да съжаляваме за похабените продукти, може да навредят и на здравето ни.  Ето защо Емилия Николова потърси Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители”.  Как можем да разграничим натуралния от синтетичния оцет?

-В България ясно можем да разграничим натурален оцет от синтетичен оцет.

-Кака да го разпознаем? Да четем етикета?

-Думата оцет могат да носят само натуралните продукти. Всички останали носят най-различни наименования от сорта деликатес или каквото ви хареса, но не и оцет.

-Овкусител и т.н., сещаме се за много варианти.

-Най-важното е да търсим думата оцет.

-Къде да го търсим този оцет? За имитиращите продукти трябва да има определен щанд, но различните супермаркети по различен начин си подреждат стоката. Ако на едно място го видим като заместител, то на друго можем да го видим при редовните.

-Така е. За съжаление не винаги може да имаме този лукс да са отделени. Освен това очите на много хора търсят само етикетите с цената. Търсят най-евтиното , но не си дават сметка, че закупувайки такъв синтетичен продукт, могат да похабят много повече средства. Ако затвориш 100 буркана и впоследствие туршията не се получи, то загубите ще бъдат в много повече от спестените няколко лева. Човек е хубаво да си прави тази сметка. Знаете, че в туршията протичат ферментационни процеси и оцетът е много важна част в този химичен процес, който се случва в буркана.

Снимка

-Вие имахте конкретни препоръки преди една година към Министерство на земеделието, към Агенцията по безопасност на храните. Нещо да се е променило според Вас?

-Не сме забелязали. Честно казано не разчитам много на контролните органи, а на самите потребители. Разчитам на тяхната информираност, на тяхната взискателност, на желанието им да знаят за какво си дават парите. Разчитам винаги да мислят за качеството, а не само кой продукт е по-евтин, защото винаги евтиният продукт означава компромис с качеството.

-Въпросът е, след като един производител произвежда и двата вида, то може ли имитиращият продукт да влезе в бутилката, която указва на етикета, че е оцет? Кой орган следи и има ли независими тестове?

Снимка-Не вярвам някой да се изкуши да прави чак такава тежка измама, защото рискува много и може да бъде хванат изключително лесно. Тестът, с който може да се направи проверката не е скъп, не е особено сложен, така че не ми се вярва някой производител дори да си го помисля.

-Да кажете какво предстои? Винаги ни изненадвате с интересни проучвания? Кое е на дневен ред сега?

-Ще се хвана за глагола изненадвате. Нека да е изненада. В края на месеца ще публикуваме нови проучвания в областта на храните.

-Изследвате ги в България или пробите пътуват за чужбина?

-Тъй като в чужбина е много скъпо, там изпращаме единствено контролни проби и то тогава, когато има някакво сериозно разминаване или проблем с безопасността. По-голямата част от измерванията се правят в България.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09
Росен Марангозов и Жан Люк Мишон

Жак Люк Мишон: Имаме цел да развием класа Лазер в този регион на Европа

Жак Люк Мишон e представител на Европейската асоциация по ветроходство в клас Лазер . Французинът гостува във Варна за Laser Europa Cup - четвърти от общо десет кръга в календара на Европейската класна асоциация EurILCA за 2018 г . Градът ни е кандидат да организира европейско първенство в този клас и Мишон трябва да даде становище дали..

публикувано на 12.06.18 в 11:25
доц. д-р Ана Джумалиева

Как да се защитим, ако сме жертва на дискриминация?

Напоследък доста често се заговори за дискриминация по всевъзможни поводи и на всевъзможни места. Но всъщност знаем ли как да постъпим, в случай че сме жертва на дискриминация? Кой най-често търси помощ и закрила от отговорната институция за това? Отговорите на тези и още въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Ана Джумалиева – председател на..

публикувано на 11.06.18 в 11:10

Тръстиков кораб в Черно море

Колко здрав е кораб от тръстика и може ли са се плува с кораб, копие на плавателен съд от преди 5 000 години? Това ще разберат членовете на международната морска експедиция АБОРА IV. В нея от българска страна ще участва Теодор Роков от РИМ- Варна.   Това ще негово второ участие в подобни експедиции и е плод на негов личен интерес, но е продължение..

публикувано на 07.06.18 в 14:05

Програмирането - стрес и артистичност

Професията на програмиста е сред най- предпочитаните. Най-често говорим за предимствата - работата на климатик, без   физически усилия  и с развиване на  креативната мисъл. В последната година – две се променя и мястото на комуникацията при програмирането.  Каква е цената на високото заплащане за програмистите? Габриела Гаврилова се срещна с..

публикувано на 06.06.18 в 19:00