Кога оцетът ни излиза солено?

Снимка: Елена Каркаланова

В сезона на туршиите всички домакини обикалят пазарите с желанието да намерят най-качествените български зеленчуци, за да направят консерви за зимата. В България това е традиция и вероятно ще се запази и занапред.  Залисани в избора и пазаруването често забравяме, че една от най-важните съставки  е оцетът. Само че, ако не е качествен, може да стане причина всичко за отиде на боклука. За съжаление родният пазар е залят от оцети-ментета, които освен че могат да ни накарат да съжаляваме за похабените продукти, може да навредят и на здравето ни.  Ето защо Емилия Николова потърси Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители”.  Как можем да разграничим натуралния от синтетичния оцет?

-В България ясно можем да разграничим натурален оцет от синтетичен оцет.

-Кака да го разпознаем? Да четем етикета?

-Думата оцет могат да носят само натуралните продукти. Всички останали носят най-различни наименования от сорта деликатес или каквото ви хареса, но не и оцет.

-Овкусител и т.н., сещаме се за много варианти.

-Най-важното е да търсим думата оцет.

-Къде да го търсим този оцет? За имитиращите продукти трябва да има определен щанд, но различните супермаркети по различен начин си подреждат стоката. Ако на едно място го видим като заместител, то на друго можем да го видим при редовните.

-Така е. За съжаление не винаги може да имаме този лукс да са отделени. Освен това очите на много хора търсят само етикетите с цената. Търсят най-евтиното , но не си дават сметка, че закупувайки такъв синтетичен продукт, могат да похабят много повече средства. Ако затвориш 100 буркана и впоследствие туршията не се получи, то загубите ще бъдат в много повече от спестените няколко лева. Човек е хубаво да си прави тази сметка. Знаете, че в туршията протичат ферментационни процеси и оцетът е много важна част в този химичен процес, който се случва в буркана.

Снимка

-Вие имахте конкретни препоръки преди една година към Министерство на земеделието, към Агенцията по безопасност на храните. Нещо да се е променило според Вас?

-Не сме забелязали. Честно казано не разчитам много на контролните органи, а на самите потребители. Разчитам на тяхната информираност, на тяхната взискателност, на желанието им да знаят за какво си дават парите. Разчитам винаги да мислят за качеството, а не само кой продукт е по-евтин, защото винаги евтиният продукт означава компромис с качеството.

-Въпросът е, след като един производител произвежда и двата вида, то може ли имитиращият продукт да влезе в бутилката, която указва на етикета, че е оцет? Кой орган следи и има ли независими тестове?

Снимка-Не вярвам някой да се изкуши да прави чак такава тежка измама, защото рискува много и може да бъде хванат изключително лесно. Тестът, с който може да се направи проверката не е скъп, не е особено сложен, така че не ми се вярва някой производител дори да си го помисля.

-Да кажете какво предстои? Винаги ни изненадвате с интересни проучвания? Кое е на дневен ред сега?

-Ще се хвана за глагола изненадвате. Нека да е изненада. В края на месеца ще публикуваме нови проучвания в областта на храните.

-Изследвате ги в България или пробите пътуват за чужбина?

-Тъй като в чужбина е много скъпо, там изпращаме единствено контролни проби и то тогава, когато има някакво сериозно разминаване или проблем с безопасността. По-голямата част от измерванията се правят в България.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Камен Балкански: "Златна роза" 2017 с изключителна програма

От 30 септември до 7 октомври 2017 г. във Варна ще се проведе 35-ият юбилеен фестивал “Златна роза”. Началото на фестивала е през лятото на 1961 г. Първото издание обхваща игрални, документални, научно-популярни и анимационни филми. Основният девиз е “Родното киноизкуство за мир и социализъм”. Фестивалът се провежда в разгара на лятото, от..

обновено на 25.09.17 в 03:52

За мисията на българите ...

В най-високото селище на Балканите книгите си пише един българин, който е убеден в мисията на своя народ да предложи по-добър живот за останалите. Вярва, че всеки може да промени съдбата си и всеки има шанс.    "Одухотворените хора правят историята, а истинският писател пише за вечността" . Мнението е на писателя Стоян Цветкашки, автор на близо..

обновено на 24.09.17 в 08:29

Доколко сме независими днес?

В Деня, в който отбелязваме 109 години от обявяването на Независимостта на България ви срещаме с Александър Стойчев - философ и социолог. От 1979г. е асистент по философия в МУ – Варна. От 1997г. – главен асистент по медицинска етика и философия в Катедрата по Социална медицина и организация на здравеопазването – МУ-Варна. Член е на..

публикувано на 22.09.17 в 08:58

Освежават историческия център на Варна

  Младежки архитектурен пленер ще се проведе във Варна от 27.09. до 03.10.17 г.   Целта е събиране на свежи идеи за развитие на част от историческия център на град Варна, условно наречена „Таляна“. Най-практичните имат шанс да бъдат заложени в бъдещата стратегия на общината за тази най-стара градска част. Вече има заявки от екипи-архитекти от..

публикувано на 21.09.17 в 08:51
Счупени съоръжения на детска площадка

Стоян Аргиров: Детските площадки във Варна се проверяват редовно

Кой е отговорен за поддръжката на детските площадки във Варна? Тема с продължение, в която търсим отговорите от Стоян Аргиров, директор на общинско предприятие “Управление на проекти и озеленяване” . Ако става дума за укрепващ ремонтът, веднага изпращам екип, който да отстрани неизправностите, но ако става дума за вандалска проява върху..

публикувано на 20.09.17 в 15:33

Диригентът Галина Станишева: Има засилен интерес към хоровото пеене

В средата на октомври детския хор "Добри Христов" към ЦПЛР - Общински детски комплекс Варна ще участва в един от най-престижните фестивали за хорово пеене в Рива дел Гарда, област Тренто в Италия. Това е 11-то издание на фестивала. В селекцията на фестивалната програма влизат 12 хорови състава, като един от тях е именно варненския детски хор...

публикувано на 20.09.17 в 12:35
мед

Алергиите могат да се лекуват с апитерапия

Д-р Пламен Енчев практикува апитерапия повече от 25 години. Негов учител е Стоимир Младенов, наричан бащата на съвременната апитерапия в България – лекар, отдал целия си живот и практика в тази насока, издал много книги по апитерапия и работил в областта на лечението с пчелни продукти. Д-р Енчев е любител пчелар, има 25 кошера, а в..

публикувано на 20.09.17 в 10:53