Националните културни празници „Албена” започват в Каварна на 15 септември

Националните културни празници „Албена”, които се организират от издателство „Захари Стоянов”, тази година ще започнат от Каварна на 15 септември. В 17 и 30-сет в Художествената галерия „Христо Градечлиев” началото ще бъде поставено с пътуваща изложба и  творческа среща с участниците :  акад. Георги Марков, Панко Анчев, Стоян Райчевски, Цанко Цанев, Симеон Янев, Любомир Котев, Иван Гранитски и Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели. Всеки от тях ще представи своето творчество пред публиката. В ХVІ-то издание на културните празници ще участват общините Велико Търново, Търговище, Русе, Шумен, Велики Преслав, Разград, Генерал Тошево, Варна, Балчик, Каварна, Добрич, Тутракан, Силистра и курортен комплекс „Албена”, съобщиха организаторите.В рамките на досегашните празници са се провели повече от 1 550 представяния на книги, концерти, пътуващи изложби, дискусии и пленери.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Сборна изложба акварел „Четири сезона“ в Арт салона

 На 24 ноември, петък, трима художници ще ни потопят в цветните води на акварела. Елица Карабашлиева, Николинка Димитрова и Иво Йорданов очакват своите гости в Арт салона на Радио Варна от 18.30 часа. "Четири елемента" е мотото на предстоящата изложба, а авторите се усещат привлени от стихията на водата, огъня, въздуха и земята. Вдъхновени от..

публикувано на 24.11.17 в 11:48

Изложба по повод 45 години от откриването на Варненския халколитен некропол

През 2017 г.   година българската и световната археология отбелязват 45 години от откриването на Варненския халколитен некропол, променил представите за зараждането на човешката цивилизация в световен мащаб. По този повод във Варненския археологически музей на 29 ноември (сряда) от 17.00 ч. ще бъде организирана изложба със заглавие „Земята на..

публикувано на 23.11.17 в 15:43

„Откъде полетяха птиците“

„Откъде полетяха птиците“  е   наречена изложбата, която открива  днес Средното училище "Свети Климент Охридски" във Варна. Поводът -  135 години от създаването на училището. Творбите в изложбата са на бивши ученици от паралелките с разширена подготовка по изобразително изкуство, които продължават обучението си или вече работят в сферата на..

публикувано на 23.11.17 в 06:05

Слушателско допитване

Уважаеми слушатели, До края на 2017 година можете да ни пишете на radiovarna.festivals@gmail.com какво от Международния музикален фестивал „Варненско лято” 2017 бихте искали да чуете отново в ефира на Радио Варна в предаването „Фестивалите”.  С удоволствие ще уважим вашите предпочитания и в началото на 2018 ще излъчим предавания с..

обновено на 22.11.17 в 13:14

Венцислава Великова: Наблягам на българското

Венцислава Великова изработва етно пана от естествени материали, в които показва елементи залегнали в накити от българските носии. Има редица изложби във Варна и родния си град Белослав, както и в  много други места в страната. Наблягам на българското, заяви за Радио Варна Великова. Във всички изложби, които досега съм направила, преминах през..

публикувано на 22.11.17 в 11:33

Политическите лидери и техните уроци гледаме на киномания 2017

Организаторите на Киномания са подготвили три филма, свързани с живота и решенията на влиятелни политически лидери. „ Чърчил ” - Филмът е на режисьора Джонатан Теплицки и се съсредоточава върху 96-те часа преди десанта в Нормандия, когато британският премиер Уинстън Чърчил се бори с опасенията си за възможните жертви в..

публикувано на 21.11.17 в 15:15

Безплатна прожекция на словашки филм във Варна

Безплатна прожекция на словашкия филм „Пара над реката“ може да посетите днес във Варна. Американската мечта на трима застаряващи джазмени: тромпетистът Лацо Дечи, саксофонистът Любомир Тамашкович и контрабасистът Ян Янкехе, избягали навремето от съветско-окупираната Чехословакия на Запад и постигнали бърза слава. Но всичко е преходно,..

публикувано на 21.11.17 в 11:32