Националните културни празници „Албена” започват в Каварна на 15 септември

Националните културни празници „Албена”, които се организират от издателство „Захари Стоянов”, тази година ще започнат от Каварна на 15 септември. В 17 и 30-сет в Художествената галерия „Христо Градечлиев” началото ще бъде поставено с пътуваща изложба и  творческа среща с участниците :  акад. Георги Марков, Панко Анчев, Стоян Райчевски, Цанко Цанев, Симеон Янев, Любомир Котев, Иван Гранитски и Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели. Всеки от тях ще представи своето творчество пред публиката. В ХVІ-то издание на културните празници ще участват общините Велико Търново, Търговище, Русе, Шумен, Велики Преслав, Разград, Генерал Тошево, Варна, Балчик, Каварна, Добрич, Тутракан, Силистра и курортен комплекс „Албена”, съобщиха организаторите.В рамките на досегашните празници са се провели повече от 1 550 представяния на книги, концерти, пътуващи изложби, дискусии и пленери.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Златна книга за Златна Добруджа” излезе от печат

Факсимилно издание на „Златна книга за Златна Добруджа” излезе от печат  в навечерието на Деня на град Добрич – 25 септември, съобщиха от Регионална библиотека „Дора Габе”.  Книгата е издадена през 1940 г. под редакцията на Христо Цанков-Дерижан, а факсимилното копие дава възможност оригиналът на ценното издание да се съхранява в сектор..

публикувано на 25.09.17 в 07:17

"Бащи, лъжи и още нещо" на сцената на Драматичния театър във Варна

С премиера на комедията от Рей Куни „Бащи, лъжи и още нещо” ДТ „Стоян Бъчваров“ откри своя 97-ми творчески сезон. Режисьор на спектакъла е Костадин Бандутов. За него казват, че открива този автор за българската сцена. В пиесата има много изненади и неочаквани обрати, които държат зрителя в непрекъснато напрежение , разказва..

обновено на 25.09.17 в 03:53

Ралф Файнс взе сръбски паспорт

Номинираният два пъти за "Оскар" британски актьор и режисьор Ралф Файнс получи сръбски паспорт от президента на балканската страна, след като получи сръбско гражданство по-рано този месец, предаде "Асошиейтед прес". Александър Вучич връчи паспорта на Файнс на среща днес в президентство в Белград. Файнс е благодарил за паспорта на сръбски език...

публикувано на 24.09.17 в 16:42
Мартин Скорсезе

Мартин Скорсезе ще преподава кино онлайн

Мартин Скорсезе ще води онлайн курс по кинематография. Режисьорът на филми като „Добри момчета“, „Разяреният бик“, „Шофьор на такси“, „Вълкът от „Уолстрийт“ и други, ще преподава в рамките на платформата MasterClass, като уроците му ще започнат през 2018 г. Желаещите ще могат да заплатят 90 долара,..

публикувано на 24.09.17 в 11:39

Почина американският изпълнител Чарлз Брадли

Американският соул изпълнител Чарлз Брадли е починал в събота на 68-годишна възраст след борба с онкологично заболяване, съобщиха световните агенции. Певецът получава признание за таланта си на късен етап от своя живот с дебютния си албум от 2011 г. "No Time for Dreaming". Този албум е последван от още два - "Victim of Love" през 2013 г...

публикувано на 24.09.17 в 06:40

Показват картини на Майстора за празника на Средец

13 платна от фонда на Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” ще бъдат представени в Посетителския информационен център. Изложбата е подбрана така, че да представя емблематични картини от началото на 20-и век , коментира директорът на бургаската художествена галерия Георги Динев. Искаме да покажем четирите творби на Майстора, които..

публикувано на 22.09.17 в 14:30

Стоян Господинов отбелязва юбилей с концерт на ансамбъл „Добруджа“

Концерт по случай 60 години житейски път и 50 години на сцена на главния художествен ръководител на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ Стоян Господинов ще се състои тази вечер от 18.30 часа в Летния театър в Добрич. Той се организира от Община Добрич и ансамбъла и е под патронажа на кмета Йордан Йорданов. На сцената..

публикувано на 22.09.17 в 09:46