Националните културни празници „Албена” започват в Каварна на 15 септември

Националните културни празници „Албена”, които се организират от издателство „Захари Стоянов”, тази година ще започнат от Каварна на 15 септември. В 17 и 30-сет в Художествената галерия „Христо Градечлиев” началото ще бъде поставено с пътуваща изложба и  творческа среща с участниците :  акад. Георги Марков, Панко Анчев, Стоян Райчевски, Цанко Цанев, Симеон Янев, Любомир Котев, Иван Гранитски и Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели. Всеки от тях ще представи своето творчество пред публиката. В ХVІ-то издание на културните празници ще участват общините Велико Търново, Търговище, Русе, Шумен, Велики Преслав, Разград, Генерал Тошево, Варна, Балчик, Каварна, Добрич, Тутракан, Силистра и курортен комплекс „Албена”, съобщиха организаторите.В рамките на досегашните празници са се провели повече от 1 550 представяния на книги, концерти, пътуващи изложби, дискусии и пленери.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Павлова и Гаро Кешишян

Изложба фотографии на Йордан Йорданов-Юри във варненската художествена галерия

Изложба с фотографии на Йордан Йорданов – Юри ще се открие тази вечер от 18:00 часа в Градската художествена галерия във Варна. Експозицията включва  над 50 сребърно желатинови фотографии, копирани лично от автора, които са собственост на Фондация “Серджо Поджанела”. Снимките са извадки от фотографските серии "Българските затвори", "За Албания с любов"..

публикувано на 21.02.18 в 16:09

Изложба живопис на Антоанета Петрова в Каварна

Изложба живопис на Антоанета Петрова по повод празника Тодоровден ще бъде открита на 22 февруари в 17.30 ч. в Художествената галерия „Христо Градечлиев“ в Каварна. В експозицията ще бъдат представени 22 картини, съобщиха от галерията. По-голямата част от творбите са изображения на коне, които са символ на предстоящия празник.Тодоровден се нарича..

публикувано на 20.02.18 в 13:59
Златният мост на Бургас

Фотоконкурс организира пристанище Бургас

Тази година на 18 май първото съвременно българско пристанище в Бургас чества 115 години от откриването му за търговско корабоплаване. В тази връзка ръководството на порта обявява инициатива за представяне на неговото минало, развитие и настояще чрез фотографии. Стихът на бургаския поет Христо Фотев – „Единствено в бургаското пристанище..

публикувано на 20.02.18 в 10:50

"Хенри ІV" и вечният въпрос

“Хенри IV” драма от Луиджи Пирандело представя тази вечер ДТ „Стоян Бъчваров”. Спектакълът поставя на дневен ред вечният въпрос: „Кой съм аз?“ В търсене на отговора ще се потопите дълбоко в душата на един на пръв поглед объркан човек, но на практика достатъчно наясно със себе си, за да избере лудостта съвсем съзнателно.  В героя на Пирандело..

публикувано на 20.02.18 в 08:00

Посветена на Левски изложба се открива в Двореца в Балчик

Изложба „Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството” се открива на 22 февруари в Двореца в Балчик. Началото е от 11,00 часа в галерия „Тихото гнездо“. До края на март в Държавния културен институт ще бъде показана фотодокументална изложба на Национален музей „Васил Левски”-Карлово . Тя успява да обхване всички важни моменти от..

публикувано на 19.02.18 в 15:45

Румънски драматург открива театралния афиш в Добрич

Държавният куклен театър „Дора Габе“ в Добрич открива афиша си за 2018 г. с пиеса на румънски автор. Спектакълът „Синият таралеж“ по текст на румънския драматург Александър Попеску е първото заглавие от тазгодишния календар, съобщиха от културната институция. Репетициите вече започнаха. Режисьор на пиесата е Веселин Анев, който работи с..

публикувано на 19.02.18 в 11:21

"Тримата мускетари" на основна сцена на театъра

За популярността на “Тримата мускетари” на Александър Дюма-баща, някой бе казал: “Всички помним романа без да сме го чели изобщо.” Това е една от най-екранизираните литературни творби на всички времена. А и сюжетът е от онези, които родителите с радост разказват на децата си като пример за история, съчетаваща героична чест, историческо величие,..

публикувано на 19.02.18 в 07:49