Aрт форум „БезГраници“ в Двореца в Балчик

   80 участници от 24 държави на четири континента ще си дадат среща в VІІІ-то издание на международния арт форум „БезГраници” от 28 до 24 септември в културния център „Двореца” в Балчик. Събитието е продукция на Стопанска камара - Варна с партньорството на „Двореца” –  и арт мрежа „ Скендерман”.  В рамките на форума на 23 и 24 септември ще се проведе Музикален етно/уърлд мюзик с вход свободен на откритата сцена на плажа пред дворцовия комплекс в Балчик.   При лошо време концертите ще са  в „Каменна зала“  на културния център „Двореца”, съобщиха организаторите. В програмата на  „БезГраници“ ще се cъстои за седми път и арт пленер, за участие в който се очакват  художници, скулптори и фотографи от България, Румъния, Белгия, Русия, Германия, Турция, Чили, Швейцария и Испания.От самото си създаване най-важното събитие на форума е конференцията за културна политика и арт мениджмънт. Тя ще се проведе от 22 до 24 септември. Освен гостуващите артисти, се очакват директори на престижни фестивали, експерти по културна политика, арт менажери и журналисти от цял свят.  Традиционно темите на конференцията се предлагат и избират от участниците чрез електронен вот. Между темите, които ще се разискват, са:  „Сътрудничество и обмен между музикални фестивали“, „Как можем по-ефективно да предложим нашата музикална група на промоутъри и организатори“ и „Как музиката може да излекува разделението и неразбирането между хората от различни култури и иновативни методи за постигане на по-добри резултати“. Ще бъде направена и презентация за етно музикалната сцена на Русия: фестивали, издателски къщи, радио програми, групи, журналисти и награди.

  Арт форумът „БезГраници“ е  създаден е като бутиков фестивал, поддържащ високо професионално и художествено ниво. Форумът е носител на европейската ценностна система и насърчава взаимното опознаване на различните култури, мирното и приятелско съвместно съществуване и обмен.Стремежът на организаторите е творческата среща да бъде и инкубатор за развитието на арт индустрията и културния туризъм в България.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Сборна изложба акварел „Четири сезона“ в Арт салона

 На 24 ноември, петък, трима художници ще ни потопят в цветните води на акварела. Елица Карабашлиева, Николинка Димитрова и Иво Йорданов очакват своите гости в Арт салона на Радио Варна от 18.30 часа. "Четири елемента" е мотото на предстоящата изложба, а авторите се усещат привлени от стихията на водата, огъня, въздуха и земята. Вдъхновени от..

публикувано на 24.11.17 в 11:48

Изложба по повод 45 години от откриването на Варненския халколитен некропол

През 2017 г.   година българската и световната археология отбелязват 45 години от откриването на Варненския халколитен некропол, променил представите за зараждането на човешката цивилизация в световен мащаб. По този повод във Варненския археологически музей на 29 ноември (сряда) от 17.00 ч. ще бъде организирана изложба със заглавие „Земята на..

публикувано на 23.11.17 в 15:43

„Откъде полетяха птиците“

„Откъде полетяха птиците“  е   наречена изложбата, която открива  днес Средното училище "Свети Климент Охридски" във Варна. Поводът -  135 години от създаването на училището. Творбите в изложбата са на бивши ученици от паралелките с разширена подготовка по изобразително изкуство, които продължават обучението си или вече работят в сферата на..

публикувано на 23.11.17 в 06:05

Слушателско допитване

Уважаеми слушатели, До края на 2017 година можете да ни пишете на radiovarna.festivals@gmail.com какво от Международния музикален фестивал „Варненско лято” 2017 бихте искали да чуете отново в ефира на Радио Варна в предаването „Фестивалите”.  С удоволствие ще уважим вашите предпочитания и в началото на 2018 ще излъчим предавания с..

обновено на 22.11.17 в 13:14

Венцислава Великова: Наблягам на българското

Венцислава Великова изработва етно пана от естествени материали, в които показва елементи залегнали в накити от българските носии. Има редица изложби във Варна и родния си град Белослав, както и в  много други места в страната. Наблягам на българското, заяви за Радио Варна Великова. Във всички изложби, които досега съм направила, преминах през..

публикувано на 22.11.17 в 11:33

Политическите лидери и техните уроци гледаме на киномания 2017

Организаторите на Киномания са подготвили три филма, свързани с живота и решенията на влиятелни политически лидери. „ Чърчил ” - Филмът е на режисьора Джонатан Теплицки и се съсредоточава върху 96-те часа преди десанта в Нормандия, когато британският премиер Уинстън Чърчил се бори с опасенията си за възможните жертви в..

публикувано на 21.11.17 в 15:15

Безплатна прожекция на словашки филм във Варна

Безплатна прожекция на словашкия филм „Пара над реката“ може да посетите днес във Варна. Американската мечта на трима застаряващи джазмени: тромпетистът Лацо Дечи, саксофонистът Любомир Тамашкович и контрабасистът Ян Янкехе, избягали навремето от съветско-окупираната Чехословакия на Запад и постигнали бърза слава. Но всичко е преходно,..

публикувано на 21.11.17 в 11:32