"Новият ден" на 14 септември с Доротея Николова

На 15 септември всички първолаци и техните родители могат да посетят безплатно парк-музея "Владислав Варненчик" и Военноморския музей – и двата част от Националния военноисторически музей (НВИМ). Още за тази и други образователни инициативи разказва директорът на парк-музея Марин Костов.

Поредно издание на „Зелен маратон” предстои във Варна в края на месеца. Надпреварата включва колоездене и маратонски дистанции. Има ли нови моменти и какво да очакваме ще научим от разговора с Калоян Стоянов от велоклуб „Устрем”.

Гост в студиото арх. Цвета Жекова, ръководител на студентската лаборатория към ВСУ "Черноризец Храбър" за създаване на достъпна градска среда. Над 100 са изготвените идейни проекта за различни публични зони на град Варна. От тях 21 са селектирани и представени на Община Варна за одобрение. Повече за това кои са обектите и каква е визията на бъдещите архитекти, очаквайте във времето след 9 ч.

В програмата ни тази сутрин ще отбележим и професионалния празник на пожарникарите.

Поканите в културния афиш.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Позиция" с Валери Великов, на 19 май

Тази събота в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция”, от 10 до 12 часа, очаквайте: Министърът на правосъдието Цецка Цачева и евродепутатът Емил Радев с подробности за Международната конференция за несъстоятелността, което се проведе във Варна. С евродепутата Петър Курумбашев от ПЕС разговаряме за пакета за мобилност , станал..

публикувано на 19.05.18 в 08:30

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 18 май със Светлана Вълкова

БАШ МАЙСТОРА ЗАВИНАГИ - изложба в памет на актьора Кирил Господинов, среща в ефир с неговата дъщеря Веселина Господинова "Девствената проститутка": откровено за живота в автобиографичната книга на режисьора  Николай Волев „НОВИТЕ ОТКРИТИЯ: Разкопките на Варненския археологически музей през последните години” - новата лятна изложба в музея..

публикувано на 18.05.18 в 13:30

Хоризонти на 18.05.2018

Заедно с варненския пътешественик, музикант и маратонец Андон Донев ще ви поведем в голяма европейска обиколка. Андон се завърна във Варна след 3 седмици по пътищата и градовете на Стария континет. Ще чуете впечатленията му от Нойщвайнщайн до Аушвиц, за участието му в маратона на Краков, за блясъка на Прага и Будапеща. Слушайте Хоризонти от 11 до 12 часа..

публикувано на 18.05.18 в 08:57

“Новият ден” на 18 май с Мариела Димитрова

Селектирани ресторанти и заведения ще „излязат” на Улицата на готвачите в три дни – на 18,19 и 20 май за едно незабравимо преживяване, където уличната храна се превръща в деликатес. Така ни приканват организаторите, които обещават много авторска кухня, десерти и майсторски сладоледи.В 8.10 часа подробности ще ни разкаже един от организаторите..

публикувано на 18.05.18 в 05:50

НА СВЕТЛО в четвъртък, 17.05.2018г.

Днес е Спасовден - репортаж от село Близнаци; Проследяваме протестът на превозвачите и във Варна - репортаж; 102-годишна варненка вижда без очила надалеч след операция за премахване на ”перде” на окото - репортаж; Отбелязваме Световния ден на хипертонията; Тази седмица музеи и културни места в града ще отворят вратите си за..

публикувано на 17.05.18 в 12:40
септемврийско море

"Новият ден" на 17 май 2018 г. с Димитрина Дончева

Днес е 40 ден след Възкресение Христово – денят, в който се отбелязва празника Възнесение господне или Спасовден. Спасовден е професионален празник на хлебари и сладкари, както и на шофьори. В „Новият ден” очаквайте разговор с Георги Михалев, който повече от 10 години прави хляб и сладкиши. Има ли хляб на празничната трапеза на хлебарите и..

публикувано на 17.05.18 в 05:30

"На светло" в сряда, 16 май

Международния ден на светлината, под егидата на ЮНЕСКО, беше отбелязан днес с наблюдение на слънцето от телескопите на варненската обсерватория „Николай Коперник"; Проследяваме решенията на общинския съвет във Варна - репортаж; Какви нови сгради се издигат на плаж "Кабакум"? - репортаж след 14.30ч.; Резултатите от скринингово..

публикувано на 16.05.18 в 14:21