13 училища в община Добричка отварят врати на 15 септември

Обновените класни стаи ще посрещнат 1100 ученици. От тях 130 са първокласниците, които ще получат подарък от кмета на общината Тошко Петков -  учебно помагало „Искам да уча повече” и химикал, съобщиха от общинската администрация. Във всички училища  са създадени условия за безпроблемно протичане на учебно-възпитателния процес, уверяват от добруджанската община. В 30-те детските градини са обхванати 665 деца.В училищата  се осъществява целодневна организация на обучение, осигурени са правоспособни учители с необходимата професионална квалификация и педагогически опит, обедно  хранене, има обзаведени стаи за занимания по интереси и  компютърни кабинети. Организиран е  специализиран превоз за пътуващите ученици и деца. За основни и текущи ремонти в учебните заведения община Добричка е заделила сериозен финансов ресурс от близо 300 000 лева. А в местния бюджет са предвидени средства за дофинансиране на училищата в размер на 107 000 лева и 150 000 лева за детските градини. На тържествата за първия учебен ден  ще присъстват представители на общинската администрация, кметове, кметски наместници, родители. Освен за първокласниците, 15 септември ще е особено вълнуващ и за малчуганите от детските градини, които ще покажат какво са научили в заниманията за допълнително обучение по български език и в детските ателиета по интереси по проект „Детска академия за толерантност”.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петдесет и трима абитуриенти в Силистренската община са отличници

Петдесет и трима от 408-те абитуриенти в Силистренската община са с отличен успех, показва справка от Силистренската община. Във вторник по традиция в навечерието на 24 май с тях ще се срещне кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов. Ден по-късно ще има и среща с изявени педагогически специалисти. В системата на предучилищното и училищното..

публикувано на 20.05.18 в 15:53

Фестивалът "Марцианопол – животът в древния град" ще има трето издание

Руините на античния амфитеатър в Девня тази година ще се превърнат в умален модел на Марцианопол, за да могат зрителите на фестивала "Марцианопол – животът в древния град" да получат оптимално реалистична представа за устройството и живота в древния град, чиито останки лежат под съвременния квартал "Река Девня“. Третото издание на фестивала, на 9..

публикувано на 20.05.18 в 11:27

Българско хоро се извива на входа на Морската градина - фоторепортаж

Идеята на проекта „Световно българско хоро: семейство, род, народ“ е да генерира енергията на българите и да пренесе духовна мощ за всички хора по Земята чрез българското хоро. Българите от всяка точка на света ще имат възможността да заснемат видео до 10 минути, в което играят хоро по техен избор. Видеата се излъчват до 12 часа на входа..

обновено на 20.05.18 в 11:16

С "Бира за смет" чистят плажа на Шкорпиловци

Целта на акцията е да се ангажират плажуващите и техните деца с почистване и разделно събиране на отпадъци от неохраняеми плажове и такива без концесионери. Повод за нея е многото боклук, който оставяме по плажовете и в морето. Сборният пункт е на плажната ивица на север от к.к Шкорпиловци, от 10 до 14 часа днес, 20 май /неделя/. За всеки събран..

публикувано на 20.05.18 в 09:25

Ден на отверените врати в Яхт Клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна”

Поводът е Европейският ден на Морето - 20 май, който се отбелязва от 2008 година по решение на Европейската Комисия. Идеята е да се подчертае и чества значението на морето за Европейския континент, историческото и днешното му място в европейските индустрии и идентичност. По този повод Яхт Клуб „Кап. Георги Георгив – Порт Варна” организира Ден на..

публикувано на 20.05.18 в 07:46

Купеста облачност с кратки валежи в неделя

И днес над района въздушната маса ще бъде неустойчива- ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като в часовете около и след обяд на места ще има краткотрайни валежи от дъжд. Ще духа слаб, в сутрешните часове до умерен вятър от север и североизток. Максимални температури между 20 и 25 градуса, за Варна около 22. Вълнение на морето..

публикувано на 20.05.18 в 06:26

Музеите - с вход свободен до 24 часа- фоторепортаж

Различни инициативи привличат варненци и гостите на града в "Нощта на музеите и галериите". Музеите отвориха врати, за да покажат ценни колекции, голяма част от които рядко се посещават. Много семейства с малки деца избраха почивния ден, за да запознаят младите с историята на Варна и България. И без да се познават предварително, в обиколка на сбирки,..

публикувано на 19.05.18 в 20:55