Безплатна правна информация за гражданите в добричката библиотека „Дора Габе”

  Нова услуга – безплатна правна информация, предоставя вече Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич. Всеки посетител ще има възможност да получи такава информация по правни въпроси или казуси, които му се налага да решава в ежедневието си, съобщиха от културната институция. Новата услуга се реализира благодарение на сътрудничеството на библиотеката с Правната клиника към Юридическия факултет на УНСС и Фондация „Глобални библиотеки – България”,  с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България. Гражданите могат да задават своите правни въпроси на emailinfocenter@libdobrich.bg, както и на място в библиотечния  Център за информация и справочно-библиографско обслужване. След като веднъж бъде получен от служителите на библиотеката, въпросът се предоставя на Правната клиника в УНСС. Организаторите  гарантират запазване на конфиденциалността на предоставяната от гражданите информация.В рамките на три работни дни след постъпване на запитването, на предварително посочен имейл или на място в библиотеката, гражданинът получава съвет как да реши своя правен казус: самостоятелно, чрез адвокатска услуга, чрез безвъзмездна правна помощ или по друг начин. Как да Ви признаят трудов и/или осигурителен стаж, ако сте работили в чужбина? Какво да направите ако бездомни кучета ви нахапят на улицата? Ако сте пенсионер, работодателят длъжен ли е да удържа вноските за осигуряване? Това са част от примерните въпроси и теми, по които посетителите могат да получат необходимата им информация, посочват от библиотека „Дора Габе”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ангела Меркел подкрепя изграждането на газов хъб във Варна

       Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че подкрепя идеята на България да изгради във Варна газов хъб, който да диверсифицира доставките на газ за Европа. Ангела Меркел е на посещение у нас по покана на премиера Бойко Борисов. Меркел приветства инициативата на Бойко Борисов за срещата във Варна с председателя на Европейския парламент..

публикувано на 20.01.18 в 16:52

Времето утре

           През нощта ще е облачно с валежи: по крайбрежието от дъжд, над Южното Черноморие с по-значителни количества, а на север от Стара планина във вътрешността на района от дъжд, който ще преминава в сняг. Там са възможни поледици и заледявания по пътищата! Вятърът ще се обърне от северозапад   и временно ще се усили. Минималните..

публикувано на 20.01.18 в 16:26

И още аварии

Няколко са местата без вода във Варна по данни на ВиК- Варна. Новите съобщения за аварии са : Квартал "Аспарухово" -  районът около улиците "Народни Будители"; "Орел" и "Ростов" от 14 ч. до около 20 ч. Разширява са района без вода между булевардите "Сливница" и "Владислав" - от 15 до около 19 часа на сухо остава и карето между улиците "П.Евтимий" и..

обновено на 20.01.18 в 15:41

Спират движението от Фестивалния комплекс до Икономическия университет. Променят маршрути

Във връзка със стартиране на строително-ремонтни работи и подмяна на подземна инфраструктура от 21-ви януари /неделя/ ще бъде преустановено движението на автомобили по следните участъци: бул. "Цар Освободител" в отсечката от бул. "Приморски" до бул. "Княз Борис I", както и по бул. „Приморски” в обхвата от ул. „Ст. Стамболов” до бул. „Цар..

обновено на 20.01.18 в 15:37

Варненски студенти участват в конкурс на НАСА

       Трима студенти от инженерния факултет на Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна  участват в конкурс, обявен от НАСА на тема „Студентски аерокосмически предизвикателства”. Става дума за създаване на проекти за летища за седем космолета с хоризонтално и  вертикално излитане. Инициативата е на частни агенции, които смятат да..

публикувано на 20.01.18 в 15:32
Георги Андреев

Георги Андреев от БСП: Кметове във Варненско започнаха със сергия, а натрупаха огромно богатство

"83 процента от хората смятат, че в България има корупция. В държавни и общински сфери тя придоби невиждани до сега размери”, така варненският депутат от БСП Георги Андреев аргументира, в предаването „Позиция”, внесения от левицата вот на недоверие към правителството. Дебатите по вота ще бъдат на 23 януари, а той ще бъде гласуван на следващия..

публикувано на 20.01.18 в 13:13

Добричлии: Търпението ни свърши! Тодор Гигински: Не разбирам защо се протестира

"Търпението на добричлии свърши! Ние сме абонати, които искат да плащат за качествена услуга. Сега обаче в Добрич водата спира почти всеки ден", това заяви в предаването "Позиция" Мая Сапожникова, която е един от организаторите на протестите срещу местното В и К. Според нея, бизнес-планът на дружеството предвижда до 2021 година цената на водата в Добрич..

обновено на 20.01.18 в 12:39