Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 мига от политическата есен, или колко работят депутатите...

През тази седмица се сетих за култовия сериал „17 мига от пролетта”, в него, знаете, Щирлиц тотално объркваше Третия райх, в последните дни на Втората световна война. А се сетих, защото направих една такава не много пряка, но пък и не чак толкова далечна връзка с новините, които вчера произведоха депутатите в Българския парламент. Първо те работиха, е не 17 мига, но 17 минути. Та казвам си, да не са докарали пресни кюфтета в депутатския бюфет, че народните любимци бързат толкова. А причината, макар и завоалирано обяснена от управляващи и опозиция, се оказа също толкова прозаична, като елитното депутатско кюфте. Оказва се, че май няма законопроекти, които да се разглеждат в пленарна зала. Поне Антон Кутев от БСП твърдеше това. И още, че работата, която можело да се свърши да един ден, била разпределена за три дни, така че парламента да покажел колко активно работи. Обяснението на Цвета Караянчева от ГЕРБ пък ме остави дълбоко замислен: "Нали трябва да правим качествено законодателство, а не да бързаме, да пришпорваме нещата", коментира тя. Госпожо Караянчева, това, че един законопроект се приема бавно, не го прави по-качествен, просто показва капацитет, желание, професионализъм и на вносители и на обсъждащи, и на приемащи, мисля си аз и докато се възмущавам, на екрана на телевизора се появява втората причина заради която се сетих за „17 мига от пролетта”, за ченгета, разузнавачи, държавна сигурност и...строжери на морала. Та тъкмо се пресегнах за валидола и...реших, че ще ми трябва още един. Защото на екрана изгря Антон Тодоров, който с типичната си скромност, по която мога да го сравня само с Тръмп, обясняваше че приел номинацията за шеф на Комисията по досиетата. Същият Антон Тодоров, който преди години така ругаеше ГЕРБ, че и Хю Хефнър, лека му пръст, ако го чуеше щеше да се изчерви от срам. Изпих си и втория валидол и заспах. Сънувах Щирлиц и беше интересно – друго си е майстор да те пренесе в 17-те мига от пролетта, а не аматьори да те занимават с едни безсмислени 17 минути от българската политическа есен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Martijn Westerholt (DELAIN)."Not For the Last" и завръщането на русенската траш банда FOBOS – разговор с Цецо "The Animal" Анастасов. Представяне на новия сингъл на STRYKERS "Не ме л​ъ​ж​и" – разговор с Александър Симеонов. В предаването ще звучи музика на: PAST..

публикувано на 22.04.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 22 април

Регионалният исторически музей във Варна се подготвя с нова експозиция „Нумизматика“. Монетната колекция е от 28 пана, разположени в две зали. Официалното откриване на новата експозиция на РИМ-Варна ще е в началото на месец май. Среща с Игор Лазаренко – директор на РИМ – Варна; 175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната - все..

публикувано на 22.04.24 в 11:49

НОВИЯТ ДЕН на 22 април с Мариела Димитрова 

Какви намеси в градската среда ща включва мащабният ремонт на бул.Цар Освободител и как ще се впише в градската тъкан лекото метро, което е заложено да минава по-него? Отговорите на тези въпроси се надяваме да чуем на общественото обсъждане тази сряда, 24 април от 17 часа в зала Пленарна на общината. Тази сутрин ще чуем знаят ли варненци за този..

публикувано на 22.04.24 в 05:59

По първи петли с Ваня Славова

На 22 април, минути след 4 часа, е времето, в което традиционно си пожелаваме добра среща, приятни събеседници и хубава музика. Ще се опитаме да споделим всичко това с вас до 6 без нещо в утрото на понеделника. Две са дамите в студио номер две във Варна: Ваня Славова пред микрофона и звукорежисьорът Милица Панайотова зад пулта...

публикувано на 21.04.24 в 13:40

Село Солник – целувката на планинския и морския въздух

В предването „На село“ сме на гости в Солник – малко селце в Община Долни Чифлик, намиращо се на около 50 километра от Варна, в полите на Стара планина. Тръгвайки за Солник от Варна с фоторепортера Румен Сарандев ни изпрати дъжда. Там пък ни посрещна слънцето и леко студения полъх на северния вятър. Тъкмо докато коментираме с него колко уникално..

публикувано на 20.04.24 в 09:00

В „Гравитация нула“ на 19 април

В „Гравитация нула“ с Мартин Николов на 19 април 2024 година: -   Журналистът Анна Заркова с книга за убийството на Андрей Луканов „Смъртта на Бялата лисица“; -   За комиксите и комикс културата в България – разговор с Константин Витков–Титис и Иван Домусчиев; -   „Пространствени варианти“ – изложба живопис на Красен..

публикувано на 19.04.24 в 13:19