Обезщетение от 250 до 600 евро ако не ни уведомят за отменен полет

Игнат Арсенов
Снимка: личен архив

Пътниците трябва добре да знаят правата си, за да сключват допълнителна застраховка преди пътуване, това каза за Радио Варна Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център - България. "Да кажем, например, че има такива хора, които пренасят скъп реквизит, като национални носии, музикални инструменти, които са значително ценни и имат нужда от по-специален пренос, а и от допълнителна застраховка, защото иначе няма да получим обещетение, добави Арсенов. Ето и още от по-важното на тази тема в интервюто на Даниела Стойнова: 

Напоследък е много актуална темата за отменените полети на една от нискотарифните авиокомпании. Предстоят още 18 000 полета да бъдат отменени до март 2018г. Какво трябва да направят всички, които предварително са си закупили билети?

На първо място е добре пътниците да получат информация. Компанията е длъжна да ги уведоми. Засега имахме някакви сигнали, че няколко хора не са получили такива електронни писма за отменени полети. Затова нашият съвет е да си преглеждат внимателно електронните пощи, да следят сайта на авиопревозвача. Преди самото пътуване проверете на сайта на авиопревозвача, дали вашият полет не е сред отменените.

Ясно ли е какво обещетение ни дължи авиокомпанията или е индивидуално?

Индивидуално е. Не знаем каква е била причината за отмяна на полета. Това, което в момента се случва с тази нискотарифна авиокомпания е по вина на презвозвача. Поради това пътниците могат да имат претенции и за допълнително парично обещетение от 250 до 600 евро, но само ако не са предупредени до две седмици от полета.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Богдан: Къде е Вашето ТАМ?

След 23 години в Америка Богдан получава зелена карта и се завръща в България за първи път. При първото си стъпване в родината заснема пълнометражния документален филм "Там", с който обикаля страната тази година. "ТАМ" показва България през моите очи, както я виждам за първи път след 23-ри години. Нарочно няма трейлър с кадри от България,..

публикувано на 14.10.19 в 17:43
Стела Кенфийлд

Стела Кенфийлд - между Бързица и Сиатъл

Между провадийското село Бързица и американския град   Сиатъл – така преминава животът на Стела Кенфийлд. Родом е от варненско, но става гражданин на света още през 1980 година. Срещнахме се в провадийското село Бързица, покани ни в къщата, в която живее – с голям двор, овощни дървета и зеленчукова градина. След близо 35 години в чужбина..

публикувано на 14.10.19 в 08:35

Улицата на готвачите (на колела) във Варна

Поредното издание на фестивала на храната, но с нова и по-голяма локация, ще зарадва варненци и гости на града от петък до неделя включително. Мястото е по-голямо от досегашните – в градинката на пл. "Севастопол" във Варна. Три дни вкусна храна и крафт бира, атрактивни каравани, сред които трансформирана пожарна кола и автобус. Повече в аванс разказва..

публикувано на 12.10.19 в 09:00

Петко Ковачев: Въвеждането на зелена енергия не беше направено за малките производители

Възможностите за участие на гражданите в управлението на средствата от еврофондовете 2021 – 2027 г. са тема на международния форум „Граждански пространства“ във Варна. Граждански активисти от България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша и Чехия ще разкажат за предизвикателствата пред участието на граждански организации в оперативните програми в..

публикувано на 09.10.19 в 11:28
health

Да избереш България за своя втора родина - историята на семейство Екин

На фона на протестите на медицинските сестри, които искат достойно заплащане за труда си, български лекар е номиниран за Оскар в медицината. Един гениален и уникален български лекар извършва невероятни операции и спасява човешки живот всеки ден. Той стигна до мозъка на 10-годишно дете през вена на крака му. Това не е единичен случай за висок..

публикувано на 09.10.19 в 10:10
Надя Петрова

Тракийската певица Надя Петрова - от сватбарската сцена до Първо студио на БНР

Народната певица Надя Петрова записа три тракийски песни с Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов. Песните "Провикнала се Ирина", "Стоил Русанки продума" и "Дарина мома хубава" са аранжирани от Ангел Димитиров и за първи път ще прозвучат пред публика на 10 октомври в Първо студио на БНР в столицата. Надя Петрова е..

обновено на 07.10.19 в 15:29

Разговори на тротоара: Стоян Радев

Той не работи в театъра - той живее там. Заразителният му смях се чува отдалеч. Синият поглед и позитивизмът привличат и променят и най-сивия ден. Смята, че театърът се прави от отбор единомишленици и винаги говори за това изкуство в множествено число. Стоян Радев е актьор и режисьор, а как отговори от първо лице на въпросите от рубриката “Разговори на..

публикувано на 06.10.19 в 11:35