Обезщетение от 250 до 600 евро ако не ни уведомят за отменен полет

Игнат Арсенов
Снимка: личен архив

Пътниците трябва добре да знаят правата си, за да сключват допълнителна застраховка преди пътуване, това каза за Радио Варна Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център - България. "Да кажем, например, че има такива хора, които пренасят скъп реквизит, като национални носии, музикални инструменти, които са значително ценни и имат нужда от по-специален пренос, а и от допълнителна застраховка, защото иначе няма да получим обещетение, добави Арсенов. Ето и още от по-важното на тази тема в интервюто на Даниела Стойнова: 

Напоследък е много актуална темата за отменените полети на една от нискотарифните авиокомпании. Предстоят още 18 000 полета да бъдат отменени до март 2018г. Какво трябва да направят всички, които предварително са си закупили билети?

На първо място е добре пътниците да получат информация. Компанията е длъжна да ги уведоми. Засега имахме някакви сигнали, че няколко хора не са получили такива електронни писма за отменени полети. Затова нашият съвет е да си преглеждат внимателно електронните пощи, да следят сайта на авиопревозвача. Преди самото пътуване проверете на сайта на авиопревозвача, дали вашият полет не е сред отменените.

Ясно ли е какво обещетение ни дължи авиокомпанията или е индивидуално?

Индивидуално е. Не знаем каква е била причината за отмяна на полета. Това, което в момента се случва с тази нискотарифна авиокомпания е по вина на презвозвача. Поради това пътниците могат да имат претенции и за допълнително парично обещетение от 250 до 600 евро, но само ако не са предупредени до две седмици от полета.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

На цигулката - с любов

Своята 85-а годишнина чества през 2019-а Радио Варна. Сред събитията, с които ще бъде отбелязан празникът, е концертът на открито, на входа на Морската градина, в неделя, 16 юни. Събитието започва в 19 часа, а входът е свободен. Диригент на „Концерт в лятна вечер“ е Страцимир Павлов, а на сцената ще се качат музикантите от Симфоничния..

публикувано на 14.06.19 в 09:56

Тома Белев: Законът за Черноморското крайбрежие не решава проблема със собствеността на дюните

С промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се предвижда глоба до 1000 лева за поставянето на шатра, палатка, навес или заслон върху дюни.  За паркирането или преминаването върху защитените пясъчни образувания санкцията е до 3 000 лева. Тома Белев от коалицията „За да остане природа в България” коментира: По закон се гарантира..

публикувано на 13.06.19 в 10:39
Румен Драганов

Румен Драганов: Имаме министър, който нищо не разбира от туризъм

„Нашият трагизъм е това, че имаме министър и министерство, които нищо не разбират от туризъм“. Това е мнението на председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Той отчете спад на немския пазар от около 3%. По-малко са и руските туристи у нас, отбеляза Драганов и посочи какво може да се направи: „Можем да се..

публикувано на 12.06.19 в 10:06

Проф. Стефан Вачков: Икономист не може да стане необразованият, некултурният човек

На 11 юни българските икономисти отбелязват своя професионален празник. Проф. д-р Стефан Вачков е ръководител катедра „Финанси“ в Икономическия университет във Варна. Завършил е Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов, специалност „Финанси и кредит“. Доктор е по икономика от 1989 г. Получил специализации „Банково дело (Банков..

публикувано на 11.06.19 в 07:35

Разговори на тротоара: Ангалот Енминас

Наричат го писателят с име на елф. Ангалот в превод означава „желязно цвете“. Той представи своята нова книга „Оскар – истории за един котарак“ неотдавна във Варна. Изданието съдържа четири кратки новели, които разказват за един дебеличък котарак и неговите приятели. С Ангалот и неговото прекрасно чувство за хумор ви срещаме в рубриката „Разговори на..

публикувано на 08.06.19 в 16:00

Психологът - за политическия флирт в изборната година

"По-доброто поведение е дистанцията, ръкуването е ритуален жест, но да потупваш по рамото, да хващаш деца,  да ги вдигаш и да ги целуваш - това е флирт, защото всичко това го правим към най-близките си хора. Трябва да има някаква дистанция, понеже дистанцията прави уважението. Не може за първи път да отидеш някъде и да се държиш толкова приятелски,..

публикувано на 04.06.19 в 18:20

Разговори на тротоара: Силвия Такворян

"Разговори на тротоара" е рубрика на предаването Улица "Събота" , в която Оля и Добо си говорят с интересните хора във Варна. Певицата Силвия Такворян безспорно е един от тях. Позната от работата си с група Funkaround, преди няколко години тя пое по свой самостоятелен творчески път. А преди дни излезе третият ѝ сингъл , което е и поводът..

публикувано на 04.06.19 в 17:01