Сглобяемите къщи - бързи, икономични и удобни

| обновено на 09.10.17 в 15:01
Пеню Пенев
Снимка: Радио Варна

Бърз дом или модерна къща от 21 век – и двете са валидни за сглобяемите къщи, които прави Пеню Пенев / на  снимките/. По професия е интериорен дизайнер, но от няколко години  добавя към бизнеса -  проектиране и изграждане на сглобяеми къщи. Сглобяемите къщи са по-нови за българския пазар, казва той. Но ако се разходите по Стара планина, в Родопите – всички къщи от плет и кирпич са сглобяеми.  6 къщи е построил екипът на Пеню Пенев – три от тях са край Варна. Предстои изграждането и на селище в село Бенковски от сглобяеми къщи. Технологията, която изполва не е непозната, а комбинира  различни материали  по нов начин.

Какво представлява изграждането на къщите, които правите - от основата до покрива?

-  Отливат се основи, в зависимост от това какъв е проекта, защото всеки район има изисквания. От една страна - земетръсните изисквания, от друга - зависи каква е почвата. Конструкторът смята какъв ще бъде фундамента и върху него ние слагаме стоманена конструкция, опаковаме я от двете страни с плоскости, като сме ползвали много технологии - примерно гипсофазер, OSB за външната страна. За новата къща, която ще правим, ще използваме така наречените сандвич панели, защото това е един завършен продукт с много високи изолационни свойства и в същото време е прахово боядисан. Вътре пълним с изолационна вата и слагаме гипсокартон от вътрешната страна.

Колко дебела става една стена?

- Нашите стени са дебели - до 50 см. 30 см - вата, 10 см - термопанел и гипсокартон -  всички тези неща правят къщата почти енергийно независима. По същия начин както са направени стените, правим и покрива. В сглобяемата къща температурата е еднаква навсякъде. Ако една къща е от стоманобетон - там където е изолацията е по-топло, там където има бетон е по-студено. В в сглобяемите къщи, които правим няма влага. Когато няма студопоглъщащи елементи, какъвто е бетона - няма и условия за конденз.

За колко време се построява такава къща?

- Ако инвеститора е подготвил цялата сума за къщата  - примерно, ако е двуетажна къща - за три месеца. Едноетажна къща може да се направи и за един месец, да кажем за 100 кв. къща.

Достатъчно устойчива ли е сглобяемата къща?

- Да, но защо трябва да правим вечна къща? За колко време? Къщата трябва да обслужва един човешки живот, но не целия. Трябва да разберем, че нашите нужди се променят във времето, а къщата е най-пасивната инвестиция. Ако ти имаш нужда от една къща с една спалня - взимаш такава къща. След това ти се раждат деца и взимаш къща с три спални. След това децата си отиват, пак продаваш и купуваш къща с една спалня. Това е много трудно да го проумее българинът. Ние строим за децата и за внуците и за това в България е този проблем. Разходете се и ще видите колко пенсионери живеят в огромни апартаменти или в огромни къщи съвсем сами. Докато в по-развитите държави, когато един човек се пенсионира, първата му работа е да разчисти тези имоти, защото те му тежат и като бюджет.

И това е целта на нашето занятие - да убедим хората, че в края на краищата  това е пътя. Защото нашите къщи стават много бързо, веднага влизаш да  живееш в тях, няма нужда да съхнат и да им се правят други операции.

Колко струва една сглобяема къща?

- Колкото една масивна, но става бързо и е с много по-добри показатели.


ВИЖТЕ ОЩЕ

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му - бивши IT специалисти. Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. Те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Бабините черги влизат в дома ни?

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и..

публикувано на 12.07.18 в 17:20

Как да съхраним коженото яке през лятото?

Да обичаш   миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на..

обновено на 12.07.18 в 11:49

Какво подаряват свекървите?

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й. Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални..

публикувано на 11.07.18 в 13:30

Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла,..

публикувано на 11.07.18 в 08:45

Божидар Чапаров: Искаме "Спартак" да развива детско – юношеската школа

"Стадион „Спартак” е част от една сага, която е започнала преди 10-12 години. Тогава при управлението на един друг кмет в друг състав на общински съвет, с друг председател на ОбС се взема решение общината да стане съакционер в едно дружество, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на Комисията по благоустройство и..

публикувано на 10.07.18 в 16:25

Грамотен ли е българинът?

Има ли проблем с правилното и грамотно писане българинът? На какво се дължат все по-многобройните двойки на матурата по български език и литература? Кой е отговорен за ненаучените уроци – ученици, родители, учители? Отговори на тези въпроси потърсихме от Евелина Гечева – от образователния портал „Академика БГ“, който за пореден път проведе..

публикувано на 10.07.18 в 10:00