Сглобяемите къщи - бързи, икономични и удобни

| обновено на 09.10.17 в 15:01
Пеню Пенев
Снимка: Радио Варна

Бърз дом или модерна къща от 21 век – и двете са валидни за сглобяемите къщи, които прави Пеню Пенев / на  снимките/. По професия е интериорен дизайнер, но от няколко години  добавя към бизнеса -  проектиране и изграждане на сглобяеми къщи. Сглобяемите къщи са по-нови за българския пазар, казва той. Но ако се разходите по Стара планина, в Родопите – всички къщи от плет и кирпич са сглобяеми.  6 къщи е построил екипът на Пеню Пенев – три от тях са край Варна. Предстои изграждането и на селище в село Бенковски от сглобяеми къщи. Технологията, която изполва не е непозната, а комбинира  различни материали  по нов начин.

Какво представлява изграждането на къщите, които правите - от основата до покрива?

-  Отливат се основи, в зависимост от това какъв е проекта, защото всеки район има изисквания. От една страна - земетръсните изисквания, от друга - зависи каква е почвата. Конструкторът смята какъв ще бъде фундамента и върху него ние слагаме стоманена конструкция, опаковаме я от двете страни с плоскости, като сме ползвали много технологии - примерно гипсофазер, OSB за външната страна. За новата къща, която ще правим, ще използваме така наречените сандвич панели, защото това е един завършен продукт с много високи изолационни свойства и в същото време е прахово боядисан. Вътре пълним с изолационна вата и слагаме гипсокартон от вътрешната страна.

Колко дебела става една стена?

- Нашите стени са дебели - до 50 см. 30 см - вата, 10 см - термопанел и гипсокартон -  всички тези неща правят къщата почти енергийно независима. По същия начин както са направени стените, правим и покрива. В сглобяемата къща температурата е еднаква навсякъде. Ако една къща е от стоманобетон - там където е изолацията е по-топло, там където има бетон е по-студено. В в сглобяемите къщи, които правим няма влага. Когато няма студопоглъщащи елементи, какъвто е бетона - няма и условия за конденз.

За колко време се построява такава къща?

- Ако инвеститора е подготвил цялата сума за къщата  - примерно, ако е двуетажна къща - за три месеца. Едноетажна къща може да се направи и за един месец, да кажем за 100 кв. къща.

Достатъчно устойчива ли е сглобяемата къща?

- Да, но защо трябва да правим вечна къща? За колко време? Къщата трябва да обслужва един човешки живот, но не целия. Трябва да разберем, че нашите нужди се променят във времето, а къщата е най-пасивната инвестиция. Ако ти имаш нужда от една къща с една спалня - взимаш такава къща. След това ти се раждат деца и взимаш къща с три спални. След това децата си отиват, пак продаваш и купуваш къща с една спалня. Това е много трудно да го проумее българинът. Ние строим за децата и за внуците и за това в България е този проблем. Разходете се и ще видите колко пенсионери живеят в огромни апартаменти или в огромни къщи съвсем сами. Докато в по-развитите държави, когато един човек се пенсионира, първата му работа е да разчисти тези имоти, защото те му тежат и като бюджет.

И това е целта на нашето занятие - да убедим хората, че в края на краищата  това е пътя. Защото нашите къщи стават много бързо, веднага влизаш да  живееш в тях, няма нужда да съхнат и да им се правят други операции.

Колко струва една сглобяема къща?

- Колкото една масивна, но става бързо и е с много по-добри показатели.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи преобразяват сграда на Летище Варна

„Ние оставяме летището в сърцето на всеки пътник” под това мото преминава конкурсът „Art Airport Challenge”, в който се приканват кандидати да изрисуват с графити една от стените на летищна сграда. Петима автори ще бъдат избрани, за да осъществят проекта си на пролет, каза за Радио Варна Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на фирмата..

публикувано на 18.12.17 в 09:28

Светът дойде при мен

Баба Рада е медийната звезда на село Солник. Само преди месец навърши 80 години, но не спира да има идеи как да направи светът по-добър. А че идеите се сбъдват – това се доказва с хилядите туристи, посетили за четвърт век нейния дом. Преди години тя сама изработвала традиционни български носии и смята, че нейни накити и пояси има по целия свят. Тя..

обновено на 18.12.17 в 04:58

Победителят в детския конкурс на Радио Варна

Да рисуваш с любов - това правят в семейството на победителката в конкурса за детска рисунка на Радио Варна "Подаръци ще има " Калина Петрова от Бургас. Тя е само на 9 години,обича да играе и да чете книги, мечтае да направи снежни човеци реално, но когато ги няма, рисува върху белия лист.  Тя не посещава професионално школи по рисуване, но се учи от..

обновено на 17.12.17 в 20:30

Усмихнатите личица на Елена от Украйна

Тя е на 70 години, не спира да се усмихва, да работи и да се стреми да прави добро. Така се чувства щастлива. Родена е в Донбас, Украйна. Там среща голямата си любов и идва във Варна, защото той е роден в морската столица. По професия е пианист. Но поради разделението на бившия СССР и напрежението в Украйна, не признават стажа й във втората й..

обновено на 16.12.17 в 08:54

От Айфеловата кула до Бърдарево

Красотата на природата, тишината и спокойствието – това са част от нещата, които връщат в родния край Катя. Водена от желанието за свобода, тя е от първите българи, които тръгват да я търсят по света.   Завършва програмиране, работи на много места, включително заема и ръководни постове. Зад граница среща своята половинка  Ерве, който е..

обновено на 16.12.17 в 05:50

Биляна Раева: Проектите от младежката столица продължават и през 2018 г.

Варна - европейската младежка столица за 2017 г. официално се разделя с титлата си на 15 декември, когато символично ще връчи ключа португалския град Кашкайш ключа за Европейска младежка столица през 2018г. Равносметката сочи над 140 реализирани проекта във Варна, сред които обособяването на т.нар. творчески квартал „Таляна“,  библиотеката на..

публикувано на 15.12.17 в 13:00

Кът на славата ще правят във Варна

Момчил Кръстев е член на клуб „Осми Приморски пехотен полк“, който започва кампания за събиране на запазени вещи, снимки, униформи от наследници на един от първите осем полка в България. Регионалният клуб е към национално дружество "Традиция", сформирано на 10 януари 1991 год в София. Инициаторите създават кът на славата на полка,..

публикувано на 13.12.17 в 17:00