Сглобяемите къщи - бързи, икономични и удобни

| обновено на 09.10.17 в 15:01
Пеню Пенев
Снимка: Радио Варна

Бърз дом или модерна къща от 21 век – и двете са валидни за сглобяемите къщи, които прави Пеню Пенев / на  снимките/. По професия е интериорен дизайнер, но от няколко години  добавя към бизнеса -  проектиране и изграждане на сглобяеми къщи. Сглобяемите къщи са по-нови за българския пазар, казва той. Но ако се разходите по Стара планина, в Родопите – всички къщи от плет и кирпич са сглобяеми.  6 къщи е построил екипът на Пеню Пенев – три от тях са край Варна. Предстои изграждането и на селище в село Бенковски от сглобяеми къщи. Технологията, която изполва не е непозната, а комбинира  различни материали  по нов начин.

Какво представлява изграждането на къщите, които правите - от основата до покрива?

-  Отливат се основи, в зависимост от това какъв е проекта, защото всеки район има изисквания. От една страна - земетръсните изисквания, от друга - зависи каква е почвата. Конструкторът смята какъв ще бъде фундамента и върху него ние слагаме стоманена конструкция, опаковаме я от двете страни с плоскости, като сме ползвали много технологии - примерно гипсофазер, OSB за външната страна. За новата къща, която ще правим, ще използваме така наречените сандвич панели, защото това е един завършен продукт с много високи изолационни свойства и в същото време е прахово боядисан. Вътре пълним с изолационна вата и слагаме гипсокартон от вътрешната страна.

Колко дебела става една стена?

- Нашите стени са дебели - до 50 см. 30 см - вата, 10 см - термопанел и гипсокартон -  всички тези неща правят къщата почти енергийно независима. По същия начин както са направени стените, правим и покрива. В сглобяемата къща температурата е еднаква навсякъде. Ако една къща е от стоманобетон - там където е изолацията е по-топло, там където има бетон е по-студено. В в сглобяемите къщи, които правим няма влага. Когато няма студопоглъщащи елементи, какъвто е бетона - няма и условия за конденз.

За колко време се построява такава къща?

- Ако инвеститора е подготвил цялата сума за къщата  - примерно, ако е двуетажна къща - за три месеца. Едноетажна къща може да се направи и за един месец, да кажем за 100 кв. къща.

Достатъчно устойчива ли е сглобяемата къща?

- Да, но защо трябва да правим вечна къща? За колко време? Къщата трябва да обслужва един човешки живот, но не целия. Трябва да разберем, че нашите нужди се променят във времето, а къщата е най-пасивната инвестиция. Ако ти имаш нужда от една къща с една спалня - взимаш такава къща. След това ти се раждат деца и взимаш къща с три спални. След това децата си отиват, пак продаваш и купуваш къща с една спалня. Това е много трудно да го проумее българинът. Ние строим за децата и за внуците и за това в България е този проблем. Разходете се и ще видите колко пенсионери живеят в огромни апартаменти или в огромни къщи съвсем сами. Докато в по-развитите държави, когато един човек се пенсионира, първата му работа е да разчисти тези имоти, защото те му тежат и като бюджет.

И това е целта на нашето занятие - да убедим хората, че в края на краищата  това е пътя. Защото нашите къщи стават много бързо, веднага влизаш да  живееш в тях, няма нужда да съхнат и да им се правят други операции.

Колко струва една сглобяема къща?

- Колкото една масивна, но става бързо и е с много по-добри показатели.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Димитров

Банкер или готвач - за избора на Димитър Димитров

Да си шеф готвач на четири заведения означава тежък работен ден, постоянно движение, военна дисциплина и късно прибиране у дома. Такова е ежедневието на  37-годишния  Димитър Димитров. Той е главен готвач във Варна на 4 ресторанта от верига, вече 8 години. Толкова е зает, че днес няма да има време да отпразнува с колегите си от други..

обновено на 20.10.17 в 10:22

Еколози: Пластмасовите еднократни чаши не се рециклират, заменете ги с порцеланови или метални

Премахване на пластмасовите чашки за еднократна употреба от варненските детски градини и замяната им с лесните за стерилизацая и нечупливи от инокс. Това е целта на мисията „ Аз избирам чашата за многократна употреба “ на варненския Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) http://ecovarna.info/node/200 . Те обединиха усилията..

публикувано на 19.10.17 в 16:28

Актьори без маски в кадрите на фотографа Веселин Василев

“Понякога завиждам на фотографите, те могат в 1/125 sес. да разкажат повече за човека, отколкото аз в 30 страници,” твърди американският писател от арменски произход Уилям Сароян. Наративът от снимки, които прави фотографът Веселин Василев , е обаятелен. Също като актьорите в неговите кадри, завладени от театралната магия: излъчващи и даряващи..

публикувано на 19.10.17 в 10:23

Подаръци от душа и сърце, изработени от сръчни ръце

  Подаръците са нещо, без което не можем. Заради радостта, която доставят, поради вниманието, с което са избрани. Не винаги изборът на подарък е лесна задача. Наскоро погледът ми се спря на едно кокетно магазинче с ръчно направени продукти. Такива, които имат душа и сърце, защото са изработени с мерак от сръчни ръце. Тези на Фантима Иванова . Ваня..

публикувано на 18.10.17 в 10:12

Адреналинът да караш яхта

15-годишната Ванеса Атанасова и 16-годишният Симеон Нейков са най-новият екипаж, обучен по проекта на Яхт клуб "Кап. Г. Георгиев - Порт Варна" "Плавай с нас". 40 младежи от варненските училища и университети на възраст между 15 и 20 години се включиха в проекта това лято. Екстремният ветроходен курс започна с теоретични занятия - обучение по..

публикувано на 17.10.17 в 11:54

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?... За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е..

публикувано на 16.10.17 в 11:05

Илиян Метев: „Въпреки че имахме сценарий, подходът към снимките беше документален.”

Филмът „3/4“ на българския режисьор Илиян Метев е един от тези филми, които се помнят и те карат да се връщаш към тях. Той пристигна във Варна на 35-я фестивал на българския игрален филм „Златна роза”, след като спечели Голямата награда „Златен леопард“ от 70-ото юбилейно издание на престижния международен кинофестивал в Локарно, Швейцария. Не..

публикувано на 14.10.17 в 15:52