Сглобяемите къщи - бързи, икономични и удобни

| обновено на 09.10.17 в 15:01
Пеню Пенев
Снимка: Радио Варна

Бърз дом или модерна къща от 21 век – и двете са валидни за сглобяемите къщи, които прави Пеню Пенев / на  снимките/. По професия е интериорен дизайнер, но от няколко години  добавя към бизнеса -  проектиране и изграждане на сглобяеми къщи. Сглобяемите къщи са по-нови за българския пазар, казва той. Но ако се разходите по Стара планина, в Родопите – всички къщи от плет и кирпич са сглобяеми.  6 къщи е построил екипът на Пеню Пенев – три от тях са край Варна. Предстои изграждането и на селище в село Бенковски от сглобяеми къщи. Технологията, която изполва не е непозната, а комбинира  различни материали  по нов начин.

Какво представлява изграждането на къщите, които правите - от основата до покрива?

-  Отливат се основи, в зависимост от това какъв е проекта, защото всеки район има изисквания. От една страна - земетръсните изисквания, от друга - зависи каква е почвата. Конструкторът смята какъв ще бъде фундамента и върху него ние слагаме стоманена конструкция, опаковаме я от двете страни с плоскости, като сме ползвали много технологии - примерно гипсофазер, OSB за външната страна. За новата къща, която ще правим, ще използваме така наречените сандвич панели, защото това е един завършен продукт с много високи изолационни свойства и в същото време е прахово боядисан. Вътре пълним с изолационна вата и слагаме гипсокартон от вътрешната страна.

Колко дебела става една стена?

- Нашите стени са дебели - до 50 см. 30 см - вата, 10 см - термопанел и гипсокартон -  всички тези неща правят къщата почти енергийно независима. По същия начин както са направени стените, правим и покрива. В сглобяемата къща температурата е еднаква навсякъде. Ако една къща е от стоманобетон - там където е изолацията е по-топло, там където има бетон е по-студено. В в сглобяемите къщи, които правим няма влага. Когато няма студопоглъщащи елементи, какъвто е бетона - няма и условия за конденз.

За колко време се построява такава къща?

- Ако инвеститора е подготвил цялата сума за къщата  - примерно, ако е двуетажна къща - за три месеца. Едноетажна къща може да се направи и за един месец, да кажем за 100 кв. къща.

Достатъчно устойчива ли е сглобяемата къща?

- Да, но защо трябва да правим вечна къща? За колко време? Къщата трябва да обслужва един човешки живот, но не целия. Трябва да разберем, че нашите нужди се променят във времето, а къщата е най-пасивната инвестиция. Ако ти имаш нужда от една къща с една спалня - взимаш такава къща. След това ти се раждат деца и взимаш къща с три спални. След това децата си отиват, пак продаваш и купуваш къща с една спалня. Това е много трудно да го проумее българинът. Ние строим за децата и за внуците и за това в България е този проблем. Разходете се и ще видите колко пенсионери живеят в огромни апартаменти или в огромни къщи съвсем сами. Докато в по-развитите държави, когато един човек се пенсионира, първата му работа е да разчисти тези имоти, защото те му тежат и като бюджет.

И това е целта на нашето занятие - да убедим хората, че в края на краищата  това е пътя. Защото нашите къщи стават много бързо, веднага влизаш да  живееш в тях, няма нужда да съхнат и да им се правят други операции.

Колко струва една сглобяема къща?

- Колкото една масивна, но става бързо и е с много по-добри показатели.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Един град на морето не е провинция

Това споделя варненският художник Веселин Костадинов, който откри изложба в Градската художествена галерия " Борис Георгиев". Творецът е скулптор, който изразява идеите си с различни материали. Член е на Международната асоциация за пластични изкуства и има много участия по света. Стреми се никога да не се повтаря и се опитва да постигне..

публикувано на 24.03.18 в 17:50

Флора Начева с изложба "Преоткриване" в Община Балчик

От 23 март до края на месеца във фоайето на Община Балчик е подредена изложбата – живопис „Преоткриване“ на Флора Начева. По професия балчиклийката е детска учителка, директор на детска градина в село Стражица, но съкровената и мечта е да рисува. Поводът за „нейното преоткриване“ е 60-ата и годишнина.С авторката разговаря кореспондентът на..

публикувано на 23.03.18 в 16:33

Ирина Недева: "Фалшивите новини са част от променената реалност"

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) изготви позиция по отношение на противодействието на феномена „фалшиви новини“. Тази позиция е резултат от консултация с всички 20 национални секции, а процесът е координиран от Ирина Недева, председател на българската секция на АЕЖ. С решение на Конгреса на АЕЖ през ноември 2017 във Вилнюс, Недева беше..

публикувано на 23.03.18 в 16:05

Откриват паметник на Вълчан войвода

Паметник на легендарния Вълчан Войвода ще бъде открит в неделя в Девня. Събитието е от 12 часа във възрожденския кът на парк „Разсадника“. Ще участват Клуб за възстановки „Миноносец Дръзки“ – гр. Варна и група за патриотични песни към читалище  „Просвета 1900“ –  Девня. Кой е Вълчан войвода разказва пред Габриела Гаврилова Васил Гинев,..

публикувано на 23.03.18 в 09:15

Честит празник на метеоролозите!

Хората се опитват да предсказват времето в продължение на хилядолетия. Още през 650 г.пр.н.е. във Вавилон се опиват да предсказват времето по облаците и с помощта на астрология. Древните методи за прогнозиране на времето обикновено разчитат на наблюдаваните модели на събития, наричани също разпознаване на образи. Например, може да се отбележи, че..

публикувано на 23.03.18 в 08:49

Петиция за българския език влезе Европейския парламент

Асоциацията на българските училища в чужбина внесе в Европейския парламент петиция, в която настоява българските деца, които живеят в чужбина да могат да полагат изпит и по български език. Българският е от езиците, които не могат да бъдат избирани като чужд език в Европейския съюз. Избираеми езици са само английски, френски, немски, испански и..

публикувано на 22.03.18 в 11:29
капитан Мирослав Трифонов

Капитан Мирослав Трифонов: Оркестърът на ВМС свири еднакво добре и Моцарт, и Майкъл Джексън

Представителният духов оркестър на ВМС навърши 134 години от своето създаване. Началото е в Русе през 1884 година, а първите десетилетия ръководителите на оркестъра са от Чехия. Изключително богат е репертоарът на формацията, който включва над 2500 заглавия. Годишнината бе повод да поканим диригента на оркестъра на ВМС капитан Мирослав Трифонов, който..

публикувано на 22.03.18 в 10:25