Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сглобяемите къщи - бързи, икономични и удобни

| обновено на 09.10.17 в 15:01
9
Пеню Пенев
Снимка: Радио Варна

Бърз дом или модерна къща от 21 век – и двете са валидни за сглобяемите къщи, които прави Пеню Пенев / на  снимките/. По професия е интериорен дизайнер, но от няколко години  добавя към бизнеса -  проектиране и изграждане на сглобяеми къщи. Сглобяемите къщи са по-нови за българския пазар, казва той. Но ако се разходите по Стара планина, в Родопите – всички къщи от плет и кирпич са сглобяеми.  6 къщи е построил екипът на Пеню Пенев – три от тях са край Варна. Предстои изграждането и на селище в село Бенковски от сглобяеми къщи. Технологията, която изполва не е непозната, а комбинира  различни материали  по нов начин.

Какво представлява изграждането на къщите, които правите - от основата до покрива?

-  Отливат се основи, в зависимост от това какъв е проекта, защото всеки район има изисквания. От една страна - земетръсните изисквания, от друга - зависи каква е почвата. Конструкторът смята какъв ще бъде фундамента и върху него ние слагаме стоманена конструкция, опаковаме я от двете страни с плоскости, като сме ползвали много технологии - примерно гипсофазер, OSB за външната страна. За новата къща, която ще правим, ще използваме така наречените сандвич панели, защото това е един завършен продукт с много високи изолационни свойства и в същото време е прахово боядисан. Вътре пълним с изолационна вата и слагаме гипсокартон от вътрешната страна.

Колко дебела става една стена?

- Нашите стени са дебели - до 50 см. 30 см - вата, 10 см - термопанел и гипсокартон -  всички тези неща правят къщата почти енергийно независима. По същия начин както са направени стените, правим и покрива. В сглобяемата къща температурата е еднаква навсякъде. Ако една къща е от стоманобетон - там където е изолацията е по-топло, там където има бетон е по-студено. В в сглобяемите къщи, които правим няма влага. Когато няма студопоглъщащи елементи, какъвто е бетона - няма и условия за конденз.

За колко време се построява такава къща?

- Ако инвеститора е подготвил цялата сума за къщата  - примерно, ако е двуетажна къща - за три месеца. Едноетажна къща може да се направи и за един месец, да кажем за 100 кв. къща.

Достатъчно устойчива ли е сглобяемата къща?

- Да, но защо трябва да правим вечна къща? За колко време? Къщата трябва да обслужва един човешки живот, но не целия. Трябва да разберем, че нашите нужди се променят във времето, а къщата е най-пасивната инвестиция. Ако ти имаш нужда от една къща с една спалня - взимаш такава къща. След това ти се раждат деца и взимаш къща с три спални. След това децата си отиват, пак продаваш и купуваш къща с една спалня. Това е много трудно да го проумее българинът. Ние строим за децата и за внуците и за това в България е този проблем. Разходете се и ще видите колко пенсионери живеят в огромни апартаменти или в огромни къщи съвсем сами. Докато в по-развитите държави, когато един човек се пенсионира, първата му работа е да разчисти тези имоти, защото те му тежат и като бюджет.

И това е целта на нашето занятие - да убедим хората, че в края на краищата  това е пътя. Защото нашите къщи стават много бързо, веднага влизаш да  живееш в тях, няма нужда да съхнат и да им се правят други операции.

Колко струва една сглобяема къща?

- Колкото една масивна, но става бързо и е с много по-добри показатели.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Естествено пространство във варненската Градска галерия

Проектът “Естествено пространство” на художници от Австрия и други страни, сред които и България, гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна. 16 автори се представят в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в..

публикувано на 28.03.24 в 08:45

Учени: Плаващи платформи - най-добрият вариант за ветрогенератори в Черно море

Единствената възможност за изграждане на ветрогенератори в Черно море е те да бъдат разположени на плаващи платформи. Това каза за Радио Варна директорът на Центъра по хидро- и аеродинамика към БАН във Варна доц. Николай Марков. Той уточни, че тези плаващи платформи трябва да имат специфични характеристики, съобразени с условията в Черно море. В..

публикувано на 27.03.24 в 09:49

Sean Killian (VIO-LENCE): Хората сами се вкарват в проблеми, когато изказват мненията си в социалните медии

Интервю с Sean Killian (VIO-LENCE) На 29 март за първи път траш култът от Бей Ериа VIO-LENCE ще направи концерт в България. Поканата е от „BGTSC”, мястото – клуб „Mixtape 5”. От средата на 80-те до днес VIO-LENCE успяват да издадат само три албум, но те и до днес са сочени от маниаците като образци на траша. От състава в..

публикувано на 27.03.24 в 09:05

Изостава ли екочасовникът в морския туризъм?

800 000 години въглеродните емисии не са надвишавали 300 ppm, а вече сме на 420. За рекордно високите стойности алармира Апостол Пенков, варненският посланик в Европейския климатичен пакт.  В поредния епизод на подкаста "Европа: Ново поколение" показваме последиците от климатичните промени върху морския ни туризъм. С увеличение на нивата на..

публикувано на 26.03.24 в 10:44

Предстои четвъртото "Биенале на илюстрацията"

"Биенале на илюстрацията" прави своята дебютна излoжба през 2018 година. То е продължение на изложбата "Милениум" (2017 г.) и работата на сайта "Българска илюстрация". Основната движеща сила е илюстраторът Милена Радева, създател на сайта "Българска илюстрация", която активно работи не само в сферата на илюстрацията, но и в организирането на различни..

публикувано на 26.03.24 в 09:05
Георги Милков

Георги Милков и историите от ръчния му багаж

Журналистът Георги Милков представи книгата си "Истории от ръчния багажник" във Варна. Той открехва вратата към срещите си с емблематични личности и споделя преживяванията си от най-горещите точки на света. Казва, че през срещите му идват и най-добрите преживявания. Има и истории, които никога няма да разкаже.  С Георги Милков разговаря Мартин Николов...

публикувано на 25.03.24 в 09:05

Бранимир Балачев: Преговорите за ротацията вече са без крайни срокове

Никой вече не поставя срокове за съставяне на ново правителство. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ варненският депутат от ГЕРБ/СДС адв. Бранимир Балачев. По думите му определените крайни срокове са донесли повече негативи отколкото позитиви. „Идеята беше този процес да завърши максимално бързо, но това от своя страна..

публикувано на 23.03.24 в 14:31