Зареждащият път Камино

| обновено на 08.10.17 в 08:15

През вековете пътят Ел Камино е бил изминат от хора с различни професии и социален статус, с различно обществено влияние. По него са вървели както забележителни личности в световната история, като Карл Велики, крал Алфонсо II, папа Каликст, така и фермери, свещеници, просяци и пътешественици.

През октомври 1987 г. Камино де Сантяго е обявен за първия европейски културен маршрут от Съвета на Европа. Той е част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Френският маршрут на Ел Камино е най-популярeн за туристите, решили да осъществят едно от най-забележителните пътешествия в живота си. Той е с дължина 780 км. и започва от Сен Жан-Пие-дьо-Пор във Франция, преминава през Пиренеите и почти цяла Северна Испания, и достига до Сантяго де Компостела. Налице са още десетки маршрути, започващи от три различни държави – Франция, Испания и Португалия. Oсновно предизвикателство за успешния преход е дългото разстояние, което трябва да се измине в продължение на няколко дни. В случай, че изминете 100 км. пеша или 200 км. с велосипед или на кон, получавате сертификат „Компостела”.

Гинка Желязкова е адвокат от Варна. Решава, че има силите и желанието да измине Ел Камино. Отнема й един месец. Ваня Славова я попита за мотивите, с които е взела това решение:Снимка

През последните години имах усещането, че тъпча на едно място. Имах нужда от презареждане.

И как се почувствахте? Този път подейства ли Ви презареждащо?

Чувствам се изключително добре. Доказах на себе си, че мога и че трябва да продължа напред. На пътя нямаше намусени, нямаше сърдити хора. Особено вечер, когато се събирахме на местата за нощувка, се пееха песни. Беше много емоционално.

До днес 53-ма българи са изминали традиционния път на Камино - Франсес. Статистиката се води от една българка, чийто живот се е променил след като самата тя изминава този път. Сега тя заедно със своя приятел, когото е срещнала на този път, имат хостел, където посрещат пилигрими.

Колко време Ви отне това пътуване?

За мен Камино  продължи 1 месец. Почивала съм само един ден по здравословен проблем заради крака си. Ежедневно изминавах 25-30 километра. Имаше и дни с по-малко километри...

СнимкаТруден ли е пътят?

Не мога да кажа, че е много труден. Но ако човек започне от началната точка, трябва да премине едно разстояние от 28 километра през Пиренеите, да се изкачи от надморска височина 200 метра до 1700 и обратно да слезе на 1000. Преходът беше изключително труден, но не е невъзможно!

Моят съвет е, ако човек е готов, да тръгне сам. По пътя срещнах и групи, кой както прецени. По трасето има места за спане. Помещенията за спане са общи. Спала съм и в спални с 60 човека, и в такива с 10. Това зависи от типа собственост - има и общински, има и такива, които се поддържат от доброволци. Пътят Камино през 1987 година е обявен от Европейския съвет за най-стария културен  маршрут на Европа и в последните години той е много посещаван.

Какви финансови средства са необходими за подобно пътуване?

В най-общи линии - човек може с 10-15 евро на ден. Всичко зависи от самия теб. По пътя има магазинчета и всичко е осигурено. Аз самата ядях ядки и малки енергийни блокчета. Носех много вода. Вечер в местата за спане имаше кухни, където всеки може сам да си приготви храна. Може да си купиш за  около 7 евро така нареченото пилигримско меню. Всичко е много добре уредено. Ако съм жива и здрава, ще повторя пътя Камино.

СнимкаПрепоръчвате го и на ваши близки?

Препоръчвам го на тези, които са убедени, че искат да го направят и имат най-вече вярата в себе си. Аз бях убедена, че искам и мога да го направя.

Когато на 6-стия или 7-смия ден бях много уморена, а и времето беше доста мрачно, срещнах едно малко кученце на мястото, където бях спряла за почивка. Аз много обичам кучетата, имам и домашен любимец. Говорех му като на моето куче. То само се въртеше около краката ми и когато тръгнах отново на път, то вървеше пред мен и се обръщаше да ме потърси, ако бях много изостанала. Вървя с мен до следващото населено място и там се върна обратно.

За мен това беше знак, че трябва да продължа.

Цялото интервю с Гинка Желязкова може да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи преобразяват сграда на Летище Варна

„Ние оставяме летището в сърцето на всеки пътник” под това мото преминава конкурсът „Art Airport Challenge”, в който се приканват кандидати да изрисуват с графити една от стените на летищна сграда. Петима автори ще бъдат избрани, за да осъществят проекта си на пролет, каза за Радио Варна Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на фирмата..

публикувано на 18.12.17 в 09:28

Светът дойде при мен

Баба Рада е медийната звезда на село Солник. Само преди месец навърши 80 години, но не спира да има идеи как да направи светът по-добър. А че идеите се сбъдват – това се доказва с хилядите туристи, посетили за четвърт век нейния дом. Преди години тя сама изработвала традиционни български носии и смята, че нейни накити и пояси има по целия свят. Тя..

обновено на 18.12.17 в 04:58

Победителят в детския конкурс на Радио Варна

Да рисуваш с любов - това правят в семейството на победителката в конкурса за детска рисунка на Радио Варна "Подаръци ще има " Калина Петрова от Бургас. Тя е само на 9 години,обича да играе и да чете книги, мечтае да направи снежни човеци реално, но когато ги няма, рисува върху белия лист.  Тя не посещава професионално школи по рисуване, но се учи от..

обновено на 17.12.17 в 20:30

Усмихнатите личица на Елена от Украйна

Тя е на 70 години, не спира да се усмихва, да работи и да се стреми да прави добро. Така се чувства щастлива. Родена е в Донбас, Украйна. Там среща голямата си любов и идва във Варна, защото той е роден в морската столица. По професия е пианист. Но поради разделението на бившия СССР и напрежението в Украйна, не признават стажа й във втората й..

обновено на 16.12.17 в 08:54

От Айфеловата кула до Бърдарево

Красотата на природата, тишината и спокойствието – това са част от нещата, които връщат в родния край Катя. Водена от желанието за свобода, тя е от първите българи, които тръгват да я търсят по света.   Завършва програмиране, работи на много места, включително заема и ръководни постове. Зад граница среща своята половинка  Ерве, който е..

обновено на 16.12.17 в 05:50

Биляна Раева: Проектите от младежката столица продължават и през 2018 г.

Варна - европейската младежка столица за 2017 г. официално се разделя с титлата си на 15 декември, когато символично ще връчи ключа португалския град Кашкайш ключа за Европейска младежка столица през 2018г. Равносметката сочи над 140 реализирани проекта във Варна, сред които обособяването на т.нар. творчески квартал „Таляна“,  библиотеката на..

публикувано на 15.12.17 в 13:00

Кът на славата ще правят във Варна

Момчил Кръстев е член на клуб „Осми Приморски пехотен полк“, който започва кампания за събиране на запазени вещи, снимки, униформи от наследници на един от първите осем полка в България. Регионалният клуб е към национално дружество "Традиция", сформирано на 10 януари 1991 год в София. Инициаторите създават кът на славата на полка,..

публикувано на 13.12.17 в 17:00