Зареждащият път Камино

| обновено на 08.10.17 в 08:15

През вековете пътят Ел Камино е бил изминат от хора с различни професии и социален статус, с различно обществено влияние. По него са вървели както забележителни личности в световната история, като Карл Велики, крал Алфонсо II, папа Каликст, така и фермери, свещеници, просяци и пътешественици.

През октомври 1987 г. Камино де Сантяго е обявен за първия европейски културен маршрут от Съвета на Европа. Той е част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Френският маршрут на Ел Камино е най-популярeн за туристите, решили да осъществят едно от най-забележителните пътешествия в живота си. Той е с дължина 780 км. и започва от Сен Жан-Пие-дьо-Пор във Франция, преминава през Пиренеите и почти цяла Северна Испания, и достига до Сантяго де Компостела. Налице са още десетки маршрути, започващи от три различни държави – Франция, Испания и Португалия. Oсновно предизвикателство за успешния преход е дългото разстояние, което трябва да се измине в продължение на няколко дни. В случай, че изминете 100 км. пеша или 200 км. с велосипед или на кон, получавате сертификат „Компостела”.

Гинка Желязкова е адвокат от Варна. Решава, че има силите и желанието да измине Ел Камино. Отнема й един месец. Ваня Славова я попита за мотивите, с които е взела това решение:Снимка

През последните години имах усещането, че тъпча на едно място. Имах нужда от презареждане.

И как се почувствахте? Този път подейства ли Ви презареждащо?

Чувствам се изключително добре. Доказах на себе си, че мога и че трябва да продължа напред. На пътя нямаше намусени, нямаше сърдити хора. Особено вечер, когато се събирахме на местата за нощувка, се пееха песни. Беше много емоционално.

До днес 53-ма българи са изминали традиционния път на Камино - Франсес. Статистиката се води от една българка, чийто живот се е променил след като самата тя изминава този път. Сега тя заедно със своя приятел, когото е срещнала на този път, имат хостел, където посрещат пилигрими.

Колко време Ви отне това пътуване?

За мен Камино  продължи 1 месец. Почивала съм само един ден по здравословен проблем заради крака си. Ежедневно изминавах 25-30 километра. Имаше и дни с по-малко километри...

СнимкаТруден ли е пътят?

Не мога да кажа, че е много труден. Но ако човек започне от началната точка, трябва да премине едно разстояние от 28 километра през Пиренеите, да се изкачи от надморска височина 200 метра до 1700 и обратно да слезе на 1000. Преходът беше изключително труден, но не е невъзможно!

Моят съвет е, ако човек е готов, да тръгне сам. По пътя срещнах и групи, кой както прецени. По трасето има места за спане. Помещенията за спане са общи. Спала съм и в спални с 60 човека, и в такива с 10. Това зависи от типа собственост - има и общински, има и такива, които се поддържат от доброволци. Пътят Камино през 1987 година е обявен от Европейския съвет за най-стария културен  маршрут на Европа и в последните години той е много посещаван.

Какви финансови средства са необходими за подобно пътуване?

В най-общи линии - човек може с 10-15 евро на ден. Всичко зависи от самия теб. По пътя има магазинчета и всичко е осигурено. Аз самата ядях ядки и малки енергийни блокчета. Носех много вода. Вечер в местата за спане имаше кухни, където всеки може сам да си приготви храна. Може да си купиш за  около 7 евро така нареченото пилигримско меню. Всичко е много добре уредено. Ако съм жива и здрава, ще повторя пътя Камино.

СнимкаПрепоръчвате го и на ваши близки?

Препоръчвам го на тези, които са убедени, че искат да го направят и имат най-вече вярата в себе си. Аз бях убедена, че искам и мога да го направя.

Когато на 6-стия или 7-смия ден бях много уморена, а и времето беше доста мрачно, срещнах едно малко кученце на мястото, където бях спряла за почивка. Аз много обичам кучетата, имам и домашен любимец. Говорех му като на моето куче. То само се въртеше около краката ми и когато тръгнах отново на път, то вървеше пред мен и се обръщаше да ме потърси, ако бях много изостанала. Вървя с мен до следващото населено място и там се върна обратно.

За мен това беше знак, че трябва да продължа.

Цялото интервю с Гинка Желязкова може да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му - бивши IT специалисти. Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. Те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Бабините черги влизат в дома ни?

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и..

публикувано на 12.07.18 в 17:20

Как да съхраним коженото яке през лятото?

Да обичаш   миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на..

обновено на 12.07.18 в 11:49

Какво подаряват свекървите?

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й. Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални..

публикувано на 11.07.18 в 13:30

Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла,..

публикувано на 11.07.18 в 08:45

Божидар Чапаров: Искаме "Спартак" да развива детско – юношеската школа

"Стадион „Спартак” е част от една сага, която е започнала преди 10-12 години. Тогава при управлението на един друг кмет в друг състав на общински съвет, с друг председател на ОбС се взема решение общината да стане съакционер в едно дружество, коментира в предаването "Позиция" на Радио Варна председателят на Комисията по благоустройство и..

публикувано на 10.07.18 в 16:25

Грамотен ли е българинът?

Има ли проблем с правилното и грамотно писане българинът? На какво се дължат все по-многобройните двойки на матурата по български език и литература? Кой е отговорен за ненаучените уроци – ученици, родители, учители? Отговори на тези въпроси потърсихме от Евелина Гечева – от образователния портал „Академика БГ“, който за пореден път проведе..

публикувано на 10.07.18 в 10:00