Зареждащият път Камино

| обновено на 08.10.17 в 08:15

През вековете пътят Ел Камино е бил изминат от хора с различни професии и социален статус, с различно обществено влияние. По него са вървели както забележителни личности в световната история, като Карл Велики, крал Алфонсо II, папа Каликст, така и фермери, свещеници, просяци и пътешественици.

През октомври 1987 г. Камино де Сантяго е обявен за първия европейски културен маршрут от Съвета на Европа. Той е част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Френският маршрут на Ел Камино е най-популярeн за туристите, решили да осъществят едно от най-забележителните пътешествия в живота си. Той е с дължина 780 км. и започва от Сен Жан-Пие-дьо-Пор във Франция, преминава през Пиренеите и почти цяла Северна Испания, и достига до Сантяго де Компостела. Налице са още десетки маршрути, започващи от три различни държави – Франция, Испания и Португалия. Oсновно предизвикателство за успешния преход е дългото разстояние, което трябва да се измине в продължение на няколко дни. В случай, че изминете 100 км. пеша или 200 км. с велосипед или на кон, получавате сертификат „Компостела”.

Гинка Желязкова е адвокат от Варна. Решава, че има силите и желанието да измине Ел Камино. Отнема й един месец. Ваня Славова я попита за мотивите, с които е взела това решение:Снимка

През последните години имах усещането, че тъпча на едно място. Имах нужда от презареждане.

И как се почувствахте? Този път подейства ли Ви презареждащо?

Чувствам се изключително добре. Доказах на себе си, че мога и че трябва да продължа напред. На пътя нямаше намусени, нямаше сърдити хора. Особено вечер, когато се събирахме на местата за нощувка, се пееха песни. Беше много емоционално.

До днес 53-ма българи са изминали традиционния път на Камино - Франсес. Статистиката се води от една българка, чийто живот се е променил след като самата тя изминава този път. Сега тя заедно със своя приятел, когото е срещнала на този път, имат хостел, където посрещат пилигрими.

Колко време Ви отне това пътуване?

За мен Камино  продължи 1 месец. Почивала съм само един ден по здравословен проблем заради крака си. Ежедневно изминавах 25-30 километра. Имаше и дни с по-малко километри...

СнимкаТруден ли е пътят?

Не мога да кажа, че е много труден. Но ако човек започне от началната точка, трябва да премине едно разстояние от 28 километра през Пиренеите, да се изкачи от надморска височина 200 метра до 1700 и обратно да слезе на 1000. Преходът беше изключително труден, но не е невъзможно!

Моят съвет е, ако човек е готов, да тръгне сам. По пътя срещнах и групи, кой както прецени. По трасето има места за спане. Помещенията за спане са общи. Спала съм и в спални с 60 човека, и в такива с 10. Това зависи от типа собственост - има и общински, има и такива, които се поддържат от доброволци. Пътят Камино през 1987 година е обявен от Европейския съвет за най-стария културен  маршрут на Европа и в последните години той е много посещаван.

Какви финансови средства са необходими за подобно пътуване?

В най-общи линии - човек може с 10-15 евро на ден. Всичко зависи от самия теб. По пътя има магазинчета и всичко е осигурено. Аз самата ядях ядки и малки енергийни блокчета. Носех много вода. Вечер в местата за спане имаше кухни, където всеки може сам да си приготви храна. Може да си купиш за  около 7 евро така нареченото пилигримско меню. Всичко е много добре уредено. Ако съм жива и здрава, ще повторя пътя Камино.

СнимкаПрепоръчвате го и на ваши близки?

Препоръчвам го на тези, които са убедени, че искат да го направят и имат най-вече вярата в себе си. Аз бях убедена, че искам и мога да го направя.

Когато на 6-стия или 7-смия ден бях много уморена, а и времето беше доста мрачно, срещнах едно малко кученце на мястото, където бях спряла за почивка. Аз много обичам кучетата, имам и домашен любимец. Говорех му като на моето куче. То само се въртеше около краката ми и когато тръгнах отново на път, то вървеше пред мен и се обръщаше да ме потърси, ако бях много изостанала. Вървя с мен до следващото населено място и там се върна обратно.

За мен това беше знак, че трябва да продължа.

Цялото интервю с Гинка Желязкова може да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Медиация в университета или "Как да водим успешни преговори?"

Икономически университет - Варна и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера“ организират обучение по водене на преговори за студенти. То е насочено към студенти от Икономически университет -  Варна. Темите, включени в програмата, ще помогнат на участниците да идентифицират навреме конфликтните ситуации и ще получат..

обновено на 21.03.18 в 10:33

Има ли грешки в транспортното планиране във Варна?

В транспортното планиране във Варна има много грешки, смята живеещият от няколко години в града руснак Дмитрий Галихин, програмист по професия и гражданин по призвание, той изследва градоустройтвото, там където е решено в полза на пешеходците. Така създава страницата си http://bgurban.com/ , където публикува възможни практически решения,..

публикувано на 20.03.18 в 16:50

Варна с най-младия световен шампион по муай тай

Световният шампион по муай тай Али Юзеир се прибира във Варна тази вечер с полет от София в 19.45 часа. Али е състезател на варненския спортен клуб "Вокил", като в кариерата си е спечелил всичко възможно. Преди три дни грабна и единственият липсващ му трофей - Световната титла на шампионата на планетата в Банког. Негов откривател и личен треньор е Галин..

публикувано на 20.03.18 в 17:00

Емил Михов: Старите киноленти са история, която умира

Емил Михов e професионален фотограф и оператор, който всъщност е завършил история. Той е един от хората, които стоят зад реализацията на първия документален филм за българските индустриалци. За лентата "Дързостта да бъдеш пръв" , която представя историята на Иван Хаджиберов, когото приживе наричали Патриарх на българската индустрия, вече ви..

публикувано на 20.03.18 в 11:00

Човечност и добро сърце

"Моля за повишено внимание на шофьорите! Силният вятър е принудил, идващите от юг ята щъркели да нощуват на земята, а не по клоните на дърветата и стълбовете. Птиците не виждат през нощта, възможно е да излизат на пътя. Моля, внимавайте да не ги нараните!!!" Този призив днес се въртеше в социалните мрежи и събираше адмирации. Човечността, оказа се, я..

публикувано на 19.03.18 в 17:20

ВАРНА-НАСА-ЗВЕЗДИТЕ

Това е заглавието, около което се обединиха младите таланти, спечелили за пореден път одобрението на НАСА. Част от момчетата вече имат достатъчно международен опит и знаят как да представят и своите идеи, и своята страна. Правили са го в Калифорния, Церн, Гърция.... и ще продължат да го правят, защото след събрания опит в екипната работа, търсенето и..

публикувано на 18.03.18 в 15:10

Миро Морски - от "Джанго Зе" до „The Turbans“ в Лондон. Или от "Луди жаби до "Синко мой"

Документалният филм „Синко мой“ на режисьора Павлина Иванова, който вече беше представен в София, ще има своята варненска премиера. Това ще се случи на  на 18 март от 19:00 часа във ФКЦ в рамките на деветото издание на София Филм Фест - Варна. Лентата разказва историята на Мирослав Атанасов – Морски, познат още като вокалист на групата "Джанго Зе"...

публикувано на 16.03.18 в 14:32