Иван Ненков за удоволствието да колекционираш емоции

172 творби на 50 известни български художници показва колекционерът Иван Ненков пред варненската публика. Около 130 живописни платна и 30 скулптури, фотографии, графики и камъни, събрани от природата са експонатите в изложбата, която бе подредена под мотото "30 от 70". Изложбата е юбилейна и показва смисъла от 30 години колекционерска дейност в 70 години живот.

"Тази изложба е продължение на диалога, който аз водя с художниците от много години. Той е и едно взаимно оглеждане. Затова тази изложба е общозначима, но е и много лична и много важна за мен и за голяма част от авторите. Просто исках да направя нещо ценностно, нещо по-различно, нещо предизвикателно и сега то е факт. Затова и избрах нейното показване в Художествената галерия Борис Георгиев - Варна на своя юбилей", споделя Иван Ненков.

СнимкаИнтересът му към изкуството се поражда още в родната Трявна. През 1987 година животът го среща с художника Сашо Анастасов /на снимката вдясно/ и така се ражда страстта му към колекционирането.

Днес Иван Ненков представя събраното за 30 години с много емоция и страст пред публика във Варна. Експонатите в изложбата са разположени в Градската художествена галерия до 8 ноември.

 - 99 процента от творбите, които колекционирам са съвременно изкуство. Някои от авторите станаха вече класици, защото за жалост си отидоха и не са вече между нас. Но всички автори, които имам се познавам лично с тях.Снимка

Любими автори имате ли? 

Имам все пак любими. Те са ми и приятели. Милко Божков, Веселин Начев, Васил Василев, Емил Попов, Сашо Анасатсов, Ангел Станев, Стефан Лютаков.

За първи път ще покажете млад автор на тази изложба

Като колекционер и меценат аз съм длъжен да търся и откривам нови автори, да им помагам по някакъв начин. И този път имах щастието да попадна на млад автор, завършил миналата година Художествената академия в София. Драго Дочев се казва. Видях случайно неговите неща, бях силно впечатлен и пожелах да бъде включен сериозно в цялата експозиция.

С каква цел колекционирате – хоби, инвестиция, меценатство?

Доставям си удоволствие. Значи може да се каже хоби. Инвестиция може би ще бъде за наследниците ми. За жалост те са в чужбина. Меценатство? Да, то е свързано с хобито, но в никакъв случай не е влагане на средства.

Малко колекционери дават публичност на своите занимания. Защо според Вас?

Според мен причините са няколко. Едната е, че това за тях са някакви инвестиции. Другото е, че не всички от тях имат ясен произход на парите. Третото е, че голяма част от тези хора нямат контакт с автора и за това за тях картината е просто една матерлна придобвика. И другото е, че те изпитват страх някой да не ги обере. Те повечето стъпват на стари майстори, чиято цена е вдигната, държат ги по сейфове. Не говоря за Боян Радев който демонстрира своята колекция и аз шапка му свалям.

Голяма ли е Вашата лична колекция?

За тридесет години ... Мисля, че е добра. Снимка


Смятате ли, че изкуството у нас се продава евтино спрямо неговата истинска стойност?

Не. Изкуството не се продава евтино. Смята се, че това му е цената, защото все пак ние трябва да гледаме и какви са доходите на хората. Преди време се смяташе, че една графика трябва да струва около една средна работна заплата, а едно масло трябва да бъде около четири, пет заплати. А в момента цените са много повече от това. Изкуството е действително елитарно и не всеки може да си го позволява, но би трябвало повече хора да могат да си го позволят. Не смятам, че евтино.

Колко от тези автори, които колекционирате са на световно ниво?

На световно ниво силно казано, но на европейско има. Сигурно има от скулпторите, от художниците Милко Божков, Стоян Цанев са на абсолютно европйско ниво, но самите те не търсят изява навън.

             Снимка             Снимка

Това не е ли странно?

За изяви навън трябва да има мениджъри, което в България още не е развито и всеки си е сам и мениджър и търговец и всичко. Има автори, които продават навън, но те задоволяват една много елементарна прослойка в западните страни. Те ги продават много евтино. За мен това не е изкуство. Истинското изкуство ние не го предлагаме навън.

А какво мислите за тези световни търгове на изкуство, където цените удрят тавана? Бизнес ли е повече това?

За мен това е бизнес и за мен там има много небясними неща както при футболистите. Това са нереални неща. Не знам докъде ще се стигне. Какви милиони за картини. За мен това не е нормално.

Удоволствие ли е това Ваше занимание?

Изцяло удоволствие, в което трябва да се работи, много трябва да дадеш от себе си. Но то удоволствието по начало не може без да има взаимност някаква и без да поработиш върху това.

Цялото интервю на Светлана Вълкова можете да чуете в звуковия файл:

Снимка

ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи преобразяват сграда на Летище Варна

„Ние оставяме летището в сърцето на всеки пътник” под това мото преминава конкурсът „Art Airport Challenge”, в който се приканват кандидати да изрисуват с графити една от стените на летищна сграда. Петима автори ще бъдат избрани, за да осъществят проекта си на пролет, каза за Радио Варна Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на фирмата..

публикувано на 18.12.17 в 09:28

Светът дойде при мен

Баба Рада е медийната звезда на село Солник. Само преди месец навърши 80 години, но не спира да има идеи как да направи светът по-добър. А че идеите се сбъдват – това се доказва с хилядите туристи, посетили за четвърт век нейния дом. Преди години тя сама изработвала традиционни български носии и смята, че нейни накити и пояси има по целия свят. Тя..

обновено на 18.12.17 в 04:58

Победителят в детския конкурс на Радио Варна

Да рисуваш с любов - това правят в семейството на победителката в конкурса за детска рисунка на Радио Варна "Подаръци ще има " Калина Петрова от Бургас. Тя е само на 9 години,обича да играе и да чете книги, мечтае да направи снежни човеци реално, но когато ги няма, рисува върху белия лист.  Тя не посещава професионално школи по рисуване, но се учи от..

обновено на 17.12.17 в 20:30

Усмихнатите личица на Елена от Украйна

Тя е на 70 години, не спира да се усмихва, да работи и да се стреми да прави добро. Така се чувства щастлива. Родена е в Донбас, Украйна. Там среща голямата си любов и идва във Варна, защото той е роден в морската столица. По професия е пианист. Но поради разделението на бившия СССР и напрежението в Украйна, не признават стажа й във втората й..

обновено на 16.12.17 в 08:54

От Айфеловата кула до Бърдарево

Красотата на природата, тишината и спокойствието – това са част от нещата, които връщат в родния край Катя. Водена от желанието за свобода, тя е от първите българи, които тръгват да я търсят по света.   Завършва програмиране, работи на много места, включително заема и ръководни постове. Зад граница среща своята половинка  Ерве, който е..

обновено на 16.12.17 в 05:50

Биляна Раева: Проектите от младежката столица продължават и през 2018 г.

Варна - европейската младежка столица за 2017 г. официално се разделя с титлата си на 15 декември, когато символично ще връчи ключа португалския град Кашкайш ключа за Европейска младежка столица през 2018г. Равносметката сочи над 140 реализирани проекта във Варна, сред които обособяването на т.нар. творчески квартал „Таляна“,  библиотеката на..

публикувано на 15.12.17 в 13:00

Кът на славата ще правят във Варна

Момчил Кръстев е член на клуб „Осми Приморски пехотен полк“, който започва кампания за събиране на запазени вещи, снимки, униформи от наследници на един от първите осем полка в България. Регионалният клуб е към национално дружество "Традиция", сформирано на 10 януари 1991 год в София. Инициаторите създават кът на славата на полка,..

публикувано на 13.12.17 в 17:00