Мариян Цветков: Районът около Тепси гьол трябва да се социализира

Районът около единственото карстово езеро по балчишкото крайбрежие трябва да се почисти и да се превърне в подходящо място за отдих. Това предлага Мариян Цветков – специалист в общинско предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство”, известен на балчиклии като каменоделец, разказвач на любопитни истории от близкото и далечно минало на Белия град. Той е един от съставителите на корпоративния календар на Общината за 2017-а година под надслов “Непознатият и познат Балчик”. Месец октомври в него е представен с пейзаж на Тепси гьол. Недобросъвестни граждани са изхвърлили купища строителни материали в района. 

Тепси гьол е първото наименование на езерото, което е с площ около 500 кв.м. Мястото се намира на два километра от Балчик в посока Каварна, от лявата страна на морския път. Водното огледало е на около 300 метра навътре в гората и е единственото останало незасегнато от човешка дейност и свлачища. Предпочитано за водопой на дивите животни. Обитавано е от различни земноводни. В края на 19 век една случка променя името на Дипсиз (бездънен) гьол. През зимата потъва каруца със сватбени дарове – събитие, което дълго време след това привлича интереса на иманярите. Освен това блато в посока Тузлата е имало още две, които са пресъхнали. В противоположната посока, към курорта Албена – местността Златна рибка носи името си от старо сладководно езеро.

Разказвачът на легенди Мариян Цветков търси съмишленици за сформирането на екип, който да се посвети на разкриването на малко познати красиви места в община Балчик, синтезиране на информацията за тях и нейното популяризиране. С него разговаря кореспондентът на Радио Варна в Балчик Албена Иванова:

- Господин Цветков, държите през месец октомври, който е най-цветният месец в природата, да ни разкажете за едно малко познато място, което обаче се вижда, че е било посетено от недобросъвестни хора, изхвърлили боклуците си. Предлагате да се организира уборка, да се социализира мястото около единственото карстово езеро по крайбрежието на община Балчик, наречено Тепси/Дипсиз гьол. Много закътано местенце, но намерено за изхвърлянето на отпадъци.

- Това е последното запазено карстово езеро в община Балчик. Преди това във времето е имало още няколко десетки такива езера, но поради тектонски движения или поради строителни дейности част от тях са пресъхнали. Така нареченият Тепси гьол, а след това по стечение на обстоятелствата, наречен и Дипсиз гьол (бездънен) е водно огледало с около 500 квадратни метра площ, които варират. Поради засушаване понякога се намалява обема. Езерото е интересно за територията на Добруджа и добруджанските гори, които са много сухи. То е карстово, т.е. захранва се от извор, който идва от карстовите райони около Балчик, от голямо дълбочина, което прави непресушаемо езерото и със сравнително бистра вода, годна за пиене и се ползва от животинския свят. В него живеят видове, които не са характерни за нашия регион, така наречените ендемични видове, като например блатната каспийска костенурка. При голям късмет може да се види.

Езерото има и митичен характер. Било е посещавано в древността от доста хора, има облагородени диви круши около брега, които са вековни дървета. Свързано е с една от местните легенди. В един зимен ден една сватбена процесия минава по морския път между Балчик и Каварна, който е близо до езерото. Пропада колата с даровете, която е била доста тежка, натоварена със сребро, тъкани и ценни вещи. Потъва безвъзвратно. Сватбарите и много търсачи на съкровища са правили много опити да бъде извадена колата, но поради характера на езерото, че е с много утайки– седиментни и органични, които увиват всеки тежък предмет, не са могли да извадят ценностите. Оттук идва и второто име на езерото Дипсиз (бездънен) гьол. Първото име Тепси идва от арабски произход. Дори и във ветровит ден неговата повърхност е гладка и не помръдва.

Това е много скрито място. Вие желаете да се социализира, да се почисти, да се пази.

-  Такива места, малко познати в община Балчик, са десетки. Нашата цел е да бъдат популяризирани и социализирани, за да се опазват по-добре. В последната седмица на октомври, а и по повод Деня на Черно море – 31 октомври, с деца от местните училища и граждани смятаме да направим по-обстойно почистване. И да бъдат поставени табели, за да могат хората да се ориентират в желанието си да посетят това място.

Предполагам, че немалка част от участниците в акцията ще  видят за първи път това място.

- Може да стане една интересна традиция с двустранен характер – труд с посещаване и запознаване на такива интересни места. За да покажем на обществеността – балчиклии и туристи, че това, което сме наследили от нашите деди, го предаваме чисто и запазено на нашите деца.

Припомнете историята на едно емблематично езеро, дало името на местността Златна рибка?

-  Това емблематично езеро е било доста голямо, около 5 декара. Днешната местност Златна рибка между Балчик и Албена носи името си от него. В сладководното езеро е имало т.нар. златни рибки, червеноперки. Добивало се е и тръстика, използвана в близкото минало за битови нужди. В началото на 70-те години на миналия век езерото е изчезнало за една нощ при свлачище.

Звучи като приказка.

-  Да, приказка, от която е останало само приказното име на местността – Златна рибка.

Интервюто с Мариян Цветков може да чуете и в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънцето - наш приятел или враг?

Безспорен факт e, че в разумни дози слънцето е полезно и важно за нашето здраве. Неговите ултравиолетови лъчи играят основна роля в синтеза на витамин D, който помага на калция да се усвои пълноценно от костната система. Ултравиолетовите лъчи благоприятстват лечението и на някои кожни заболявания, но прекалено дългото излагане под слънцето..

публикувано на 18.07.18 в 13:31
Върбан Петков

От Варна до Елбрус - най-високия връх в Европа

Изкачване на върховете Казбек и Елбрус в Кавказ ще предприемат членове на ТД „Владислав Варненчик“. Групата включва  - Красимир Керчев, Цветалин Цонев, Недялко Недялков и Върбан Петков. Те тръгват от Варна на 19 юли, а връщането им е планирано за 1 август. Връх Казбек е висок 5033 м. Той ще бъде спирка за аклиматизация на групата,..

публикувано на 18.07.18 в 05:45

В ловешко село произвеждат "жив шоколад"

„Жив” шоколад произвеждат в ловешкото село Дойренци Любомир Христов и съпругата му - бивши IT специалисти. Даниела Стойнова разказва за специалната технология и за смисъла да предпочетеш селото пред шума на големия град: Шоколадът се прави от сурови зърна, без термична обработка. Те се мелят в гранитна каменна мелница за 48 часа, след което..

публикувано на 14.07.18 в 14:44

Бабините черги влизат в дома ни?

На съвременното в изработката на тъканите черги залага Росица Станева от Варна. Използва само естествени материали. На нейния стан са сядали стотици хора, които искат да опитат как нашите баби са изтъкавали и дрехи, и черги, и завивки. Тя е зад хоризонталния стан вече 8 години, била е ученичка на Дария Апостолова, а преди това е завършила и..

публикувано на 12.07.18 в 17:20

Как да съхраним коженото яке през лятото?

Да обичаш   миризмата на кожа и да изпитваш удоволствие от това да я обработваш – това прави почти 40 години Ангел Зарев. Той е доктор на науките и има патенти за това как да се обработват по-качествено и бързо кожените изделия. Преди години имал сериозен бизнес в бранша, а днес ремонтира повредени чанти и якета или дава нов живот на..

обновено на 12.07.18 в 11:49

Какво подаряват свекървите?

По накитите някога определяли социалния статус на една жена. Колкото повече и от по-благородни метали са пафтите и пендарите, толкова по-богато е нейното семейство, най-вече това на съпруга й. Пафтите се носели само от омъжени жени, след като ги получат като дар при годежа или сватбата си. Традицията позволява само на тях да носят метални..

публикувано на 11.07.18 в 13:30

Изложба разкрива духа на Чили и Мексико във Варна

Първата си самостоятелна изложба представя тази седмица Паола Монтиглио във Варна. Озаглавена "Пътешествие към душата", тя е вдъхновена в по-голямата си част от стила, зародил се от т.нар. Dia de Los Muertos. Сред най-известните му символи е този на мексиканският череп, който може да се види в най-различни области. Той вдъхновява модни облекла,..

публикувано на 11.07.18 в 08:45