Мариян Цветков: Районът около Тепси гьол трябва да се социализира

Районът около единственото карстово езеро по балчишкото крайбрежие трябва да се почисти и да се превърне в подходящо място за отдих. Това предлага Мариян Цветков – специалист в общинско предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство”, известен на балчиклии като каменоделец, разказвач на любопитни истории от близкото и далечно минало на Белия град. Той е един от съставителите на корпоративния календар на Общината за 2017-а година под надслов “Непознатият и познат Балчик”. Месец октомври в него е представен с пейзаж на Тепси гьол. Недобросъвестни граждани са изхвърлили купища строителни материали в района. 

Тепси гьол е първото наименование на езерото, което е с площ около 500 кв.м. Мястото се намира на два километра от Балчик в посока Каварна, от лявата страна на морския път. Водното огледало е на около 300 метра навътре в гората и е единственото останало незасегнато от човешка дейност и свлачища. Предпочитано за водопой на дивите животни. Обитавано е от различни земноводни. В края на 19 век една случка променя името на Дипсиз (бездънен) гьол. През зимата потъва каруца със сватбени дарове – събитие, което дълго време след това привлича интереса на иманярите. Освен това блато в посока Тузлата е имало още две, които са пресъхнали. В противоположната посока, към курорта Албена – местността Златна рибка носи името си от старо сладководно езеро.

Разказвачът на легенди Мариян Цветков търси съмишленици за сформирането на екип, който да се посвети на разкриването на малко познати красиви места в община Балчик, синтезиране на информацията за тях и нейното популяризиране. С него разговаря кореспондентът на Радио Варна в Балчик Албена Иванова:

- Господин Цветков, държите през месец октомври, който е най-цветният месец в природата, да ни разкажете за едно малко познато място, което обаче се вижда, че е било посетено от недобросъвестни хора, изхвърлили боклуците си. Предлагате да се организира уборка, да се социализира мястото около единственото карстово езеро по крайбрежието на община Балчик, наречено Тепси/Дипсиз гьол. Много закътано местенце, но намерено за изхвърлянето на отпадъци.

- Това е последното запазено карстово езеро в община Балчик. Преди това във времето е имало още няколко десетки такива езера, но поради тектонски движения или поради строителни дейности част от тях са пресъхнали. Така нареченият Тепси гьол, а след това по стечение на обстоятелствата, наречен и Дипсиз гьол (бездънен) е водно огледало с около 500 квадратни метра площ, които варират. Поради засушаване понякога се намалява обема. Езерото е интересно за територията на Добруджа и добруджанските гори, които са много сухи. То е карстово, т.е. захранва се от извор, който идва от карстовите райони около Балчик, от голямо дълбочина, което прави непресушаемо езерото и със сравнително бистра вода, годна за пиене и се ползва от животинския свят. В него живеят видове, които не са характерни за нашия регион, така наречените ендемични видове, като например блатната каспийска костенурка. При голям късмет може да се види.

Езерото има и митичен характер. Било е посещавано в древността от доста хора, има облагородени диви круши около брега, които са вековни дървета. Свързано е с една от местните легенди. В един зимен ден една сватбена процесия минава по морския път между Балчик и Каварна, който е близо до езерото. Пропада колата с даровете, която е била доста тежка, натоварена със сребро, тъкани и ценни вещи. Потъва безвъзвратно. Сватбарите и много търсачи на съкровища са правили много опити да бъде извадена колата, но поради характера на езерото, че е с много утайки– седиментни и органични, които увиват всеки тежък предмет, не са могли да извадят ценностите. Оттук идва и второто име на езерото Дипсиз (бездънен) гьол. Първото име Тепси идва от арабски произход. Дори и във ветровит ден неговата повърхност е гладка и не помръдва.

Това е много скрито място. Вие желаете да се социализира, да се почисти, да се пази.

-  Такива места, малко познати в община Балчик, са десетки. Нашата цел е да бъдат популяризирани и социализирани, за да се опазват по-добре. В последната седмица на октомври, а и по повод Деня на Черно море – 31 октомври, с деца от местните училища и граждани смятаме да направим по-обстойно почистване. И да бъдат поставени табели, за да могат хората да се ориентират в желанието си да посетят това място.

Предполагам, че немалка част от участниците в акцията ще  видят за първи път това място.

- Може да стане една интересна традиция с двустранен характер – труд с посещаване и запознаване на такива интересни места. За да покажем на обществеността – балчиклии и туристи, че това, което сме наследили от нашите деди, го предаваме чисто и запазено на нашите деца.

Припомнете историята на едно емблематично езеро, дало името на местността Златна рибка?

-  Това емблематично езеро е било доста голямо, около 5 декара. Днешната местност Златна рибка между Балчик и Албена носи името си от него. В сладководното езеро е имало т.нар. златни рибки, червеноперки. Добивало се е и тръстика, използвана в близкото минало за битови нужди. В началото на 70-те години на миналия век езерото е изчезнало за една нощ при свлачище.

Звучи като приказка.

-  Да, приказка, от която е останало само приказното име на местността – Златна рибка.

Интервюто с Мариян Цветков може да чуете и в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Победителят в детския конкурс на Радио Варна

Да рисуваш с любов - това правят в семейството на победителката в конкурса за детска рисунка на Радио Варна "Подаръци ще има " Калина Петрова от Бургас. Тя е само на 9 години,обича да играе и да чете книги, мечтае да направи снежни човеци реално, но когато ги няма, рисува върху белия лист.  Тя не посещава професионално школи по рисуване, но се учи от..

обновено на 17.12.17 в 20:30

Усмихнатите личица на Елена от Украйна

Тя е на 70 години, не спира да се усмихва, да работи и да се стреми да прави добро. Така се чувства щастлива. Родена е в Донбас, Украйна. Там среща голямата си любов и идва във Варна, защото той е роден в морската столица. По професия е пианист. Но поради разделението на бившия СССР и напрежението в Украйна, не признават стажа й във втората й..

обновено на 16.12.17 в 08:54

От Айфеловата кула до Бърдарево

Красотата на природата, тишината и спокойствието – това са част от нещата, които връщат в родния край Катя. Водена от желанието за свобода, тя е от първите българи, които тръгват да я търсят по света.   Завършва програмиране, работи на много места, включително заема и ръководни постове. Зад граница среща своята половинка  Ерве, който е..

обновено на 16.12.17 в 05:50

Биляна Раева: Проектите от младежката столица продължават и през 2018 г.

Варна - европейската младежка столица за 2017 г. официално се разделя с титлата си на 15 декември, когато символично ще връчи ключа португалския град Кашкайш ключа за Европейска младежка столица през 2018г. Равносметката сочи над 140 реализирани проекта във Варна, сред които обособяването на т.нар. творчески квартал „Таляна“,  библиотеката на..

публикувано на 15.12.17 в 13:00

Кът на славата ще правят във Варна

Момчил Кръстев е член на клуб „Осми Приморски пехотен полк“, който започва кампания за събиране на запазени вещи, снимки, униформи от наследници на един от първите осем полка в България. Регионалният клуб е към национално дружество "Традиция", сформирано на 10 януари 1991 год в София. Инициаторите създават кът на славата на полка,..

публикувано на 13.12.17 в 17:00
Момчил Кръстев (вторият вляво), заедно с членове на клуб

Момчил Кръстев: Набираме вещи, снимки и униформи на войните от "Осми Приморски полк"

Кампанията за събиране на запазени вещи, снимки и униформи от наследници на членове на един от първите осем полка в Българската армия - "Осми Приморски полк", започват от едноименния клуб „Осми приморски пехотен полк”. Целта е обособяването на кът на славата на приморци в някой от варненските музеи. Засега вариантите са или в Музея за нова и..

публикувано на 14.12.17 в 14:05

Добруджанският певец Иван Георгиев - около него слънчице грее...

Винаги, когато съм го слушала, тогава и сега, си представям слънчице - красиво, меко, топло.  - думите са на народната певица Галина Дурмушлийска , с която разговарях в предаването "Съботна трапеза" . А повод за нашата радиосреща беше датата 29 ноември, тогава се навърши четвърт век откакто добруджанският певец Иван Георгиев не е..

обновено на 12.12.17 в 23:06