Мариян Цветков: Районът около Тепси гьол трябва да се социализира

Районът около единственото карстово езеро по балчишкото крайбрежие трябва да се почисти и да се превърне в подходящо място за отдих. Това предлага Мариян Цветков – специалист в общинско предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство”, известен на балчиклии като каменоделец, разказвач на любопитни истории от близкото и далечно минало на Белия град. Той е един от съставителите на корпоративния календар на Общината за 2017-а година под надслов “Непознатият и познат Балчик”. Месец октомври в него е представен с пейзаж на Тепси гьол. Недобросъвестни граждани са изхвърлили купища строителни материали в района. 

Тепси гьол е първото наименование на езерото, което е с площ около 500 кв.м. Мястото се намира на два километра от Балчик в посока Каварна, от лявата страна на морския път. Водното огледало е на около 300 метра навътре в гората и е единственото останало незасегнато от човешка дейност и свлачища. Предпочитано за водопой на дивите животни. Обитавано е от различни земноводни. В края на 19 век една случка променя името на Дипсиз (бездънен) гьол. През зимата потъва каруца със сватбени дарове – събитие, което дълго време след това привлича интереса на иманярите. Освен това блато в посока Тузлата е имало още две, които са пресъхнали. В противоположната посока, към курорта Албена – местността Златна рибка носи името си от старо сладководно езеро.

Разказвачът на легенди Мариян Цветков търси съмишленици за сформирането на екип, който да се посвети на разкриването на малко познати красиви места в община Балчик, синтезиране на информацията за тях и нейното популяризиране. С него разговаря кореспондентът на Радио Варна в Балчик Албена Иванова:

- Господин Цветков, държите през месец октомври, който е най-цветният месец в природата, да ни разкажете за едно малко познато място, което обаче се вижда, че е било посетено от недобросъвестни хора, изхвърлили боклуците си. Предлагате да се организира уборка, да се социализира мястото около единственото карстово езеро по крайбрежието на община Балчик, наречено Тепси/Дипсиз гьол. Много закътано местенце, но намерено за изхвърлянето на отпадъци.

- Това е последното запазено карстово езеро в община Балчик. Преди това във времето е имало още няколко десетки такива езера, но поради тектонски движения или поради строителни дейности част от тях са пресъхнали. Така нареченият Тепси гьол, а след това по стечение на обстоятелствата, наречен и Дипсиз гьол (бездънен) е водно огледало с около 500 квадратни метра площ, които варират. Поради засушаване понякога се намалява обема. Езерото е интересно за територията на Добруджа и добруджанските гори, които са много сухи. То е карстово, т.е. захранва се от извор, който идва от карстовите райони около Балчик, от голямо дълбочина, което прави непресушаемо езерото и със сравнително бистра вода, годна за пиене и се ползва от животинския свят. В него живеят видове, които не са характерни за нашия регион, така наречените ендемични видове, като например блатната каспийска костенурка. При голям късмет може да се види.

Езерото има и митичен характер. Било е посещавано в древността от доста хора, има облагородени диви круши около брега, които са вековни дървета. Свързано е с една от местните легенди. В един зимен ден една сватбена процесия минава по морския път между Балчик и Каварна, който е близо до езерото. Пропада колата с даровете, която е била доста тежка, натоварена със сребро, тъкани и ценни вещи. Потъва безвъзвратно. Сватбарите и много търсачи на съкровища са правили много опити да бъде извадена колата, но поради характера на езерото, че е с много утайки– седиментни и органични, които увиват всеки тежък предмет, не са могли да извадят ценностите. Оттук идва и второто име на езерото Дипсиз (бездънен) гьол. Първото име Тепси идва от арабски произход. Дори и във ветровит ден неговата повърхност е гладка и не помръдва.

Това е много скрито място. Вие желаете да се социализира, да се почисти, да се пази.

-  Такива места, малко познати в община Балчик, са десетки. Нашата цел е да бъдат популяризирани и социализирани, за да се опазват по-добре. В последната седмица на октомври, а и по повод Деня на Черно море – 31 октомври, с деца от местните училища и граждани смятаме да направим по-обстойно почистване. И да бъдат поставени табели, за да могат хората да се ориентират в желанието си да посетят това място.

Предполагам, че немалка част от участниците в акцията ще  видят за първи път това място.

- Може да стане една интересна традиция с двустранен характер – труд с посещаване и запознаване на такива интересни места. За да покажем на обществеността – балчиклии и туристи, че това, което сме наследили от нашите деди, го предаваме чисто и запазено на нашите деца.

Припомнете историята на едно емблематично езеро, дало името на местността Златна рибка?

-  Това емблематично езеро е било доста голямо, около 5 декара. Днешната местност Златна рибка между Балчик и Албена носи името си от него. В сладководното езеро е имало т.нар. златни рибки, червеноперки. Добивало се е и тръстика, използвана в близкото минало за битови нужди. В началото на 70-те години на миналия век езерото е изчезнало за една нощ при свлачище.

Звучи като приказка.

-  Да, приказка, от която е останало само приказното име на местността – Златна рибка.

Интервюто с Мариян Цветков може да чуете и в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Петиция за българския език влезе Европейския парламент

Асоциацията на българските училища в чужбина внесе в Европейския парламент петиция, в която настоява българските деца, които живеят в чужбина да могат да полагат изпит и по български език. Българският е от езиците, които не могат да бъдат избирани като чужд език в Европейския съюз. Избираеми езици са само английски, френски, немски, испански и..

публикувано на 22.03.18 в 11:29
капитан Мирослав Трифонов

Капитан Мирослав Трифонов: Оркестърът на ВМС свири еднакво добре и Моцарт, и Майкъл Джексън

Представителният духов оркестър на ВМС навърши 134 години от своето създаване. Началото е в Русе през 1884 година, а първите десетилетия ръководителите на оркестъра са от Чехия. Изключително богат е репертоарът на формацията, който включва над 2500 заглавия. Годишнината бе повод да поканим диригента на оркестъра на ВМС капитан Мирослав Трифонов, който..

публикувано на 22.03.18 в 10:25
Искра Урумова

Искра Урумова: Човек пише лесно, когато обича историята си

Втората книга от трилогията за чудесата на Искра Урумова вече е факт. Позната най-вече като журналист, Искра има опит в писането за вестници, уебсайтове, радио, телевизия и дори и в момента е кореспондент на Нова ТВ във Варна. Първият роман от поредицата ѝ - "Откраднато" , беше представен в навечерието на Игнажден. Вторият - "Обречено"..

публикувано на 22.03.18 в 10:21

Медиация в университета или "Как да водим успешни преговори?"

Икономически университет - Варна и Институт по медиация и извънсъдебно разрешаване на спорове „Итера“ организират обучение по водене на преговори за студенти. То е насочено към студенти от Икономически университет -  Варна. Темите, включени в програмата, ще помогнат на участниците да идентифицират навреме конфликтните ситуации и ще получат..

обновено на 21.03.18 в 10:33

Има ли грешки в транспортното планиране във Варна?

В транспортното планиране във Варна има много грешки, смята живеещият от няколко години в града руснак Дмитрий Галихин, програмист по професия и гражданин по призвание, той изследва градоустройтвото, там където е решено в полза на пешеходците. Така създава страницата си http://bgurban.com/ , където публикува възможни практически решения,..

публикувано на 20.03.18 в 16:50

Варна с най-младия световен шампион по муай тай

Световният шампион по муай тай Али Юзеир се прибира във Варна тази вечер с полет от София в 19.45 часа. Али е състезател на варненския спортен клуб "Вокил", като в кариерата си е спечелил всичко възможно. Преди три дни грабна и единственият липсващ му трофей - Световната титла на шампионата на планетата в Банког. Негов откривател и личен треньор е Галин..

публикувано на 20.03.18 в 17:00

Емил Михов: Старите киноленти са история, която умира

Емил Михов e професионален фотограф и оператор, който всъщност е завършил история. Той е един от хората, които стоят зад реализацията на първия документален филм за българските индустриалци. За лентата "Дързостта да бъдеш пръв" , която представя историята на Иван Хаджиберов, когото приживе наричали Патриарх на българската индустрия, вече ви..

публикувано на 20.03.18 в 11:00