Мариян Цветков: Районът около Тепси гьол трябва да се социализира

Районът около единственото карстово езеро по балчишкото крайбрежие трябва да се почисти и да се превърне в подходящо място за отдих. Това предлага Мариян Цветков – специалист в общинско предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство”, известен на балчиклии като каменоделец, разказвач на любопитни истории от близкото и далечно минало на Белия град. Той е един от съставителите на корпоративния календар на Общината за 2017-а година под надслов “Непознатият и познат Балчик”. Месец октомври в него е представен с пейзаж на Тепси гьол. Недобросъвестни граждани са изхвърлили купища строителни материали в района. 

Тепси гьол е първото наименование на езерото, което е с площ около 500 кв.м. Мястото се намира на два километра от Балчик в посока Каварна, от лявата страна на морския път. Водното огледало е на около 300 метра навътре в гората и е единственото останало незасегнато от човешка дейност и свлачища. Предпочитано за водопой на дивите животни. Обитавано е от различни земноводни. В края на 19 век една случка променя името на Дипсиз (бездънен) гьол. През зимата потъва каруца със сватбени дарове – събитие, което дълго време след това привлича интереса на иманярите. Освен това блато в посока Тузлата е имало още две, които са пресъхнали. В противоположната посока, към курорта Албена – местността Златна рибка носи името си от старо сладководно езеро.

Разказвачът на легенди Мариян Цветков търси съмишленици за сформирането на екип, който да се посвети на разкриването на малко познати красиви места в община Балчик, синтезиране на информацията за тях и нейното популяризиране. С него разговаря кореспондентът на Радио Варна в Балчик Албена Иванова:

- Господин Цветков, държите през месец октомври, който е най-цветният месец в природата, да ни разкажете за едно малко познато място, което обаче се вижда, че е било посетено от недобросъвестни хора, изхвърлили боклуците си. Предлагате да се организира уборка, да се социализира мястото около единственото карстово езеро по крайбрежието на община Балчик, наречено Тепси/Дипсиз гьол. Много закътано местенце, но намерено за изхвърлянето на отпадъци.

- Това е последното запазено карстово езеро в община Балчик. Преди това във времето е имало още няколко десетки такива езера, но поради тектонски движения или поради строителни дейности част от тях са пресъхнали. Така нареченият Тепси гьол, а след това по стечение на обстоятелствата, наречен и Дипсиз гьол (бездънен) е водно огледало с около 500 квадратни метра площ, които варират. Поради засушаване понякога се намалява обема. Езерото е интересно за територията на Добруджа и добруджанските гори, които са много сухи. То е карстово, т.е. захранва се от извор, който идва от карстовите райони около Балчик, от голямо дълбочина, което прави непресушаемо езерото и със сравнително бистра вода, годна за пиене и се ползва от животинския свят. В него живеят видове, които не са характерни за нашия регион, така наречените ендемични видове, като например блатната каспийска костенурка. При голям късмет може да се види.

Езерото има и митичен характер. Било е посещавано в древността от доста хора, има облагородени диви круши около брега, които са вековни дървета. Свързано е с една от местните легенди. В един зимен ден една сватбена процесия минава по морския път между Балчик и Каварна, който е близо до езерото. Пропада колата с даровете, която е била доста тежка, натоварена със сребро, тъкани и ценни вещи. Потъва безвъзвратно. Сватбарите и много търсачи на съкровища са правили много опити да бъде извадена колата, но поради характера на езерото, че е с много утайки– седиментни и органични, които увиват всеки тежък предмет, не са могли да извадят ценностите. Оттук идва и второто име на езерото Дипсиз (бездънен) гьол. Първото име Тепси идва от арабски произход. Дори и във ветровит ден неговата повърхност е гладка и не помръдва.

Това е много скрито място. Вие желаете да се социализира, да се почисти, да се пази.

-  Такива места, малко познати в община Балчик, са десетки. Нашата цел е да бъдат популяризирани и социализирани, за да се опазват по-добре. В последната седмица на октомври, а и по повод Деня на Черно море – 31 октомври, с деца от местните училища и граждани смятаме да направим по-обстойно почистване. И да бъдат поставени табели, за да могат хората да се ориентират в желанието си да посетят това място.

Предполагам, че немалка част от участниците в акцията ще  видят за първи път това място.

- Може да стане една интересна традиция с двустранен характер – труд с посещаване и запознаване на такива интересни места. За да покажем на обществеността – балчиклии и туристи, че това, което сме наследили от нашите деди, го предаваме чисто и запазено на нашите деца.

Припомнете историята на едно емблематично езеро, дало името на местността Златна рибка?

-  Това емблематично езеро е било доста голямо, около 5 декара. Днешната местност Златна рибка между Балчик и Албена носи името си от него. В сладководното езеро е имало т.нар. златни рибки, червеноперки. Добивало се е и тръстика, използвана в близкото минало за битови нужди. В началото на 70-те години на миналия век езерото е изчезнало за една нощ при свлачище.

Звучи като приказка.

-  Да, приказка, от която е останало само приказното име на местността – Златна рибка.

Интервюто с Мариян Цветков може да чуете и в прикачения звуков файл:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Виктор Чучков: Ще запазим заглавието ”18 % сиво” и за филма

Тази седмица във Варна започнаха снимките на филма "18% сиво" по бестселъра на Захари Карабашлиев. Режисьор е Виктор Чучков - син, а в главните роли ще видим Руши Вид и нлиев и Доля Гавански . Гавански е родена във Варна, майка й е българка, а баща й – черногорец. Актрисата живее във Великобритания, играе в театъра, има участия в..

публикувано на 20.10.17 в 18:36
Димитър Димитров

Банкер или готвач - за избора на Димитър Димитров

Да си шеф готвач на четири заведения означава тежък работен ден, постоянно движение, военна дисциплина и късно прибиране у дома. Такова е ежедневието на  37-годишния  Димитър Димитров. Той е главен готвач във Варна на 4 ресторанта от верига, вече 8 години. Толкова е зает, че днес няма да има време да отпразнува с колегите си от други..

обновено на 20.10.17 в 10:22

Еколози: Пластмасовите еднократни чаши не се рециклират, заменете ги с порцеланови или метални

Премахване на пластмасовите чашки за еднократна употреба от варненските детски градини и замяната им с лесните за стерилизацая и нечупливи от инокс. Това е целта на мисията „ Аз избирам чашата за многократна употреба “ на варненския Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) http://ecovarna.info/node/200 . Те обединиха усилията..

публикувано на 19.10.17 в 16:28

Актьори без маски в кадрите на фотографа Веселин Василев

“Понякога завиждам на фотографите, те могат в 1/125 sес. да разкажат повече за човека, отколкото аз в 30 страници,” твърди американският писател от арменски произход Уилям Сароян. Наративът от снимки, които прави фотографът Веселин Василев , е обаятелен. Също като актьорите в неговите кадри, завладени от театралната магия: излъчващи и даряващи..

публикувано на 19.10.17 в 10:23

Подаръци от душа и сърце, изработени от сръчни ръце

  Подаръците са нещо, без което не можем. Заради радостта, която доставят, поради вниманието, с което са избрани. Не винаги изборът на подарък е лесна задача. Наскоро погледът ми се спря на едно кокетно магазинче с ръчно направени продукти. Такива, които имат душа и сърце, защото са изработени с мерак от сръчни ръце. Тези на Фантима Иванова . Ваня..

публикувано на 18.10.17 в 10:12

Адреналинът да караш яхта

15-годишната Ванеса Атанасова и 16-годишният Симеон Нейков са най-новият екипаж, обучен по проекта на Яхт клуб "Кап. Г. Георгиев - Порт Варна" "Плавай с нас". 40 младежи от варненските училища и университети на възраст между 15 и 20 години се включиха в проекта това лято. Екстремният ветроходен курс започна с теоретични занятия - обучение по..

публикувано на 17.10.17 в 11:54

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?... За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е..

публикувано на 16.10.17 в 11:05