Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариян Цветков: Районът около Тепси гьол трябва да се социализира

Районът около единственото карстово езеро по балчишкото крайбрежие трябва да се почисти и да се превърне в подходящо място за отдих. Това предлага Мариян Цветков – специалист в общинско предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство”, известен на балчиклии като каменоделец, разказвач на любопитни истории от близкото и далечно минало на Белия град. Той е един от съставителите на корпоративния календар на Общината за 2017-а година под надслов “Непознатият и познат Балчик”. Месец октомври в него е представен с пейзаж на Тепси гьол. Недобросъвестни граждани са изхвърлили купища строителни материали в района. 

Тепси гьол е първото наименование на езерото, което е с площ около 500 кв.м. Мястото се намира на два километра от Балчик в посока Каварна, от лявата страна на морския път. Водното огледало е на около 300 метра навътре в гората и е единственото останало незасегнато от човешка дейност и свлачища. Предпочитано за водопой на дивите животни. Обитавано е от различни земноводни. В края на 19 век една случка променя името на Дипсиз (бездънен) гьол. През зимата потъва каруца със сватбени дарове – събитие, което дълго време след това привлича интереса на иманярите. Освен това блато в посока Тузлата е имало още две, които са пресъхнали. В противоположната посока, към курорта Албена – местността Златна рибка носи името си от старо сладководно езеро.

Разказвачът на легенди Мариян Цветков търси съмишленици за сформирането на екип, който да се посвети на разкриването на малко познати красиви места в община Балчик, синтезиране на информацията за тях и нейното популяризиране. С него разговаря кореспондентът на Радио Варна в Балчик Албена Иванова:

- Господин Цветков, държите през месец октомври, който е най-цветният месец в природата, да ни разкажете за едно малко познато място, което обаче се вижда, че е било посетено от недобросъвестни хора, изхвърлили боклуците си. Предлагате да се организира уборка, да се социализира мястото около единственото карстово езеро по крайбрежието на община Балчик, наречено Тепси/Дипсиз гьол. Много закътано местенце, но намерено за изхвърлянето на отпадъци.

- Това е последното запазено карстово езеро в община Балчик. Преди това във времето е имало още няколко десетки такива езера, но поради тектонски движения или поради строителни дейности част от тях са пресъхнали. Така нареченият Тепси гьол, а след това по стечение на обстоятелствата, наречен и Дипсиз гьол (бездънен) е водно огледало с около 500 квадратни метра площ, които варират. Поради засушаване понякога се намалява обема. Езерото е интересно за територията на Добруджа и добруджанските гори, които са много сухи. То е карстово, т.е. захранва се от извор, който идва от карстовите райони около Балчик, от голямо дълбочина, което прави непресушаемо езерото и със сравнително бистра вода, годна за пиене и се ползва от животинския свят. В него живеят видове, които не са характерни за нашия регион, така наречените ендемични видове, като например блатната каспийска костенурка. При голям късмет може да се види.

Езерото има и митичен характер. Било е посещавано в древността от доста хора, има облагородени диви круши около брега, които са вековни дървета. Свързано е с една от местните легенди. В един зимен ден една сватбена процесия минава по морския път между Балчик и Каварна, който е близо до езерото. Пропада колата с даровете, която е била доста тежка, натоварена със сребро, тъкани и ценни вещи. Потъва безвъзвратно. Сватбарите и много търсачи на съкровища са правили много опити да бъде извадена колата, но поради характера на езерото, че е с много утайки– седиментни и органични, които увиват всеки тежък предмет, не са могли да извадят ценностите. Оттук идва и второто име на езерото Дипсиз (бездънен) гьол. Първото име Тепси идва от арабски произход. Дори и във ветровит ден неговата повърхност е гладка и не помръдва.

Това е много скрито място. Вие желаете да се социализира, да се почисти, да се пази.

-  Такива места, малко познати в община Балчик, са десетки. Нашата цел е да бъдат популяризирани и социализирани, за да се опазват по-добре. В последната седмица на октомври, а и по повод Деня на Черно море – 31 октомври, с деца от местните училища и граждани смятаме да направим по-обстойно почистване. И да бъдат поставени табели, за да могат хората да се ориентират в желанието си да посетят това място.

Предполагам, че немалка част от участниците в акцията ще  видят за първи път това място.

- Може да стане една интересна традиция с двустранен характер – труд с посещаване и запознаване на такива интересни места. За да покажем на обществеността – балчиклии и туристи, че това, което сме наследили от нашите деди, го предаваме чисто и запазено на нашите деца.

Припомнете историята на едно емблематично езеро, дало името на местността Златна рибка?

-  Това емблематично езеро е било доста голямо, около 5 декара. Днешната местност Златна рибка между Балчик и Албена носи името си от него. В сладководното езеро е имало т.нар. златни рибки, червеноперки. Добивало се е и тръстика, използвана в близкото минало за битови нужди. В началото на 70-те години на миналия век езерото е изчезнало за една нощ при свлачище.

Звучи като приказка.

-  Да, приказка, от която е останало само приказното име на местността – Златна рибка.

Интервюто с Мариян Цветков може да чуете и в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж" , който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той у частва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз,  а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна.  "Х аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и..

публикувано на 19.04.24 в 08:25
Пламен Манушев

Пл. Манушев: Липсват технически кадри у нас. И със средно образование, и с висше

За много сериозна липса на интерес да се изучават и работят професиите на корабни строители и инженери, алармира Пламен Манушев, вицеадмирал от запаса, който сега работи като консултант военни проекти и развитие в корабостроителния и кораборемонтен завод „Делфин“ във Варна. Според Манушев отливът от тази професия е от доста години, а в момента..

публикувано на 18.04.24 в 09:26

Ed Wynne (OZRIC TENTACLES): В музиката трябва да се усеща радостта от нейното създаване

Интервю с Ed Wynne (OZRIC TENTACLES) OZRIC TENTACLES е английска инструментална рок група. В музиката им се преплитат елементи от разнообразни жанрове, включително психеделичен рок, прогресив рок, джаз, фюжън, електронна музика, дъб музика, уърлд, ембиънт. Създадени в Съмърсет през 1983 година, групата е издала над 30 албума, продадени в над..

публикувано на 18.04.24 в 09:05

С роботи за подводни изследвания експериментират в ТУ

„Морска роботика“ и „Енергийно ефективен електрически транспорт“ са двете нови лаборатории на Технически университет-Варна. Те са факт, заради участието му в проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии“. По проекта университета се сдобива с хибриден плавателен съд (с два електрически двигателя и един вътрешно горене), с..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

"Няма тайни" - стихове от Красимир Симеонов

Човекът на мотор, поетът Красимир Симеонов с нова книга. Тя се казва "Няма тайни". Поетичен сборник събрал в себе си "целия" изпитан живот. Поезията е неговата по-романтична част. В страни от всичко, добавя Красимир Симеонов. За него поезията е върховно изкуство. Достъпът до нея е труден и ограничен, но той умее да пресъздава мислите си в стихове. "Провя..

публикувано на 17.04.24 в 08:50

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на..

публикувано на 16.04.24 в 08:30

Øystein G. Brun (BORKNAGAR): Природата е всичко!

Интервю с Øystein G. Brun (BORKNAGAR) „Fall“ e 12 студиен албум на норвежците BORKNAGAR. И отново природата е в основата на композициите. Така е било преди, така е и днес. Дискът излезе в края на февруари и със сигурност е поредният добър повод за поредното гостуване на Øystein G. Brun в „От другата страна“. Интервюто с Øystein G. Brun..

публикувано на 16.04.24 в 08:10