БАН отбелязва 148 години от създаването си

Автор:
Снимка: БГНЕС

Тържествено събрание за 148-годишнината на Българската академия на науките ще се състои днес от 11.00 часа в Големия салон на БАН.
Това съобщи пресцентърът на Академията.
Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева ще открият събранието. Проекти на млади учени от БАН ще бъдат отличени с дипломи по съвместната програма между Министерството на образованието и науката и БАН - "Програма за подпомагане на млади учени". Дипломите ще бъдат връчени от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и от председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.
На тържеството ще бъде представен също научният принос на д-р ас. Кирил Христов от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН - носител на награда "Питагор" за 2017 г. Ще има и концерт, на който диригент ще е младият учен Иван Янакиев от Института за изследване на изкуствата на БАН.
БАН е водещ научен, духовен и експертен център на България. Днес мисията на БАН е да прави научни изследвания в съответствие с общочовешките ценности, националните традиции и интереси, да участва в развитието на световната наука, да изучава и умножава материалното и нематериалното културно-историческо наследство на нацията.
През 50-те и 60-те години на 19-и век, по време на всестранния възрожденски образователен и културен подем и при революционните събития на Балканите, сред българската емиграция назрява идеята за създаването на български книжовен център. На 12 октомври 1869 г. в румънския град Браила се учредява Българското книжовно дружество /БКД/. По примера на европейските народи, които имат свои академии и научни дружества, прогресивната и демократичната българска емиграция от Русия, Украйна, Влашко, Молдова, Сърбия, Австро-Унгария, Цариград и от други български колонии, създава БКД. Това събитие в националната ни история е уникално, защото Дружеството в емиграция се учредява, когато България се намира все още в пределите на Османската империя. В него участват водачите на българското революционно национално-освободително движение - Христо Ботев, Любен Каравелов, Васил Левски, книжовници и други просветени българи.
Пръв председател на БКД е университетският учен-историк Марин Дринов. След Освобождението на България /1878 г./ БКД пренася дейността си в София и се налага като авторитетен научен център с богата обществено-културна и политическа дейност. През 1888 г. членове на БКД полагат основите на първото българско висше училище - Софийския университет. За първи ректор е избран редовният член на БКД проф. Александър Теодоров-Балан.
През 1911 г. БКД се преименува в Българска академия на науките и приема първия си закон. През 1928 г. е завършена централната сграда на БАН, построена с дарената от Столичната община земя.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Интензивен е трафикът към столицата

На автомагистрала „Хемус“ в района на 38-и км, поради ремонтни дейности, движението е отбито в платното, което е по посока Варна, а всички ремонтни участъци са подсигурени от пътни полицая. Наблюдава се засилен трафик и по път Е-79 в района на Кресненското дефиле. На автомагистрала „Тракия“, в района на Вакарел, има леко пътнотранспортно..

публикувано на 24.09.18 в 14:29

Предупреждение за бурен вятър

Синоптиците предупредиха за очакван силен до бурен вятър.Жълт код е обявен за по-голямата част от страната, с изключение на крайните югоизточни райони.В Дунавската равнина поривите на северопазападния вятър ще достигат 90 километра в час. 

публикувано на 24.09.18 в 12:50

Засилен трафик по пътищата и граничните пунктове

Засилен трафик по пътищата на страната се очаква в края на серията от три почивни дни. Най-натоварени за придвижване се очаква да бъдат магистралите „Тракия", „Хемус" и „Струма". По всички трасета, по които се очаква да има много движение, както и на граничните пунктове с Гърция, Сърбия и Румъния, ще има засилено полицейско присъствие. От днес..

публикувано на 24.09.18 в 08:45

Въвеждат ограничение на скоростта в участък от АМ "Тракия"

Заради неравности по пътното платно на магистрала "Тракия" в участъка между Чирпан и Стара Загора от понеделник се въвежда ограничение от 90 км/ч. Тази отсечка от аутобана е с дължина 40 километра и е пусната в експлоатация през 2007 г. От Агенция "Пътна инфраструктура" обявиха, че продължават..

публикувано на 24.09.18 в 07:14

Ураганен вятър остави без ток 140 хиляди домакинства в Чехия

Установени са 120 аварии на линиите за високо напрежение и стотици по-незначителни повреди в системата за електроснабдяване на потребителите.  Авариите са причинени от нахлулия в страната силен вятър, който на места е достигал силата на ураган. За ликвидиране на последиците от лошото време са мобилизирани стотици служители от..

публикувано на 24.09.18 в 07:09

На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация от физическите и юридическите лица, напомнят от НАП. Гражданите и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, който са декларирали пред приходната агенция с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация..

публикувано на 24.09.18 в 06:40

Една от затворените фабрики край Карнобат ще заработи още тази вечер

Една от фабриките край Карнобат на бизнесмена Миню Стайков ще възстанови работата си още тази вечер, а другите две утре, реши Районният съд в Карнобат. Предприятията бяха затворени в петък след акция на агенция "Митници" и работниците организираха протести с искане за възстановяване на производствения процес. От агенция "Митници" тази..

публикувано на 23.09.18 в 17:16