БАН отбелязва 148 години от създаването си

Автор:
БГНЕС

Тържествено събрание за 148-годишнината на Българската академия на науките ще се състои днес от 11.00 часа в Големия салон на БАН.
Това съобщи пресцентърът на Академията.
Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева ще открият събранието. Проекти на млади учени от БАН ще бъдат отличени с дипломи по съвместната програма между Министерството на образованието и науката и БАН - "Програма за подпомагане на млади учени". Дипломите ще бъдат връчени от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и от председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.
На тържеството ще бъде представен също научният принос на д-р ас. Кирил Христов от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН - носител на награда "Питагор" за 2017 г. Ще има и концерт, на който диригент ще е младият учен Иван Янакиев от Института за изследване на изкуствата на БАН.
БАН е водещ научен, духовен и експертен център на България. Днес мисията на БАН е да прави научни изследвания в съответствие с общочовешките ценности, националните традиции и интереси, да участва в развитието на световната наука, да изучава и умножава материалното и нематериалното културно-историческо наследство на нацията.
През 50-те и 60-те години на 19-и век, по време на всестранния възрожденски образователен и културен подем и при революционните събития на Балканите, сред българската емиграция назрява идеята за създаването на български книжовен център. На 12 октомври 1869 г. в румънския град Браила се учредява Българското книжовно дружество /БКД/. По примера на европейските народи, които имат свои академии и научни дружества, прогресивната и демократичната българска емиграция от Русия, Украйна, Влашко, Молдова, Сърбия, Австро-Унгария, Цариград и от други български колонии, създава БКД. Това събитие в националната ни история е уникално, защото Дружеството в емиграция се учредява, когато България се намира все още в пределите на Османската империя. В него участват водачите на българското революционно национално-освободително движение - Христо Ботев, Любен Каравелов, Васил Левски, книжовници и други просветени българи.
Пръв председател на БКД е университетският учен-историк Марин Дринов. След Освобождението на България /1878 г./ БКД пренася дейността си в София и се налага като авторитетен научен център с богата обществено-културна и политическа дейност. През 1888 г. членове на БКД полагат основите на първото българско висше училище - Софийския университет. За първи ректор е избран редовният член на БКД проф. Александър Теодоров-Балан.
През 1911 г. БКД се преименува в Българска академия на науките и приема първия си закон. През 1928 г. е завършена централната сграда на БАН, построена с дарената от Столичната община земя.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шиндзо Абе

Категорична победа за Шиндзо Абе в Япония

Японският министър-председател Шиндзо Абе се зарече „да пипа твърдо” по въпроса с опасността от Северна Корея след като спечели убедителна победа на предсрочните парламентарни избори. „Както обещах по време на кампанията, непосредствената ми задача е да се захвана твърдо със Северна Корея”, каза Абе. „За целта се изисква силна дипломация”,..

публикувано на 22.10.17 в 17:24

Парламентът на Каталуния обявява независимост на 27 октомври?

Парламентът на Каталуния най-вероятно ще обяви едностранно независимост на региона на 27 октомври, съобщи в. „Расон”. Каталунският лидер Карлес Пучдемон и заместникът му Ориол Жункерас обсъдили положението и се договорили идната седмица да обявят излизане от състава на Испания, пише „Расон”.Очаква се в понеделник регионалният парламент да определи..

публикувано на 22.10.17 в 15:20

Мустакатата Мона Лиза с нов собственик срещу близо 630 хил.евро

Едно от 38-те авторски копия на Леонардовата „Джоконда”, дело на художника Марсел Дюшан, на което тя е с мустаци и брадичка, беше продадено на търг в Париж от аукционна къща Сотбис за 631,5 хиляди евро. Картината, озаглавена L.H.O.O.Q., беше с предвиждана цена между 400 и 600 хиляди евро. Американско-френският художник Дюшан за пръв път слага..

публикувано на 22.10.17 в 14:49

Техническа неизправност докара двойка до брак в самолет

Лондонски адвокат реши скоростно да направи предложение за брак на приятелката си, когато самолетът им рязко започнал да губи височина и кислородните маски се спуснали над главите на пътниците, съобщава в. „Дейли мирър”. Крис Джинс летял с приятелката си Кейси със самолет на AirAsia от Австралия за Бали. Той смятал да направи предложение на..

публикувано на 22.10.17 в 14:46
Протест на полицаи

Пореден протест на служители на МВР

Поредният национален протест на синдикатите в МВР се провежда днес. Той е под надслов "За достойно заплащане". Униформените се събраха в градинката пред МВР в София, откъдето тръгна шествието. Първо се отправиха към Министерство на финансите. а след това към Народното събрание. Те заявяват, че липсва диалог с ръководството на МВР по искането за..

публикувано на 22.10.17 в 14:24

Надеждните пароли в модерния свят

Британски експерти съветват как да си съставим непробиваема парола, която ще отнеме на хакерите 227 милиона години, за да я разбият, пише в. "Сънди мейл". Кибер специалисти от британското вътрешно ведомство изтъкват, че паролите, с които най-често се опитваме да защитим нашите устройства, могат да бъдат преодолени от хакерите за по-малко от секунда...

публикувано на 22.10.17 в 13:43
Реза Парастеш

Двойник на Лео Меси предизвика фурор в Барселона

Ирански двойник на Лео Меси предизвика фурор както по улиците на Барселона, така и на "Камп Ноу" снощи, съобщиха местните медии. 25-годишният студент от Иран Реза Парастеш вчера посети двубоя с Малага, спечелен от Барса с 2:0. Преди това двойникът се снима със стотици граждани и туристи на каталунската столица, които бяха наясно, че това не е..

публикувано на 22.10.17 в 11:08