Изложба "Йордан Йовков - живот в словото" откриват в Добрич

Фотоизложба под наслов „Йордан Йовков – живот в словото“ ще бъде открита днес в 17.30 ч. в Дома-паметник „Йордан Йовков в Добрич.

Експозицията е посветена на 80 години от смъртта на писателя хуманист. В 20 фотодокументални табла се поставя акцент върху знаците и местата на паметта за Йовков.

Изложбата цели да представи безсмъртието на Йовковото име и неговото литературно наследство. Подтекстово е поставен въпросът как ние, наследниците, пазим това наследство, поясни д-р Кремена Митева, главен уредник в Дома-паметник „Й. Йовков“.

Посетителите ще видят непоказвани места и знаци на паметта за класика на българската литература, оригинални документи, експонати, свързани с претворяване на Йовкови творби в театъра и киното. Ще бъдат показани и траурни телеграми и ленти, некролози,  както и специални издания, свързани с кончината на автора на „Вечери в Антимовския хан“, „Старопланински легенди“ и „Чифликът край границата“. Изложбата е реализирана с подкрепата на Министерството на културата.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече участници в тазгодишния флейтов конкурс във Варна

Двойно повече участници ще се включат във второто издание на Международния флейтов конкурс във Варна – 32-ма на брой. Събитието, което започва утре в морската ни столица ще премине под патронажа на кмета на града Иван Портних. Той ще връчи специалната награда - ръчно изработен сол ключ. Конкурсната програма на фестивала, който е част от..

публикувано на 22.10.17 в 16:40

Премиера на "Музикална Революция"

22 октомври, неделя, 18.30 часа, Клуб Винтидж 33 Премиера на компилацията "Музикална революция", събрала авторска музика на млади изпълнители от цялата страна. Два диска, две дати, две музикални сцени във Варна и едно обещаващо начало. Каним малки и големи, почитатели на съвременната българска музика да се присъединят, за да отбележим събитието..

публикувано на 22.10.17 в 06:15

Премиерен филм на Чили и Франция - „Поезия без край“

22 октомври, неделя, зала 6 на Фестивален и конгресен център Варна,  20 ч. „ПОЕЗИЯ БЕЗ КРАЙ“ – премиерен филм на Чили и Франция Режисьор и сценарист: Алехандро Ходоровски В ролите: Адан Ходоровски, Бронтис Ходоровски, Памела Флорес, Алехандро Ходоровски, Леандро Тауб Музика: Адан Ходоровски Оператор: Кристофър Дойл Един..

публикувано на 22.10.17 в 06:10

Театрална постановка показва колко забавна може да е математиката

22 октомври, неделя, 11:00 часа на сцената на Държавен куклен театър Варна "Магазинче за цифри" - гостува ДКТ Бургас. Да си напишеш домашното по математика, или да отидеш да играеш навън? Изборът е много труден, даже сложен!!! Елате да разберете как Фрида заобича цифрите, числата и решаването на задачи!!! Усмихни се, математиката е забавна!..

публикувано на 22.10.17 в 06:05

Шедьоври на Клод Моне - на изложба в Рим

Публиката може да види общо 60 творби на бащата на импресионизма. Платната са били в дома на художника в Живерни преди синът му Мишел да ги предостави на парижки музей. Клод Моне превръща рисуването на открито в истински ритуал. Екзпозицията представя еволюцията в кариерата на майстора. Изложбата в италианската столица продължава до 11-ти..

публикувано на 21.10.17 в 13:09

За 14-и път изложба живопис „Балчик без граници”

Исторически музей -  Балчик и Съюзът на румънските художници организират в Белия град живописната изложба "Балчик без граници". От 20 до 27 октомври могат да бъдат видени живописни творби, изработени предимно от масло. За първи път румънски автор се представя със собственоръчно направени часовници. Участват 20 художници.  Изданието тази..

публикувано на 20.10.17 в 15:25

Даниела Викторова с награда "Любимец" 13

Актрисата Даниела Викторова от Варненския драматичен театър бе отличена с една от националните награди "Любимец 13" – Димитровград 2017. Темата през тази година „Многоликият талант на българския актьор - Другото лице на актьора“ е абсолютно по нейната мярка, защото освен артистично, Дънда, както я наричат всички, притежава и поетично дарование...

публикувано на 20.10.17 в 07:11