Нови 38 астероида откриха студенти от Варна

| обновено на 12.10.17 в 12:12

Нови 38 астероида откриха студенти от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” във Варна.

Може ли да предотвратим евентуален сблъсък на астероид със Земята ... да се предпазим в случай на подобен неприятен сценарий?...

Отговор на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна доц. д-р Веселка Радева от Планетариума на ВВМУ - Варна пред Даниела Стойнова.

- Как може да се предпазим от сблъсък с астероид?

- Ние трябва доста предварително да сме го открили, но не за да го унищожим, защото ако ние го взривим, на Земята ще падат хиляди огнени малки парчета.

- Обаче мънички?

- Мънички, но много опасни, затова не трябва да се унищожава такъв обект. Има различни сценарии за спасяването ни. Например взривяването близо до астероида на някаква бомба, като взривната вълна ще го отмести от орбитата си и той няма да стигне до Земята. Има много готови проекти, просто астрономите, които се занимават с астероиди са много малко. В България сме едва 3-4 души.

- А какво открихте сега - новооткрити астероиди?

- Това са предварителните открития от наблюдателните кампании. Имаме рекорд - 38 астероида, открити от студенти от Висшето военноморско училище във Варна, от Студентското астрономическо общество и от Студентското космическо общество.

Ще има ли астероид, кръстен на Варна? Чуйте в прикачения звуков файл от интервюто на Даниела Стойнова с доц. д-р Веселка Радева:



ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Виктор Чучков: Ще запазим заглавието ”18 % сиво” и за филма

Тази седмица във Варна започнаха снимките на филма "18% сиво" по бестселъра на Захари Карабашлиев. Режисьор е Виктор Чучков - син, а в главните роли ще видим Руши Вид и нлиев и Доля Гавански . Гавански е родена във Варна, майка й е българка, а баща й – черногорец. Актрисата живее във Великобритания, играе в театъра, има участия в..

публикувано на 20.10.17 в 18:36
Димитър Димитров

Банкер или готвач - за избора на Димитър Димитров

Да си шеф готвач на четири заведения означава тежък работен ден, постоянно движение, военна дисциплина и късно прибиране у дома. Такова е ежедневието на  37-годишния  Димитър Димитров. Той е главен готвач във Варна на 4 ресторанта от верига, вече 8 години. Толкова е зает, че днес няма да има време да отпразнува с колегите си от други..

обновено на 20.10.17 в 10:22

Еколози: Пластмасовите еднократни чаши не се рециклират, заменете ги с порцеланови или метални

Премахване на пластмасовите чашки за еднократна употреба от варненските детски градини и замяната им с лесните за стерилизацая и нечупливи от инокс. Това е целта на мисията „ Аз избирам чашата за многократна употреба “ на варненския Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) http://ecovarna.info/node/200 . Те обединиха усилията..

публикувано на 19.10.17 в 16:28

Актьори без маски в кадрите на фотографа Веселин Василев

“Понякога завиждам на фотографите, те могат в 1/125 sес. да разкажат повече за човека, отколкото аз в 30 страници,” твърди американският писател от арменски произход Уилям Сароян. Наративът от снимки, които прави фотографът Веселин Василев , е обаятелен. Също като актьорите в неговите кадри, завладени от театралната магия: излъчващи и даряващи..

публикувано на 19.10.17 в 10:23

Подаръци от душа и сърце, изработени от сръчни ръце

  Подаръците са нещо, без което не можем. Заради радостта, която доставят, поради вниманието, с което са избрани. Не винаги изборът на подарък е лесна задача. Наскоро погледът ми се спря на едно кокетно магазинче с ръчно направени продукти. Такива, които имат душа и сърце, защото са изработени с мерак от сръчни ръце. Тези на Фантима Иванова . Ваня..

публикувано на 18.10.17 в 10:12

Адреналинът да караш яхта

15-годишната Ванеса Атанасова и 16-годишният Симеон Нейков са най-новият екипаж, обучен по проекта на Яхт клуб "Кап. Г. Георгиев - Порт Варна" "Плавай с нас". 40 младежи от варненските училища и университети на възраст между 15 и 20 години се включиха в проекта това лято. Екстремният ветроходен курс започна с теоретични занятия - обучение по..

публикувано на 17.10.17 в 11:54

Здравословната храна - разпознаваме ли я?

През последните години българинът все повече започна да обръща внимание на качеството на храната, която слага на трапазата си... Респективно се появиха все повече продукти с етикет БИО, ЕКО, ОРГАНИК, но знаем ли всъщност кои храни наистина отговарят на приетите изисквания и регламенти?... За да сме сигурни, че продуктът, който купуваме е..

публикувано на 16.10.17 в 11:05