Общински съвет - Генерал Тошево заседава извънредно срещу добива на газ

 Извънредна сесия на общинския съвет в Генерал Тошево поиска съветникът Никола Костов. В дневния ред на заседанието е включена една точка - приемане на протестна декларация срещу инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ"  за разработване и усвояване на находище за природен газ  „Спасово”, блок „Добрич”.  Находището включва  участъците „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток”.

Общинският съветик от Земеделски народен съюз  Николай Костов е категоричен, че  разработката на находището  ще доведе до унищожаване на Златна Добруджа, ще замърси водата и почвата, крии огромен риск за здравето и живота на хората, като няма да доведи  до никакви ползи за региона.

Събрани са необходимите подписи за това - общо 7.  Искането е подкрепено от четиримата съветници от коалиция "Земеделци и демократи", двама от БСП и един от Гражданско обединение за Тошево.В едноседмичен срок трябва да се проведе извънредната сесия на Общински съвет - Генерал Тошево. Очаква се администрацията да обяви точната дата.

В същото време  вчера в  община Ген Тошево е постъпило писмо от „Русгеоком БГ”  ЕАД.  В него инвеститорът уведомява , че всички дейности по търсене и проучване  на природен газ са приключили на 5 март 2014 година и след тази дата на територията на находище „Спасово”, блок „Добрич” не са извършвани никакви други дейности. Площадката се охранява и периодично се прави инспекция на състоянието й.    Предстоят обществени обсъждания в 18 населени места на инвестиционното предложение да се добива природен газ от РУСГЕОКОМ.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Варна обяви спешен телефон за критични ситуации

Община Варна обяви спешен телефонен номер при възникване на инциденти или критични ситуации поради влошената метеорологичната обстановка и силен до бурен вятър. При проблем гражданите могат да подават сигнал на тел.052/820 112 или на единния спешен номер 112. От отдел „Дейности по защита на населението“ към Община Варна препоръчват на гражданите да..

публикувано на 18.01.18 в 13:32

Полицията в Балчик съветва пътуванията да са само по спешност

Силен вятър и навявания, при тези обстоятелства пътищата са все още проходими, но полицията съветва на входно-изходните точки на града да се предприемат пътувания само при спешност, съобщи началникът на районното управление в Балчик Николай Митев. Селата Сенокос, Дропла, Пряспа, Кремена нямат ток, прекъснато частично е електричеството по..

публикувано на 18.01.18 в 12:57

20 моряци бедстват на кораб във Варна - без вода, храна и отопление

20 украински моряци бедстват на кораб „Амсел“ във Варна, това съобщи за Радио Варна адвокатът на моряците Христо Раев. Хората са без вода, храна и отопление, нямат и никакви средства. Не са получавали заплати за последната една година. Собственик на кораба е офшорна компания, плавателният съд се оперира от гръцка фирма. Моряците са опънали..

публикувано на 18.01.18 в 12:53

Десетки коли и камиони блокирани от снега край село Любен Каравелово

Около 100 души са блокирани в автомобилите си в момента в района на село Любен Каравелово, за това сигнализира слушателят на Радио Варна Валентин Димов. Според него от АПИ не са подали навреме информация за това, че пътят е затворен. Той твърди, че на мястото има екип на пътната агенция, но той не предупреждава шофьорите за проблемите на пътя...

публикувано на 18.01.18 в 12:44

Ел. захранването на над 100 населени места в Североизточна България е възстановено

Силният вятър, придружен с дъжд и мокър сняг, предизвика редица аварии по съоръженията от електроразпределителната мрежа в Североизточна България. От сутринта екипите на енергодружеството в Североизточна България възстановиха електрозахранването на над 100 населени места в областите Велико Търново, Габрово, Търговище, Варна, и Добрич...

публикувано на 18.01.18 в 12:37

Пътят Добрич-Генерал Тошево-Кардам е затворен

Временно е затворен за движение пътят Добрич – Генерал Тошево – Кардам, съобщиха от пресслужбата на Областната администрация. Причина за ограничителната мярка са снегонавяванията на места по пътния участък. В отделни участъци навяванията достигат от два до четири метра. Изпратени са допълнително машини за разчистване и осигуряване на..

публикувано на 18.01.18 в 12:34

Паднали клони и закъсали автомобили във Варненско

Силният вятър във Варна, нанесе много щети на паркирани автомобили. Сигнали са получени на телефона на дежурния в Община Варна - 052 / 820-112 за паднали дървета върху автомобили на ул."Васил Друмев", и в кв. "Възраждане". Пътят за Каменар, Куманово и Кичево е в тежко състояние заради падналия сняг и силния вятър. Екипи на пожарната са на място, за да..

публикувано на 18.01.18 в 12:14