Общински съвет - Генерал Тошево заседава извънредно срещу добива на газ

 Извънредна сесия на общинския съвет в Генерал Тошево поиска съветникът Никола Костов. В дневния ред на заседанието е включена една точка - приемане на протестна декларация срещу инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ"  за разработване и усвояване на находище за природен газ  „Спасово”, блок „Добрич”.  Находището включва  участъците „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток”.

Общинският съветик от Земеделски народен съюз  Николай Костов е категоричен, че  разработката на находището  ще доведе до унищожаване на Златна Добруджа, ще замърси водата и почвата, крии огромен риск за здравето и живота на хората, като няма да доведи  до никакви ползи за региона.

Събрани са необходимите подписи за това - общо 7.  Искането е подкрепено от четиримата съветници от коалиция "Земеделци и демократи", двама от БСП и един от Гражданско обединение за Тошево.В едноседмичен срок трябва да се проведе извънредната сесия на Общински съвет - Генерал Тошево. Очаква се администрацията да обяви точната дата.

В същото време  вчера в  община Ген Тошево е постъпило писмо от „Русгеоком БГ”  ЕАД.  В него инвеститорът уведомява , че всички дейности по търсене и проучване  на природен газ са приключили на 5 март 2014 година и след тази дата на територията на находище „Спасово”, блок „Добрич” не са извършвани никакви други дейности. Площадката се охранява и периодично се прави инспекция на състоянието й.    Предстоят обществени обсъждания в 18 населени места на инвестиционното предложение да се добива природен газ от РУСГЕОКОМ.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Напусна ни директорът на Варненския исторически музей проф. Валентин Плетньов

След близо месец в кома издъхна директорът на Варненския исторически музей проф. Валентин Плетньов. Той е починал днес в 16:00 часа, информира началникът на отделението по реанимация и интензивно лечение при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – гр. Велико Търново, д-р Сибила Маринова. Историкът постъпи в търновската болница на 23 септември след..

публикувано на 23.10.17 в 21:27

Протест, напрежение и счупени стъкла в "Солвей соди"

Жители на село Чернево протестираха пред сградата на завода "Солвей соди" в Девня срещу намерението за изграждане на депо за неопасни отпадъци край селото. Припомняме, че вотът на хората, изразен на проведения местен референдум на 20-ти август, беше категорично против депото, но решението се обжалва в съда. Протестът пред сградата на..

публикувано на 23.10.17 в 17:01

Остава неясно бъщето на терена на БКС - Балчик

Бъдещето на парцела с административна сграда на улица „Приморска” в Балчик, където се помещава предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство” (БКС), остава неясно. Общинската фирма ще се измести в бившата професионална гимназия, както гласи старо решение на местния парламент, каза балчишкият кмет Николай Ангелов, в отговор..

публикувано на 23.10.17 в 16:30

Приключиха пледоариите по делото срещу Анита Мейзер

Във Варненския съд приключиха пледоариите на адвокатите на Анита Мейзер. Прокурорът поиска 4 г. затвор за убийство и 6 г. за подкуп, но според адвоката на подсъдимата Олег Атанасов, тези искания са твърде завишени. Присъдата ще бъде прочетена в 18 ч. Припомняме, че със свое решение от 27 април 2017 година, състав на Варненския апелативен съд..

публикувано на 23.10.17 в 16:25

Санитарната сеч на дървета във Варна продължава

Санитарна резитба на дървета по ул. "Чаталджа" е извършена по-рано днес, видя репортер на Радио Варна. Основно се подкастрят високите клони на дърветата, за да се подготвят за предстоящия по-ветровит и студен период. Обикновено санитарна сеч се извършва през пролетта и есента. Тя се извършва с цел предотвратяване на евентуални инциденти с изсъхнали..

публикувано на 23.10.17 в 16:17

Нова улична композиция

Хлътнала шахта по улица "Петър Райчев" принуди варненци да вдигнат цяла композиция. В образувалата се дупка край шахтата са разбити не една и две предници на коли. Живеещите наоколо си знаят къде да заобикалят. Омръзнало им е вече да слушат благословиите на изненадани шофьори. Всеки ден скулптурата се променя - понякога е от кашони, друг път си е..

публикувано на 23.10.17 в 15:49

Етнокомплекс "Старият Добрич" може да остане без ножарска работилница

Договорът за концесия на ножарската работилница в Етнографския комплекс „Старият Добрич“ да бъде прекратен заради неизпълнение на договорните задължения от страна на концесионера, предлага кметът на община Добрич Йордан Йорданов. Предложението е включено в дневния ред на заседанието на Общинския съвет на 31 октомври. В него се посочва, че..

публикувано на 23.10.17 в 15:45