Съдебното решение за дамбата в Балчик не пречи на благоустройството на алеята

Съдебното решение, с което държавата отнема на Община Балчик актувани като публична общинска собственост 5325 квадратни метра от брегоукрепителната дамба, няма да попречи на бъдещите благоустройствени проекти за крайбрежната алея. Това коментира кметът на Белия град Николай Ангелов, след като Върховен касационен съд се произнесе окончателно.

„Ние можем да инвестираме и върху държавна собственост. Това е районът пред Двата петела и Новия плаж. Когато е правен общият устройствен план на града, урбанизираната територия минава по средата на дамбата. Опитахме се да я направим общинска. Законът гласи, че брегоукрепителни съоръжения, които са в строителните граници на града, могат да бъдат общински. Но тъй като половината излиза от тези граници, заради това бе обявена за държавна”, обясни Ангелов казуса.

Той уточни, че Общината не губи приходи, тъй като в тази зона няма територии, които се отдават под наем.

По Програмата за трансгранично сътрудничество Балчик е одобрен на първи етап с идеен проект за ремонт на градската част от дамбата. Готов е техническият проект. Сега Управляващият орган трябва да провери дали съответства на идейния и дали количествено-стойностна сметка отговаря на прогнозната стойност, допълни кметът. Около 1,5 млн. евро се предвижда да бъдат инвестирани в нова настилка на алеята, парапети, пейки.


Свързани новини

Държавата спечели делото за дамбата в Балчик

Областната управа в Добрич спечели на последна инстанция пред Върховен касационен съд, делото за държавен терен от 5325 кв. м, представляващ брегоукрепително съоръжение Дамба и крайбрежна алея в град Балчик. Протестният имот е в Балчик –..

публикувано на 12.10.17 в 10:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт и демонстрации в помощ на семействата на загиналите полицаи

Противопожарни автомобили, водолазни костюми, високо проходими джипове  тип "пустинна котка" и друга техника бяха представени на входа на Морската градина във Варна  в рамките на Деветата благотворителна кампания в помощ на децата и семействата на..

обновено на 24.06.18 в 15:34

Билкарница в Музея по история на медицината - фоторепортаж

При голям интерес протича инициативата на Медицинския университет във Варна да припомни на гражданите полезните свойства на билките. Даровете от природата са показани в свеж вид, изсушени, в комбинации според различни здравословни проблеми. Има..

публикувано на 24.06.18 в 13:45

Александрина Пендачанска открива "Варненско лято"

Международният музикален фестивал „Варненско лято” 2018-та се открива тази вечер с концерт на оперната прима Александрина Пендачанска и Варненска филхармония с гост-диригента от Италия Пи е ро Ром а но. Началото е от 20 ч в зала 1 на..

публикувано на 24.06.18 в 10:17

Надпревара за най-тежка диня и тиква в Шабла

Градинарите в Шабла полагат грижи да отгледат най-едрите плодове и зеленчуци за Празника на плодородието. Общината вече обяви надпреварата за най-тежката диня, чепка грозде, тиква, картоф, домат. Стопаните ще си оспорват кой е най-голям майстор и в..

публикувано на 24.06.18 в 10:10

С концерт във Варна набират пари за деца на загинали полицаи

За девета поредна година Областна дирекция на вътрешните работи в гр. Варна подкрепя благотворителната кампания в помощ на децата и семействата на загиналите и пострадали полицаи. В тази връзка, от 10 до 14 ч. днес на входа на Морската..

публикувано на 24.06.18 в 08:32

Еньовден и в Музея на медицината във Варна

Варненският музей за история на медицината организира празнуване на Еньовден тази неделя. Началото е в 10 ч., а входът е свободен. Еньовден е един от най-значимите празници в българския календар. Според народната традиция, това е най-дългият..

обновено на 24.06.18 в 07:07

Девня ще е домакин на фолклорен фестивал

24 състава за народни танци от областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Русе и Силистра ще вземат участие във фестивала „Фолклорна палитра“, който ще се проведе на откритата сцена в парка на Девня навръх Еньовден – 24 юни. За първи път в своята..

обновено на 24.06.18 в 07:07