Съдебното решение за дамбата в Балчик не пречи на благоустройството на алеята

Съдебното решение, с което държавата отнема на Община Балчик актувани като публична общинска собственост 5325 квадратни метра от брегоукрепителната дамба, няма да попречи на бъдещите благоустройствени проекти за крайбрежната алея. Това коментира кметът на Белия град Николай Ангелов, след като Върховен касационен съд се произнесе окончателно.

„Ние можем да инвестираме и върху държавна собственост. Това е районът пред Двата петела и Новия плаж. Когато е правен общият устройствен план на града, урбанизираната територия минава по средата на дамбата. Опитахме се да я направим общинска. Законът гласи, че брегоукрепителни съоръжения, които са в строителните граници на града, могат да бъдат общински. Но тъй като половината излиза от тези граници, заради това бе обявена за държавна”, обясни Ангелов казуса.

Той уточни, че Общината не губи приходи, тъй като в тази зона няма територии, които се отдават под наем.

По Програмата за трансгранично сътрудничество Балчик е одобрен на първи етап с идеен проект за ремонт на градската част от дамбата. Готов е техническият проект. Сега Управляващият орган трябва да провери дали съответства на идейния и дали количествено-стойностна сметка отговаря на прогнозната стойност, допълни кметът. Около 1,5 млн. евро се предвижда да бъдат инвестирани в нова настилка на алеята, парапети, пейки.


Свързани новини

Държавата спечели делото за дамбата в Балчик

Областната управа в Добрич спечели на последна инстанция пред Върховен касационен съд, делото за държавен терен от 5325 кв. м, представляващ брегоукрепително съоръжение Дамба и крайбрежна алея в град Балчик. Протестният имот е в Балчик –..

публикувано на 12.10.17 в 10:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Върнаха за дообсъждане бюджета на Община Балчик

Бюджетът на Община Балчик е върнат от областния управител за ново обсъждане, тъй като решението, с което е приета годишната финансова рамка от Общинския съвет, се счита за незаконосъобразно. Единият от мотивите е, че проектът за бюджет не е бил..

публикувано на 20.02.18 в 13:09

Масирани проверки за нарушения в горите в Добричко

При масирани проверки на горските стражари в Добричко са съставени 7 акта за нарушения, съобщиха от североизточното държавно предприятие. Два от актовете са за незаконната сеч на 1 куб. м дърва за огрев на територията на Държавно горско стопанство..

публикувано на 20.02.18 в 12:58

Бъдещият архитект Доротея Николаева за "Къщата на моите мечти"

19-годишната Доротея Николаева учи архитектура в Професионалната   гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски” във Варна. Участва в училищното състезание на тема „Къщата на моите мечти”. Коя е нейната къща на мечтите, бъдещият..

публикувано на 20.02.18 в 12:43

Приятно място ли е Автогара-Варна или не?

Или как изглежда тя през погледа на човек, който редовно пътува и на такъв, който работи там? Различни асоциации прави у всеки престоя на автогарата във Варна. За някои е много удобна, за други е прилична, за трети критична. Най-често критични са..

обновено на 20.02.18 в 12:04

Изложба показва строежа на паметника "Шипка"

Десетки хиляди са българите, които подпомагат руската армия по време на Освободителната война от 1877/78 г. и техният принос, макар и встрани от историците, никак не е за пренебрегване. Това каза за Радио Варна директорът на националния парк-музей..

публикувано на 20.02.18 в 11:44

Спират водата утре в кв. "Аспарухово" и м.Зеленика

Пореден ден без вода очаква жителите на кв. "Аспарухово" и местността Зеленика утре - 21 февруари.  Водоподаването ще бъде спряно за времето от 9.00 часа до 24.00 часа полунощ.  Причина за спирането е извършване на строително-монтажни работи, съобщават от..

публикувано на 20.02.18 в 10:59

Таванна мазилка на подлез се срути пред репортер на Радио Варна

Парчета   от мазилката  на подлеза на ул. „Царевец” паднаха  секунди преди през него да премине репортерът на Радио Варна Атанас Илиев. Благодарение на бързата си реакция той е успял да отскочи встрани. Не ми се мисли какво можеше да се случи,..

публикувано на 20.02.18 в 10:58