Съдебното решение за дамбата в Балчик не пречи на благоустройството на алеята

Съдебното решение, с което държавата отнема на Община Балчик актувани като публична общинска собственост 5325 квадратни метра от брегоукрепителната дамба, няма да попречи на бъдещите благоустройствени проекти за крайбрежната алея. Това коментира кметът на Белия град Николай Ангелов, след като Върховен касационен съд се произнесе окончателно.

„Ние можем да инвестираме и върху държавна собственост. Това е районът пред Двата петела и Новия плаж. Когато е правен общият устройствен план на града, урбанизираната територия минава по средата на дамбата. Опитахме се да я направим общинска. Законът гласи, че брегоукрепителни съоръжения, които са в строителните граници на града, могат да бъдат общински. Но тъй като половината излиза от тези граници, заради това бе обявена за държавна”, обясни Ангелов казуса.

Той уточни, че Общината не губи приходи, тъй като в тази зона няма територии, които се отдават под наем.

По Програмата за трансгранично сътрудничество Балчик е одобрен на първи етап с идеен проект за ремонт на градската част от дамбата. Готов е техническият проект. Сега Управляващият орган трябва да провери дали съответства на идейния и дали количествено-стойностна сметка отговаря на прогнозната стойност, допълни кметът. Около 1,5 млн. евро се предвижда да бъдат инвестирани в нова настилка на алеята, парапети, пейки.


Свързани новини

Държавата спечели делото за дамбата в Балчик

Областната управа в Добрич спечели на последна инстанция пред Върховен касационен съд, делото за държавен терен от 5325 кв. м, представляващ брегоукрепително съоръжение Дамба и крайбрежна алея в град Балчик. Протестният имот е в Балчик –..

публикувано на 12.10.17 в 10:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Уникална изложба показва макети на знакови места от двете страни на Дунав

  45 макета на значими културно-исторически обекти, разположени от двете страни по поречието на река Дунав, ще бъдат представени в изложба в Добрич днес в 17 и 30 ч. в Младежкия център. От българска страна в експозицията са включени  24 макета на..

публикувано на 13.12.17 в 13:07

Отворени врати в Innovator Creative Spaces до края на декември

До края на годината Innovator Creative Spaces , първото по рода си споделено работно пространство за изобретатели и ентусиасти във Варна обявява дни на отворените врати. Мястото отвори само преди дни. Целта на екипа e дa cъздaдe взaимoдeйcтвaщa cи мpeжa..

публикувано на 13.12.17 в 13:00

Център за почасови услуги в домашна среда помага на над 100 добричлии

Създаденият Център за почасови услуги в домашна среда в община Добричка предоставя услуги на над 100 потребители от населените места в района, съобщиха от общинската управа. В проекта, който се финансира от Оперативна програма „Развитие на..

обновено на 13.12.17 в 11:58

„Корал Резиденс“ е новият жилищен проект на „Планекс“ във Варна

Комплексът има предимствата на свежия въздух, морската панорама и спокойствието на кв. „Бриз“ След отчетен ръст от 10% на сделките с имоти в София за 2017 г., същата възходяща тенденция започва да се наблюдава и във Варна. Специалистите..

обновено на 13.12.17 в 11:58

НУИ „Добри Христов“ с юбилейна изложба „25 години специалност „Изящни изкуства““

Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна представя юбилейна изложба „25 години специалност „Изящни изкуства”   от 18.30 часа в залите на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Експозицията показва развитието на..

публикувано на 13.12.17 в 11:25

Нов конкурс за туристическо лого обявява Община Добрич

Нов конкурс за изработване на туристическо лого ще обяви Община Добрич, тъй като досегашният конкурс е прекратен с решение на журито, съобщиха от общинската управа. В общината са получени 30 предложения, но седемчленното жури с председател доц. д-р..

публикувано на 13.12.17 в 10:47

Детски рисунки станаха Коледни картички на Област Добрич

Областният управител в Добрич Красимир Кирилов ще изпраща две детски рисунки като поздравителни картички до институции по случай предстоящите празници Коледа и Нова година. Рисунките са на  четвъртокласничката Полина Петрова и Камен Тодоров от трети..

публикувано на 13.12.17 в 10:36