Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебното решение за дамбата в Балчик не пречи на благоустройството на алеята

Съдебното решение, с което държавата отнема на Община Балчик актувани като публична общинска собственост 5325 квадратни метра от брегоукрепителната дамба, няма да попречи на бъдещите благоустройствени проекти за крайбрежната алея. Това коментира кметът на Белия град Николай Ангелов, след като Върховен касационен съд се произнесе окончателно.

„Ние можем да инвестираме и върху държавна собственост. Това е районът пред Двата петела и Новия плаж. Когато е правен общият устройствен план на града, урбанизираната територия минава по средата на дамбата. Опитахме се да я направим общинска. Законът гласи, че брегоукрепителни съоръжения, които са в строителните граници на града, могат да бъдат общински. Но тъй като половината излиза от тези граници, заради това бе обявена за държавна”, обясни Ангелов казуса.

Той уточни, че Общината не губи приходи, тъй като в тази зона няма територии, които се отдават под наем.

По Програмата за трансгранично сътрудничество Балчик е одобрен на първи етап с идеен проект за ремонт на градската част от дамбата. Готов е техническият проект. Сега Управляващият орган трябва да провери дали съответства на идейния и дали количествено-стойностна сметка отговаря на прогнозната стойност, допълни кметът. Около 1,5 млн. евро се предвижда да бъдат инвестирани в нова настилка на алеята, парапети, пейки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Държавата спечели делото за дамбата в Балчик

Областната управа в Добрич спечели на последна инстанция пред Върховен касационен съд, делото за държавен терен от 5325 кв. м, представляващ брегоукрепително съоръжение Дамба и крайбрежна алея в град Балчик. Протестният имот е в Балчик –..

публикувано на 12.10.17 в 10:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненски митничари задържаха над 10 хиляди недекларирани строителни инструменти

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха 10 563 недекларирани стоки – строителни инструменти и части за тях, в контейнер, пристигнал от Китай. Контейнерът е разтоварен на Митнически пункт „Варна Запад“ и по документи..

публикувано на 24.04.24 в 09:56
Снимката е илюстративна

Каналът край Морското училище е пълен с боклуци, каква е причината да не бъде изчистен?

Каналът край Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна е пълен с боклуци и клони, а растителността е избуяла.  С този сигнал с редакцията на Радио Варна и предаването "В ефир сте" се обърна Николай Пърлов.  Причината каналът да не е почистен..

публикувано на 24.04.24 в 09:50

Броят на заразените с коклюш расте, очаква ли се обявяването на национална епидемия?

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш, предаде БНР.  Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е..

публикувано на 24.04.24 в 09:06

НОИ изплаща пенсиите за месец май след Великден

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева с начална дата 26 април т. г. Тогава ще са налични както преводите по сметките на пенсионерите, които получават..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Служебната власт на среща с представители на земеделския сектор

Служебният министър-председател на Република България Димитър Главчев, заместник министър-председателят Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделските браншови организации у нас...

публикувано на 24.04.24 в 08:33

Обществено обсъждане за разширяването на бул. "Цар Освободител" във Варна днес

Обществено обсъждане на Подробния комуникационно-транспортен план (ПКТП) на бул. "Цар Освободител" от пътен възел "Летище" до бул. "Васил Левски" ще се проведе от 17 часа днес в зала "Пленарна" на Община Варна.  В новото проектно решение се предвижда..

публикувано на 24.04.24 в 08:28

Днес изтича крайният срок за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент...

публикувано на 24.04.24 в 08:22