Съдебното решение за дамбата в Балчик не пречи на благоустройството на алеята

Съдебното решение, с което държавата отнема на Община Балчик актувани като публична общинска собственост 5325 квадратни метра от брегоукрепителната дамба, няма да попречи на бъдещите благоустройствени проекти за крайбрежната алея. Това коментира кметът на Белия град Николай Ангелов, след като Върховен касационен съд се произнесе окончателно.

„Ние можем да инвестираме и върху държавна собственост. Това е районът пред Двата петела и Новия плаж. Когато е правен общият устройствен план на града, урбанизираната територия минава по средата на дамбата. Опитахме се да я направим общинска. Законът гласи, че брегоукрепителни съоръжения, които са в строителните граници на града, могат да бъдат общински. Но тъй като половината излиза от тези граници, заради това бе обявена за държавна”, обясни Ангелов казуса.

Той уточни, че Общината не губи приходи, тъй като в тази зона няма територии, които се отдават под наем.

По Програмата за трансгранично сътрудничество Балчик е одобрен на първи етап с идеен проект за ремонт на градската част от дамбата. Готов е техническият проект. Сега Управляващият орган трябва да провери дали съответства на идейния и дали количествено-стойностна сметка отговаря на прогнозната стойност, допълни кметът. Около 1,5 млн. евро се предвижда да бъдат инвестирани в нова настилка на алеята, парапети, пейки.


Свързани новини

Държавата спечели делото за дамбата в Балчик

Областната управа в Добрич спечели на последна инстанция пред Върховен касационен съд, делото за държавен терен от 5325 кв. м, представляващ брегоукрепително съоръжение Дамба и крайбрежна алея в град Балчик. Протестният имот е в Балчик –..

публикувано на 12.10.17 в 10:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуващ салон на френското висше образование гостува утре във Варна

Пътуващият салон на образованието 2017, организиран от Френския институт в България, ще се проведе утре от 10 до 18ч. в хотел „Черно море“ във Варна. С тази проява се открива кандидат-студентската кампания за учебната 2018   /2019 година. Събирайки..

публикувано на 22.10.17 в 17:31

Онкоболницата във Варна с профилактични прегледи през ноември

Безплатни профилактични прегледи в три направления, в които се наблюдава трайна тенденция на нарастване на заболеваемостта, обявява в дните между 15 и 30 ноември ръководството на „Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко..

публикувано на 22.10.17 в 17:16

Подписката срещу добив на природен газ в Добруджа продължава

Продължава събирането на подписи от страна на жителите на добруджанския регион срещу инвестиционното предложениеза "разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и..

публикувано на 22.10.17 в 16:48

"Направи го за България" въведе 43 варненчета в православната вяра - фоторепортаж

Варна е един от градовете, които са част от кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“. 43 деца, заченати през миналата година, бяха кръстени в катедралния храм „Свето успение Богородично” във Варна в рамките на кампанията,..

обновено на 22.10.17 в 16:46

Ремонтът на Аспарухов мост започва от вторник

Същинският ремонт на Аспарухов мост ще започне във вторник, но от утре, 23-ти октомври ще се изгради временната организация за движение. Строителните работи ще стартират във вторник сутринта. Платното за Бургас ще бъде затворено за движение, а трафикът ще..

публикувано на 22.10.17 в 16:18
Последният слънчев ден през октомври

Седмична прогноза за времето в периода 23-29 октомври

През първия ден ще е предимно облачно. До вечерта на места ще завали слаб дъжд, все още без Черноморието. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Ще остане сравнително топло с минимални температури между 11 и 16 градуса и максимални от 17 до 22...

публикувано на 22.10.17 в 15:15

Дарителска кампания в подкрепа на Дома за хора с умствена изостаналост в Русокастро

Над 40 чувала с дрехи и над 30 одеяла бяха изпратени на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в Русокастро в края на тази седмица. От началото на месеца БНР – Бургас стартира дарителска кампания в тяхна подкрепа. В Дома са получили като дарение..

публикувано на 22.10.17 в 13:57