Архивът на Варненския общински съвет е достъпен онлайн

Близо 20 000 страници архивни документи на Общински съвет – Варна вече са достъпни онлайн. Решения и протоколи на институцията от 1999 г. до днес са публикувани на сайта varnacouncil.bg, секция Архив. Достъпът е свободен и безплатен.

В дигиталния архив са събрани над 250 документа, като базата данни ще продължи да се разширява. Амбицията е на сайта на институцията да бъдат качени всички налични решения от първия демократично избран общински съвет през 1991 година.

“Желанието ни е решенията и протоколите на Общински съвет – Варна от 1991 г. до днес да са публични. Дигитализирането на документите от периода 1991 г. – 1999 г. ще отнеме малко повече време, но се надявам в рамките на шест месеца да успеем да ги обработим и да ги публикуваме на сайта“, каза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов в Деня на българската община – 12 октомври.

Онлайн документите предоставят възможност на всеки, който се интересува от минали решения на общинските съветници, да потърси информация в дигиталния фонд .

Другата новина е, че от броени дни Общински съвет – Варна има уеб адрес на кирилица. При изписването му обс-варна.бг се отваря автоматично съществуващият сайт на институцията varnacouncil.bg.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Граничният полицейски участък се завръща от Каварна в Балчик?

Водят се водят преговори за завръщане на Граничния полицейски участък в Балчик, който бе изместен в Каварна. Поводът за преместването преди време бе ремонтът на старата мелница, където службата се помещаваше. Балчишката управа предостави помещения в старата администрация, на мястото на техническа служба, но гранична полиция така и не се..

публикувано на 17.10.17 в 14:02

Орелеф на Ботев е едноименната градинка във Варна

Паметен знак с орелеф на Христо Ботев беше открит в едноименната градинка във Варна, идеята е на учениците и учителите от основно училище "Христо Ботев",което отбелязва през тази година  90-годишен юбилей. Скулпторът на паметния знак  Живко Дончев коментира какъв е неговия Ботев, жители на района  също споделиха вълнението си :..

публикувано на 17.10.17 в 13:51

Първият „климатик” във варненския театър – 1932 г.

Годината е 1932-ра, варненският драматичен театър е току-що открит, а креативната мисъл на арх. Желязко Богданов, един от работещите по проекта специалисти, създава въздушна инсталация за циркулиране на въздуха в сградата. Причината – високите температури в салона. Краеведът Християн Облаков разказва: В пространството под централния салон..

публикувано на 17.10.17 в 13:35

Община Балчик иска замяна на държавен с общински имот

Предложение за замяна на държавен и общински имот ще направи Община Балчик до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Това е една от точките, които ще гледа на редовна сесия този четвъртък Общинският съвет. Местната управа желае да получи правото на собственост на Морска гара, а в замяна да предостави общинско..

публикувано на 17.10.17 в 13:23

Иван Портних отговори на въпроси на слушатели във "В ефир сте"

Кметът на Варна Иван Портних отговаря на слушателски въпроси в предаването на Радио Варна "В ефир сте". Стартираме огромни по мащаб инвестиционни проекти по линия инфраструктура и се очаква  активен строителен период през зимата, заяви от ефира на Радио Варна кметът Портних. Финансовото състояние на общината е изключително добро, добави той пред..

публикувано на 17.10.17 в 12:36

Усмихнат Мечок "приема" детските книжки в библиотеката

Пластмасов мечок и шарен варел "приемат"   детските книжки при връщане в детския и средношколски отдел на Регионалната библиотека във Варна. Новата системата  self chеck –out е отскоро монтирана във фоайето на отдела и е много харесвана от деца и възрастни, каза за радио Варна Румяна Йовева, завеждащ отдела. "Харесва се и даже има коментари от..

обновено на 17.10.17 в 12:09

Стара хартия за нови книги

Идеята на "Еко Будител" е да се съберат отпадъци, които могат да се рециклират - не само стара хартия, но и пластмасови бутилки. Кампанията ще се проведе във Варна на 1 ноември - Денят на народните будители. Събитието се организира от Община Варна, „Еко Партнърс България“, книжарници „Сиела“ и "Пристанище Варна" ЕАД. Сборният пункт е на Морска гара, в..

публикувано на 17.10.17 в 11:53