Архивът на Варненския общински съвет е достъпен онлайн

Близо 20 000 страници архивни документи на Общински съвет – Варна вече са достъпни онлайн. Решения и протоколи на институцията от 1999 г. до днес са публикувани на сайта varnacouncil.bg, секция Архив. Достъпът е свободен и безплатен.

В дигиталния архив са събрани над 250 документа, като базата данни ще продължи да се разширява. Амбицията е на сайта на институцията да бъдат качени всички налични решения от първия демократично избран общински съвет през 1991 година.

“Желанието ни е решенията и протоколите на Общински съвет – Варна от 1991 г. до днес да са публични. Дигитализирането на документите от периода 1991 г. – 1999 г. ще отнеме малко повече време, но се надявам в рамките на шест месеца да успеем да ги обработим и да ги публикуваме на сайта“, каза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов в Деня на българската община – 12 октомври.

Онлайн документите предоставят възможност на всеки, който се интересува от минали решения на общинските съветници, да потърси информация в дигиталния фонд .

Другата новина е, че от броени дни Общински съвет – Варна има уеб адрес на кирилица. При изписването му обс-варна.бг се отваря автоматично съществуващият сайт на институцията varnacouncil.bg.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приет е работният проект на новата библиотека във Варна

Експертният съвет по Закона за устройство на територията към Община Варна е приел на днешното си заседание техническия   и работен проект на новата библиотека, както и предложения подробен устройствен план –това съобщи за Радио Варна арх. Виктор Бузев – главен архитект на общината и допълни : Според арх.Бузев ще   се..

публикувано на 12.12.17 в 17:06

Никола Христович: Бюрокрацията по европроектите намаля

През последните години бюрокрацията по отношение на изискванията на Брюксел за европроектите по оперативните програми е намаляла. Това заяви във Варна д-р Никола Христович - автор на наръчника "Европари  за проекти 2017-2020" година. Христович обясни пред репортера Даниела Стойнова: Според автора на седмото издание на..

публикувано на 12.12.17 в 16:58

Обявяват нова обществена поръчка за ремонт на вълнолома във Варна

Обществената поръчка за ремонтиране на вълнолома във Варна ще бъде обявена отново, стойността на ремонта е 8 милиона лева. Това съобщи във Варна Ангел Забуртов - генерален директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".Той каза още,че инвестициите през следващата година на ДППИ са на стойност 20 милиона лева:..

публикувано на 12.12.17 в 16:48

Нова икономическа еко специалност във Варна

Поредица от инициативи, ориентирани към зелените иновации и въздействието им върху регионалната икономика започва от днес Икономическият университет във Варна. Обмяната на опит и представянето на  добри практики по  опазване и възстановяване на околната среда са акцент на   кръгла маса, чийто домакин беше най-старото висше икономическо..

публикувано на 12.12.17 в 16:40

Намаляват цените на автобусните билети до Ракитника и Прибой

Пътниците по автобусните линии 55 и 60 към местностите Ракитника и   Прибой във Варна вече ще купуват билети на цена от един лев, а не от 1.40 лв. Това решиха общинските съветници от Постоянната комисия по транспорт с председател Добромир Джиков. Предложението е на Тодор Балабанов – председател на Общинския съвет, който обясни, че има и..

публикувано на 12.12.17 в 16:12

„Корал Резиденс“ е новият жилищен проект на „Планекс“ във Варна

Комплексът има предимствата на свежия въздух, морската панорама и спокойствието на кв. „Бриз“ След отчетен ръст от 10% на сделките с имоти в София за 2017 г., същата възходяща тенденция започва да се наблюдава и във Варна. Специалистите отбелязват потенциала на града за растеж на сектора, като данните на Агенцията по вписванията..

обновено на 12.12.17 в 16:03

71 000 ръчни часовника и стотици слънчеви очила задържаха на Митница Варна

Служители на Митница Варна задържаха голямо количество ръчни часовници и слънчеви очила, нарушаващи правата върху интелектуалната собственост, съобщиха от Агенция „Митници”. Операцията по задържането на фалшифицираните маркови стоки е извършена на 11 декември 2017..

публикувано на 12.12.17 в 15:35