Архивът на Варненския общински съвет е достъпен онлайн

Близо 20 000 страници архивни документи на Общински съвет – Варна вече са достъпни онлайн. Решения и протоколи на институцията от 1999 г. до днес са публикувани на сайта varnacouncil.bg, секция Архив. Достъпът е свободен и безплатен.

В дигиталния архив са събрани над 250 документа, като базата данни ще продължи да се разширява. Амбицията е на сайта на институцията да бъдат качени всички налични решения от първия демократично избран общински съвет през 1991 година.

“Желанието ни е решенията и протоколите на Общински съвет – Варна от 1991 г. до днес да са публични. Дигитализирането на документите от периода 1991 г. – 1999 г. ще отнеме малко повече време, но се надявам в рамките на шест месеца да успеем да ги обработим и да ги публикуваме на сайта“, каза председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов в Деня на българската община – 12 октомври.

Онлайн документите предоставят възможност на всеки, който се интересува от минали решения на общинските съветници, да потърси информация в дигиталния фонд .

Другата новина е, че от броени дни Общински съвет – Варна има уеб адрес на кирилица. При изписването му обс-варна.бг се отваря автоматично съществуващият сайт на институцията varnacouncil.bg.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Три нови военни паметника ще бъдат вписани в областния регистър на Добрич

Това решиха днес на свое заседание членовете на Областната комисия „Военни паметници“ в Добрич. Паметна плоча на загиналите във войните в село Славеево, община Добричка, допълва регистъра по искане на общинската администрация. В този списък ще бъдат включени и два нови мемориала по искане на община Генерал Тошево - Паметна плоча на загиналите..

публикувано на 20.02.18 в 13:24

Върнаха за дообсъждане бюджета на Община Балчик

Бюджетът на Община Балчик е върнат от областния управител за ново обсъждане, тъй като решението, с което е приета годишната финансова рамка от Общинския съвет, се счита за незаконосъобразно. Единият от мотивите е, че проектът за бюджет не е бил оповестен за обществено обсъждане в законовия срок, както и че Общинският съвет е приел бюджет, който..

публикувано на 20.02.18 в 13:09

Масирани проверки за нарушения в горите в Добричко

При масирани проверки на горските стражари в Добричко са съставени 7 акта за нарушения, съобщиха от североизточното държавно предприятие. Два от актовете са за незаконната сеч на 1 куб. м дърва за огрев на територията на Държавно горско стопанство „Генерал Тошево”. Конфискувана е каруцата, с която нарушителите транспортирали дървесината...

публикувано на 20.02.18 в 12:58

Бъдещият архитект Доротея Николаева за "Къщата на моите мечти"

19-годишната Доротея Николаева учи архитектура в Професионалната   гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски” във Варна. Участва в училищното състезание на тема „Къщата на моите мечти”. Коя е нейната къща на мечтите, бъдещият архитект Доротея Николаева коментира пред репортера Даниела Стойнова:

публикувано на 20.02.18 в 12:43

Приятно място ли е Автогара-Варна или не?

Или как изглежда тя през погледа на човек, който редовно пътува и на такъв, който работи там? Различни асоциации прави у всеки престоя на автогарата във Варна. За някои е много удобна, за други е прилична, за трети критична. Най-често критични са младите, които са пътували  по света и сравняват - с автогарите в Европа.  Според  19-годишната..

обновено на 20.02.18 в 12:04

Изложба показва строежа на паметника "Шипка"

Десетки хиляди са българите, които подпомагат руската армия по време на Освободителната война от 1877/78 г. и техният принос, макар и встрани от историците, никак не е за пренебрегване. Това каза за Радио Варна директорът на националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” Чавдар Ангелов. Във Варна той откри фотодокументална изложба, която разказва..

публикувано на 20.02.18 в 11:44

Спират водата утре в кв. "Аспарухово" и м.Зеленика

Пореден ден без вода очаква жителите на кв. "Аспарухово" и местността Зеленика утре - 21 февруари.  Водоподаването ще бъде спряно за времето от 9.00 часа до 24.00 часа полунощ.  Причина за спирането е извършване на строително-монтажни работи, съобщават от ВиК-Варна.

публикувано на 20.02.18 в 10:59