Пет изобретения ще подобрят живота на хора в нужда

Снимка: Радио Варна

Пет отбора - инженери, дизайнери, иноватори и ентусиасти, започнаха работа по предизвикателство, отправено им от хора в неравностойно положение. За 72 часа те трябва да изработят апарат за измерване на кръвна захар за незрящи, който съобщава резултата на български език, да направят нова инвалидна количка, да изработят специални устройства, които да помогнат за стабилното стъпване на човек след прекаран инсулт, безшумен мотор на лодка, за да могат незрящите да чуват звуците на природата и устройство за четене на етикети на стоки – също за хора с нарушено зрение.

Проявата е в рамките на Международния технически маратон ТОМ, който се провежда в Техническия университет във Варна. Готовите изобретения ще бъдат представени тази неделя от 13.00  часа в Пленарната зала на община Варна. След това ще бъдат  качени в интернет сайта на ТОМ България, за свободно ползване с инструкции за производство. 

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Отворени врати в Innovator Creative Spaces до края на декември

До края на годината Innovator Creative Spaces , първото по рода си споделено работно пространство за изобретатели и ентусиасти във Варна обявява дни на отворените врати. Мястото отвори само преди дни. Целта на екипа e дa cъздaдe взaимoдeйcтвaщa cи мpeжa oт paбoтни пpocтpaнcтвa из цялaтa cтpaнa. В рaбoтилницата на ул. "София" 1 във Варна има 3D..

публикувано на 13.12.17 в 13:00

Център за почасови услуги в домашна среда помага на над 100 добричлии

Създаденият Център за почасови услуги в домашна среда в община Добричка предоставя услуги на над 100 потребители от населените места в района, съобщиха от общинската управа. В проекта, който се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, са обхванати самотно живеещи възрастни хора, които не могат да се обслужват сами,..

обновено на 13.12.17 в 11:58

„Корал Резиденс“ е новият жилищен проект на „Планекс“ във Варна

Комплексът има предимствата на свежия въздух, морската панорама и спокойствието на кв. „Бриз“ След отчетен ръст от 10% на сделките с имоти в София за 2017 г., същата възходяща тенденция започва да се наблюдава и във Варна. Специалистите отбелязват потенциала на града за растеж на сектора, като данните на Агенцията по вписванията..

обновено на 13.12.17 в 11:58

НУИ „Добри Христов“ с юбилейна изложба „25 години специалност „Изящни изкуства““

Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна представя юбилейна изложба „25 години специалност „Изящни изкуства”   от 18.30 часа в залите на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Експозицията показва развитието на специалността от 1992 г. до днес. Изложбата включва творби на настоящи възпитаници на училището - ученици..

публикувано на 13.12.17 в 11:25

Нов конкурс за туристическо лого обявява Община Добрич

Нов конкурс за изработване на туристическо лого ще обяви Община Добрич, тъй като досегашният конкурс е прекратен с решение на журито, съобщиха от общинската управа. В общината са получени 30 предложения, но седемчленното жури с председател доц. д-р Соня Алексиева от Нов български университет не е определило победител. Мотивът на оценяващата..

публикувано на 13.12.17 в 10:47

Детски рисунки станаха Коледни картички на Област Добрич

Областният управител в Добрич Красимир Кирилов ще изпраща две детски рисунки като поздравителни картички до институции по случай предстоящите празници Коледа и Нова година. Рисунките са на  четвъртокласничката Полина Петрова и Камен Тодоров от трети клас, и двамата са ученици в СУ „П.Р. Славейков“. Това съобщи пресцентърът на Областната..

публикувано на 13.12.17 в 10:36

В Гурково нямат против сондажите за нефт и газ в района

В балчишкото село Гурково няма реакции спрямо инвестиционно намерение за проучване наличието на суров нефт и газ, заяви кметът Тодор Георгиев. Припомняме, че тази есен до ми­ни­с­тъ­ра на окол­на­та сре­да и во­ди­те е от­п­ра­ве­но ис­ка­не за пре­це­ня­ва­не не­об­хо­ди­мо­ст­та от из­вър­ш­ва­не на еко­ло­ги­ч­на оцен­ка на..

обновено на 13.12.17 в 10:06