Пет изобретения ще подобрят живота на хора в нужда

Снимка: Радио Варна

Пет отбора - инженери, дизайнери, иноватори и ентусиасти, започнаха работа по предизвикателство, отправено им от хора в неравностойно положение. За 72 часа те трябва да изработят апарат за измерване на кръвна захар за незрящи, който съобщава резултата на български език, да направят нова инвалидна количка, да изработят специални устройства, които да помогнат за стабилното стъпване на човек след прекаран инсулт, безшумен мотор на лодка, за да могат незрящите да чуват звуците на природата и устройство за четене на етикети на стоки – също за хора с нарушено зрение.

Проявата е в рамките на Международния технически маратон ТОМ, който се провежда в Техническия университет във Варна. Готовите изобретения ще бъдат представени тази неделя от 13.00  часа в Пленарната зала на община Варна. След това ще бъдат  качени в интернет сайта на ТОМ България, за свободно ползване с инструкции за производство. 

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложение за образование в чужбина - до 19ч. във Варна

Международно изложение „Световно образование” се провежда във Варна с удължено работно време, до 19ч. (в галерия "Графити"). По време на изложението ще може да се наблюдава демо-урок по математика, безплатно ще се кандидатства в Холандия, както и ще може да се възползвате от 10% отстъпки за езикови ваканции в чужбина. Най-много студенти от..

публикувано на 20.02.18 в 13:38

Три нови военни паметника ще бъдат вписани в областния регистър на Добрич

Това решиха днес на свое заседание членовете на Областната комисия „Военни паметници“ в Добрич. Паметна плоча на загиналите във войните в село Славеево, община Добричка, допълва регистъра по искане на общинската администрация. В този списък ще бъдат включени и два нови мемориала по искане на община Генерал Тошево - Паметна плоча на загиналите..

публикувано на 20.02.18 в 13:24

Върнаха за дообсъждане бюджета на Община Балчик

Бюджетът на Община Балчик е върнат от областния управител за ново обсъждане, тъй като решението, с което е приета годишната финансова рамка от Общинския съвет, се счита за незаконосъобразно. Единият от мотивите е, че проектът за бюджет не е бил оповестен за обществено обсъждане в законовия срок, както и че Общинският съвет е приел бюджет, който..

публикувано на 20.02.18 в 13:09

Масирани проверки за нарушения в горите в Добричко

При масирани проверки на горските стражари в Добричко са съставени 7 акта за нарушения, съобщиха от североизточното държавно предприятие. Два от актовете са за незаконната сеч на 1 куб. м дърва за огрев на територията на Държавно горско стопанство „Генерал Тошево”. Конфискувана е каруцата, с която нарушителите транспортирали дървесината...

публикувано на 20.02.18 в 12:58

Бъдещият архитект Доротея Николаева за "Къщата на моите мечти"

19-годишната Доротея Николаева учи архитектура в Професионалната   гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски” във Варна. Участва в училищното състезание на тема „Къщата на моите мечти”. Коя е нейната къща на мечтите, бъдещият архитект Доротея Николаева коментира пред репортера Даниела Стойнова:

публикувано на 20.02.18 в 12:43

Приятно място ли е Автогара-Варна или не?

Или как изглежда тя през погледа на човек, който редовно пътува и на такъв, който работи там? Различни асоциации прави у всеки престоя на автогарата във Варна. За някои е много удобна, за други е прилична, за трети критична. Най-често критични са младите, които са пътували  по света и сравняват - с автогарите в Европа.  Според  19-годишната..

обновено на 20.02.18 в 12:04

Изложба показва строежа на паметника "Шипка"

Десетки хиляди са българите, които подпомагат руската армия по време на Освободителната война от 1877/78 г. и техният принос, макар и встрани от историците, никак не е за пренебрегване. Това каза за Радио Варна директорът на националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” Чавдар Ангелов. Във Варна той откри фотодокументална изложба, която разказва..

публикувано на 20.02.18 в 11:44