Пет изобретения ще подобрят живота на хора в нужда

Снимка: Радио Варна

Пет отбора - инженери, дизайнери, иноватори и ентусиасти, започнаха работа по предизвикателство, отправено им от хора в неравностойно положение. За 72 часа те трябва да изработят апарат за измерване на кръвна захар за незрящи, който съобщава резултата на български език, да направят нова инвалидна количка, да изработят специални устройства, които да помогнат за стабилното стъпване на човек след прекаран инсулт, безшумен мотор на лодка, за да могат незрящите да чуват звуците на природата и устройство за четене на етикети на стоки – също за хора с нарушено зрение.

Проявата е в рамките на Международния технически маратон ТОМ, който се провежда в Техническия университет във Варна. Готовите изобретения ще бъдат представени тази неделя от 13.00  часа в Пленарната зала на община Варна. След това ще бъдат  качени в интернет сайта на ТОМ България, за свободно ползване с инструкции за производство. 

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

31 градуса като за край на лятото. Вятърът ще е силен.

През нощта ще бъде предимно ясно с временни увеличения по Черноморието. Ще духа слаб до умерен вятър от източна четвърт, който ще се ориентира от юг. Минимални температури между 14 и 19 градуса. Утре преди пладне ще бъде предимно слънчево, а вятърът ще се ориентира от югозападна четвърт до засилен. Следобед над югоизточните райони ще се..

публикувано на 23.09.18 в 18:00

От вторник става студено. И дъжд ще вали.

Преди пладне в понеделник ще бъде предимно слънчево, а вятърът ще се ориентира от югозападна четвърт до засилен. Следобед над югоизточните райони ще се увеличи високата облачност, а вятърът ще стане от северозапад и ще се усили с пориви до 15-20 м/с. Минимални температури между 9 и 14 градуса. Максималните температури ще са от 28 до 33..

публикувано на 23.09.18 в 15:51

Изложението "С любов към българското" гостува в Добрич

Националното изложение на производителите под мотото "С любов към българското" отново ще гостува в Добрич. Изложението ще се проведе на открити площи до хотел „България”, от 24 до 29 септември, а участващите над 40 фирми от цялата страна, ще представят своите най-нови стоки и колекции за сезон Есен - Зима. Повече от 18 години изложението се..

публикувано на 23.09.18 в 14:49

„No talk, All Action!”

Предстои 11-то издание на   Startup Weekend Varna.  То ще събере над 100 бъдещи и настоящи предприемачи в Техническия университет във Варна. В рамките на почти три дни, участниците ще могат да претворят иновативната си идея в бизнес и да получат помощ от дългогодишни професионалисти. Startup Weekend e интензивно 54-часово събитие, в..

публикувано на 23.09.18 в 13:52

Нова организация на транспорта в Белослав

Реорганизацията на комуникационно – транспортната мрежа на територията на Белослав е заради новата учебна година и предстоящия зимен сезон, съобщава на сайта си местната администрация. Промяната предвижда забраняване  паркирането на автомобили  по улица „ Трети март” в участъка от кръстовището на ул. „Св.Св.Кирил и Методий” и ул. „Трети март” до..

публикувано на 23.09.18 в 12:06

Пътища в ремонт в Източна България

Продължават ремонтите дейности по пътищата от републиканската мрежа в Източна България, съобщава на сайта си Агенция "Пътна инфраструктура". До 23 декември движението па автомагистрала „Черно море“  област Варна от км 0+000 до км 8+600 ще се осъществява  двупосочно в платното за Бургас, поради ремонтни дейности на асфалтовата настилка...

публикувано на 23.09.18 в 12:00

Събират опасни отпадъци от домакинствата

Мобилен пункт ще приема опасни отпадъци от домакинствата във Варна между 26 и  29 септември, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна.  Гражданите могат да предават  лекарства с изтекъл срок на годност; живачни термометри и живак; почистващи препарати, дезинфектанти,..

публикувано на 23.09.18 в 11:02