Пет изобретения ще подобрят живота на хора в нужда

Снимка: Радио Варна

Пет отбора - инженери, дизайнери, иноватори и ентусиасти, започнаха работа по предизвикателство, отправено им от хора в неравностойно положение. За 72 часа те трябва да изработят апарат за измерване на кръвна захар за незрящи, който съобщава резултата на български език, да направят нова инвалидна количка, да изработят специални устройства, които да помогнат за стабилното стъпване на човек след прекаран инсулт, безшумен мотор на лодка, за да могат незрящите да чуват звуците на природата и устройство за четене на етикети на стоки – също за хора с нарушено зрение.

Проявата е в рамките на Международния технически маратон ТОМ, който се провежда в Техническия университет във Варна. Готовите изобретения ще бъдат представени тази неделя от 13.00  часа в Пленарната зала на община Варна. След това ще бъдат  качени в интернет сайта на ТОМ България, за свободно ползване с инструкции за производство. 

Чуйте още в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуващ салон на френското висше образование гостува утре във Варна

Пътуващият салон на образованието 2017, организиран от Френския институт в България, ще се проведе утре от 10 до 18ч. в хотел „Черно море“ във Варна. С тази проява се открива кандидат-студентската кампания за учебната 2018   /2019 година. Събирайки на едно място френски висши учебни заведения и представители на франкофонските програми в..

публикувано на 22.10.17 в 17:31

Онкоболницата във Варна с профилактични прегледи през ноември

Безплатни профилактични прегледи в три направления, в които се наблюдава трайна тенденция на нарастване на заболеваемостта, обявява в дните между 15 и 30 ноември ръководството на „Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“. Трите направления са: за борбата с рака на простатата, превенция и профилактика..

публикувано на 22.10.17 в 17:16

Подписката срещу добив на природен газ в Добруджа продължава

Продължава събирането на подписи от страна на жителите на добруджанския регион срещу инвестиционното предложениеза "разработване и усвояване на находище „Спасово” в блок „Добрич”, включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток”, имащо за цел проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич"...

публикувано на 22.10.17 в 16:48

"Направи го за България" въведе 43 варненчета в православната вяра - фоторепортаж

Варна е един от градовете, които са част от кампанията в подкрепа на раждаемостта „Направи го за България“. 43 деца, заченати през миналата година, бяха кръстени в катедралния храм „Свето успение Богородично” във Варна в рамките на кампанията, организирана от „Движение за национална кауза”. В страната се кръщават 1000 бебета едновременно...

обновено на 22.10.17 в 16:46

Ремонтът на Аспарухов мост започва от вторник

Същинският ремонт на Аспарухов мост ще започне във вторник, но от утре, 23-ти октомври ще се изгради временната организация за движение. Строителните работи ще стартират във вторник сутринта. Платното за Бургас ще бъде затворено за движение, а трафикът ще е насочен в платното за Варна по ремонтираните през миналата година съоръжения 3 и 5. Достъпът до..

публикувано на 22.10.17 в 16:18
Последният слънчев ден през октомври

Седмична прогноза за времето в периода 23-29 октомври

През първия ден ще е предимно облачно. До вечерта на места ще завали слаб дъжд, все още без Черноморието. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Ще остане сравнително топло с минимални температури между 11 и 16 градуса и максимални от 17 до 22. Във вторник и сряда под влияние на средиземноморски циклон ще има повсеместни валежи, на..

публикувано на 22.10.17 в 15:15

Дарителска кампания в подкрепа на Дома за хора с умствена изостаналост в Русокастро

Над 40 чувала с дрехи и над 30 одеяла бяха изпратени на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в Русокастро в края на тази седмица. От началото на месеца БНР – Бургас стартира дарителска кампания в тяхна подкрепа. В Дома са получили като дарение и мебели, съобщи директорът на социалната институция Любчо Марков. Болницата в Поморие също се..

публикувано на 22.10.17 в 13:57