Ученици от стъкларското училище във Валашске Мезиржичи практикуват в Балчик

Седем ученички от специалност живопис при Средното художествено училище по стъкларство и дизайн в чешкия град Валашске Мезиржичи се представят на 13 октомври в обща изложба. От началото на месеца те твориха на тема „Балчик” по крайбрежието. Откриването е от 11,00 часа в Градската художествена галерия.

Изложбата е резултат от изпълняващия се съвместен проект между Историческия музей в Белия град, Община Балчик и културен център „Двореца”. По петима ученици са на практика в държавния културен институт и Община Балчик, съответно от специалностите стъкло и вътрешен дизайн.

Община Балчик има подписан договор за сътрудничество с чешката община. В началото на миналия месец делегация от побратимения град бе тук, водена от кмета Роберт Стржинек. С местната управа бяха обсъдени възможностите за обмен на групи от млади хора, занимаващи се със спорт и участващи в творчески състави. Двете страни декларираха готовност за развитие на отношенията.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненци засадиха кайсиево дръвче в дупка на улица "Девня"

Мартин Златев и негови приятели от Аспарухово засадиха кайсиево дръвче в дупка във Варна /на снимките/. Тя се намира на отсечката при качването от улица „Девня” на Аспарухов мост на 20 метра след светофара. На 15 октомври Златев е дал ултиматум на местните власти да я запълнят, но дупката още си стои. Днес в 18 часа той и негови засадиха дръвче в нея...

публикувано на 18.10.17 в 18:48

Варна става столица на шоколада

За първи път тук ще бъдат представени осем фигури с човешки ръст, изваяни от шоколад. Уникалната изложба ще гостува от 26 до 31 октомври в търговско-развлекателен център в града. Гостите на експозицията ще видят копия на класически произведения на изкуството – Венера Милоска, древна римлянка, жени с кошница, делва и стомни, момченце..

публикувано на 18.10.17 в 18:34

„Всички за един“ - веруюто и на военните парашутисти

18 октомври - Денят на военния парашутист отбелязват и служителите във военноморското формирование 22 580, или както е известно сред своите среди - „Морският специален разузнавателен отряд”- “Тихина”- Варна. В морето или във въздуха, в неестествена за човека среда, преминава работното ежедневие на хората, които са в това морско подразделение! И това е..

обновено на 18.10.17 в 17:21

В България карцином на белия дроб се лекува с 40-годишна апаратура

Близо 25 процента от всички случаи на рак на белия дроб по света се откриват   и при хора, които са  били непушачи през целия си живот. Това заяви доц. д-р Димитър Калев, ръководител направление „Медицинска онкология и лъчелечение” в СБАЛОЗ – Варна, по повод Световния месец за борба с рака на белия дроб - ноември. Въпреки това  употребата на цигари е..

публикувано на 18.10.17 в 17:01

И утре ни очаква топло за сезона време

През нощта ще бъде ясно и почти тихо, по крайбрежието вятърът ще е слаб от южна четвърт, сутринта на места видимостта ще е намалена. Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса, по Черноморието 11-16. През деня ще бъде предимно слънчево, ще има временни увеличения на облачността, но тя ще е висока и слънцето ще прозира през..

публикувано на 18.10.17 в 16:34

Татко в майчински - за близо 200 варненци е факт

198 мъже от Варна и областта са получавали обезщетения за отглеждане на малко дете от началото на годината до края на юни. По данни на Националния осигурителен институт (НОИ), средно на месец, един татко в ъв Варна е получавал по 30,69 лева майчински. За сравнение, господата в София, ползвали обезщетение за отглеждане на малко дете за същия..

публикувано на 18.10.17 в 16:15

Книги за смет раздават във Варна на 1 ноември

Кампания "Еко Будител" ще се проведе във Варна на 1 ноември - Деня на народните будители. Идеята е да бъдат събрани пластмасови и хартиени отпадъци, които ще бъдат рециклирани. Срещу това варненци ще получат като комплимент ваучер за покупка на книги.  Сборният пункт е на Морска гара, в тила на 2-ро корабно място, в часовете между 10.00 ч. и..

публикувано на 18.10.17 в 15:51