Областният управител на Добрич обсъжди със земеделци идеята за добив на газ

Своите притеснения от инвестиционното намерение за добив на газ в областта изразиха  на среща с областния управител в Добрич Красимир Кирилов земеделски стопани от региона, членуващи в Асоциацията на българските зърнопроизводители. Земеделските производители внесоха в деловодството на областната управа протестна декларация, с която заявяват категоричното си желание да се запазят земята и водата на Добруджа и Добричка област, съобщи след срещата пресслужбата на областната администрация. „Притесненията ни са огромни, защото добивът на газ и изобщо преминаването през водоносния слой на Добруджа, крие риск за живота и здравето на хората. Заявеното инвестиционно намерение на „РУСГЕОКОМ“ крие и други опасности – използването на тежки технологии и вибрациите, крият огромен риск и от земетресения“ – е мнението на Стелиян Стоянов, председател на УС на асоциацията. Участниците в срещата са разтревожени, че се предвижда на територията на община Генерал Тошево да бъдат направени 41 сондажа, което, според тях, означава, че неминуемо ще се стигне и до отчуждаване на имоти, за да бъдат изградени газопроводи. Проблемът ще бъде разискван и на извънредно заседание на Общинския съвет в Генерал Тошево идната седмица след внесено искане на седем общински съветници, стана ясно след срещата в Областната управа. Областният управител е заявил, че ще постави проблема на фокус, за да се гарантира здравето и поминъкът на жителите на областта и е уверил, че  земеделските стопани могат да разчитат на подкрепа, когато е за доброто на Добруджа.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българското хоро победи "Цар Футбол"

Традиционното хоро в Морската градина и този път събра своите верни почитатели. Въпреки провеждащия се в същия час финал на Световното по футбол между Франция и Хърватска. Вече трета година под чинарите и кестените в неделя се извива българско хоро . Без значение от метеорологичните условия или празници. И този път публиката се питаше кое е хорото и..

публикувано на 15.07.18 в 20:35

Къде се раждат най-вкусните дини и пъпеши?

Лято е и на все повече места по улиците във Варна се появяват импровизирина сергии, където продават дини и пъпеши. Предлагат се вече и от производители в региона. Традиционно най-предпочитани са тези от района на Българево и Каварна. Затова и те имат много почитатели. Анка Илиева повече от десетина години продава в района около храм "Света Петка"...

публикувано на 15.07.18 в 18:05

Промени в движението на Градския транспорт във Варна от новата седмица

Промени в движението в градския транспорт във Варна по линиите с номера 10, 209, 36,37,12,17,17А,17/60,46, 55 и тролейбусни линии 86 и 88 влизат в сила от 17-ти или от 21-ви юли, в зависимост от линията. Причината е изпълнение на три обекта по проект „Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза”, финансиран по Оперативна програма „Региони в..

публикувано на 15.07.18 в 16:55

Ново, първично огнище на птичи грип пламна в Добричко

Този път селото е Миладиновци. Това става ясно от заповед за хуманно умъртвяване на животните, разписана от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев след получаване на лабораторен резултат за наличие на инфлуенца тип „А“. В животновъдния обект в село Миладиновци се отглеждат бройлери, като заповедта е да..

публикувано на 15.07.18 в 15:25

Колебливо време и през новата седмица

През следващата седмица атмосферата ще остане неустойчива. Нощем и до обяд ще е предимно ясно и слънчево, а по-значителна облачност ще се развива в следобедните часове, когато на отделни места ще превалява краткотраен дъжд. На повече места и с по-значителни количества ще са валежите в четвъртък и петък, когато и максималните температури слабо..

публикувано на 15.07.18 в 13:33

Проверяват нелегален пазар за животни в с. Гроздьово

Сигнал за нелегален пазар за животни, който се провежда до входа на с. Гроздьово, община Долни чифлик провериха кметът на общината Красимира Анастасова, заедно с представители на полицията и кмета на селото Георги Георгиев. Проверката констатира струпване на жители на селото от ромската общност, и вързани в близост няколко коня  и пони. Животните са..

публикувано на 15.07.18 в 13:17

Времето днес ще бъде идеално за плаж

Днес над Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, по-съществени в северните райони, където на отделни места краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър. Максимална температура на въздуха 27-30°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода е 25-26°.

публикувано на 15.07.18 в 07:46