Отбелязваме деня на органното донорство

Снимка: архив

Европейският ден на органното донорство отбелязваме днес в рамките на организираната в цялата страна Европейска седмица на донорството между 9 и 15 октомври.

Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички“, Български съюз на трансплантираните, Изпълнителната агенция по трансплантация, Пациентски организации „Заедно с теб“ с любезното домакинство на УМБАЛ „Света Екатерина“ се включват в ежегодното отбелязване на Европейския ден на органното донорство и трансплантация „Частица от теб може да бъде за някого целият свят“

Целта на 18-ото поред отбелязване на Европейския ден на донорството и трансплантациите, иницииран от Съвета на Европа, е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи във всяка една държава-членка по начин, който да спомогне на всеки човек осъзнато и споделено със семейство и близки да вземе решение за дарение. Този ден предоставя възможност да се отдаде почит и благодарност към починалите, дарили шанс за втори живот на някой непознат, както и да изразим нашата благодарност към медиците, осъществяващи трансплатациите.

По време на иницативата ще бъдат закачени 4 листа на дървото на живота с имената на донорите, спасили живот.

Чуйте по този повод интервюто с проф. Вилиан Платиканов, националният консултант по трансплантология, който е убеден, че за донорството трябва непрекъснато да се говори.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Отложиха делото за референдума в Чернево за 7 юни

Делото за оспорване на законосъобразността на решението на Общинския съвет в община Суворово за провеждането на местен референдум, относно изграждането на депо за неопасни отпадъци от дейността на "Девен" АД  в землището на село Чернево, се отложи отново за 7 юни от 15.00 часа. Съдебен състав с председател съдия Тинка Косева се позова на факта,..

обновено на 26.04.18 в 16:32

Полагане на маркировка за Синя зона ограничава паркирането на автомобили

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна в дните 27-ми, 28-ми и 29-ти април ще се полага хоризонтална маркировка по улиците „Райко Жинзифов“, „Кръстьо Мирски“, „Пирот“, „Прага“, „Русе“ и част от ул. „Кавала“, съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“. За времето от 7.00 ч. до 19,30 ч. спирането на моторно-превозни средства в..

публикувано на 26.04.18 в 16:26

Ще пръскат срещу кърлежи в Добрич

Обработка на тревните площи срещу кърлежи ще се извърши на 30 април и на 1 май в Добрич. Обичайната за сезона дезакаризация ще обхване централната градска част, районите на детските площадки и градския парк „Свети Георги“. Обработката ще се извършва рано сутринта – от 5 и 30-сет до 7.00 ч. На обработените места ще бъдат поставяни указателни табели,..

публикувано на 26.04.18 в 16:13

Проверен е сигнал за замърсяване на река Екренска

След сигнал за изтичане на непречистени отпадъчни води в коритото на река Екренска е и звършен съвместен обход на представители на Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ – Варна, Община Балчик и кмета на с. Кранево. Реката пресича с. Кранево, общ. Балчик и нерегламентираното заустване в нея е предпоставка за замърсяване на водите на река..

публикувано на 26.04.18 в 15:39

19 варненски училища се включват в Панорама на средното образование

Панорама на професиите и профилите в средното образование ще се проведе на 27-ми април от 10.00 до 18.00 ч. в Юнашкия салон. Организатор на събитието е Община Варна, а в него ще се включат 19 средни училища, професионални и профилирани гимназии, които ще представят актуална информация за учебната 2018/19 година. Представители на..

публикувано на 26.04.18 в 15:28

Приют за безнадзорни лица ще изграждат в Добрич

Новото звено ще е с капацитет от 15 места. За финансирането общината ще кандидатства с проект по Оперативна програма „Региони в растеж“, съобщиха от общинската управа. За разкриването на новата социална услуга ще се проведе обществено обсъждане на 8 май от 14.00 ч. в голямата заседателна зала на кметството. До 7 май на еmail: dobrich@dobrich.bg..

публикувано на 26.04.18 в 15:23

Бъдещи инженери "борят" бизнес-казуси

Ежегодното студентско състезание по предприемачество успя да провокира бъдещите инженери в ТУ-Варна с различни казуси, поставени от бизнеса. Състезанието се провежда по повод днешния празник на специалностите "Индустриален мениджмънт" и "Технологично предприемачество и иновации" към катедра „Индустриален мениджмънт” в ТУ – Варна. Тази година..

публикувано на 26.04.18 в 15:12