Отбелязваме Световния ден без сутиени

Адриана Лима

В подкрепа на информираността за рака на гърдата, 13 октомври се счита като денят без сутиени, като се очаква ползата от това да е огромна. И ти дава иновативен начин да покажеш, че си загрижена и информирана за рисковете от това заболяване.

Полезен или вреден е сутиенът?
Сутиенът (особено такъв, който не ви е по мярка и е по-тесен) може да окаже негативно влияние върху развитието на бюста, тъй като го пристиска и пречи на нормалния растеж и оформяне. Също така тесните сутиени са вредни, тъй като нарушават притока на кръв към бюста, а в зависимост от това колко стегнати са, пречат и на дихателния процес.

Липсата на сутиен може ли да причини болки в кръста и гърба?

Според изследвания в тази област липсата на сутиен не води до болки дори при жените с по-пищен бюст.

Според ново проучване носенето на сутиени може по-скоро да навреди на формата на гърдите, отколкото да я подкрепи. Учените установяват, че сутиенът пречи на нормалния растеж на тъканите в областта на гърдите, което намалява наедряването и оформянето на самия бюст. В проучването взимат участие 130 жени с различен размер на бюста. В продължение на 15 години, изследователският екип проследява появата на евентуални изменения на бюста. За определен период от време от няколко месеца до няколко години по време на проучването, доброволките не носят сутиен. Жените отговарят на поредица от рутинни въпроси относно изпитването на болка в гърба или областта на гърдите в периода, в който не носят сутиен. Те отговарят отрицателно на тези въпроси и допълват, че се чувстват много по-свободно. Размерът и формата на гърдите им също са много по-симетрични и хубави, обясняват изследователите. За измерване на бюста, те използват сантиметър и специален апарат. Изследователите стигат до извода, че липсата на сутиен не само подобрява външният вид на гърдите, но и намалява риска от проблеми и болки в гърба. Въпреки това сутиенът не бива да се изхвърля от гардероба. Има случаи, в които носенето му е належащо, като при прозрачни блузи и рокли или такива от много тънка материя, когато липсата му може да предизвика неудобство и неразположение. При физически активности, като бягане, скачане и други, носенето на сутиен се препоръчва също, като за целта има специално разработени спорни модели, които предпазват гърдите от увреждане по-време на интензивното движение.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пловдив очаква проекти от Варна за Европейска столица на културата

Фондация „Пловдив 2019“ кани градовете финалисти за столица на културата да се включат в програмата на най-големия европейски културен проект през следващата година. Варна, Велико Търново, София и регионите им могат да участват с най-добрите идеи, заложени в програмите, с които са достигнали до финала на конкурса за титлата. Отворената покана е..

публикувано на 26.04.18 в 15:14

Катастрофа затвори пътя София - Варна

Пътят София - Варна е затворен за движение в района на разклона за Ловеч заради катастрофа, при която са пострадали двама души, но без опасност за живота.Движението в посока София се осъществява през село Казачево, а в посока Варна - през село Българене.

публикувано на 26.04.18 в 09:13

Пореден протест срещу строителството в Националния парк "Пирин"

Природозащитници отново организират протест срещу строителството в Националния парк "Пирин" с искане за отмяна на Плана за управление на  парка.Към това се добавя и ново възражение, каза Константин Иванов от организацията Световен фонд за дивата природа."В края на миналата седмица става ясно, че екоминистерството е разрешило да се укрепи една от..

публикувано на 26.04.18 в 08:51

Въвеждането на еврото в България ще е тема на два големи форума

Въвеждането на еврото в България ще е тема на два големи форума, които ще се проведат днес в София.На въпросите на гражданите ще отговарят заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис и вицепремиерът Томислав Дончев.България заяви намерение до края на Българското европредседателство да бъде подадена молба за членство в..

публикувано на 26.04.18 в 07:47

Половин милион руснаци почивали у нас

България е на четвърто място сред предпочитаните от руснаците туристически дестинации за майските празници. Това показва изследване на Асоциацията на руските туроператори, похвали се писмен отговор на депутатски въпрос ресорният министър Николина Ангелкова.  Руските туристи са били на пето място по брой през миналото лято, а през тази..

публикувано на 25.04.18 в 14:49

Дипломатически скандал на един десерт разстояние

И докато медиите отвъд океана се вълнуват от облеклото на първите дами, то на изток един десерт е на път да породи дипломатически скандал между Япония и Южна Корея при това още преди да бъде сервиран. Проблем се оказа карта на обединена Корея изрисувана върху бял шоколад. Върху нея със син цвят са изобразени малки необитаеми острови в западната..

публикувано на 25.04.18 в 11:10

Как би изглеждал светът без асансьори?

Днес имате възможността не само да си представите, но и да изживеете това. За четвърта поредна година инициативата "Ден без асансьори" обединява привърженици на идеята за ежедневна и здравословна физическа активност. Сред участниците са и студентите от няколко университета в страната, сред които Медицински Университет "Проф. д-р п. Стоянов" във Варна...

публикувано на 25.04.18 в 07:05