Отбелязваме Световния ден без сутиени

Адриана Лима

В подкрепа на информираността за рака на гърдата, 13 октомври се счита като денят без сутиени, като се очаква ползата от това да е огромна. И ти дава иновативен начин да покажеш, че си загрижена и информирана за рисковете от това заболяване.

Полезен или вреден е сутиенът?
Сутиенът (особено такъв, който не ви е по мярка и е по-тесен) може да окаже негативно влияние върху развитието на бюста, тъй като го пристиска и пречи на нормалния растеж и оформяне. Също така тесните сутиени са вредни, тъй като нарушават притока на кръв към бюста, а в зависимост от това колко стегнати са, пречат и на дихателния процес.

Липсата на сутиен може ли да причини болки в кръста и гърба?

Според изследвания в тази област липсата на сутиен не води до болки дори при жените с по-пищен бюст.

Според ново проучване носенето на сутиени може по-скоро да навреди на формата на гърдите, отколкото да я подкрепи. Учените установяват, че сутиенът пречи на нормалния растеж на тъканите в областта на гърдите, което намалява наедряването и оформянето на самия бюст. В проучването взимат участие 130 жени с различен размер на бюста. В продължение на 15 години, изследователският екип проследява появата на евентуални изменения на бюста. За определен период от време от няколко месеца до няколко години по време на проучването, доброволките не носят сутиен. Жените отговарят на поредица от рутинни въпроси относно изпитването на болка в гърба или областта на гърдите в периода, в който не носят сутиен. Те отговарят отрицателно на тези въпроси и допълват, че се чувстват много по-свободно. Размерът и формата на гърдите им също са много по-симетрични и хубави, обясняват изследователите. За измерване на бюста, те използват сантиметър и специален апарат. Изследователите стигат до извода, че липсата на сутиен не само подобрява външният вид на гърдите, но и намалява риска от проблеми и болки в гърба. Въпреки това сутиенът не бива да се изхвърля от гардероба. Има случаи, в които носенето му е належащо, като при прозрачни блузи и рокли или такива от много тънка материя, когато липсата му може да предизвика неудобство и неразположение. При физически активности, като бягане, скачане и други, носенето на сутиен се препоръчва също, като за целта има специално разработени спорни модели, които предпазват гърдите от увреждане по-време на интензивното движение.

ВИЖТЕ ОЩЕ

60 училища в страната излизат в принудителна ваканция

Поради лоши метеорологични условия, влошена пътна обстановка, повреди в отоплителната инсталация, прекъснато електрозахранване или висока заболеваемост в 60 училища в страната няма да има учебни занятия. В област Добрич, община Генерал Тошево, поради влошена пътна обстановка и лоши метеорологични условия..

публикувано на 18.01.18 в 16:37

Народното събрание ратифицира договора за приятелство с Македония

44-ото Народно събрание ратифицира единодушно със закон Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Мариян Гьорчев, посланик на Република Македония, присъства в залата. На първо гласуване законът бе приет единодушно от 182 народни представители,..

публикувано на 18.01.18 в 10:22
Бойко Борисов и Зоран Заев

Депутатите ще ратифицират договора с Македония

С 16 „за”, само 1 „против” и без въздържал депутатите от парламентарната комисия по външна политика вече подкрепиха законопроекта за ратифициране на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Законопроектът бе внесен в българския парламент от Министерски съвет на 8 ноември..

обновено на 18.01.18 в 08:48

Министър Ангелкова откри българския щанд на изложението FITUR в Мадрид

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри българския щанд на най-голямото туристическо изложение в Мадрид-FITUR. Форумът е предназначен основно за професионалисти и е вторият по значимост в света след ITB в Берлин. Той се провежда от 17 до 21 януари, като първите три дни са предназначени само за представители на сектора и срещи между бизнес..

публикувано на 17.01.18 в 14:51

Метеорит падна близо до Детройт и предизвика слаб трус

Регистрирано е падане на малък метеорит близо до американския град Детройт, щата Мичиган, съобщи в Туитър Националната метеорологична служба на САЩ. Последвал е земен трус от 2 степен. „След анализ на получените данни Националната метеорологична служба може да потвърди, че избухването и взривът не..

публикувано на 17.01.18 в 10:07

Антоновден е

        Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. Антоний Велики е роден около 251 г. след Христа, в Египет, в семейството на заможни и благочестиви родители. Когато бил на 20 години, родителите му починали и му оставили богатството си. Антоний раздал своето имущество..

публикувано на 17.01.18 в 08:07

Гръцките фермери отново блокират пътища

Фермерите в Гърция изкарват тракторите на 22 януари и смятат да издигнат блокади по пътищата. Решението е взето от земеделските производители от района на Кардица. В него са участвали 25 браншови сдружения, съобщава в. "Та неа". Очаква се днес фермерите да обсъдят и формата на протестите. Земеделските стопани в Гърция са недоволни от..

публикувано на 16.01.18 в 08:40