Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден без сутиени

Адриана Лима

В подкрепа на информираността за рака на гърдата, 13 октомври се счита като денят без сутиени, като се очаква ползата от това да е огромна. И ти дава иновативен начин да покажеш, че си загрижена и информирана за рисковете от това заболяване.

Полезен или вреден е сутиенът?
Сутиенът (особено такъв, който не ви е по мярка и е по-тесен) може да окаже негативно влияние върху развитието на бюста, тъй като го пристиска и пречи на нормалния растеж и оформяне. Също така тесните сутиени са вредни, тъй като нарушават притока на кръв към бюста, а в зависимост от това колко стегнати са, пречат и на дихателния процес.

Липсата на сутиен може ли да причини болки в кръста и гърба?

Според изследвания в тази област липсата на сутиен не води до болки дори при жените с по-пищен бюст.

Според ново проучване носенето на сутиени може по-скоро да навреди на формата на гърдите, отколкото да я подкрепи. Учените установяват, че сутиенът пречи на нормалния растеж на тъканите в областта на гърдите, което намалява наедряването и оформянето на самия бюст. В проучването взимат участие 130 жени с различен размер на бюста. В продължение на 15 години, изследователският екип проследява появата на евентуални изменения на бюста. За определен период от време от няколко месеца до няколко години по време на проучването, доброволките не носят сутиен. Жените отговарят на поредица от рутинни въпроси относно изпитването на болка в гърба или областта на гърдите в периода, в който не носят сутиен. Те отговарят отрицателно на тези въпроси и допълват, че се чувстват много по-свободно. Размерът и формата на гърдите им също са много по-симетрични и хубави, обясняват изследователите. За измерване на бюста, те използват сантиметър и специален апарат. Изследователите стигат до извода, че липсата на сутиен не само подобрява външният вид на гърдите, но и намалява риска от проблеми и болки в гърба. Въпреки това сутиенът не бива да се изхвърля от гардероба. Има случаи, в които носенето му е належащо, като при прозрачни блузи и рокли или такива от много тънка материя, когато липсата му може да предизвика неудобство и неразположение. При физически активности, като бягане, скачане и други, носенето на сутиен се препоръчва също, като за целта има специално разработени спорни модели, които предпазват гърдите от увреждане по-време на интензивното движение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Специалист: Ваксината срещу коклюш не води до дълготраен имунитет

След преболедуване на заболяването коклюш няма траен пожизнен имунитет. Ваксината срещу заболяването, която се прилага в момента, също не води до дълготраен такъв. Това каза за Радио Варна д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология на инфекциозните болести. До 2010 година в България се е прилагала ваксина с по-висока ефективност в сравнение със..

публикувано на 24.04.24 в 12:10

Консултациите за състава на СИК-овете в община Балчик се свикват на 30 април

Във връзка с изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители кметът на Балчик Николай Ангелов свиква консултации за състава на секционните избирателни комисии в общината на 30 април от 11 часа на етаж 3 в заседателната зала. В изпълнение на Изборния кодекс поканата е към представители на парламентарно..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

На прага на изборите 2 в 1 в Добрич: Какви са очакванията и нагласите в Североизтока?

От години се говори за изоставащия северозапад на България, но дали нямаме вече достатъчното основания да заговорим по-активно и за все по-изоставащия североизток? Област Добрич остава трайно отдалечена от централната власт не само по географското си разположение и хората напълно оправдано считат себе си и мястото, в което живеят и работят за забравено..

публикувано на 24.04.24 в 10:48

Започна раздаването на чували и ръкавици за почистването на 27 април във Варна

В петте районни кметства във Варна раздават ръкавици и чували за отпадъци на всички граждани, които желаят да се включат в мащабната кампания за почистване на 27 април, събота. В районите „Приморски“, „Одесос“, „Вл. Варненчик“, „Аспарухово“ и „Младост“ консумативи вече се раздават, като това ще продължи във всички работни дни през тази седмица от..

публикувано на 24.04.24 в 10:09

Задържаха мъж и жена за кражба на велосипед във Варна

32-годишна жена и 36-годишен мъж са задържани в ареста на Трето районно управление на полицията във Варна за извършена кражба на велосипед в морската столица. Те са к риминално проявени и осъждани, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Мъжът и жената са  станали познати на обществото от публикувани техни снимки в социалните..

публикувано на 24.04.24 в 10:01

Варненски митничари задържаха над 10 хиляди недекларирани строителни инструменти

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Варна задържаха 10 563 недекларирани стоки – строителни инструменти и части за тях, в контейнер, пристигнал от Китай. Контейнерът е разтоварен на Митнически пункт „Варна Запад“ и по документи съдържа 18 вида специализирани стоки  - уреди, използвани в строителството, ръчни инструменти и части за..

публикувано на 24.04.24 в 09:56

Каналът край Морското училище е пълен с боклуци, каква е причината да не бъде изчистен?

Каналът край Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна е пълен с боклуци и клони, а растителността е избуяла.  С този сигнал с редакцията на Радио Варна и предаването "В ефир сте" се обърна Николай Пърлов.  Причината каналът да не е почистен е, че е изтекъл договорът на фирмата, която се занимава с тази дейност. В момента е обявена нова..

публикувано на 24.04.24 в 09:50