Отбелязваме Световния ден без сутиени

Адриана Лима

В подкрепа на информираността за рака на гърдата, 13 октомври се счита като денят без сутиени, като се очаква ползата от това да е огромна. И ти дава иновативен начин да покажеш, че си загрижена и информирана за рисковете от това заболяване.

Полезен или вреден е сутиенът?
Сутиенът (особено такъв, който не ви е по мярка и е по-тесен) може да окаже негативно влияние върху развитието на бюста, тъй като го пристиска и пречи на нормалния растеж и оформяне. Също така тесните сутиени са вредни, тъй като нарушават притока на кръв към бюста, а в зависимост от това колко стегнати са, пречат и на дихателния процес.

Липсата на сутиен може ли да причини болки в кръста и гърба?

Според изследвания в тази област липсата на сутиен не води до болки дори при жените с по-пищен бюст.

Според ново проучване носенето на сутиени може по-скоро да навреди на формата на гърдите, отколкото да я подкрепи. Учените установяват, че сутиенът пречи на нормалния растеж на тъканите в областта на гърдите, което намалява наедряването и оформянето на самия бюст. В проучването взимат участие 130 жени с различен размер на бюста. В продължение на 15 години, изследователският екип проследява появата на евентуални изменения на бюста. За определен период от време от няколко месеца до няколко години по време на проучването, доброволките не носят сутиен. Жените отговарят на поредица от рутинни въпроси относно изпитването на болка в гърба или областта на гърдите в периода, в който не носят сутиен. Те отговарят отрицателно на тези въпроси и допълват, че се чувстват много по-свободно. Размерът и формата на гърдите им също са много по-симетрични и хубави, обясняват изследователите. За измерване на бюста, те използват сантиметър и специален апарат. Изследователите стигат до извода, че липсата на сутиен не само подобрява външният вид на гърдите, но и намалява риска от проблеми и болки в гърба. Въпреки това сутиенът не бива да се изхвърля от гардероба. Има случаи, в които носенето му е належащо, като при прозрачни блузи и рокли или такива от много тънка материя, когато липсата му може да предизвика неудобство и неразположение. При физически активности, като бягане, скачане и други, носенето на сутиен се препоръчва също, като за целта има специално разработени спорни модели, които предпазват гърдите от увреждане по-време на интензивното движение.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Акциите на "Тесла" бележат голям спад след интервю на собственика Илон Мъск

Интервю на основателя и собственик на "Тестла" Илон Мъск за "Ню Йорк" доведе до срив на акциите на компания с 9%, предаде Си Ен Ен. Пред изданието бизнесменът признава, че тази година е най-трудната в кариерата му. Мъск казва, че има седмици, в които работи по над 120 часа и има проблеми със съня. След поевтиняването, последвало интервю,..

публикувано на 18.08.18 в 16:11

Асфалтов паркинг на плажа откри Николина Ангелкова при проверка в Слънчев бряг

Концесиите на десет плажа по Южното Черноморие ще бъдат прекратени след края на сезона, ако не отстранят проблемите, за които са им издадени предписания, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Днес тя провери централният плаж в Слънчев бряг и откри драстични нарушения. "Наложили сме неустойка от 35 хил. лв. за драстични нарушения,..

публикувано на 18.08.18 в 14:14

На 80-годишна възраст почина Кофи Анан

На 80-годишна възраст почина Кофи Анан - генерален секретар на ООН от 1997 до 2006 година. През 2001 г. получава, заедно с ООН, Нобеловата награда за мир за хуманитарната си работа. Според източници,  ганайският дипломате е починал в Швейцария тази сутрин след кратко боледуване. Кофи Анан е и основател на фондация "Кофи Анан", а също и..

публикувано на 18.08.18 в 14:10

Застраховките към "Олимпик" - невалидни от днес!

От днес всички клиенти на фалиралото кипърското застрахователно дружество "Олимпик", които не са сключили договор с друг застраховател, остават без "Гражданска отговорност". МВР обяви, че дава няколко дни гратисен период за тези шофьори. Засега при проверка те няма да бъдат глобявани, а само предупреждавани. Около полунощ десетки недоволни граждани..

публикувано на 18.08.18 в 07:45
Боил Банов

Боил Банов ще се запознае с откритията при гробницата край с. Маноле

Министърът на културата Боил Банов ще се запознае с последните открития при разкопките на царската гробница край пловдивското с. Маноле. Находките ще представи археологът и директор на Регионалния археологически музей - Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов. Поканен на събитието е и министър-председателят Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 18.08.18 в 07:41

Отбелязваме Успение на Св. Йоан Рилски

На 18 август Българската православна църква отбелязва смъртта (Успението) през 946 година на Св. Йоан Рилски, една от най-големите фигури на Средновековието, оказала влияние върху целия източноправославен свят. Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина. Живял е..

публикувано на 18.08.18 в 07:08

Ден на траур в Италия

В Италия за днес е обявен ден на траур в памет на загиналите при срутването на моста в Генуа във вторник, предаде Ройтерс. Тази сутрин ще се състои официална погребална церемония за част от жертвите, която ще включва отслужването на заупокойна литургия от архиепископа на северозападния италиански град кардинал Анджело Баняско. На церемонията..

публикувано на 18.08.18 в 06:59