Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грижи за кожата през зимата

Грижите за кожата през зимата са също толкова важни, колкото и през лятото. Екстремните температури, пронизващите ветрове и понижената влажност са същинско предизвикателство за нейната защитна бариера, а отоmлителните уреди нанасят допълнителни вреди.

Контрастът между климатичните условия навън и по-високите температури вътре нарушава баланса в защитната бариера на повърхностния епидермален слой и по този начин намалява регенеративните му способности. Това предизвиква неприятно изсушаване и опъване в откритите участъци (лице, ръце, стъпала), както и по тялото. При някои хора то е придружено с по-сериозни последици като лющене, напукване, дори възпаления.

Препоръчително е да смените текстурата на продуктите за лице с по-плътна. През зимата кожата става по-чувствителна и се нуждае от допълнителна защита. Подбирайте формули на маслена основа и с хидратиращи агенти.

Въпреки че козметичните продукти с хидратиращи, омекотяващи и подхранващи съставки играят основна роля в грижите за кожата през зимата, за да подсилите действието им е добре да консумирате много пресни плодове и зеленчуци, както и много течности. Така тялото ви ще има достатъчно водни запаси, за да се справи със сезонния стрес.

Ваня Славова потърси за професионални съвети дерматологa д-р Теодора Йорданова. Тя е специалист по кожни и венерически болести. Създава първото училище за кожни болести във гр.Варна. Член е на Европейската академия по дерматология и венерология EADV. Също така член на Американската академия по дерматология.

-Д-р Йорданова да продължаваме ли със слънцезащитните кремове и през есента?

-  Дори и хора, които ползват фотопротекция не са застраховани от щетите на UV лъчите. И UV лъчите, и солариумите оказват вредно влияние върху нашата кожа. Единственото нещо, което не оказва вредно влияние върху нашата кожа това са автобронзантите, но и те всъщност крият риск за кожата ни: понякога може да се проявят алергии. Сега кожата става дехидратирана, суха, започват да се виждат фините бръчки, виждат се петънцата, които са останали от края на лятото. Понякога тези петна са резултат на хормонални проблеми, които имат някои жени. Понякога в резултат на различни медикаменти, които се приемат-такива могат да бъдат антибиотиците, неправилната козметика също оказва такова въздействие.

-  Необходимо ли е зимата да използваме слънцезащитен крем?

-  Според мен слънцезащитата трябва да бъде 365 дни в годината, защото UV лъчи има 365 дни в годината. Включително UV лъчите, които са от лампите и компютрите също оказват вредно влияние върху нашата кожа.

-  Трябва ли да приемаме допълнителни добавки като витамини, рибено масло за сияйна кожа?

-  Задължително трябва да има такива.

Цялото интервю с д-р Теодора Йорданова може да чуете в звуковия файл:


Напоследък все повече жени използват гел лак в стремежа си към красив маникюр. А красивият маникюр е неизбежна част от успешния бизнес живот. Но всички дами трябва да бъдат внимателни с гел лакa, съветва още д-р Йорданова. Чуйте повече:










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15