Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикален финал на Нощта на театрите във Варна

България участва за пети път с над 200 разнообразни събития в Нощта на театрите в 13 български града, а Варна се включва за четвърти път в общото европейско приключение. Във втората вечер се очертава интересен музикален финал с концерта „СЪНУВАХ СЪН - ЕДНА МЕЧТА“ от 16.00 часа на Сцена Ротонда. Интригата, заложена в концепцията на режисьорката Сребрина Соколова, е да се открои разликата в двата любими жанра на публиката - оперетата и мюзикъла. СнимкаВ програмата са включени произведения на :Имре Калман, Йохан Щраус, Франц Лехар, Жак Офенбах, Роберт Щолц, Ленард Бърнстейн, Джорд Гершуин, Джон Кандър, Андрю Лойд Уебър, Клод Мишел Шонберг. Ролята на своеобразни адвокати на двата жанра поемат Марина Иванова и Десислава Касчийска. Всъщност там, където оперетата среща мюзикъла, винаги има място за предпочитания на едното или другото, но винаги най-важна остава завладяващата мелодия. Това разбиране за музиката ще демонстрират със своите изпълнения артистите на Държавна опера Варна Красимира Митева, Марина Иванова, Десислава Касчийска, Юлка Трендафилова, Димитър Илиев, Димитър Ряхов, Илко Захариев и пианистите Соси Чифчиян и Руслан Павлов. 

Снимка




„Европейска Нощ на театъра” е платформа, която обединява всички с отношение към театъра, стреми се да показва качествено театрално изкуство, да разширява театралната мрежа на всички заети в сферата чрез обмен на идеи и опит, да провокира и привлича публики от всички възрасти. Зад концепцията  стои Елеонора Роси от Франция, но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска, иницииран от два театъра.СнимкаСмисълът на театралния формат без аналог е актьори и зрители да съпреживеят заедно изкуството, като обменят енергия и емоции в традиционни и  нетрадиционни пространства. Така провокацията, излизането извън стандартните рамки и различното театрално случване превръщат това събитие в особено привлекателна и наситена с артистизъм духовна територия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикално-документален филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов

Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена на 26 март от 19:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, а след прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на..

публикувано на 26.03.24 в 15:57

ОТРАЖЕНИЯ или вечното търсене - отиване и връщане, връщане и отиване

Варненската публика ще се потопи в танц, изпълнен с притихвания - поява и  изчезване в “светлото” и “тъмното”, в търсенето на средината и нейния ритъм с танцовото представление ОТРАЖЕНИЯ. Негов автор е хореографът Искра Проданова, а консултант на артистичния процес е културологът Светлозара Христова. На сцената за първи път си партнират две млади..

публикувано на 22.03.24 в 16:18

С театрален и литературен уъркшоп продължава Emergence Art Fest в Радио Варна

Трети ден продължава Emergence Art Fest в Радио Варна с театрален и литературен уъркшоп.  Фестивалът, който продължава до 24 март, се завръща с второ издание.  Emergence Art Fest събира изгряващи артисти, като им дава поле за изява и се стреми да създаде открито пространство за колаборация, дискусия и обмен. Издание 2024 се концентрира върху..

публикувано на 22.03.24 в 15:39

Музеят за нова история на Варна отбелязва 35 години от спелеоложката експедиция "Жан Бернар"

Музеят за нова история на Варна ще отбележи 35-ата годишнина от поставянето от варненски спортисти на един днес забравен рекорд – спелеоложката експедиция през 1989 г. в най-дълбоката по онова време пещера в света „Жан Бернар“ в Савойските Алпи, Франция. Експедицията е дело на членовете на пещерния клуб „Галата“ във Варна.  За да припомни това значимо..

публикувано на 22.03.24 в 08:38

"София филм фест" започва във Варна днес

15-ото издание на "София филм фест" започва днес във Варна със селекция от над  20 филма, музикална програма и други събития. Фестивалът ще бъде открит от 19 часа днес в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна с прожекция на филма " Клопка" на Надежда Косева. Филмът „Клопка” е копродукция на България и Германия. Той е претендент за..

публикувано на 22.03.24 в 08:32

Дни на космонавтиката в Учебния музей във Варна през април

Среща-разговор с историка и учител по история и цивилизации Симеон Кулиш организират в Учебния музей във Варна. Беседата е предназначена за ученици от 8. до 12. клас и ще се състои от 14.30 часа на 10 април. Темата на срещата е: „Българският принос в космическите изследвания”. На 12 април в Учебния музей към РИМ-Варна ще бъде отбелязана 90-ата..

публикувано на 21.03.24 в 15:18

"Аз съм българче" - концерт на "Варненско лято за деца" тази неделя

Музиката на България е вдъхновението за новия концерт на възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ от поредицата „Варненско лято за деца“, образователен модул от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Събитието е съвместен проект на НУИ „Добри Христов“, Община Варна и БНТ Варна и е продължение на..

публикувано на 21.03.24 в 12:57