Народната певица Недка Симеонова представи нови записи в ефира на Радио Варна

| обновено на 10.11.17 в 19:04

Ще се радвам ако песните се запеят, това си пожела народната певица Недка Симеонова, когато представи в ефира на Радио Варна своите нови записи. В предаването "Съботна трапеза" за първи път прозвучаха „Бяла Станка добруджанка”, „В градинка до латинка” и дуетната песен с Валентин Вълчев "Иван на порти седеше". 
Цялото интервю и песните чуйте в звуковите файлове. 

Двете солови песни са авторски, аз съм писала текста и мелодията. Може би беше време да запиша нещо ново, мисля си, че почитателите ми го очакват, ако не са се отказали вече да чакат... (смее се)

Съмнявам се. Тези записи се появяват след записите ти с Оркестъра за народна музика на БНР през 2010 г., нали така?

Да, точно така.

Казваш, че са авторски, но те звучат изцяло издържани в духа на народното творчество.

Това е стилът, който аз харесвам. Смятам, че се пишат трудно народни песни, които да звучат близо до автентичното. Човек трябва да познава езика на фолклора, за да се получи това, което трябва да се получи. Аз съм слушала изключително много народни песни. Може би хората, от които съм се учила, пеят този стил, който аз харесвам. Миналия път, когато говорихме за любимите ми изпълнители (бел. авт. „Срещи в 7/8”, изл. на 21.07.2017 г.), аз Ви казах за Стоян Ганчев, който ми е любим певец от младото поколение. Това е стилът, който на мен най-много ми допада. Харесва ми и много се радвам, че точно така се получават нещата. Дано и на публиката се хареса това, което съм направила за тях. Ще се радвам, ако песните се запеят!

Оркестър ЕделвайсА тази „Бяла Станка” и тази „Калинчица” имат ли реални образи в съвремието?

Да, всяка песен разказва някаква случка, събитие. Всъщност начинът, по който се изказват нещата, е важен. Смятам, че по начина,  по който аз съм го изпяла, това е езикът на фолклора. Един колега ме провокира да направя песента „Бяла Станка добруджанка”, след едно участие ми каза „Искам да пееш твоите добруджански песни на данец, много ми допадат”. И това ми беше като муза да я направя. И така, запявайки вкъщи, ред по ред се нареди текстът на песента.

Тези две песни са записани с Оркестър „Еделвайс”. Откога датира Вашето познанство?

Бях поканена от колегите да запиша двете песни, когато те издаваха своя албум. Те са от Силистра и се познаваме от много години. Просто те по-често записват, за разлика от оркестъра, с който аз работя. Аз държа нещата, които записвам, да са нови, за да мога да привлека вниманието на публиката.

А извън тези записи работила ли си с тях?

Да, понякога имам участия с тях, така че съвместна ни е работата, макар и рядко.

Недка Симеонова и Валентин Вълчев в студиотоТретата нова песен е в дует с Валентин Вълчев...

Песента „Иван на порти седеше” е автентична, аз я знам от детските си години, една от хубавите добруджански песни. Аз му предложих той да я запише, понеже е млад и ентусиазиран, искаше да направи някакъв запис. Аз съвсем случайно му я запях и му казах, че ще му „лежи”. Той много я хареса и прие. Малко след това ми се обади и ми каза „Решил съм да я запишем двамата”. Мен ми се искаше все пак тя да звучи само в негово изпълнение, но не посмях да му откажа. Той реши как да звучи песента, записахме я така, както той поиска. Мисля, че се получи добре.

Струва ми се, че друг дует нямаш до този момент...

Нямам, това е първият, дано не е последният. С Валентин имаме и други планове, но той работи в чужбина и идва в България веднъж или два пъти в годината, и малко по-трудно се подготвят по този начин нещата.

Той добруджанец ли е?

Да, добруджанец е, от Силистренския край. Надявам се и публиката да хареса песента. Оркестърът, с който я направихме, е варненски. Всъщност аз отидох наготово. Организацията по записите беше изцяло на Валентин. Аз лично харесах оркестъра и смятам, че направиха много добър аранжимент. Доволна съм от това, което се случи. Аранжиментът е на Йордан Данев, а музикантите, с които записвахме, бяха Алексей Енчев - гайда, Емил Трушев - кавал, Йордан Данев – акордеон и Даниела Инджова – тамбура.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащерка и лавандула за сладък сън

Тези билки поставяли нашите баби под главите си, за да спи спокойно цялото семейство. Какво е добре да сложим във възглавницата си - това ще научат на Еньовден посетителите на Музея по история на медицината във Варна. Демонстрации и беседи в няколко билкови работилници ще започнат в 10.40, 12.30 и 14.30 часа. Организаторите от Медицинския университет са..

публикувано на 22.06.18 в 17:25

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът" , която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки" , пише осем години. Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки"..

обновено на 21.06.18 в 10:08

Посланието на режисьора и продуцент Стивън Л. Симпсън: „Ние всички трябва да се научим да се изслушваме“

Независимият шотландски режисьор и продуцент Стивън Л. Симпсън се влюбва в Пловдив и мести компанията си от Лос Анджелис в българския град. За първи път идва в България, в София, преди седем години за два-три дена и остава цели 10 седмици. Миналия петък, 15.06.2018, той представи филма „Нито вълк – нито куче“ във Варна на сцената на Фестивален и..

публикувано на 20.06.18 в 16:29

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09