Народната певица Недка Симеонова представи нови записи в ефира на Радио Варна

| обновено на 10.11.17 в 19:04

Ще се радвам ако песните се запеят, това си пожела народната певица Недка Симеонова, когато представи в ефира на Радио Варна своите нови записи. В предаването "Съботна трапеза" за първи път прозвучаха „Бяла Станка добруджанка”, „В градинка до латинка” и дуетната песен с Валентин Вълчев "Иван на порти седеше". 
Цялото интервю и песните чуйте в звуковите файлове. 

Двете солови песни са авторски, аз съм писала текста и мелодията. Може би беше време да запиша нещо ново, мисля си, че почитателите ми го очакват, ако не са се отказали вече да чакат... (смее се)

Съмнявам се. Тези записи се появяват след записите ти с Оркестъра за народна музика на БНР през 2010 г., нали така?

Да, точно така.

Казваш, че са авторски, но те звучат изцяло издържани в духа на народното творчество.

Това е стилът, който аз харесвам. Смятам, че се пишат трудно народни песни, които да звучат близо до автентичното. Човек трябва да познава езика на фолклора, за да се получи това, което трябва да се получи. Аз съм слушала изключително много народни песни. Може би хората, от които съм се учила, пеят този стил, който аз харесвам. Миналия път, когато говорихме за любимите ми изпълнители (бел. авт. „Срещи в 7/8”, изл. на 21.07.2017 г.), аз Ви казах за Стоян Ганчев, който ми е любим певец от младото поколение. Това е стилът, който на мен най-много ми допада. Харесва ми и много се радвам, че точно така се получават нещата. Дано и на публиката се хареса това, което съм направила за тях. Ще се радвам, ако песните се запеят!

Оркестър ЕделвайсА тази „Бяла Станка” и тази „Калинчица” имат ли реални образи в съвремието?

Да, всяка песен разказва някаква случка, събитие. Всъщност начинът, по който се изказват нещата, е важен. Смятам, че по начина,  по който аз съм го изпяла, това е езикът на фолклора. Един колега ме провокира да направя песента „Бяла Станка добруджанка”, след едно участие ми каза „Искам да пееш твоите добруджански песни на данец, много ми допадат”. И това ми беше като муза да я направя. И така, запявайки вкъщи, ред по ред се нареди текстът на песента.

Тези две песни са записани с Оркестър „Еделвайс”. Откога датира Вашето познанство?

Бях поканена от колегите да запиша двете песни, когато те издаваха своя албум. Те са от Силистра и се познаваме от много години. Просто те по-често записват, за разлика от оркестъра, с който аз работя. Аз държа нещата, които записвам, да са нови, за да мога да привлека вниманието на публиката.

А извън тези записи работила ли си с тях?

Да, понякога имам участия с тях, така че съвместна ни е работата, макар и рядко.

Недка Симеонова и Валентин Вълчев в студиотоТретата нова песен е в дует с Валентин Вълчев...

Песента „Иван на порти седеше” е автентична, аз я знам от детските си години, една от хубавите добруджански песни. Аз му предложих той да я запише, понеже е млад и ентусиазиран, искаше да направи някакъв запис. Аз съвсем случайно му я запях и му казах, че ще му „лежи”. Той много я хареса и прие. Малко след това ми се обади и ми каза „Решил съм да я запишем двамата”. Мен ми се искаше все пак тя да звучи само в негово изпълнение, но не посмях да му откажа. Той реши как да звучи песента, записахме я така, както той поиска. Мисля, че се получи добре.

Струва ми се, че друг дует нямаш до този момент...

Нямам, това е първият, дано не е последният. С Валентин имаме и други планове, но той работи в чужбина и идва в България веднъж или два пъти в годината, и малко по-трудно се подготвят по този начин нещата.

Той добруджанец ли е?

Да, добруджанец е, от Силистренския край. Надявам се и публиката да хареса песента. Оркестърът, с който я направихме, е варненски. Всъщност аз отидох наготово. Организацията по записите беше изцяло на Валентин. Аз лично харесах оркестъра и смятам, че направиха много добър аранжимент. Доволна съм от това, което се случи. Аранжиментът е на Йордан Данев, а музикантите, с които записвахме, бяха Алексей Енчев - гайда, Емил Трушев - кавал, Йордан Данев – акордеон и Даниела Инджова – тамбура.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Профилактиката е в основата на доброто здраве

Аджибадем Сити Клиник Медицински център Варна е едно от модерните и най-добре оборудвани лечебни заведения за извънболнична помощ в България. Лечебното заведение е част от най-голямата частна верига в здравеопазването у нас - Acibadem City Clinic. Разработени са и се прилагат превантивни програми за различни групи от населението. Успешно работят..

публикувано на 18.12.18 в 10:53

Анита Бъчварова: K-Pop ме отведе до Южна Корея

Анита Бъчварова е сред малкото българи, които са били студенти в далечната Южна Корея. Гостува във Варна за Деня на корейската култура, в който тя имаше основна роля заедно с Мария Бъчварова от младежка формация Аморфа. Събитието бе организирано с помощта на посолството на Южна Корея в България. Анита сподели своето приключение до далчената азиатска..

обновено на 17.12.18 в 14:53

Дрян и шипки за коледна украса на дома

Да използваме повече естествени материали за украса на дома в навечерието на светлите празници препоръчва Мария Ръкова от Варна. Към многото си икономически образования, тя прибавя и "Културология” във Варненски свободен университет; „Пластични изкуства” в Шуменския педагогически университет и „Флорален дизайн” във Висш международен университет за..

публикувано на 16.12.18 в 13:10

Бонус-Малус - наръчник за двойно наказание

Доцент Йото Йотов е пенсионер с повече от 50 години трудов стаж, от които почти 43 години преподава застрахователна математика. В интервю за предаването " POST FACTUM " той коментира предложения проект за Бонус - Малус и го определи като наръчник, по който да се наказват автомобилистите двойно за едно и също нарушение.  -..

публикувано на 14.12.18 в 16:47

Танцът на страстта - тангото

На деня на тангото, 11 декември, се срещнах с Людмила Кръстева и нейния танго партньор, Милко Матеев. Те ми разказаха за страстта, тъгата и романса през призмата на един от най-емблематичните символи на Аржентина – именно тангото. Чувствате ли се празнично днес? Милко Матеев: Да Людмила Кръстева: Здравейте, разбира се,..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Коледният дух в цветята - как да го пренесем у дома?

Всеки се втурва по Коледа да купува коледни звезди, елхички, борчета, смърчове и всичко, свързано със зимните празници. Как обаче да сме по-различни и да си направим цветно и весело у дома с цветя - чуйте съветите на флорист № 1 за 2017г. Ивайло Иванов: Какъв съвет ще ни дадете, за да сме по-нестандартни в..

публикувано на 10.12.18 в 06:29

Предизвикателството да бъдеш морски пилот

Капитан Неделчо Неделчев е част от екипа, който помага на корабите  да маневрират безаварийно близо до брега, да  влязат или излязат от пристанището. Той е един от малкото в страната висококвалифицирани пилоти, наследници на десетилетна традиция. Неделчо Неделчев е  от Варна и като повечето родени тук, обича морето от малък.   Интервю на..

публикувано на 08.12.18 в 15:40