Народната певица Недка Симеонова представи нови записи в ефира на Радио Варна

| обновено на 10.11.17 в 19:04

Ще се радвам ако песните се запеят, това си пожела народната певица Недка Симеонова, когато представи в ефира на Радио Варна своите нови записи. В предаването "Съботна трапеза" за първи път прозвучаха „Бяла Станка добруджанка”, „В градинка до латинка” и дуетната песен с Валентин Вълчев "Иван на порти седеше". 
Цялото интервю и песните чуйте в звуковите файлове. 

Двете солови песни са авторски, аз съм писала текста и мелодията. Може би беше време да запиша нещо ново, мисля си, че почитателите ми го очакват, ако не са се отказали вече да чакат... (смее се)

Съмнявам се. Тези записи се появяват след записите ти с Оркестъра за народна музика на БНР през 2010 г., нали така?

Да, точно така.

Казваш, че са авторски, но те звучат изцяло издържани в духа на народното творчество.

Това е стилът, който аз харесвам. Смятам, че се пишат трудно народни песни, които да звучат близо до автентичното. Човек трябва да познава езика на фолклора, за да се получи това, което трябва да се получи. Аз съм слушала изключително много народни песни. Може би хората, от които съм се учила, пеят този стил, който аз харесвам. Миналия път, когато говорихме за любимите ми изпълнители (бел. авт. „Срещи в 7/8”, изл. на 21.07.2017 г.), аз Ви казах за Стоян Ганчев, който ми е любим певец от младото поколение. Това е стилът, който на мен най-много ми допада. Харесва ми и много се радвам, че точно така се получават нещата. Дано и на публиката се хареса това, което съм направила за тях. Ще се радвам, ако песните се запеят!

Оркестър ЕделвайсА тази „Бяла Станка” и тази „Калинчица” имат ли реални образи в съвремието?

Да, всяка песен разказва някаква случка, събитие. Всъщност начинът, по който се изказват нещата, е важен. Смятам, че по начина,  по който аз съм го изпяла, това е езикът на фолклора. Един колега ме провокира да направя песента „Бяла Станка добруджанка”, след едно участие ми каза „Искам да пееш твоите добруджански песни на данец, много ми допадат”. И това ми беше като муза да я направя. И така, запявайки вкъщи, ред по ред се нареди текстът на песента.

Тези две песни са записани с Оркестър „Еделвайс”. Откога датира Вашето познанство?

Бях поканена от колегите да запиша двете песни, когато те издаваха своя албум. Те са от Силистра и се познаваме от много години. Просто те по-често записват, за разлика от оркестъра, с който аз работя. Аз държа нещата, които записвам, да са нови, за да мога да привлека вниманието на публиката.

А извън тези записи работила ли си с тях?

Да, понякога имам участия с тях, така че съвместна ни е работата, макар и рядко.

Недка Симеонова и Валентин Вълчев в студиотоТретата нова песен е в дует с Валентин Вълчев...

Песента „Иван на порти седеше” е автентична, аз я знам от детските си години, една от хубавите добруджански песни. Аз му предложих той да я запише, понеже е млад и ентусиазиран, искаше да направи някакъв запис. Аз съвсем случайно му я запях и му казах, че ще му „лежи”. Той много я хареса и прие. Малко след това ми се обади и ми каза „Решил съм да я запишем двамата”. Мен ми се искаше все пак тя да звучи само в негово изпълнение, но не посмях да му откажа. Той реши как да звучи песента, записахме я така, както той поиска. Мисля, че се получи добре.

Струва ми се, че друг дует нямаш до този момент...

Нямам, това е първият, дано не е последният. С Валентин имаме и други планове, но той работи в чужбина и идва в България веднъж или два пъти в годината, и малко по-трудно се подготвят по този начин нещата.

Той добруджанец ли е?

Да, добруджанец е, от Силистренския край. Надявам се и публиката да хареса песента. Оркестърът, с който я направихме, е варненски. Всъщност аз отидох наготово. Организацията по записите беше изцяло на Валентин. Аз лично харесах оркестъра и смятам, че направиха много добър аранжимент. Доволна съм от това, което се случи. Аранжиментът е на Йордан Данев, а музикантите, с които записвахме, бяха Алексей Енчев - гайда, Емил Трушев - кавал, Йордан Данев – акордеон и Даниела Инджова – тамбура.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49
Христо Наумов Ботев

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях..

публикувано на 06.09.18 в 16:15