Народната певица Недка Симеонова представи нови записи в ефира на Радио Варна

| обновено на 10.11.17 в 19:04

Ще се радвам ако песните се запеят, това си пожела народната певица Недка Симеонова, когато представи в ефира на Радио Варна своите нови записи. В предаването "Съботна трапеза" за първи път прозвучаха „Бяла Станка добруджанка”, „В градинка до латинка” и дуетната песен с Валентин Вълчев "Иван на порти седеше". 
Цялото интервю и песните чуйте в звуковите файлове. 

Двете солови песни са авторски, аз съм писала текста и мелодията. Може би беше време да запиша нещо ново, мисля си, че почитателите ми го очакват, ако не са се отказали вече да чакат... (смее се)

Съмнявам се. Тези записи се появяват след записите ти с Оркестъра за народна музика на БНР през 2010 г., нали така?

Да, точно така.

Казваш, че са авторски, но те звучат изцяло издържани в духа на народното творчество.

Това е стилът, който аз харесвам. Смятам, че се пишат трудно народни песни, които да звучат близо до автентичното. Човек трябва да познава езика на фолклора, за да се получи това, което трябва да се получи. Аз съм слушала изключително много народни песни. Може би хората, от които съм се учила, пеят този стил, който аз харесвам. Миналия път, когато говорихме за любимите ми изпълнители (бел. авт. „Срещи в 7/8”, изл. на 21.07.2017 г.), аз Ви казах за Стоян Ганчев, който ми е любим певец от младото поколение. Това е стилът, който на мен най-много ми допада. Харесва ми и много се радвам, че точно така се получават нещата. Дано и на публиката се хареса това, което съм направила за тях. Ще се радвам, ако песните се запеят!

Оркестър ЕделвайсА тази „Бяла Станка” и тази „Калинчица” имат ли реални образи в съвремието?

Да, всяка песен разказва някаква случка, събитие. Всъщност начинът, по който се изказват нещата, е важен. Смятам, че по начина,  по който аз съм го изпяла, това е езикът на фолклора. Един колега ме провокира да направя песента „Бяла Станка добруджанка”, след едно участие ми каза „Искам да пееш твоите добруджански песни на данец, много ми допадат”. И това ми беше като муза да я направя. И така, запявайки вкъщи, ред по ред се нареди текстът на песента.

Тези две песни са записани с Оркестър „Еделвайс”. Откога датира Вашето познанство?

Бях поканена от колегите да запиша двете песни, когато те издаваха своя албум. Те са от Силистра и се познаваме от много години. Просто те по-често записват, за разлика от оркестъра, с който аз работя. Аз държа нещата, които записвам, да са нови, за да мога да привлека вниманието на публиката.

А извън тези записи работила ли си с тях?

Да, понякога имам участия с тях, така че съвместна ни е работата, макар и рядко.

Недка Симеонова и Валентин Вълчев в студиотоТретата нова песен е в дует с Валентин Вълчев...

Песента „Иван на порти седеше” е автентична, аз я знам от детските си години, една от хубавите добруджански песни. Аз му предложих той да я запише, понеже е млад и ентусиазиран, искаше да направи някакъв запис. Аз съвсем случайно му я запях и му казах, че ще му „лежи”. Той много я хареса и прие. Малко след това ми се обади и ми каза „Решил съм да я запишем двамата”. Мен ми се искаше все пак тя да звучи само в негово изпълнение, но не посмях да му откажа. Той реши как да звучи песента, записахме я така, както той поиска. Мисля, че се получи добре.

Струва ми се, че друг дует нямаш до този момент...

Нямам, това е първият, дано не е последният. С Валентин имаме и други планове, но той работи в чужбина и идва в България веднъж или два пъти в годината, и малко по-трудно се подготвят по този начин нещата.

Той добруджанец ли е?

Да, добруджанец е, от Силистренския край. Надявам се и публиката да хареса песента. Оркестърът, с който я направихме, е варненски. Всъщност аз отидох наготово. Организацията по записите беше изцяло на Валентин. Аз лично харесах оркестъра и смятам, че направиха много добър аранжимент. Доволна съм от това, което се случи. Аранжиментът е на Йордан Данев, а музикантите, с които записвахме, бяха Алексей Енчев - гайда, Емил Трушев - кавал, Йордан Данев – акордеон и Даниела Инджова – тамбура.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Меракът да гледаш коне....

Николай Петров от години се занимава с отглеждане на коне. Това правели мъжете в неговото семейство. Той продължил традицията. Затова Тодоровден е празник и за него, и за животните. Облечен в национална носия, той с любов обгрижва конете и не ги оставя дори докато се поздравява с приятели, дошли да наблюдават участието му в кушията в Ботаническата..

обновено на 24.02.18 в 16:57

Хурка и вретено - вече и мартеници

Семейството на Руска Славова от 6 години изработва мартеници. Тя е бивш педагог, но от 2 десетилетия се занимава с търговия. В продължение на 2 месеца заедно със сестра си Пенка Пенкова и дъщерята Ганка Василева усукват белия и червения конец, но винаги търсят нови идеи. Залагат обаче на автентичния символ, направен от вълна. Тази година купувачите..

обновено на 24.02.18 в 16:50
Д-р Милена Радева

Сайт за Българска илюстрация

От близо година в българското интернет пространство вече има платформа за българската илюстрация, която трябва да събере на едно място всичко свързано с нея. Сайтът „Българска илюстрация“ започват своята работа през март 2017 г. Идеята е на илюстратора д-р Милена Радева, която дълги години работи за автори и издатели извън страната. Завършила е..

публикувано на 24.02.18 в 14:21

Николай Ненчев: "Причината за оставката на енергийния министър е ТОЙ"

Президентът Румен Радев трябва да даде повече информация за заявеното от него наличие на обвързаност на управлението с мафиотски кръгове в лицето на Делян Пеевски- това заяви във Варна лидерът на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев.Той коментира и оставката на министър Теменужка Петкова: -Имаме отговор..

публикувано на 24.02.18 в 13:40

Ноу-хау в строителството с български адрес

Рециклирани  леки отпадъци, като пластмаса и найлон, ще се използват в нова строителна технология, която до средата на лятото ще се прилага във Варна. Новият екопродукт е разработен на базата на използвания от няколко години нитробетон. Новата технология в строителството подобрява термоизолацията на сградите, които издържат повече на пожари..

обновено на 23.02.18 в 20:08

Ваня Маркова: "Nostalgie" е копнеж по нещо, което не мога да назова

Сборна изложба живопис и графика се открива във варненската галерия "Арт Мркони". Можете да видите творбите на: Ангел Атанасов/ Ачо, Антон Антонов, Анна Пирева, Антони Гюров, Васил Петров, Валентин Балев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Димитър Кавръков, Ивайло Евстатиев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Маргарита..

обновено на 22.02.18 в 15:18

Марин Урумов: Човек винаги има шансове

"Бакъреният кон" е новоиздадената книга с разкази на варненеца Марин Урумов . Икономист по образование и писател по призвание, той не е безразличен към проблемите на село Константиново, където живее и не веднъж е алармирал за тях и в местната администрация и в радио Варна. Това е първата му книга с проза, след стихосбирката от младежките му..

обновено на 22.02.18 в 14:53