Петьо Маринов: Оставете децата да рисуват свободно!

Радио Варна организира конкурс за зимна детска рисунка на тема „Подаръци ще има...“, за деца от 6 до 16 г. Всички творби ще участват в голяма изложба, на 17 декември в 11,00 ч. в Арт Салона на Радио Варна. Тогава ще бъде и награждаването на победителите. Те ще бъдат определени от известната варненска галеристка Ваня Маркова, дизайнера Виктор Петков и художника Петьо Маринов, който сподели:

Всяко едно дете рисува. Преди да проговори то пак рисува. На деца до 10-12 години, когато започват да се оформят като характери, като натури, не трябва да се дава съвет какво и как трябва да го рисува. Защото всяко едно дете носи вътрешен талант! Наблюдавал съм през годините в школи или детски градини, че рисунките на децата са почти еднакви. Това е лошото, това е страшното при децата - уеднаквяването, да влязат в една рамка. Губи се и детското. Вече след 15-16 г. могат да ходят на курсове и да им се дават акъли затова или онова как трябва да се направи. Но малките не трябва да се пипат. Те са като цветя, пипнеш ли го, може и да увяхне!

Затова и конкурсът на Радио Варна е изключително подходящ за децата, които обичат да рисуват.

Да, защото няма абсолютно никакви ограничения, фантазията може да се отприщи отвсякъде при децата.

Сободен е и избора на материали, инструменти и техника на рисуване. Единственото ограничение е форматът 35 на 50 см. Вашата асоциация по темата „Подаръци ще има...“ каква е?

Подаръци ще има и от любов и от сърце, и от всеки за всеки. Мисля, че подаръците не са най-важни. Най-важно е отношението на хората едни към други, и на родители към деца. Защото с годините нараства една агресия, която се забелязва вече и в детските градини, което е много опасно. Но най-важното е да има любов и разбирателство! Другото идва от само себе си!

Като малък какво обичахте да рисувате?

От 4-ти клас, в Габрово ходех в детска школа по изкуствата. Имаше един обаятелен преподавател и художник Драган Немцов, който ни събра 10 деца. Беше духовен пастир за нас! Рисувахме листа от природата, къщи от Боженци, от старо Габрово, всичко свързано с природата. Нямаше нищо измислено, никаква фантастика. Това ни помогна и всички от този курс завършхме в Търново и в Академията.

Резултатите ще бъдат публикувани на bnr.bg/varna и официалната facebook страница на медията.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да запазим балконските цветя през зимата?

Няколко дни преди да настъпи астрономическата есен – на 23 септември,   когато очакваме и времето значително да се захлади, потърсихме специалист, който отглежда цветя, за съвет как да се погрижим за балконските растения. Красивото мушкато и сакъзчето цяло лято радват очите ни на балкона и съвсем естествено е да искаме да ги запазим за..

публикувано на 20.09.18 в 08:00

Млад художник помага на децата да открият своя талант

Важно е да оставим децата сами да развиват въобръжението си, а не да налагаме нашите възгледи за света и изкуството, сподели младият художник и преподавател Илияна Петкова. Тя подреди трета самостоятелна изложба в Арт салона на Радио Варна. Илияна Петкова е родена в Тервел, където започва да рисува като дете. Спомня си, че още в детската..

публикувано на 15.09.18 в 12:38
Анри Кулев

80 филма от 30 държави в официалната програма на анимационния фестивал

Световният фестивал на анимационния филм във Варна се провежда от 12-сти до 16-сти септември във Фестивалния и конгресен център. Конкурсната програма представя актуални и добри филми от анимационния свят. Разширява се и традиционната детска работилница, където децата ще имат възможност да направят собствен филм. Очакват Ви..

обновено на 12.09.18 в 22:46
Александър Кръстев (вторият отдясно наляво) с българския отбор по информатика.

Александър Кръстев: Рано или късно компютрите ще надделеят

На провелата се от 1 до 8 септември 30-та Международна олимпиада по информатика в Япония, български ученици спечелиха четири медала - един златен и три бронзови. Варненецът Александър Кръстев, от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ в града, взе златен медал. В интервю пред ,,Радио Варна” гимназистът сподели своите преживявания в ,,Страната на..

публикувано на 12.09.18 в 15:19

Нещо със заглавие просто: "Сигнал”

Една от най-обичаните български групи, създадена в София през юни 1978 година, празнува 40 години на сцена. С вокала на група ,,Сигнал”, Данчо Караджов разговаряме  по повод на техния юбилеен концерт, който беше на 4 септември в Летния театър, споделяйки как се поддържа успех вече четири десетилетия. В 40-годишната си кариера "Сигнал" издават  11..

публикувано на 11.09.18 в 16:45

Шевицата е жив огън в душата

Многообразие от багри, красиви шевици, вплетени в дрехи и аксесоари, уникални дърворезби, картини, керамика и най-вече български дух, може да усетите на Фестивала на шевицата на 8-ми и 9-ти септември в Белослав. Ирина Райкова Караджова е член на кръжока по национална носия "Райна Княгиня" във варненския квартал Аспарухово. От втори клас се..

публикувано на 08.09.18 в 13:49
Христо Наумов Ботев

В годината на Съединението Катедралата била с високи, а не куполни кубета

В сградата на Държавния архив във Варна е подредена изложба, посветена на оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Творбите представят събитията, които са се разиграли във Варна на 6 септември 1885 година, през погледа на автора им Христо Наумов Ботев.  Той е направил проучване на събитията през този ден, като част от тях..

публикувано на 06.09.18 в 16:15