Петьо Маринов: Оставете децата да рисуват свободно!

Радио Варна организира конкурс за зимна детска рисунка на тема „Подаръци ще има...“, за деца от 6 до 16 г. Всички творби ще участват в голяма изложба, на 17 декември в 11,00 ч. в Арт Салона на Радио Варна. Тогава ще бъде и награждаването на победителите. Те ще бъдат определени от известната варненска галеристка Ваня Маркова, дизайнера Виктор Петков и художника Петьо Маринов, който сподели:

Всяко едно дете рисува. Преди да проговори то пак рисува. На деца до 10-12 години, когато започват да се оформят като характери, като натури, не трябва да се дава съвет какво и как трябва да го рисува. Защото всяко едно дете носи вътрешен талант! Наблюдавал съм през годините в школи или детски градини, че рисунките на децата са почти еднакви. Това е лошото, това е страшното при децата - уеднаквяването, да влязат в една рамка. Губи се и детското. Вече след 15-16 г. могат да ходят на курсове и да им се дават акъли затова или онова как трябва да се направи. Но малките не трябва да се пипат. Те са като цветя, пипнеш ли го, може и да увяхне!

Затова и конкурсът на Радио Варна е изключително подходящ за децата, които обичат да рисуват.

Да, защото няма абсолютно никакви ограничения, фантазията може да се отприщи отвсякъде при децата.

Сободен е и избора на материали, инструменти и техника на рисуване. Единственото ограничение е форматът 35 на 50 см. Вашата асоциация по темата „Подаръци ще има...“ каква е?

Подаръци ще има и от любов и от сърце, и от всеки за всеки. Мисля, че подаръците не са най-важни. Най-важно е отношението на хората едни към други, и на родители към деца. Защото с годините нараства една агресия, която се забелязва вече и в детските градини, което е много опасно. Но най-важното е да има любов и разбирателство! Другото идва от само себе си!

Като малък какво обичахте да рисувате?

От 4-ти клас, в Габрово ходех в детска школа по изкуствата. Имаше един обаятелен преподавател и художник Драган Немцов, който ни събра 10 деца. Беше духовен пастир за нас! Рисувахме листа от природата, къщи от Боженци, от старо Габрово, всичко свързано с природата. Нямаше нищо измислено, никаква фантастика. Това ни помогна и всички от този курс завършхме в Търново и в Академията.

Резултатите ще бъдат публикувани на bnr.bg/varna и официалната facebook страница на медията.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащерка и лавандула за сладък сън

Тези билки поставяли нашите баби под главите си, за да спи спокойно цялото семейство. Какво е добре да сложим във възглавницата си - това ще научат на Еньовден посетителите на Музея по история на медицината във Варна. Демонстрации и беседи в няколко билкови работилници ще започнат в 10.40, 12.30 и 14.30 часа. Организаторите от Медицинския университет са..

публикувано на 22.06.18 в 17:25

Елизабет Костова: България е в средата на всичко

Тя нарича себе си "бавна" писателка". Първата ѝ книга - "Историкът" , която през 2005 г. се превърна в абсолютен бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс” и в една от 10-те най-добри книги на годината, ѝ отнема 10 години. Последният си роман - "Земя на сенки" , пише осем години. Съживяващ трагична история от недалечното минало на България, "Земя на сенки"..

обновено на 21.06.18 в 10:08

Посланието на режисьора и продуцент Стивън Л. Симпсън: „Ние всички трябва да се научим да се изслушваме“

Независимият шотландски режисьор и продуцент Стивън Л. Симпсън се влюбва в Пловдив и мести компанията си от Лос Анджелис в българския град. За първи път идва в България, в София, преди седем години за два-три дена и остава цели 10 седмици. Миналия петък, 15.06.2018, той представи филма „Нито вълк – нито куче“ във Варна на сцената на Фестивален и..

публикувано на 20.06.18 в 16:29

Марияна Йорданова: Трудно българските работодатели приемат хора с увреждания

Какъв е животът на хората с увреждания от първо лице? С какви трудности се сблъскват и какъв е пътят за тяхната социална интеграция? Отговори на тези въпроси даде в интервю за Радио Варна Марияна Йорданова от Търговище, която е потребител на Комплекс за психично-здравни грижи в общността, кв. "Бряг", гр.Търговище. - Имам..

публикувано на 19.06.18 в 10:49

Камбаните - връзка между Бога и хората

Институтът по математика и информатика към БАН представя изложба "Между Бога и хората", която разказва за камбаните на България по уникален и атрактивен начин – чрез снимки, паспорти и дори записи от звука на всяка отделна камбана.Сред изложените снимки има камбани от храмове във Велико Търново, Рилски манастир, храма „Рождество Христово“ в..

публикувано на 18.06.18 в 10:47

Езиков лагер за деца с английски преподаватели откриват в Царево

За първи път през това лято ще се проведе лагер за деца с английски език и спорт, който ще предостави възможност на курсистите да учат езика в среда, възможно най-близка до тази на типичните езикови курсове в Англия или Америка, без нуждата да се пътува извън България. Езиковите ваканции ще се провеждат в Царево. Още за тях разказа в интервю за..

публикувано на 13.06.18 в 10:55

Човещината побеждава

Докато е жив, човек не знае какво ще видят очите му, какво ще чуят ушите му и как ще се завърти съдбата му. Вярата в доброто е нещото, което крепи надеждата, че човещината винаги побеждава. Завихрени във въртележката на фейсбук, загледани в чуждия блясък на снимките, понякога подминаваме наистина значимите сигнали от социалната мрежа. Но..

обновено на 12.06.18 в 15:09