Петьо Маринов: Оставете децата да рисуват свободно!

Радио Варна организира конкурс за зимна детска рисунка на тема „Подаръци ще има...“, за деца от 6 до 16 г. Всички творби ще участват в голяма изложба, на 17 декември в 11,00 ч. в Арт Салона на Радио Варна. Тогава ще бъде и награждаването на победителите. Те ще бъдат определени от известната варненска галеристка Ваня Маркова, дизайнера Виктор Петков и художника Петьо Маринов, който сподели:

Всяко едно дете рисува. Преди да проговори то пак рисува. На деца до 10-12 години, когато започват да се оформят като характери, като натури, не трябва да се дава съвет какво и как трябва да го рисува. Защото всяко едно дете носи вътрешен талант! Наблюдавал съм през годините в школи или детски градини, че рисунките на децата са почти еднакви. Това е лошото, това е страшното при децата - уеднаквяването, да влязат в една рамка. Губи се и детското. Вече след 15-16 г. могат да ходят на курсове и да им се дават акъли затова или онова как трябва да се направи. Но малките не трябва да се пипат. Те са като цветя, пипнеш ли го, може и да увяхне!

Затова и конкурсът на Радио Варна е изключително подходящ за децата, които обичат да рисуват.

Да, защото няма абсолютно никакви ограничения, фантазията може да се отприщи отвсякъде при децата.

Сободен е и избора на материали, инструменти и техника на рисуване. Единственото ограничение е форматът 35 на 50 см. Вашата асоциация по темата „Подаръци ще има...“ каква е?

Подаръци ще има и от любов и от сърце, и от всеки за всеки. Мисля, че подаръците не са най-важни. Най-важно е отношението на хората едни към други, и на родители към деца. Защото с годините нараства една агресия, която се забелязва вече и в детските градини, което е много опасно. Но най-важното е да има любов и разбирателство! Другото идва от само себе си!

Като малък какво обичахте да рисувате?

От 4-ти клас, в Габрово ходех в детска школа по изкуствата. Имаше един обаятелен преподавател и художник Драган Немцов, който ни събра 10 деца. Беше духовен пастир за нас! Рисувахме листа от природата, къщи от Боженци, от старо Габрово, всичко свързано с природата. Нямаше нищо измислено, никаква фантастика. Това ни помогна и всички от този курс завършхме в Търново и в Академията.

Резултатите ще бъдат публикувани на bnr.bg/varna и официалната facebook страница на медията.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Хурка и вретено - вече и мартеници

Семейството на Руска Славова от 6 години изработва мартеници. Тя е бивш педагог, но от 2 десетилетия се занимава с търговия. В продължение на 2 месеца заедно със сестра си Пенка Пенкова и дъщерята Ганка Василева усукват белия и червения конец, но винаги търсят нови идеи. Залагат обаче на автентичния символ, направен от вълна. Тази година купувачите..

обновено на 25.02.18 в 19:06

Когато обичаш живота ....

Николай Петров от години се занимава с отглеждане на коне. Това правели мъжете в неговото семейство. Той продължил традицията. Затова Тодоровден е празник и за него, и за животните. Облечен в национална носия, той с любов обгрижва конете и не ги оставя дори докато се поздравява с приятели, дошли да наблюдават участието му в кушията в Ботаническата..

обновено на 24.02.18 в 16:57
Д-р Милена Радева

Сайт за Българска илюстрация

От близо година в българското интернет пространство вече има платформа за българската илюстрация, която трябва да събере на едно място всичко свързано с нея. Сайтът „Българска илюстрация“ започват своята работа през март 2017 г. Идеята е на илюстратора д-р Милена Радева, която дълги години работи за автори и издатели извън страната. Завършила е..

публикувано на 24.02.18 в 14:21

Николай Ненчев: "Причината за оставката на енергийния министър е ТОЙ"

Президентът Румен Радев трябва да даде повече информация за заявеното от него наличие на обвързаност на управлението с мафиотски кръгове в лицето на Делян Пеевски- това заяви във Варна лидерът на БЗНС и бивш министър на отбраната Николай Ненчев.Той коментира и оставката на министър Теменужка Петкова: -Имаме отговор..

публикувано на 24.02.18 в 13:40

Ноу-хау в строителството с български адрес

Рециклирани  леки отпадъци, като пластмаса и найлон, ще се използват в нова строителна технология, която до средата на лятото ще се прилага във Варна. Новият екопродукт е разработен на базата на използвания от няколко години нитробетон. Новата технология в строителството подобрява термоизолацията на сградите, които издържат повече на пожари..

обновено на 23.02.18 в 20:08

Ваня Маркова: "Nostalgie" е копнеж по нещо, което не мога да назова

Сборна изложба живопис и графика се открива във варненската галерия "Арт Мркони". Можете да видите творбите на: Ангел Атанасов/ Ачо, Антон Антонов, Анна Пирева, Антони Гюров, Васил Петров, Валентин Балев, Димитър Манолов, Димитър Михайлов, Димитър Кавръков, Ивайло Евстатиев, Камен Кисимов, Киро Янев, Клементина Манчева, Любен Пашкулски, Маргарита..

обновено на 22.02.18 в 15:18

Марин Урумов: Човек винаги има шансове

"Бакъреният кон" е новоиздадената книга с разкази на варненеца Марин Урумов . Икономист по образование и писател по призвание, той не е безразличен към проблемите на село Константиново, където живее и не веднъж е алармирал за тях и в местната администрация и в радио Варна. Това е първата му книга с проза, след стихосбирката от младежките му..

обновено на 22.02.18 в 14:53