Виното още по-старо от предполаганото

Снимка: архив

Лозарството е възникнало преди повече от 8000 години, т.е. близо 10 века по-рано, отколкото се смяташе досега, показват следи върху глинени съдове от неолита, открити при разкопки в Южен Кавказ в Грузия, предаде Франс прес.
Най-древните досегашни химични индикации за винопроизводство датираха от 5400-5000 г. пр. Христа и бяха открити в планините Загрос в Иран, припомниха учени. Извършените от екипа им разкопки са концентрирани на два обекта, където са намерени много глинени съдове, датиращи от началото на неолита, отпреди 8100-6600 години - Гадачрили Гора и Шулаверис Гора, на около 50 км от Тбилиси.
Изследването на следите, оставени в 8 делви на няколко хилядолетия, разкри наличие на тартарова (винена) киселина. Открити бяха също следи от три други киселини, свързани с винопроизводството - ябълчена, янтарна и лимонена.
"Това навежда на мисълта, че Грузия вероятно е люлка на опитомяването на лозниците и че там се е зародило лозарството - заяви Патрис Тис от Френския национален институт за агрономически изследвания. Евроазиатските лозя, които днес произвеждат 99,9 на сто от виното в света, произхождат от Кавказ."
"Смятаме, че сме открили следи от най-древното опитомяване на диви лозя в Евразия с единствената цел да се произведе вино" - заяви експертът по археология Стивън Батюк от университета в Торонто. Днес съществуват над 10 000 вариации на опитомената версия на гроздето за производство на трапезно вино."
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Храм-паметник „Св. Александър Невски“ в София

Храмов празник на патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски"

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще възглави тази година празничните богослужения по повод зимния храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Днес, когато светата Православна църква чества паметта на великия княз Александър Невски, той ще отслужи празничната света Литургия, която ще..

публикувано на 22.11.17 в 08:14

Дело срещу Христо Явашев за нарушаване на авторски права

В САЩ започна делото срещу световноизвестния художник Христо Явашев, който е роден в България, поради нарушаване на авторските права на един фотограф. Делото срещу Кристо и фондацията "Смитсониьн", която управлява американските национални музеи, се гледа от Областния съд в Манхатън. Фотографът Джанфранко Горгони обвинява Кристо и фондацията..

публикувано на 22.11.17 в 08:07

Нова версия за възникването на живота на Земята

Учени от Единбургския университет смятат, че животът на Земята може да е пренесен от потоци космически прах. Те смятат, че силните потоци от космически прах, движещи се със скорост до 70 километра в секунда, могат да носят микроскопични живи организми. Експертите твърдят, че космическият прах, който постоянно "бомбардира" земната атмосфера, може да..

публикувано на 22.11.17 в 07:25

Швейцария и Норвегия са новите дестинации за трафик на хора

366 души от България са станали жертва на трафик на хора от началото на годината до 30 юни, сочат данните на Върховната касационна прокуратура. От тях жените са 319, а   мъжете -  47. По видове експлоатация  най-много са жертвите отвличани с цел сексуална експлоатация – 235, от които 229  са жените, а мъжете 6. Броят на отвлечените бременни жени..

публикувано на 21.11.17 в 16:30

Граждански организации искат строг стандарт „Без ГМО“ за храните

Организациите от Коалиция „България – зона, свободна от ГМО“ внесоха в Народното събрание Становище към Законопроект за храните с искане за промени в текстовете, регулиращи надписите „Без ГМО“ на хранителните продукти. Според организациите е избран неработещ модел, който поставя под риск добрата инициатива, а сроковете за внасяне на предложения за..

публикувано на 21.11.17 в 15:33

"Гугъл" обяви война на "Спутник" и RT

"Гугъл" ще изработи специален алгоритъм, който ще ограничи достъпа до новините на "Спутник" и RT. Това каза изпълнителният директор на "Алфабет" Ерик Шмит, компанията майка на най-голямата интернет търсачка в света "Гугъл". В момента работим върху декласирането на..

публикувано на 21.11.17 в 10:30

Инженери разработват начини за "самолечение" на дупките по пътищата

         Дупките по пътищата скоро може да са само спомен от миналото благодарение на учени, които разработват магистрали, способни са се ремонтират сами, предаде ДПА. В нов изпитателен център край Кьолн учени проучват нови материали, с които пътищата ще станат по-устойчиви и безопасни. Тестовият комплекс, чието изграждане струва около 13..

публикувано на 21.11.17 в 09:07