Виното още по-старо от предполаганото

Снимка: архив

Лозарството е възникнало преди повече от 8000 години, т.е. близо 10 века по-рано, отколкото се смяташе досега, показват следи върху глинени съдове от неолита, открити при разкопки в Южен Кавказ в Грузия, предаде Франс прес.
Най-древните досегашни химични индикации за винопроизводство датираха от 5400-5000 г. пр. Христа и бяха открити в планините Загрос в Иран, припомниха учени. Извършените от екипа им разкопки са концентрирани на два обекта, където са намерени много глинени съдове, датиращи от началото на неолита, отпреди 8100-6600 години - Гадачрили Гора и Шулаверис Гора, на около 50 км от Тбилиси.
Изследването на следите, оставени в 8 делви на няколко хилядолетия, разкри наличие на тартарова (винена) киселина. Открити бяха също следи от три други киселини, свързани с винопроизводството - ябълчена, янтарна и лимонена.
"Това навежда на мисълта, че Грузия вероятно е люлка на опитомяването на лозниците и че там се е зародило лозарството - заяви Патрис Тис от Френския национален институт за агрономически изследвания. Евроазиатските лозя, които днес произвеждат 99,9 на сто от виното в света, произхождат от Кавказ."
"Смятаме, че сме открили следи от най-древното опитомяване на диви лозя в Евразия с единствената цел да се произведе вино" - заяви експертът по археология Стивън Батюк от университета в Торонто. Днес съществуват над 10 000 вариации на опитомената версия на гроздето за производство на трапезно вино."
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейската комисия глоба "Булгаргаз" и „Булгартрансгаз“ със 77 милиона евро за монопол

Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото дъщерно дружество за доставка на газ „Булгаргаз“ и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура „Булгартрансгаз“ („групата БЕХ“) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на..

публикувано на 17.12.18 в 15:01

За близо 50% от фирмите в България 2018-а е била неуспешна

Бизнес климатът у нас се е влошил през изминаващата година. Това каза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев, позовавайки се на резултати от проведено сред 740 фирми проучване, цитиран от БГНЕС. Допитването „2018 г. през погледа на бизнеса” е направено в периода от 1 ноември до 1 декември, предаде репортер на БГНЕС...

публикувано на 17.12.18 в 12:19

Забраненият град в Пекин е най-посещаваният музей в света

Забраненият град, бившата императорска зимна резиденция в Пекин, държи световен рекорд за посещаемост със 17 милиона посетители годишно, предава ТАСС. По данни на управата най-чести гости на музея са предимно младежи до 30-годишна възраст. Към тази категория се отнасят 40 процента от посетителите. Двадесет и четири процента от..

публикувано на 17.12.18 в 11:10

Новият път на коприната е създал 240 хил. работни места в 24 държави

Китайската икономическа инициатива „Един пояс, един път“ е създала над 240 хиляди работни места в 24 държави-участнички в проекта. Това съобщава вестник „Чайна дейли“. „Към настоящия момент китайските компании са създали в 24 страни-участнички в инициативата 82 зони за икономическо и търговско..

публикувано на 17.12.18 в 11:07

Руснаците ще плащат мито за внос на подаръци над 500 евро

От 1 януари докарани от чужбина в Русия стоки, предимно подаръци, на стойност над 500 евро, ще бъдат облагани с мита, съобщи в. „Известия“. Решението е на съвета на Евразийската икономическа комисия (ЕИК), уточнява БГНЕС. Ограниченията влизат в сила за..

публикувано на 17.12.18 в 10:41

Черният ориз – идеалното средства за отслабване

Южнокорейски учени стигнаха до извода, че черният ориз може да помогне в борбата с излишните килограми и да предотврати затлъстяването, съобщава БТА. Научната група е провела изследването с лабораторни мишки с наднормено тегло. По време на експеримента мишките са хранени с черен ориз...

публикувано на 17.12.18 в 10:12

Започва продажбата на електронни винетки

От 14.00 часа започва продажбата на електронни винетки. Те могат да се купят през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение и през терминали за самотаксуване. Цената им остава същата, както на стикер винетките - за леките коли годишната струва 97 лева, тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. Само за леките автомобили..

публикувано на 17.12.18 в 10:00