Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Драганов: Във Варна ще има наплив на нов вид туристи през пролетта

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма, заяви своя оптимизъм още за предстоящия пролетен сезон в предаването "Post Factum" на Радио Варна.

Румен Драганов: Очакваме през следващата година към летищата Варна и Бургас да се случи това, което се случи предходната зима в София. Нискотарифните компании ще започнат да изпълняват полети от края на месец март - така като цяло, Варна ще види един друг вид турист. Това са туристите, които търсят продуктите на културния туризъм в градска  историческа среда през цялата седмица. За сравнение, нискотарифните компании летят всеки ден към София от 27 европейски летища. Видяхме туристи, които са и уикенд, и такива, които идват през седмицата. В София имаше много такива туристи. В Пловдив също. Във Варна всичко това предстои - ще дойдат нов вид туристи - добре облечени, които не отиват на море; които се разхождат из града, влизат в заведенията, консумират много добре, правят шопинг, снимки, въобще, "консумират" всичко, което е около тях. Особено обръщат внимание на такива продукти, свързани с отворените пространства, т. нар. споделени визии, изкуството на говора, на музиката, на танца, на светлината. Ние не си даваме сметка, но хората които идват ни разглеждат като едно цивилизовано общество, което е доста странно - те се изненадват, че няма толкова много бежанци, няма толкова много хора с никаби и бурки по улиците, каквато е ситуацията в центъра на Париж, Виена, Лондон и Рим. И им прави отлично впечатление, че срещат местни млади хора - добре облечени, знаещи езици. При това, това е дестинация /Варна/, за която те не са правили планове, не са мислили да идват. Но нискотарифните самолетни компании ги докарват на изключително изгодни цени. Към София те летяха за 8 евро, от Бирмингам, от Милано, от 27 други дестинации.

Post Factum: Да приемем, че нискотарифните компании правят неволна реклама, с която би следвало да се заеме активно държавата България пред тези потенциални туристи.

Румен Драганов: Абсолютно! Бях свидетел, есента в София, гидове, които събираха групички от чужденци пред Съдебната палата, която им беше отправна точка и на английски им разказваха за предстоящия маршрут, който включваше културни, кулинарни и шопинг обекти. Наистина се оформя култура на подобни разходки. Който направи това във Варна или Бургас, така наречените безплатни екскурзоводски турове, ще направи добри пари!

Post Factum: Темата за заплатите и кадрите в сектора остава актуална и за предстоящия сезон, нали така? 

Румен Драганов: Всеки, който си мисли, че може да мине метър - да не плаща на хората, които трябва да получат своя дял, и всеки, който не инвестира в кадри е бита карта. Той няма бъдеще на този пазар. Заради това говорим, че през 2026 година в туризма трябва да имаме средна заплата от 1 400 евро. Всеки, който отрича това, няма визия. Не може да разчитаме на кадрите на „Балкантурист”, които все още използваме като стари катъри, да влачат всичко в туризма. Ние сме реално на пазара на труда в Европа, ние сме конкурентна дестинация по отношение на кадрите, които трябва да купим на цената, на която те струват, за да направим парите, които желаем. Няма как това да стане, без да минем през едно добро заплащане. Твърдя, че сега мениджърите, които са на 6 000 лв. заплата и нагоре, главните готвачи - от 7 000 лв. и нагоре и въобще, хората които имат годишен доход от 55 хил. лв., са тези, които са двигателите на българската икономика и това са визионерите, които трябва да следваме.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
23 април - Международен ден на книгата и авторското право

НА СВЕТЛО на 23 април с Валерия Василева

Днес в следобедното предаване "На светло" до 17 часа продължаваме темата за четенето, за международния ден на книгата и авторското право. В социалните медии и на редакционния ни телефон 052 602 802 можете и Вие да споделите с нас какво четете в момента, имате ли предпочитан автор, любима книга, вдъхновяващ литературен цитат... Изложение..

публикувано на 23.04.24 в 13:50

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 22 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Martijn Westerholt (DELAIN)."Not For the Last" и завръщането на русенската траш банда FOBOS – разговор с Цецо "The Animal" Анастасов. Представяне на новия сингъл на STRYKERS "Не ме л​ъ​ж​и" – разговор с Александър Симеонов. В предаването ще звучи музика на: PAST..

публикувано на 22.04.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 22 април

Регионалният исторически музей във Варна се подготвя с нова експозиция „Нумизматика“. Монетната колекция е от 28 пана, разположени в две зали. Официалното откриване на новата експозиция на РИМ-Варна ще е в началото на месец май. Среща с Игор Лазаренко – директор на РИМ – Варна; 175 са потвърдените нови случаи на коклюш. Общо за страната - все..

публикувано на 22.04.24 в 11:49

НОВИЯТ ДЕН на 22 април с Мариела Димитрова 

Какви намеси в градската среда ща включва мащабният ремонт на бул.Цар Освободител и как ще се впише в градската тъкан лекото метро, което е заложено да минава по-него? Отговорите на тези въпроси се надяваме да чуем на общественото обсъждане тази сряда, 24 април от 17 часа в зала Пленарна на общината. Тази сутрин ще чуем знаят ли варненци за този..

публикувано на 22.04.24 в 05:59

По първи петли с Ваня Славова

На 22 април, минути след 4 часа, е времето, в което традиционно си пожелаваме добра среща, приятни събеседници и хубава музика. Ще се опитаме да споделим всичко това с вас до 6 без нещо в утрото на понеделника. Две са дамите в студио номер две във Варна: Ваня Славова пред микрофона и звукорежисьорът Милица Панайотова зад пулта...

публикувано на 21.04.24 в 13:40

Село Солник – целувката на планинския и морския въздух

В предването „На село“ сме на гости в Солник – малко селце в Община Долни Чифлик, намиращо се на около 50 километра от Варна, в полите на Стара планина. Тръгвайки за Солник от Варна с фоторепортера Румен Сарандев ни изпрати дъжда. Там пък ни посрещна слънцето и леко студения полъх на северния вятър. Тъкмо докато коментираме с него колко уникално..

публикувано на 20.04.24 в 09:00

В „Гравитация нула“ на 19 април

В „Гравитация нула“ с Мартин Николов на 19 април 2024 година: -   Журналистът Анна Заркова с книга за убийството на Андрей Луканов „Смъртта на Бялата лисица“; -   За комиксите и комикс културата в България – разговор с Константин Витков–Титис и Иван Домусчиев; -   „Пространствени варианти“ – изложба живопис на Красен..

публикувано на 19.04.24 в 13:19