Институциите трябва отново да дадат становище за добива на газ в Добруджа

Снимка: БГНЕС

Това е становището на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Той смята, че след постъпилите стотици жалби и заявени позиции от инициативни комитети, организации и граждани на община Генерал Тошево по повод инвестиционното предложение за експлоатация на газовото находище "Спасово" отговорните админестративни структури трябва на нов ред да дадат становища по повдигнатите въпроси.
Министерството на енергетиката трябва да се произнесе какъв ще бъде способът за добиване на газ - конвенционален или неконвенционален. Изключително важна на база на постъпилите жалби е експертизата на хидрогеолози, заяви в Генерал Тошево заместник-министърът на среща с инициативния комитет против добива на газ, в която участва и омбудсманът Мая Манолова. По думите на Живков тази експертиза може да се изиска от БАН и Асоциацията на хидрогеолозите. Ще се очакват становища и от басейновите дирекции за Дунавския и Черноморския район дали има опасност за нарушаване на баланса на всички подпочвени води, от ВиК-Добрич за последствията за битовото водоснабдяване, от Регионалната здравна инспекция и други.
Красимир Живков заяви, че министерството гарантира, че няма да бъде нарушавано екологичното законодателство и приоритет е опазване здравето на хората и на чистотата на околна среда. Той посочи, че крайното решение за доклада за въздействие на инвестиционното предложение за добив на газ на територията на община Генерал Тошево ще се вземе от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Варна. Инвестиционното предложение е на "Русгеоком БГ" ЕАД.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинският съвет в Добрич ще гласува кредит за довършване на жилищен блок

10 215 000 лева за дейност „Чистота“ планира за 2019 година община Добрич. Обсъждането на План-сметката за разходите за сметосъбиране и сметоизвозване  е една от точките в дневния ред на последното за годината заседание на Общинския съвет, което започва в 9 ч. на 18 декември. Над 3 300 000 лева са предвидени за осигуряване на съдове за..

публикувано на 17.12.18 в 15:20

Новата граница "Крушари - Добромир" е по всички правила на Шенген

От днес граничните контролно-пропускателни пунктове между България и Румъния се увеличават с още един - граничният пункт Крушари-Добромир, който бе открит официално от представители на двете страни. Този пункт, както и ГКПП Кайнарджа-Липница, е изграден по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г., поясни главен..

публикувано на 17.12.18 в 15:12
Благотворителният базар в ОУ

ОУ "Васил Друмев" отвори базар в подкрепа на болно дете

Благотворителен базар започна от днес във варненското Основно училище „Васил Друмев”. Деца, учители и родители събират средства, за да помогнат на тежко   болно дете от училището. Събраните средства ще бъдат дарени на семейството на детето. Базарът ще работи до 20 декември и е подреден във фоайето на училището. В него се предлагат коледни..

публикувано на 17.12.18 в 12:49

Какви са ползите от ранни занимания с децата?

Двудневна национална конференция „Дете, семейство, общност - от ранна интервенция към приобщаващо образование“ започна във Варна. Специалисти от цялата страна дискутират модела за подкрепа на децата с проблеми в средата, която те обитават, както и предизвикателствата, успехите и ползите от ранните занимания с тях. Според Мая Донева,..

публикувано на 17.12.18 в 12:45

Моряците от "Цибър" са екипажът на годината на ВМС

Моряците от минен ловец "Цибър" с командир капитан III ранг Лъчезар Иванов бяха отличени днес с приза "Екипаж на годината" на Българските военноморски сили. Официалната церемония по награждаването беше по традиция в сградата на Адмиралтейството във Варна. Наградите се връчват за 17-а поредна година по инициатива на националното морско списание..

публикувано на 17.12.18 в 12:36

Безработицата във Варненско намалява, заплатите - под средните за страната

И през 2017-а Варна запазва четвъртото място в страната по размер на годишната заплата. Обобщените данни за миналата година бяха обявени днес от Националния статистически институт. На първите 3 позиции традиционно са София (град) - 17 199 лв., Стара Загора Загора - 12 248 лв. и София (област) - 12 149 лв. Най-ниско е заплащането в област Видин - 8 233..

публикувано на 17.12.18 в 11:34

Гората на младоженците Галя и Джулиан вече е залесена

Гората на Галя Шишкова и Джулиан Парментер беше залесена през миналата седмица, съобщи зам.-директорът на ДЛС-Балчик инж. Радослав Радев. През този месец в стопанството се появиха 52 декара нови гори, като средствата за фиданките на 2 декара от тях са дарени от младото семейство. Близо 1 300 дръвчета от видовете червен дъб и явор са залесили..

публикувано на 17.12.18 в 11:04