Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата от "Карин дом" и българските традиции през обектива на Звезди Патаре в календар

Ежегодната коледна кампания на "Карин Дом", имаща за цел набиране на средства за програма “Ранно детско развитие” стартира. Програмата е насочена към малки деца (0-3г.) с изоставане в развитието, увреждания, атипично поведение, социални и емоционални затруднения.Тази година в каузата се включиха утвърдени и успешни съвременни артисти, част от културния живот на страната – Калоян Илиев – Kokimoto, Антония Колева – NITRA, Виктория Георгиева MOUSE и Николай Божинов Nikka Why. Към творческия екип, който в продължение на няколко дни рисуваше коледни картички заедно с децата в Карин дом, се включи художничката и създателката на последната визия на фестивала „Усмихни се, Карин дом“ – Антоанета Абаджиева. Талантливата оперна певица – Филипа Руженова също добави своя творчески талант като художник.Снимка Концепцията на календара е вдъхновена от българските традиции и изпълнена съгласно обичаите. Изображението за всеки месец е фотография заснета с участието на децата, посещаващи "Карин дом". Красотата на традиционните български обичаи е разказана през обектива на талантливата Звезди Патаре – фотограф, стилист и декоратор.  Вяра Николаева разговаря с нея:Снимка 




Как се роди тази идея да снимате децата ?

Идеята се роди съвсем спонтанно в разговор с моите приятели от "Карин дом", докато подготвяхме фестивала "Усмихни се", за който аз помогнах с нещо дребно. Обсъждайки декорите, които правехме си казах: Имаме декори, имаме прекрасни деца, защо да не направим хубави снимки с тях. Тогава Венета ми каза: Защо не и снимки за календара. Събрахме се и заедно всички решихме каква да бъде темата. Тя стана интересна, защото всеки месец сме представили с характерен за него ритуал, български обичай, традиционен наш празник случващ се в рамките на съответния месец.  Децата от "Карин дом" натоварихме се тези роли. Беше предизвикателство за всички. Снимка

Залагайки  на българските  обичаи, традиции и работейки с децата това е опознаване на нашия бит и култура. Можем ли да кажем, че има и образователен момент?

Идеята беше децата да се забавляват влизайки в роля. Аз много се гордея с моите малко герои от "Карин дом". Те се справиха страхотно. Смятам, че аз и екипът трябва да сме им благодарни, че се съгласиха да участват. Фотографите не трябва да забравяме, че повече от 50% от резултата, който получаваме правейки  портрети се дължи на модела отсреща. Аз имах огромен късмет да получа доверието им и да изпитаме заедно тази емоция . Беше вълнуващо.                                                                                                                                                                                                                                  Децата, те как реагираха по време на снимките?  Снимка

Беше им много забавно. Някои от сетовете включваха различни неща за ядене. Имаше ябълков пай, страхотна питка, много пуканки. Сещате се какво следва от това. Беше им и интересно. Помогна им да се почувстват значими и да видят колко са хубави.
Те са в български носии. Наистина са много хубави.

Да! Признавам, че българската носия не е най-удобното нещо, но ние се опитахме да направим така, че да не им е некомфортно. Заложихме на везани ризи, елечета. Много интересно беше, когато направихме Гергьовската люлка. На нея се люляха не само децата, които участваха в снимките, но и всички други, които изявиха желание да го направят.

Цялото интервю със Звезди Патаре, чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08
Анна Заркова

Анна Заркова за събитията от убийството на Луканов и сега: Паметта ни се трие като червило с изтекъл срок на годност

Журналистът Анна Заркова ни връща към убийството на бившия премиер Андрей Луканов с новата си книга "Смъртта на Бялата лисица". Казва, че историята ѝ не е абсолютната истина, но е достоверен разказ, в който всички герои са истински личности - с изключение само на един - предполагаемият убиец. Неговата история е измислена, но в резултат на сериозни..

публикувано на 23.04.24 в 08:30

Проф. Милчо Лепоев: Дали да има леко метро зависи от пътникопотока

Инвестицията в леко метро е първоначално по-голяма, когато се прави подземно, после за поддържането се дават по-малко средства. Когато се прави по открит способ първоначалната инвестиция е по-малка, а след това за поддържане е по-голяма сумата. Именно това е работата на експертите в този Експертен съвет да намерят оптималното, което е..

публикувано на 22.04.24 в 08:15
Илин Димитров

Илин Димитров: Има голяма вероятност заради въздушния Шенген да останем без чуждестранна работна ръка през летния сезон

Туристическият бранш и това лято ще бъде изправен пред проблема с липсата на кадри и това не е новина. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ Илин Димитров, съветник на президента Румен Радев по туризъм, образование и култура. „При вноса на кадри тази година е пълна каша, защото Шенген по въздух, позволява на всички, които влизат в..

обновено на 20.04.24 в 15:34

Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY): Иска ми се холивудските филми за викингите да са по-достоверни

Интервю с Alexander Krull (LEAVES' EYES, ATROCITY) Творческият път на LEAVES' EYES започва преди 21 години. В групата се преплитат съдбите на музикантите от ATROCITY. Няма да сгрешим, ако кажем, че ATROCITY е тяхната по-мрачна, а LEAVES' EYES – по-нежна страна. LEAVES' EYES издадоха „Myths of Fate”, заради който идеологът зад двете групи..

публикувано на 20.04.24 в 15:15